Katamari Damacy Reroll

StingerCsere Krisztián Gábor2020.12.03. 18:00

Rég volt tán igaz sem volt, hogy Keita Takahashi, a Namco dizájnere megalkotta 2004-ben a Katamari Damacy elborult, de szerethető világát Playstation 2-re. Bár az ominózus dátumot követően a franchise tucatnyi epizódot fialt (megerősítve ezzel a gyűjtögetős játékok létjogosultságát), 2018-ban ismét reflektorfénybe került, hogy a többi prevgen népszerűségnek örvendő játékot, a végtelenül egyszerű Katamarit se hagyják ki a remaster hullámból.

Így jelent meg idén novemberben a két évvel ezelőtt PC-re és Nintendo Switchre kiadott Katamari Damacy Reroll kurrens generációs XO/PS4/XSX/PS5 verziója, amely nem okozott túl nagy meglepetést: szinte ugyanaz, mint a pécés verzió és ezt nem is igazán van szándékában titkolni. Ha volt szerencséd a 2018-as remasterekkel, akkor végeztél is a cikkel, lapozhatsz tovább kedves olvasó – nincs itt semmi látnivaló, mert ugyan két évet ültek rajta, de ez a változat kottára ugyanaz, mint a két évvel ezelőtti variáns. Mondhatni, ha anno sikeresen visszatoltad az kozmosz csillagait a kipucolt égboltra, kevés jó okot tudok mondani arra, hogy újra játsszd ezt a kalandot. Ha akartad megtetted, ha nem, akkor viszont itt a lehetőség. Ugyan semmi földbedöngölően új nincs az új cím mögött, de a mai szemmel kétségkívül koros látvány árnyékában azért az arra fogékonyak számára szerethető játékélmény lapulgat.

Tizenhat (?) évvel az eredeti megjelente után máig nincs ganajtúrós játék (nem viccnek szánt jelző a koros baráti társaságból), amelyben minél nagyobb galacsin görgetése a cél annak érdekében, hogy a minden kozmosz urának óhajaként valahogy visszavarázsoljuk az egyébként általa szétzúzott éjszakai égboltot. Szenved a gyermek az apja tetteiért, de valójában jól szórakozik rajta: az eleinte csak apróbb papírmasé figurákból, konzervdobozokból és egyéb bárgyú tárgyakból gyűjt halom idővel óriássá válik, macskát, kutyát, hidakat, épületeket, szigeteket magába nyelve – mindent a cél érdekében ugyebár, amelyből több is akad attól függően, melyik játékmódban görgetjük fel magunk előtt a világot.

A számozott pályákat választva a lehető legnagyobb Katamarit kell összegurgatni, a csillagképek formájában elérhető szakaszokon pedig az épp megálmodott feltételt kell teljesíteni, úgymint: szedj össze minél több ikret, legyen X meter a Katamari átmérője és hasonló bohóságok, amellyel végülis egész jól el lehet szórakozni látván azt, mekkora gigantikus méretű Katamarikat lehet viszonylag nagy könnyedséggel megalkotni és mozgatni. Apropó, mozgatás: ez egy picit faramucira sikerült, nem igazán tenyérbe passzoló a két analóg karos bohóckodás, de hát kellett végül is valami, ami képes kimozdítani a komfortzónából. Eleinte nehézkes és életidegen, de idővel szokható – mint ahogy a kamerakezelés is, amely a reakciót és a nézeteket tekintve valahol a kétezres évek közepén ragadt. A lokál multiplayer behozatala jó dolog, ám hogy a kissé groteszk és túltolt minimalista környezet egy idő után picit monotonná válik (főleg, ha újra- és újrajátszod az adott szakaszt a magasabb pontszám érdekében), azt csak a japó-európai prüntyögése képes valamennyire ellensúlyozni.

Katamarizni ugyan jó dolog, de nem n+1-edszer: ha korábban nem volt hozzá szerencséd, az újfajta irányítási metódus, a nagyobb felbontás, a lokál multi és az élesebb textúrák miatt ezt a definitív verziót pakoldd a kosárba, egyébként pedig nyugodt szívvel töltsd le a switchedre, ugyanis itt speciel sokkal értékesebb a hordozhatóság.

Katamari Damacy | Kiadó: Namco Bandai | Platform: Xbox / PS | Kategória: logikai/ ügyességi | Megjelenés: 2020. november 20. | Ár: 10590 Ft

A Vicarious Visions beolvadt a Blizzardba

A Crash Bandicoot N. Sane Trilogy és a Tony Hawk's Pro Skater 1 + 2 felújítások fejlesztőcsapata mostantól a Blizzard saját projektjein dolgozik.

15 órája
8

A Tencent felvásárolta a Klei csapatát

A kínai óriás tovább terjeszkedik. Ezúttal a Don’t Starve és Mark of the Ninja játékokról ismert Klei Entertainment csapatát kebelezte be.

16 órája
1

Resident Evil 4 (Remake) átalakítás

Egyes információk szerint a kiadó nem volt elégedett az M-Two eddigi munkájával, így az elsődleges belsős csapatát állította a projekt élére.

16 órája
7

Xbox Live Gold: áremelés, aztán mégsem

A Microsoft csendben megemelte az Xbox Live Gold előfizetés árát - aztán a közösségi felháborodás miatt kapásból visszavonta az egészet.

19 órája
18

Humankind: avatárok és MI-k

A PC-s grand stratégia részleteiről fed fel friss dolgokat a legújabb fejlesztői napló.

1 napja

Games with Gold: februári kínálat

Egy egészen kellemes kínálat. Egy egészen kellemetlen áremelés mellé. Egy biztos: nem most válik ingyenessé a GOLD szolgáltatás. Sőt.

1 napja
22

The Medium: 9 rejtélyes furcsaság

Ha a Maw hátborzongató jelenlétét nem is érezzük egyelőre a hátunk mögött, a marketing anyagok elől már most sincs menekvés.

1 napja
2

Olija: történet a pixelek mögött

A Devolver Digital egy pixelart gyöngyszemet csapott le a Sony indie részlegének kezéről? Pár nap múlva kiderül!

1 napja
5

Sherlock Holmes: Chapter One

Hey, Detektívek! Csak egy tipp: a Frogwares hangulatos videó formájában válaszolja meg az eddig felmerült kérdéseiteket.

1 napja
1

Resident Evil Showcase

Nézzük csak: Resident Evil Village kedvcsináló. Előző generációs verziók. Megjelenési dátum. Gameplay villanások. Na meg exkluzív próbakör!

2 napja
53

Destruction AllStars: bemutatkozik a mezőny

Hősök. Ikonok. Legendák. A bajnokság résztvevőit az egész világ ismeri, szóval ideje, hogy mi is vessünk egy pillantást a színes társaságra.

2 napja
7

Apex Legends: komolytalan őrület

Kirobbanó előzetesen az új szezon.

2 napja
1

Team Ninja: tervek a jövőre

Lehetséges Nioh folytatás, Ninja Gaiden hírek, open world játék. Ezek vannak a stúdió tarsolyában.

2 napja
1

Odabenn: a magyar hangjátéksorozat

A hatvanas/hetvenes évek klasszikus rádiójátékait idézi meg modern köntösben az új magyar kezdeményezés. Hallgassatok bele!

2 napja
2

Új játékokon dolgozik a Valve

De hogy pontosan miken, arról természetesen most sem tudtunk meg részleteket.

2 napja
15

Curse of the Dead Gods: konzolos megjelenés

Unod a görög isteneket? Itt az új roguelike kaland egy folyton változó sötét templommal, csapdákkal és szörnyekkel.

2 napja
2

Encodya: euro point and click Neo Berlinben

Cyberpunk stílus, egy árva kislány és egy robot - vajon mi kerekedik ki ebből?

3 napja

Norco: új kaland a Raw Fury-nál

Furcsa sci-fi kalandjáték, bizarr, ámde méregerős hangulattal. Éljen a dolgok különös mivolta!

3 napja

A The Medium: Marianne képességei

A Bloober Team legújabb horrorjátékának különleges képességekkel rendelkező főhősnője megmutatja mire is képes. A PC-s hardverigényről is be tudunk számolni

3 napja
12

Atomic Heart: RTX bemutató

Látványos RTX és DLSS erődemonstráció a Mundfish és az NVIDIA együttműködésének hála. Megjelenési dátum mondjuk továbbra sincs.

3 napja