In Rays of the Light

siklaraSimon Klára2021.03.24. 19:30

Szergej Noskov (7th Sector) nyomasztó sétaszimulátora egy olyan posztapokaliptikus jövőképet mutat, amelynek az ember már nem része. Végigjártuk az In Rays of the Lightot.

Nem hallottam az eredetiről és nem is tudtam, mire számítsak, pedig az In Rays of the Light nem teljesen új játék, hanem a 2012-es The Light remake-je (PC-n The Light Remake címen is jelent meg). Egy Csernobilos hangulatú belső nézetes sétaszimulátorról van szó, amely egy orosz város egyetemének romos és elhagyatott épületében, illetve annak környékén játszódik. Egy koszos szobából, egy hangyaháborús tévével farkasszemet nézve indulunk és az ajtón kilépve felvehetünk egy zseblámpát, ami végig világítja további utunkat, de akár ott is hagyatjuk. A továbbiakban az épület helyiségeit, majd a közvetlen környezetét fedezhetjük fel nyomok után kutatva, hogy kiderítsük, mi történt és hová lett mindenki.

Az egyszerre szép és magányos, természet által visszavett szellemváros bejárható területe nem túl nagy, és így a mindössze néhány fejtörőt, felvehető tárgyat és gyűjtögethető feljegyzést tartalmazó melankolikus kaland se hosszabb 2-3 óránál, ha pedig már világos, mi a teendő, egy második végigjátszás a másik befejezés miatt fél óra alatt is megvan. Más kérdés, hogy a sötét és a nyomasztó, klausztrofóbiát keltő atmoszféra és a felkavaróan élethű hanghatások miatt bizonyos részeken, különös tekintettel a bunkerre, jóformán lehetetlen végigrohanni. Ennek tetejébe a nem túl lélekemelő és a célozgatás helyett lehető legegyértelműbben kommunikált mondanivaló ránk emberekre nézve nem túl hízelgő, és a jelenlegi amúgy sem túl vidám napok miatt ezért nem is feltétlenül ajánlanám most mindenkinek. Nincs mit köntörfalazni, itt arról van szó, hogy az alkotó szerint saját gyarlósága miatt a vesztébe rohan az emberiség, a természetnek nagy jót téve a kihalásával. A David Attenborough természetfilmek végén legalább megcsillan mindig némi reménysugár, itt azonban a cím ellenére ne sok jóra számítsunk.

Ami a Switch portot illeti, bőven játszható, de az alacsony felbontás, mosottas textúrák, olykor borzasztó recés élek és elnagyolt árnyékok miatt aki teheti, inkább más platformon vágjon bele, mert a magányos táj szépségéből sok elvész a kis Nintendo masina technikai korlátai miatt. Az irányítás is lomhának és nehézkesnek hat, de ez a lassítás valamelyest szándékos, ha már a fő cél a bámészkodás. A fejtörők egyébként nem túl nehezek és még egy térképet is találni az egyetem falain belül, így elakadni túl sokáig nem igazán lehet. Egyetlen ritka idegesítő rész volt csupán a bunker sötét folyosóin, ahol bele kellett néznem egy végigjátszásba ahhoz, hogy rájöjjek, nem én őrültem meg, hanem valóban nincs kiút, pontosabban csak akkor jelenik meg, ha ugyanazon a vaksötét folyosón négyszer (!) körbemegyek. Hatásosnak hatásos, az utána következő jelenetek pedig még inkább, de ettől még az ilyen megoldásokat nem igazán szoktam értékelni, márpedig a játék vége is hasonló.

Sajátos élménnyel gazdagodhat, aki végigjárja az In Rays of the Lightot, ráadásul elég rá mindössze egyetlen este, de a meditatív élményt végig áthatja a melankólia, helyenként pedig kifejezetten megrázó képi világ és hanghatások zökkentenek ki a békés szemlélődésből. A hangulatteremtés olyannyira erős oldala, hogy az elhagyatott, természet által visszahódított világ szépségén túl szomorúsága, valamint nem túl vidám üzenete miatt jelenleg nem feltétlenül a legjobb választás, de ez nem von le az elgondolkodtató kaland értékéből, csak más fénybe helyezi.

Platform: PC, PS4, PS5, X, NS (tesztelt) | Kiadó / Fejlesztő: Sometimes You / Szergej Noskov | Megjelenés: 2020. március 17. | Ár: Kb. 2900 Ft

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

Optimus Prime feláll, a szájak tátva maradnak

A Hasbro következő nagy dobása megdobbantotta a geek szívünket.

5 órája
9

A Resident Evil Village térképétől te is lehidalsz

Mesebeli ábrázolásban éled fel a Falu és környéke a Resident Evil VIII legutóbbi screenshotján!

5 órája
2

Epic Games Store: információ-morzsák

Hány regisztrált és aktív felhasználója van? Hol érhető el? Mennyi játék található meg rajta. Na és a lényeg: mennyire nyereséges mindez?

6 órája
7

Sonic Colors Remastered?

Szivárogni kezdett a kék sündisznó bő tíz évvel ezelőtti kalandjának felújítása. Te még emlékszel arra, amikor először láttál wispet?

7 órája
4

A PlayStation csak a blockbuster címekről szól?

The Last of Us Remake készül? Soha nem lesz Days Gone 2? Jason Schreier újabb érdekes írással jelentkezett a Sony belsős stúdióinak mélyéről.

21 órája
29

Super Meat Boy Forever: a második kör

Egy bő évtized után éledt fel a húsfiú tavaly év végén. Most viszont visszatér oda, ahonnan elindult. Érkezik a PlayStation és Xbox változat.

23 órája

Say No! More

Egy igen érdekes kombinációt szállít a Studio Fizbin, Lux Games és a Thunderful triója. A Say No! More-hoz hasonlót garantáltan nem láttál még. Hogy kerül a Virtua Cop és Maurice Moss egy asztalra? így!

24 órája

Apex Legends: játékos háború, háborús játékok

Jövő héten új eventtel köszön be Mad Maggie és 5 új játékmódot is hoz magával.

1 napja

Wonder Boy: Asha in Monster World bemutató

Szűk két perces bepillantás a szörnyek harmadik dimenzióba átemelt világába. Érkezik az 1994-es epizód felújítása.

1 napja

NEO: The World Ends with You megjelenés

Tizennégy év után visszatér a Kaszás játéka Tokió utcáira egy új csapattal. Immár három dimenzióban, három platformon.

1 napja

The Fermi Paradox: narratív sci-fi stratégia PC-re

Egy fő kérdés foglalkoztja az univerzumot: hol a fenében van mindenki?

1 napja
1

Hupikék Törpikék: négy Smurfs játék készül

Hókuszpók hurkatöltőjében négy cím is be van tárazva - ebből az első még idén érkezhet.

1 napja
5

Hot Wheels Unleashed: gameplay bemutató

Bő félórás élő műsorral készült az olasz stúdió a játék gameplay leleplezésére. Információ-cunami és kellő mennyiségű gameplay érkezett!

1 napja
3

Szeptemberre csúszik a Deathloop

Még egy picit várni kell az időhurkos bérgyilkolásra.

1 napja
5

No More Heroes III: felzárkóztatás

Véget ért a No More Broadcasting 5.1 GHm műsora, hosszabb múltidézést és egy maréknyi új jelentet is kaptunk.

2 napja

Outriders

A People Can Fly csapata is kipróbálja magát a looter-shooterek műfajában, a szolgáltatás alapú modell helyett azonban egy komplett csomagot kínálva. Csatlakoztunk a pionírokhoz, hogy meglássuk, Enoch veszélyes világa vajon kincset tartogat-e.

2 napja
19

Call of the Sea: PlayStation megjelenés?

Gyanús mottóval és képrészlettel incselkedik a spanyol fejlesztőcsapat. Hamarosan lejárna az Xbox exkluzivitás?

2 napja

Resident Evil Showcase: újabb műsor!

Egy hét múlva újabb adással jelentkeznek. Friss trailer, gameplay videó és talán egyéb meglepetések várnak.

2 napja
9

Abandoned: bejelentés

PlayStation 5 exkluzív túlélő lövölde készül egy norvég stúdióban. A cél a realizmus hajszolása minden területen.

2 napja
17

Alex Kidd in Miracle World DX megjelenés

Harmincnégy év után tér vissza a Sega Master System klasszikusa. Már napra pontos megjelenési dátum is van!

2 napja
3