[Teszt] In Rays of the Light

In Rays of the Light

siklaraSimon Klára2021.03.24. 19:30

Szergej Noskov (7th Sector) nyomasztó sétaszimulátora egy olyan posztapokaliptikus jövőképet mutat, amelynek az ember már nem része. Végigjártuk az In Rays of the Lightot.

Nem hallottam az eredetiről és nem is tudtam, mire számítsak, pedig az In Rays of the Light nem teljesen új játék, hanem a 2012-es The Light remake-je (PC-n The Light Remake címen is jelent meg). Egy Csernobilos hangulatú belső nézetes sétaszimulátorról van szó, amely egy orosz város egyetemének romos és elhagyatott épületében, illetve annak környékén játszódik. Egy koszos szobából, egy hangyaháborús tévével farkasszemet nézve indulunk és az ajtón kilépve felvehetünk egy zseblámpát, ami végig világítja további utunkat, de akár ott is hagyatjuk. A továbbiakban az épület helyiségeit, majd a közvetlen környezetét fedezhetjük fel nyomok után kutatva, hogy kiderítsük, mi történt és hová lett mindenki.

Az egyszerre szép és magányos, természet által visszavett szellemváros bejárható területe nem túl nagy, és így a mindössze néhány fejtörőt, felvehető tárgyat és gyűjtögethető feljegyzést tartalmazó melankolikus kaland se hosszabb 2-3 óránál, ha pedig már világos, mi a teendő, egy második végigjátszás a másik befejezés miatt fél óra alatt is megvan. Más kérdés, hogy a sötét és a nyomasztó, klausztrofóbiát keltő atmoszféra és a felkavaróan élethű hanghatások miatt bizonyos részeken, különös tekintettel a bunkerre, jóformán lehetetlen végigrohanni. Ennek tetejébe a nem túl lélekemelő és a célozgatás helyett lehető legegyértelműbben kommunikált mondanivaló ránk emberekre nézve nem túl hízelgő, és a jelenlegi amúgy sem túl vidám napok miatt ezért nem is feltétlenül ajánlanám most mindenkinek. Nincs mit köntörfalazni, itt arról van szó, hogy az alkotó szerint saját gyarlósága miatt a vesztébe rohan az emberiség, a természetnek nagy jót téve a kihalásával. A David Attenborough természetfilmek végén legalább megcsillan mindig némi reménysugár, itt azonban a cím ellenére ne sok jóra számítsunk.

Ami a Switch portot illeti, bőven játszható, de az alacsony felbontás, mosottas textúrák, olykor borzasztó recés élek és elnagyolt árnyékok miatt aki teheti, inkább más platformon vágjon bele, mert a magányos táj szépségéből sok elvész a kis Nintendo masina technikai korlátai miatt. Az irányítás is lomhának és nehézkesnek hat, de ez a lassítás valamelyest szándékos, ha már a fő cél a bámészkodás. A fejtörők egyébként nem túl nehezek és még egy térképet is találni az egyetem falain belül, így elakadni túl sokáig nem igazán lehet. Egyetlen ritka idegesítő rész volt csupán a bunker sötét folyosóin, ahol bele kellett néznem egy végigjátszásba ahhoz, hogy rájöjjek, nem én őrültem meg, hanem valóban nincs kiút, pontosabban csak akkor jelenik meg, ha ugyanazon a vaksötét folyosón négyszer (!) körbemegyek. Hatásosnak hatásos, az utána következő jelenetek pedig még inkább, de ettől még az ilyen megoldásokat nem igazán szoktam értékelni, márpedig a játék vége is hasonló.

Sajátos élménnyel gazdagodhat, aki végigjárja az In Rays of the Lightot, ráadásul elég rá mindössze egyetlen este, de a meditatív élményt végig áthatja a melankólia, helyenként pedig kifejezetten megrázó képi világ és hanghatások zökkentenek ki a békés szemlélődésből. A hangulatteremtés olyannyira erős oldala, hogy az elhagyatott, természet által visszahódított világ szépségén túl szomorúsága, valamint nem túl vidám üzenete miatt jelenleg nem feltétlenül a legjobb választás, de ez nem von le az elgondolkodtató kaland értékéből, csak más fénybe helyezi.

Platform: PC, PS4, PS5, X, NS (tesztelt) | Kiadó / Fejlesztő: Sometimes You / Szergej Noskov | Megjelenés: 2020. március 17. | Ár: Kb. 2900 Ft

Ha tetszett a cikk, és megteheted, akkor támogass minket patreonon!

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
eyJodG1sIjoiPGlmcmFtZSBmcmFtZUJvcmRlcj0wIHNyYz1cImh0dHBzOlwvXC94Ym94MzY1Lmh1XC9iYW5uZXJcIiB3aWR0aD1cIjMwMFwiIGhlaWdodD1cIjIwMFwiPjxcL2lmcmFtZT5cbiIsImltYWdlcyI6W10sInVybCI6IiIsInBhdGgiOiJcL35mc1wvYmFubmVyXC8wMFwvMDBcLzB5XC8iLCJpZCI6MzR9

Új projektek a Lariannál, bemutatkozott a Kingdom Come: Deliverance II - ez történt csütörtökön

Továbbá: F1 24, Fabledom, Darkest Dungeon II, V Rising, Human Fall Flat 2, Cozy Caravan, Remnant 2.

21 órája
2

Lovagregény újratöltve: bejelentették a Kingdom Come: Deliverance 2-t

Mi már egy hete tudjuk, de csak most szabad róla beszélni. A Plaion és a Warhorse Studios párosa bejelentette a sikeres lovagregényük folytatását, a Kingdom Come: Deliverance II-t.

1 napja
1

Botany Manor

Egyedül sétálgatni egy viktoriánus kori udvarházban, feljegyzéseket olvasgatni és virágokat növeszteni? Izgalmasabb, mint hinnéd! Tesztlaborba vittük a Botany Manort.

1 napja
2

Baldur's Gate fejlesztővadászat, Ghost of Tsushima gépigény – ez történt szerdán

Továbbá: Sea of Thieves, Potionomics, Crow Country, Mullet Mad Jack, Dementium: The Ward.

1 napja
3

Sok jó indie 20 percben is elfér - Nintendo Indie World Showcase összefoglaló

A kis címek is tudnak izgalmasak lenni: a Nintendo legújabb indie-specifikus adásában láttunk is jó néhányat - nem csak Switch-re! Összegyűjtöttük nektek a látottakat.

2 napja
6

Children of the Sun

A Devolver Digital továbbra is remek érzékkel karolja fel az ígéretes, egyedi, kreatív projekteket. René Rother debütáló alkotása sem lóg ki a texasi kiadó portfoliójából. Na de miért érdemes odafigyelni rá? TESZT!

2 napja
1

Műsoron az indie-k, folytatódnak a leépítések – ez történt kedden

Benne: Nintendo Indie World Showcase beharangozó, Take-Two és Kwalee leépítés, Rolling Hills bejelentés, Capes és Athenian Rhapsody megjelenési dátumok.

2 napja
4

Game Pass: mozgolódás április második felében

A hónap második fele talán elsőre csendesebbnek tűnik a megszokottnál, de még így is számos izgalmas premier címet találhatunk a listában.

3 napja
1

A Nintendo kihagyja a Gamescomot, Keanu Reeves lesz Shadow hangja – ez történt hétfőn

Továbbá: No Rest for the Wicked, One Piece Odyssey: Deluxe Edition, Sand Land, Telebbit, Horrific Xanatorium.

3 napja
17

Ereban: Shadow Legacy – Árnyakkal sunnyogó

A sunnyogást az árnyakba olvadással keverő koncepciójával az Ereban már korán felhívta magára a figyelmet. A játékot a régi idők nagy lopakodós címei iránt érzett határtalan tisztelet hívta életre. De ebből vajon mennyit sikerült átemelni és jól értelmezni? Teszt!

4 napja

EDGE #397 pontszámok

Dragon's Dogma 2. Rise of the Ronin. Alone in the Dark. Princess Peach: Showtime! Izgalmas címek. Rendkívül vegyes pontozás.

4 napja
21

Heti megjelenések

4 napja
2

Stellar Blade fejlesztői napló, Final Fantasy VII Remake harmadik rész morzsák- ez történt pénteken

Továbbá: Sea of Thieves, Palworld, GTA+, The Rogue Prince of Persia, Crash Bandicoot 4: It's About Time.

6 napja
14

Drágul az EA Play, jön az új Remnant 2 DLC - ez történt csütörtökön

Továbbá: Fallout 4, WRATH: Aeon of Ruin, Beyond the Ice Palace II, Nanuka: Secret of the Shattering Moon, Heading Out, Ascendant Studios, Warhorse Studios.

7 napja
8

PlayStation Game Catalog: az áprilisi felhozatal

Tales of Kenzera: ZAU. DAVE THE DIVER. Animal Well. Indie premier dömping az előfizetéses szolgáltatás kínálatában!

8 napja

A The Triple-i Initiative-en túl – ez történt szerdán

Benne: Dead Space, The Bridge Curse 2: The Extrication, Let Bions Be Bygones, Super Monkey Ball Banana Rumble, Reigns: Beyond.

8 napja
2

Ilyen volt a The Triple-i Initiative

45 perc, majdnem ugyanennyi játék. Összefoglaljuk a lényeget.

9 napja
6

Hungame.Blog: TOP 50 magyar játék és interjúsorozat

A Hungame.blog alkotói folyamatosan próbálják a hazai játékfejlesztés történelmét és különböző aspektusait érdekes-színes formában tálalni a nagyközönség számára. Toplisták, interjúk, mutatjuk a tutit!

9 napja
6

Final Fantasy progmetál koncert: MondoConra jön a Chocobo Band

Remek hírt hozott a tavaszi szél, meg a MondoCon szervezőcsapata, akik a Final Fantasy zenei felhozatalát a progresszív metál stílusában fogják nektek asztalra teríteni a Chocobo Band segítségével.

9 napja

Augusztusban jön a Star Wars Outlaws, bővül a Mortal Kombat 1 – ez történt kedden

Továbbá: Dredge filmadaptáció, Battlefield, 63 Days, Blizzard x NetEase, Runa, Amber Isle, Echoes of Elysium, Tales from Candleforth, Dicefolk, Hidden Grove, Prince of Persia: The Sands of Time Remake.

9 napja
9

eyJodG1sIjoiPGRpdiBjbGFzcz1cIi0tbXB1LXt7aWR9fVwiPlxuPGEgaHJlZj1cInt7dXJsfX1cIiB0YXJnZXQ9XCJfYmxhbmtcIj5cblx0PGltZyBjbGFzcz1cImJpZ1wiIHNyYz1cInt7cGF0aH19cGF0cmVvbi1tcHUucG5nXCIgc3R5bGU9XCJ3aWR0aDozMDBweFwiPlxuPFwvYT5cbjxcL2Rpdj4iLCJpbWFnZXMiOlsiXC9+ZnNcL2Jhbm5lclwvMDBcLzAwXC8xMFwvcGF0cmVvbi1tcHUucG5nIl0sInVybCI6Imh0dHBzOlwvXC93d3cuZ2FtZXIzNjUuaHVcL2FydGljbGVcL3BhdHJlb24iLCJwYXRoIjoiXC9+ZnNcL2Jhbm5lclwvMDBcLzAwXC8xMFwvIiwiaWQiOjM2fQ==