The Fabled Woods

mcmackoGéczy Attila2021.04.10. 18:30

Egy szépséges erdő, egy rejtély, RTX és DLSS - nagyjából ezzel reklámozza magát a The Fabled Woods, amely a horror-sétaszimek közé próbálja magát pozicionálni. Szeretjük a horrort, szeretjük a sétaszimeket - ideális talajon próbál megállni tehát a játék. Teszt!

Ha nagyon sarkítani akarnék, a Fabled Woods a Vanishing of Ethan Carter vonalát próbálja saját képére értelmezni. Három plusz egy mini-sztoriból áll össze a nagy kép, ami mindegyike egy misztikus erdő köré van felfűzve. Ahogy haladunk lineárisan előre, úgy jönnek az újabb helyszínek, és nem árulunk el nagy titkot azzal, hogy mindegyik egy-egy borzalmas gyilkosságot rejt. A tisztások és bokros-fás folyosók között persze néha felbukkan egy-egy rémálom-jelenet is, vagy visszaemlékezés. Harc és más semmi meglepő nincs a programban - a szokásos sétaszim mechanikákon túl egy ötletet vonultat fel a készítőbrigád. A Space gomb lenyomására vérzivataros víziót kapunk a szenvedők "nyomairól", így kell feltárnunk, hogy merre volt a gyilkos tárgy, vagy hogy az előre esetleg nem visszafelé van-e.

A játék ennyit kínál és nem többet, ami nem túl sok az árát figyelembe véve. A sztorin nagyjából egy óra alatt végighaladhatunk, miközben nézzük az erdőt, próbáljuk összerakni a kirakós elemeit, és a chill-ből a tényleges hidegrázásba váltunk át a narratív fordulatok miatt. A játék grafikája nem teljesít amúgy rosszul - a ray tracing és a DLSS elég sokat segít az összképen, ráadásul egy érdekes köd-effektus ül a tájon, amitől a térbeliség komolyan javul. Sajnos az optimalizáció nem túl jó - reméljük a DLSS fejlesztői alkalmazása nem ennek hiányát akarja majd idővel maszkolni. (2060-as kártyán sem érezte igazán jól magát a játék.) Ehhez képest a látvány maga sem nagy szám. Sőt, az Ethan Carter fotogrammetriás környezeti elemei még mindig emlékezetesebbek, mint a The Fabled Woods assetjei.

Gyerekkoromban sokat gondolkodtam kirándulás közben a Doom és pályatársai után, hogy mikor fogunk hihető virtuális erdőben túrázgatni. A The Fabled Woods készítői is hasonló gyerekkori álmot valósíthattak meg a játékukkal. Ami sajnos nem lett túl kiemelkedő darab. Horrornak nem elég mély, nem elég meghökkentő, sétaszimulátornak pedig túlságosan is közepes és rövid. A streamerek eléggé rákaptak amúgy a játékra, és valahol olyan érzeted is lehet majd közben, mintha direkt nekik is készült volna. Lehet közben bambán grimaszolni, meg úgy tenni, mintha értetlenül állnánk a nagy rejtély előtt. Sajnos azonban a rejtély sem elég nagy és játszani sem túl jó a játékkal. Az Epic Store-ban ingyenes címként, esetleg 4-5 Eurós megjelenésként nagyot mehetett volna, jelenlegi áráért még a műfaj rajongói számára is luxus.

Platform: PC, Xbox One, Xbox Series S|X, | Kiadó / Fejlesztő: Headup / CyberPunch | Megjelenés: 2021. március 25. | Ár: Kb. 6000 Ft

Ha tetszett a cikk, és megteheted, akkor támogass minket patreonon, vagy buymeacoffee platformon!

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

Days Gone - a PC változat

Bár a közönséget megosztotta, a Days Gone idővel szépen beépült a Sony elsővonalas exkluzív felhozatalába. A Bend játéka folytatja a sort a PC átiratok között, de még mindig kvázi az úttörők közé tartozik. Megnéztük, hogy mire elég ma egy gaming notebook, ha azzal az oregoni erdőkbe akarunk virtuális túrát szervezni.

1 órája

EDGE #359 pontszámok

A brit kollégák nem élvezték a falusi kalandot, az ismerős furcsa lények fotózását és a még furcsább idegen lények halomra lövését viszont annál inkább!

10 órája
8

Before Your Eyes

11 órája

Mario Golf: Super Rush áttekintő

Nyáron ismét gyepre lépnek az ismert figurák egy barátságos mérkőzésre, mutatjuk mire számíthatunk!

15 órája

Ratchet & Clank: Rift Apart aranylemezen

A dimenziókat átívelő intergalaktikus kaland elnyerte véglegesnek tekinthető formáját és megindult a tömeggyártás felé!

16 órája
2

Megalakult a Lightforge Games

Ismét egykori Epic Games és Blizzard veteránok csapódtak össze, hogy új fejezetet nyissanak a szerepjátékok világában!

16 órája

Final Fantasy XIV: Endwalker megjelenés

A tíz év epikus történetszálait lezáró új kiegészítőt a PlayStation 5 változat megjelenése készíti elő a hónap végén.

16 órája
2

Hades: érkezhet a PlayStation verzió

A koreai korhatár-besorolás rendszerében tűnt fel a tavalyi év egyik indie sikercímének PlayStation 4 változata.

17 órája

The Falconeer: átszáll új konzolokra?

Az Xbox Series X|S egyik apró exkluzív nyitócíme tűnt fel nemrég a japán digitális piacterek kínálatában PlayStation platformokra.

17 órája

Biomutant: így futnak a mutánsok

Minden platformra külön gameplay előzetest készített össze a fejlesztőcsapat, hogy pontosan tudd mire számíthatsz!

17 órája

Scarlet Nexus: demo érkezik

Egyelőre masszív előzeteseket vehetünk szemügyre, de alig pár héten belül próbakörre is csábít a brainpunk kaland.

18 órája
3

Cozy Grove

A Spyr Fox gyönyörű játékával nyugodabb vizekre evezünk: relaxáció, felderítés, barkácsolás és egy halottakkel teli sziget felfedezése vár ránk - a jó értelemben. Cozy Grove teszt.

20 órája
6

Heti megjelenések

23 órája
1

Podcast #202105

Itt van május podkesztje, énekszó és tánc köszöntse! Zeng és dalol az élet, szállj csak, zeneszó, ének, ébresszed a gamer népet!

2 napja
6

Régi SEGA sikercímek térhetnek vissza

Ez derül ki a japán cég üzleti jelentéséből.

2 napja
11

Folytatódhat a Ghostrunner

Mégpedig az 505 égisze alatt, dupla költségvetésből.

2 napja

Elstartolt a Mass Effect: Legendary Edition

A BioWare egy utolsó launch trailerrel ünnepel.

3 napja
12

Atelier Mysterious Trilogy Deluxe Pack

3 napja
3

A Sony súlyosan odavág: huszonöt saját játék készül PS5-re

A jövőképről Hermen Hulst, a PlayStation Studios feje árulkodott.

3 napja
28

Lehet mégis menthetünk majd a Returnalban?

De ez az opció még nem most kerül implementálásra - olvasható ki a finn direktor szavaiból.

3 napja
11