Ender Lilies: Quietus of the Knights

StingerCsere Krisztián Gábor2021.02.12. 17:23

Aki kicsit is követi az indie játékfejlesztés néhol egészen vad bugyrait talán már észrevette, a Metroidvania stílus az utóbbi években kicsit mintha kezdene kifulladni. A valós ok nem magában a zsánerben, sokkal inkább azokban a játékokban kereshető, amelyek csak a dizájnt ültetik általában a klasszikus stílus ölébe, de a formulához nem, vagy nagyon minimális léptékben mernek nyúlni. Mint minden koncepció, így idővel ez a formáció is unalmassá válhat, de azért akadnak próbálkozások, amelyek nem félnek játszani a komponensekkel, előszeretettel alkalmazva például máshonnét származó génterápiát is.

A felsorolás közt már eddig is hallhattunk szép számmal puzzle, souls-like vagy rouge-like visszhangokat és jelenlegi tesztünk alanyában kicsit mindegyik visszaköszön. Az Ender Lilies: Quietus of the Knights című kaland egy újonnan alakult független japán kiadó és newbie csapatainak első játéka: egyfajta 2D dark fantasy metroidvania RPG- és logikai-ügyességi motívumokkal festve, melyről már az első blikkre átjön, hogy kik valójában a felmenői. Sötét gótikus tónusok, folyton szakadó eső, középkori katedrálisok, démonok, káosz és pusztulás - mindennek közepén pedig egy csillogó szemű és félénknek látszó, ám Bayonettát megszégyenító módon harcoló kislány. Lily egy papnő, aki kasztjának utolsó képviselőjeként egy szentélyben ébredve arra eszmél, hogy a hajdan virágzó királyságot egy évszázadok óta zuhogó sötét eső végérnyévesen egy bűzölgő, korcs és elveszett világgá változtatta. Az elátkozott föld veszélyes tragikumba forduló világa viszont a sötétség ellenére is páratlan: ódon kastélyainak zeg-zugai, mély sötét erdejei, föld alatti világa számos kihívást tartogat, Lilinek pedig egyetlen feladata, hogy végigaprítsa magát a eső mérgezte Bligted hordákon és feloldja az évszázados átkot, amely a pusztulás szélére sodort királyságot sújtja.

Nehéz elhinni, hogy ez egy ilyen törékeny papnőnek sikerülhet, de hát ez már csak ilyen japáni dolog: még szerencse, hogy Lily-nek segítői is akadnak, ugyanis elesett harcosok lelkét megidézve képes a bennük szunnyadó erőt felhasználni, hogy sikerrel járjon az úton és felgöngyölítse az átok mögött megbújó okokat. Eleinte csak egy summon-lovag siet segítségünkre, később azonban a legyőzött sub bossok speciális képességeit is elvehetjük, amelyekkel egyrészt bővül a képességtár, azaz: kötelezően beteljesedik a metroid-orgia, így az új skillk révén eljuthatunk korábban megközelíthetetlen, vagy elérhetetlen helyszínekre is.

Amellett, hogy a játékot alapvetően szinte nulla előképzettséggel is teljesíteni lehet (egy korábbi dev interjúból kiderül, hogy nagyon figyeltek a hardcore és softcore egyensúly fenntartására) a soulslike játékokból ismerős AEDA módszer tökéletesen átültetésre került itt is - és nem a nehezítés érdekében. Az AEDA a támadj, térj ki, repülj rá és célozz módszer rövidítése - tipikus Dark Souls/Demon Souls hozadék és meglepő módon itt is működik.

Némi tanulással az egész olyanná válik mint egy piszkos tangó, csak ez esetben inkább a szépség és a szörnyetegek viadala, mintsem egy egymáshoz passzoló párocskáé.

Ezt a fajta mechanikát pedig adoptálni is kell: ugyan a gameplay enélkül is halad, de azért vannak bizonyos helyzetek, ahol a kitérés-támadás (legyen az közelharci, vagy valamilyen mágikus képesség) módszer a követendő példa. Nem véletlen, hogy a skillfa is számos passzintható tulajdonsággal kecsegtet, amelyek épp a fenti módszert erősítik, illetve facsarják ki.

A pattern viszonylag hamar dekódolható, a bossoktól elkobzott közel- és távolharci, mágikus illetve egyéb skillek rákeverése az AEDA-ba pedig egészen egyedi eredményeket is hozhat a képernyőn (nem utolsó sorban pedig segítségre lesz a rejtett kincsek felkutatásában is.) Az Ender Lilies egyébként egy következetes és viszonylag szépen áramoltatott játék, ami annyit tesz, hogy a gyakori mentési lehetőségeknek és a szintlépésnek hála nem érzed rajta a kényszerű megfelelést, vagy a zsáner alappilléreinek követését.

A fentiekből már nyilvánvaló, hogy az Ender Lilies egyfajta Metroidvania light, amely a történet előrehaladtával szép lassan, szenvedés és izzadság nélkül építi fel a sztori végéig vezető utat. Kitekinteni persze lehet és kell is: akadnak benne titkos és rejtett helyszínek, vagy boostolható fegyverek, de nem igazán erről szól. A hangulata, a nagyon finoman és szinte vonzóan megkomponált animációi, a sötét tónusa és a zenei aláfestése az, ami igazán elviszi a hátán az egészet. Egyébként ha már zene: a trackek és az audio immerzióért felelős merülés a Mili nevű formáció hozadéka, amely az anime-ben járatos olvasóinknak többek közt a Goblin Slayer, vagy a Ghost in the Shell c. alapvetésből lehet majd ismerős, így abszolút passzol ehhez a darkos settinghez.

Az Ender Lilies bár még csak early accessben érhető el, de már most látszik a legnagyobb hozománya: képes szépséget produkálni a kétségbeesés béklyói közt, ráadásul olyannyira finoman írja át a zsáner szabályait, hogy ha valami újra vágysz, vele egészen biztosan megélheted.

Ender Lilies: Quietus of the Knights
Kiadó: Binary Haze Interactive | Fejlesztő: Live Wire, Adglobe | Megjelenés: 2021.01.21 Steam Early Access | XB,XSX,PS4,PS5,Switch: 2021 Q1. | Ár: 20 EUR

It Takes Two: együtt minden könnyebb!

Újabb mozgóképen Cody és May párterápiás kooperatív kalandja és minden képkockával csak jobban néz ki!

13 perce

Hoa: a játszható Ghibli animáció

Son Tra, a játék művészeti vezetője kísér minket végig a kézzel festett erdőben. Hét perci gameplay, fejlesztői kommentárral!

28 perce

Tomb Raider Trilogy

A Microsoft Store felületén bukkant fel a reboot trilógia egybecsomagolt változata.

20 órája
20

Heti megjelenések

Továbbra is csendesen érkeznek a tavaszi címek, nem ezen a héten kezdenek befutni a nagyágyúk.

24 órája
10

Mass Effect: Legendary Edition finomhangolások

A Bioware hamarosan megjelenő újrakiadása egyre távolabb kerül a hagyományos értelemben vett remaster kifejezéstől.

2 napja
9

Sea of Solitude: Director's Cut

Akció-kalandnak álcázott lélekbúvárkodás, amely két éve EA Originals címként jelent meg, most pedig Switchre is megérkezett. Végigcsónakáztuk a Sea of Solitude-ot.

2 napja
8

Crusader Kings 3 csaták a Mount & Blade 2-ben?

Legalábbis ezt ígéri egy mod fejlesztő a Crusader Blade nevű projekt keretein belül.

3 napja
2

Ingyenessé vált az Artifact

A Valve kártyajátéka a 2.0 helyett két ingyenes verzióval próbál új játékosokat toborozni.

3 napja
2

Így hullik a xeno az Aliens: Fireteamben

Közel fél órányi gameplay bemutató a frissen bejelentett Aliens játékból.

3 napja
21

Apex Legends: kaotikus március

A Switch porttal együtt érkezik az új event. És hoz néhány komoly változtatást is.

4 napja
1

Ghosts 'n Goblins Resurrection

Arthur, a hős lovag egy domb oldalában, fa árnyékában, egy szál piros szivecskés boxeralsóban pihengette a legutóbbi (tizenpáréves) megmérettetése fáradalmait. Azonban az ördög soha nem alszik, így ismét van apropója a démonhentelésnek.

4 napja
8

Prinny Presents NIS Classics Vol. 1 - NIS klasszikusok egy helyen

Hé, dood! Az obskúrus kedvenceket ezúttal Prinny felvezetésével hozza be újra köztudatba a japán fejlesztő/kiadó.

4 napja
4

Disgaea 6: friss tartalmak, régi hősök

A bónusz tartalmakat pedzegeti a legfrissebb videós anyag a Disgaea hatodik epizódjáról.

4 napja
1

Elite Dangerous: így fest egy Odyssey küldetés

Izgalmas tartalommal bővül az Elite Dangerous - az Odyssey PC-s alfa fázisa március 29-én indul majd.

4 napja
1

Sea of Solitude: a magány tengere Switchről is hajózható

A Quantic Dream és a berlini Jo-Mei stúdió bejelentette, hogy az eredeti változathoz képest exkluzív funkciókkal és plusz tartalmakkal kibővített Sea of Solitude: The Director’s Cut mától elérhető Nintendo-Switch-re.

4 napja

Csúszik a Guilty Gear -Strive-

Sajnos késik a manga-anime stílusú verekedős széria legújabb része.

4 napja

Rhythm Doctor

A Rhythm Doctor egyik fórumbejegyzése egyetlen mondat: „Hogy lehet, hogy a space gombot megnyomva könnyekben török ki?” és ez az egyetlen mondat tökéletesen jellemzi a játékot, mely ha nem lesz az idei év egyik indie szenzációja, akkor nincs igazság a világban.

4 napja
6

Mail Mole

Carrotland low-poly világa ma megnyitotta kapuit mindenki számára, aki egy bájos, gyors és precíz platformerre vágyik.

4 napja
2

Nintendo Switch 7''-os OLED kijelzővel?

Csöndesen készül a Super Nintendo Switch? Egyes források máris érdekes dolgokat kezdtek pletykálni a konzollal kapcsolatban.

4 napja
18

After the Fall

Az Arizona Sunshine fejlesztőinek új játéka teljes cross-platform támogatású kooperatív opciót kapott. Meg egy új előre renderelt mozgóképet.

5 napja
2