Dude, Where is My Beer?

VegaNagy-Sz. Ferenc2021.04.26. 08:45

A Dude, Where Is My Beer központi témája maga a világvége. Egy ki tudja hova tartó távolsági busz megáll egy fél órás pihenőre, a rajta utazó ötven körüli, bajszos főhős pedig megkíván egy pilsnert. Végigjárja a nyüzsgéssel teli kisváros hat kocsmáját, de mindenhol értetlenül bámulnak csak rá: hosszú évek óta nem kért senki pilsnert, már csakis egzotikus, minimum öt szóból összerakott nevű, harminc eurós kézműves söröket árulnak, de abból van száznyolcvan fajta! A hős nem adja fel, nyomozni kezd, hogy megtalálja és megigya a település legutolsó pilsnerét. Ezzel az epikus - és lássuk be, tényleg humoros - háttérsztorival próbál valami érdekeset villantani a point & click kalandjátékok világában a kétfős fejlesztőcsapat, több-kevesebb sikerrel.

A Dude, Where Is My Beer minden egyes elemével vállalja, mi több, büszkén hirdeti old-school gyökereit. Elég, ha a kezelőfelületre ránézünk, láthatjuk, hogy a klasszikus Lucasarts játékok kilenc szavas parancslistájából gazdálkodhatunk, de általánosabban is kijelenthető, hogy a fejlesztők teljesen figyelmen kívül hagyták a zsáner elmúlt huszonöt évének megoldásait. Az interaktív pontokon nyomott jobb klikk hatására semmi nem történik, de ezeket egyébként sem lehet nem lehet kiemelni semmilyen módon a háttérből. Nincs lehetőség gyorsan váltani a helyszínek között, a kiválasztott parancsokat pedig minden kattintás után újra ki kell jelölni, felejtse el mindenki, hogy két egymás mellett lévő dologra megszakítás nélkül használja a "Look" vagy a "Pick up" utasítást. Persze lehet erre azt mondani, hogy mindez tisztelgés a kilencvenes évek előtt, de komoly, nagynevű sorozatok is képesek voltak azóta felhasználóbarát kezelőfelületre váltani, ezért itt inkább igénytelennek hatnak ezek a megoldások.

Ha már a mechanika ennyire avítt, adja magát, hogy a feladványoknak és a történetnek kell elvinnie a showt, ami azonban csak részben sikerül. Az első órában a témaválasztás és a teljesen abszurd beszélgetések természetesen nagyon frissnek és jópofának hatnak, a helyzet már-már kaffkai, ahogy a kisember egy ennyire bagatell dologgal kapcsolatban is szembetalálja magát a "gépezettel", és mi, külső szemlélőként már előre tudjuk, hogy bármit is vet be, itt bizony a beszélgetőtársak nagy része még a pilsner szót sem ismeri, nemhogy csapoljon nekünk egyet. Aztán hamar kiderül, hogy a feladványok és a tárgyak használatával elérhető előrehaladás kimondottan középszerű, amin nem igazán segítenek a fent már említett barátságtalan megoldások sem. Ami valóban érdekes újítás a játékban, hogy méri a józanságunkat is, és bizonyos cselekvések csak adott szinten érhetők el. A főhős szociálisan igencsak korlátozott eszközkészlettel rendelkezik, józanul csak buszvezetőkkel és csaposokkal képes kommunikálni, bárki más megszólításához alkoholra van szüksége, de például a wc-csészébe is csak erősen spiccesen hajlandó belenyúlni. Emiatt folyamatosan menedzselni kell a Beer-o-metert, azaz inni kell, ha pedig csökkenteni akarjuk, akkor céltalanul sétálni. És igen, az "inni kell" azt jelenti, hogy idővel a szükség törvényt - és sört - bont és az alaposan megköpködött kézműves termékeket is elkezdjük fogyasztani.

Borzasztó felemásak az érzéseim a Dude, Where Is My Beerrel kapcsolatban. Egyrészt a ragyogó alapötlet a játék második felére elfárad (talán nem véletlen, hogy innentől inkább a korábbi point & click klasszikusokra való utalások kerülnek előtérbe). Kezdetben tényleg kedved lenne a sznob, muszáj-borostás hipsztereket pofán verni, közben pedig szégyenkezel magadban, hogy igazából ezt a játékot a hozzád hasonló, negyven pluszos vén faszoknak készítették. Aztán egyre inkább azt érzed, hogy vagy a párbeszédek nincsenek túl jól megírva, vagy ezt az egészet a két készítő a kelleténél kicsit komolyabban gondolta. Igazából a főszereplő azon kívül, hogy szeretne egy jó sört, tulajdonképpen ellenszenves, és a végére nagyjából minden előforduló társadalmi csoport megkapja a magáét, még a nők és kisbabák ellen is van egy-kettő kicsit túlírt, teljesen felesleges kirohanás - nekem az már kicsit sok volt.

A Dude, Where Is My Beer egyszerre próbál humoros korkép és sötét kórkép lenni, és amíg ezt könnyedén tudja prezentálni, addig tökéletesen működik is. Amint azonban elkezdi magát túl komolyan venni, kicsit erőltetetté válik és mivel kalandjátéknak önmagában nem elég jó, a végére már inkább túl akarsz lenni azon az öt-hat órán. Egy valami azonban egészen biztosan működik benne, ugyanis a végigjátszás óta eltelt összes boltos látogatásom során csakis pilsnereket mertem a kosárba tenni. A valóban borzongató antiutópiával ellentétben szerencsére még lehet őket kapni. Mondjuk jobban belegondolva ha nem lehetne, elképzelhető, hogy én is annyira rágörcsölnék a helyzetre, mint a játék hőse.

Pontosan
6
Windows, Linux, macOS
Kiadó: Arik Zurabian | Fejlesztő: Arik Zurabian, Edo Brenes
Megjelenés: 2020. november 4.

Ha tetszett a cikk, és megteheted, akkor támogass minket patreonon, vagy buymeacoffee platformon!

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

Days Gone - a PC változat

Bár a közönséget megosztotta, a Days Gone idővel szépen beépült a Sony elsővonalas exkluzív felhozatalába. A Bend játéka folytatja a sort a PC átiratok között, de még mindig kvázi az úttörők közé tartozik. Megnéztük, hogy mire elég ma egy gaming notebook, ha azzal az oregoni erdőkbe akarunk virtuális túrát szervezni.

1 órája

EDGE #359 pontszámok

A brit kollégák nem élvezték a falusi kalandot, az ismerős furcsa lények fotózását és a még furcsább idegen lények halomra lövését viszont annál inkább!

10 órája
8

Before Your Eyes

11 órája

Mario Golf: Super Rush áttekintő

Nyáron ismét gyepre lépnek az ismert figurák egy barátságos mérkőzésre, mutatjuk mire számíthatunk!

15 órája

Ratchet & Clank: Rift Apart aranylemezen

A dimenziókat átívelő intergalaktikus kaland elnyerte véglegesnek tekinthető formáját és megindult a tömeggyártás felé!

15 órája
2

Megalakult a Lightforge Games

Ismét egykori Epic Games és Blizzard veteránok csapódtak össze, hogy új fejezetet nyissanak a szerepjátékok világában!

16 órája

Final Fantasy XIV: Endwalker megjelenés

A tíz év epikus történetszálait lezáró új kiegészítőt a PlayStation 5 változat megjelenése készíti elő a hónap végén.

16 órája
2

Hades: érkezhet a PlayStation verzió

A koreai korhatár-besorolás rendszerében tűnt fel a tavalyi év egyik indie sikercímének PlayStation 4 változata.

17 órája

The Falconeer: átszáll új konzolokra?

Az Xbox Series X|S egyik apró exkluzív nyitócíme tűnt fel nemrég a japán digitális piacterek kínálatában PlayStation platformokra.

17 órája

Biomutant: így futnak a mutánsok

Minden platformra külön gameplay előzetest készített össze a fejlesztőcsapat, hogy pontosan tudd mire számíthatsz!

17 órája

Scarlet Nexus: demo érkezik

Egyelőre masszív előzeteseket vehetünk szemügyre, de alig pár héten belül próbakörre is csábít a brainpunk kaland.

18 órája
3

Cozy Grove

A Spyr Fox gyönyörű játékával nyugodabb vizekre evezünk: relaxáció, felderítés, barkácsolás és egy halottakkel teli sziget felfedezése vár ránk - a jó értelemben. Cozy Grove teszt.

19 órája
6

Heti megjelenések

23 órája
1

Podcast #202105

Itt van május podkesztje, énekszó és tánc köszöntse! Zeng és dalol az élet, szállj csak, zeneszó, ének, ébresszed a gamer népet!

2 napja
6

Régi SEGA sikercímek térhetnek vissza

Ez derül ki a japán cég üzleti jelentéséből.

2 napja
11

Folytatódhat a Ghostrunner

Mégpedig az 505 égisze alatt, dupla költségvetésből.

2 napja

Elstartolt a Mass Effect: Legendary Edition

A BioWare egy utolsó launch trailerrel ünnepel.

3 napja
12

Atelier Mysterious Trilogy Deluxe Pack

3 napja
3

A Sony súlyosan odavág: huszonöt saját játék készül PS5-re

A jövőképről Hermen Hulst, a PlayStation Studios feje árulkodott.

3 napja
28

Lehet mégis menthetünk majd a Returnalban?

De ez az opció még nem most kerül implementálásra - olvasható ki a finn direktor szavaiból.

3 napja
11