HALO 3 béta - próbakör

liquidSomosi László2007.05.15. 16:20

Hirtelen lett vége. Ötven-negyvenkilenc. Győztünk. Valaki beleüvölt a mikrofonjába, elsőre nem világos, hogy ünnepel, vagy dühöng. Az eredmény valószínűtlen, egy perce még öttel voltunk lemaradva. G31 elkötötte a Ghost-ot, láttam, ahogy pálya közepén őrjöng vele. Pár másodperce száguldott el előttem, a jármű hátuljára tapasztott plazmagránát vibráló kék csíkot húzott utána. Jobbról lövedékek csapódtak a gép testébe, élesen befordította a támadók felé, és... valószínűleg így történt. Sikerült közel jutnia, a lendület és a robbanás nem csak őt söpörte el, hanem az ellenfeleinket is. Micsoda mázli. Micsoda győzelem!

Mielőtt jobban belemerülnénk, jöjjön a kötelező figyelmeztetés: most a Halo 3 holnap startoló multiplayer bétájáról lesz szó - aki semmit nem óhajt tudni róla, és meglepetésként szeretné megélni az egészet, lapozzon vissza egyet virtuálisan, mert spoilerek következnek.

A Halo 3 béta hónapok óta tartja izgalomban az Xbox-szekértábort, sőt, valószínűleg olyanok is akadnak bőven, akik egyelőre gép (esetünkben: egy Xbox 360) nélkül csorgatják rá a nyálukat. A lelkesedés nem a véletlen műve, kevés olyan játék van, ami képes lenne ilyen izgalmakat generálni - a Halo harmadik részének megjelenése nem szimplán újabb folytatást jelent, hanem igazi eseményt, az elmúlt néhány egyik legsikeresebb sorozatának záró (?) epizódját. A béta szigorúan a multiplayer (többjátékos) szekcióra koncentrál, a Bungie a single player kampányból eddig sem mutatott szinte semmit, és a játék őszre datált megjelenéséig gyaníthatóan nem is nagyon fog.

A béta ugyan hivatalosan csak holnap indul, de péntektől már elérhető. Oldjuk fel gyorsan az ellentmondást: a publikus megjelenést megelőző “Család és Barátok” fázisba nagyjából 1500 szerencsés kapcsolódhatott be világszinten - külön meghívóval. Meghívót kapott a játéksajtó egy része (az alkalmat megragadva meg is köszönjük a Microsoft hazai Xbox csapatának a lehetőséget), a haverok, és a Halo-t professzionális szinten űző játékosok, és a lobby-ban folyó beszélgetésekből leszűrhetően néhány (amerikánus) celeb is - velük kis szerencsével össze is lehetett akadni egy meccs erejéig.

A bétában három multi pálya található, bontsuk le őket szépen sorban:

SNOWBOUND: nyitott, havas pálya. Jól belátható, és jól belőhető szinte minden oldalról. A pálya tulajdonképpen “kétszintes”: a jeges tájat megtörő bunkerek a föld alá vezetnek, odalent elágazó folyósok, és számtalan finomság (sok-sok fegyver) várják a bátor felfedezőt. A bunkerek bejáratánál találkozol a Halo 3 egyik újításával, a pajzs-falakkal. Simán átmehetsz rajtuk - de átlőni vagy átgránátozni már nem tudsz. Taktikai alkalmazás: egyrészt menedéket nyújtanak (villámgyorsan beugrassz mögé, ha nagy a baj), másrészt jól védhetők, ügyes gránátozással komoly veszteséget lehet okozni a befelé / kifelé törekvőknek. Stratégiai pontok: slayer / team slayer (azaz: deathmatch) játékmódokban tanácsos megmászni a bunkerek íves tetejét. Innen jól belátható a környezet, és megkapod a mindig kívánatos magassági előnyt a többiekkel szemben. A pálya határait a lézerágyúk jelentik: ha túlmész rajtuk, jól odapörkölnek, nem tanácsos mögéjük szaladni. Jármű is van, egy darab: a hidacska alatt pihenő Ghost-al látványos cserbenhagyásos gázolásokat lehet produkálni. [****]

HIGH GROUND: a béta tán legkomplexebb pályája. Hosszan elnyúló, felfelé ívelő völgy, mely egy zárt katonai bázisban csúcsosodik ki. A bázis tényleg zárt, a nehéz acélajtó belűről nyitható: bejutni alapesetben a föld alól (romos bunker), vagy a fal leomlott részét megmászva lehet. Maga a bázis két részlegre bontott, mindkét oldalon többszintes felépítményeket, szűk folyósokat, trükkös fordulókat felvonultató komplexum, rengeteg lehetőséggel a közelharcra. A falakon kívül nyitott, barlang-vájatokkal megbolondított területet találunk. A gyors közlekedést a Halo 3-ban debütáló Mongoose-ok szolgálják: kétszemélyes quadok, fegyver nélkül, viszont tisztességes sebességgel. Stratégiai pontok: a fal jobb tornyának teteje remek sniper-pozíció, a külső területeken pedig a vájatokban ügyesen mozogva lehet (taktikusan: hátulról) lecsapni az arrafelé bóklászókra. Leginkább a csapatjátékok élvezetesek itt, az egyzászlós CTF jó csapattal igazi élmény. [****]

VALHALLA: NAGY pálya. Mármint: tényleg nagy, szép, nyitott, dombocskákkal, oldalt korlátozottan mászható sziklákkal. A pálya két végén két torony, a tornyok alagsorában fegyverek, fent mellvért, és egy újabb Halo 3 újítás, az emberágyú. Emberágyú = gyorsító energiamezők, ha rálépsz eldob messzire - méretes pályákon (itt is) így tudod három másodperc alatt az akció középpontjába transzportálni magad. Igazi sniper-paradicsom, a biztos kezű lövészek az ellenfél tornyát veszik célba, és röptükben kapják el az ívesen repülő (az emberágyúból, ugye) szerencsétleneket. Stratégiai pontok: a saját bázisod felső része (lövészeknek), az oldalsó, magasba vezető ösvények, és a járművek környéke - itt van Warthog, ügyes rohammal remekül lehet terrorizálni a pálya másik felén újraéledő ellenérdekelt felet.[****]

[Nincs vége, katt az oldalválasztóra a folytatásért...]

Essen szó a fegyverekről is! A korábbról ismert versenyzőket most nem tárgyaljuk (a bétában sok ismerős köszön vissza, de vannak hiányzók is - pl. az energiakard), koncentráljunk az újdonságokra.

Visszatér az Assault Rifle, méghozzá kezdőfegyverként. Jó dolog, mert az AR még mindig jól használható gyilkolóeszköz, távolra most sem hatásos, közelharcban viszont (gránátozással párosítva) nagyon hatékony tud lenni. Apropó, közelharc: maradt a kétkezes fegyverhasználat, és bejött egy új szereplő: a Spiker egy SMG-variáció, visszafogottabb tűzgyorsasággal, de némileg nagyobb sebzéssel (az SMG pedig gyorsabban kő, mint korábban). Plazmapityuval párosítva szuper kombináció, ha zárt terekben harcolsz. Három “nehézfegyver” mutatkozik be a bétában: a Spartan Laser, a Missile Pod és a Chaingun.

A lézer trükkös jószág: pontlövő fegyver, elsősorban járművek ellen. Nagyon lassú. Ravasz meghúz, öt másodpercig töltődik, aztán kicsap a halálos sugár. A járműveket kapásból gallyra vágja, de mindenki mást is - csak ember ellen a lassúsága miatt problémás alkalmazni. De nem lehetetlen! Láttam olyan játékost, aki tizenöt kill-t gyűjtött össze vele, mielőtt “sok lúd disznót győz” alapon, az ellentéteket (slayer meccs) fél percre félretéve közös erővel agyongránátoztuk volna. Biztos kezet, jó időzítést igényel - a srácot valószínűleg már az édes apukája is egy, tutibiztos lövéssel csinálta, így neki is jól ment a dolog...

A Missile Pod szintén a járművek ellen szánt szerkentyű: brutális rakétavető, akkora, hogy el sem fér FPS nézetben - ha felveszed, a kamera kikúszik a hátad / vállad mögé. Az előnye: “hőkövető”, célra tartó rakétákkal üzemel. Ember ellen nem túl hatásos, a rakéták furcsa, kanyargós utat járnak be, nehezen kiszámítható, hogy pontosan hol csapódik be a töltet (...ettől függetlenül bizonyára vannak / lesznek olyanok, akik ezzel rendeznek mészárszéket a rohangáló ellenfél között)

A Chaingun alapesetben nem cipelhető fegyver, állványra helyezve várakozik a High Ground pálya falának tetején. Viszont le is emelhető onnan, indulhat a mobil darálás. Brutális tűzerő, lelassít, kiránt az FPS nézetből - de elképesztően tudja nyomni az ólmot, a szó legszorosabb értelmében tisztára lehet vele söpörni egy folyosót.

A gránát-arzenálban egy új szereplő integet lelkesen: a szöges gránát a normál és plazma robbanószerkezet funkcionális keresztezése: tapad, de nem csak a célponthoz, hanem bármi máshoz - falhoz, földhöz, tereptárgyhoz is. Járművek ellen ideális, de jól alkalmazható tűzharcban is - jól időzítve és pontosan lehet odavágni a feléd rohanó ellenfél elé, nem fog pattogni.

Jöjjön a (talán) legnagyobb újdonság: az X gomb. Illetve: a válasz a “mit csinál a Halo 3-ban az X gomb?” kérdésre. Ez kérem az “eszközök” helye. Az eszközök különféle felszerelések, automatice felveszed őket, ha áthaladsz felettük, és csak egy lehet nálad egyszerre. A bétában a következők találhatók: Bubble Shield (a legutóbbi trailerben is látható gömbpajzs - lövést / gránátot megfogja, de át lehet gyalogolni rajta), TripMine (ahogy a neve is mutatja: gyalogsági akna), Anti-gravitációs Lift (ledobod, aktiválódik, rálépsz, felrepít a magasba), és a Power Drainer (ez is gömbformában aktivizálódik - aki a hatókörzetébe kerül, annak ugrik a pajzsa). A felvehet cuccok számtalan új stratégiát nyitnak meg - néha olyasmit is, amire elsőre nem gondolnál. Keresztül akarnak hajtani rajtad egy járművel. Vágj le eléjük egy anti-gravitációs bigyót, és lesz nagy meglepetés... A gömbpajzzsal előszeretettel védtünk be szűkebb folyosókat: a High Ground pályán a (Capture The Flag játékmód) például remekül le lehet fedni vele a zászlóhoz vezető hátsó rámpát egy ideig - pont elég arra, hogy megakassza a támadást, és előröl, a lépcső felől igyekvőkre tudjátok koncentrálni a tűzerőt.

A bétában nem tudsz saját játékot létrehozni (eddig legalább is nem lehetett), így a matchmaking rendszert fogod használni - ami még mindig nagyon jó, a saját szintednek megfelelő embereket igyekszik melléd válogatni. Minden játékmódról így nem tudok beszámolni, játszottam, amivel lehetet, és ahová besorsolt a rendszer. Biztos résztvevők: Slayer, Team Slayer, CTF, King of the Hill, meg a bombacipelős játékmód, aminek soha nem tudtam megjegyezni a nevét... szóval ezek, de valószínűleg van még több is. Grafika? Ezt sem részletezem: nézzétek meg a mellékelt videókat és képeket - így néz ki, nem “Halo 2 HD”-ben, és még csak nem is végleges. Szerintem klassz, ugyanakkor nyilvánvalóan nem egy bétás multi fogja 100 százalékig megmutatni, hogy milyen vizuális mutatványokra képes a Halo 3 motor. A látvány egyébként hosszasan elemezhető: a “Saved Films” opcióval minden meccs után tárolhatod a küzdelmet, és még másokkal is megoszthatod.

Erős három napot töltöttem a bétával: tényleg erős volt, mert többször késő éjszakába nyúlóan ragadtam ott mellette. Élmények? Voltak dögivel, győzelmek és vereségek egyaránt. Nem vagyok profi Halo játékos (...és akkor finoman fogalmaztam), számtalanszor elpáholtak kegyetlenül, de mégis nagyon ÉLVEZTEM minden egyes percét - és valószínűleg ez a nyolc (nagy)betűs szó a legfontosabb kijelentés a fenti sokezres karakterhalmazban. Holnap indul a nyílt móka: ha van lehetőséged az elérésére, ugorj neki - élvezni fogod.

Ha tetszett a cikk, és megteheted, akkor támogass minket patreonon, vagy buymeacoffee platformon!

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

Forgotten Fields

A nosztalgia egy idő után sokunk számára menekülés. Menekülés a múltba, a pozitív érzések világába. A nosztalgia megszépíti az emlékeket, annak a varázsa pedig előrevihet minket az ismeretlen és rideg jövő felé. Erről szól a Forgotten Fields. Teszt!

12 órája

Dördül a startpisztoly - traileren a ma megjelent a Olympic Games Tokyo 2020

Teljes nevén az Olympic Games Tokyo 2020 - The Official Video Game!

14 órája

Alex Kidd in Miracle World DX

14 órája
4

Iparági veteránnal erősít az Xbox Game Studios Publishing

Méghozzá egy izgalmas projekthez: felhőalapú játékok fejlesztését vették célba.

16 órája
1

A Karib-tenger kalózai miatt durva titkolózást kellett folytatnia a Sea of Thieves fejlesztőinek

A Rare kulcsemberei nyilatkoztak a projekt kapcsán. Ma megjelenik a Pirate's Life kiegészítő.

16 órája

Virágozzon minden búzavirág, a Farming Simulator 22 trailer megjelenési dátumot fakaszt

Emellett a családi biznisz részleteibe is betekintést nyerhetsz.

16 órája

Mesesorozat készülhet Zidane-ékból: jöhet az animációs Final Fantasy IX.

A Cyber Group Studios készíti a Square klasszikus szerepjátékának meseátiratát.

17 órája

Hátborzongató launch trailert kapott az Ender Lilies

A következő aspiráns az indie-metroidvania királyságra.

20 órája
3

Vannak pozitív példák: a Psychonauts 2 és a Ratchet csapat sem kényszerült túlórára

A "crunch" fogalmát és csapdáját elkerülik az említett fejlesztőstúdiók.

1 napja
3

Gamer365 Podcast 2021 június - E3 különkiadás

1 napja
10

Ismert IP-t támasztana fel az EA Motive

A jelek szerint a Dead Space újra terítékre kerülhet az EA-nél.

1 napja
13

Beindult a Battlefield 2042 hype, megteltek a Battlefield 4 szerverek

Az Electronic Arts számára feladat volt a szerverek utóhangolása.

1 napja
3

Fél év kellett ahhoz, hogy újból kapható legyen a Cyberpunk 2077 PS4-verziója

Visszakerült a CD Projekt RED játéka a PS Store-ra, ráadásul némi kedvezmény is jár rá.

1 napja
4

Heti megjelenések

1 napja
3

Beautiful Desolation

Mit tennél, ha a jövőbe pottyanva egy lassan haldokló bolygót találnál furánál furább lényekkel és társadalmi berendezkedésekkel? A Beautiful Desolation hősei kezüket-lábukat törve próbálnának azonnal hazajutni. Switchen teszteltük a játékot.

2 napja
4

Csak kapkodod Geralt után a fejed: kedvcsinálón a The Witcher második évada

A Netflix tudja hogyan kell feltüzelni a népet. És kádból kilépős mozzanat is lesz a második évadban.

3 napja
1

A Bayonetta 3 létezik, állítólag...

A Nintendo Treehouse-os arcok adtak interjút, amiben elárulták a folytatás fejlesztésének állását.

3 napja
3

Guilty Gear Strive

3 napja
6

A Konami a Castlevania Advanced Collection-ön dolgozhat

Ausztrál korhatár-besorolási rendszerben tűnt fel a kiadvány.

3 napja
8

Augusztusban jön a Recompile

A metroidvania ihletésű platformer hamarosan debütál.

3 napja
1