A Harc végén

dragCsető Zsolt2007.10.28. 16:00

I KNOW YOU

A Halo 3 több, mint egy játék. A Bungie blockbuster FPS-e mindenkinek mást és mást jelent: valakinek egy felejthetetlen single player élményt, valakinek pedig több száz órányi multiplayer szórakozást. Ami biztos, az az, hogy szó nélkül senki sem képes elmenni mellette, a Halo 3 ugyanis túllépett egy olyan határt, amit ezidáig csak nagyon kevesen tudtak abszolválni - a videójáték-történelem egyik igazi, élő mérföldkövéről beszélünk.

YOUR PAST

Hogy mitől olyan egyedi a Halo 3? Netán a többmilliós, sokak számára irigylésre méltó eladásoktól? Nem teljesen: a franchise korábban is minden idők legsikeresebb darabjai közé tartozott, és a harmadik rész megjelenésével is csupán saját magától kellett átvennie a trónt (még ha nem is a legtöbb eladott példányért járót), így az óriási bevételek minden bizonnyal senkinek sem okoztak túlságosan nagy meglepetést - főleg nem egy, a szoftvereladások terén már korábban is remekül teljesítő konzol esetében. Sőt, lényegi változások tulajdonképpen nem is történtek: egy monumentális trilógia befejező darabjáról van szó, ami teljes egészében előzményeire, és így önmagára építkezik, mégis van a Halo 3-ban valami, ami kiemeli őt a tömegből, sőt, az első két epizód közül is.

YOUR FUTURE

És bár a harc elviekben véget, valamint a Bungie függetlenné válása is hatalmas meglepetésként söpört végig a játékos társadalmon, mégsem valószínű, hogy Master Chief karrierje csúcsán akasztja szögre zölden csillogó sisakját. Sőt: a Halo a történtek ismeretében nyugodtan bejelentkezhetne a minden idők legnagyobb videójáték-franchise-ja címért, a Microsoft kezében ugyanis most már egy olyasvalami van, ami csurig töltve van potenciállal, és óriási lehetőségek rejlenek benne, a jövőbe tekintve pedig nagy úgy tűnik, hogy ezek bizony nem is maradnak kihasználatlanul, és ismételten világokat fog majd megmozgatni az utolsó spártai hős - és nem csak egy milliók által favorizált, a konzolok terén példátlanul népszerű online komponens miatt.

BELIEVE

A Halo a harmadik résszel túllépett saját magán, és újraértelmezte a hype fogalmát. Nem csak hogy minden idők egyik leggyorsabban fogyó játéka lett, és rekordszámú premiernapi bevételt hozott, de képes volt olyan játékosokat is meggyőzni - saját meglepődésükre -, akik korábban nem látták meg azt a valamit a sorozat korábbi epizódjaiban, és inkább valami mást preferáltak helyette - nincs mese, a Halo 3 egyszerűen ellenállhatatlannak bizonyult. Mind közül a legnagyobb erénye pedig az, hogy mindezt egy átalakulni látszó konzolos szcénában sikerült megcsinálnia. Manapság - amikor a konzolgyártóknak sokáig alapvetőnek látszó standardok megváltozásával, és egy teljesen új játékos réteggel kell szembenézniük - sokan elkönyvelték már magukban, hogy a videójátékok világa ismételten elér egy komoly fordulóponthoz, és hogy hamarosan olyan változások lépnek érvénybe, amit a legtöbben nem fogadnak majd kitörő örömmel. Master Chief azonban jött, látott és győzött: megmutatta, hogy nem csak az egyszeri tömegeket megcélzó hardvereké a jövő, és hogy a "másik oldal" is képes világszintű, akár a piacon kívüli témává is válni, kitermelni egy minden bizonnyal még évekig élő legendát. Mert a Halo 3 több, mint egy játék. A Halo 3 a hardcore diadala a casual felett.

Ha tetszett a cikk, és megteheted, akkor támogass minket patreonon, vagy buymeacoffee platformon!

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

Forgotten Fields

A nosztalgia egy idő után sokunk számára menekülés. Menekülés a múltba, a pozitív érzések világába. A nosztalgia megszépíti az emlékeket, annak a varázsa pedig előrevihet minket az ismeretlen és rideg jövő felé. Erről szól a Forgotten Fields. Teszt!

13 órája

Dördül a startpisztoly - traileren a ma megjelent a Olympic Games Tokyo 2020

Teljes nevén az Olympic Games Tokyo 2020 - The Official Video Game!

16 órája

Alex Kidd in Miracle World DX

16 órája
4

Iparági veteránnal erősít az Xbox Game Studios Publishing

Méghozzá egy izgalmas projekthez: felhőalapú játékok fejlesztését vették célba.

17 órája
1

A Karib-tenger kalózai miatt durva titkolózást kellett folytatnia a Sea of Thieves fejlesztőinek

A Rare kulcsemberei nyilatkoztak a projekt kapcsán. Ma megjelenik a Pirate's Life kiegészítő.

18 órája

Virágozzon minden búzavirág, a Farming Simulator 22 trailer megjelenési dátumot fakaszt

Emellett a családi biznisz részleteibe is betekintést nyerhetsz.

18 órája

Mesesorozat készülhet Zidane-ékból: jöhet az animációs Final Fantasy IX.

A Cyber Group Studios készíti a Square klasszikus szerepjátékának meseátiratát.

18 órája

Hátborzongató launch trailert kapott az Ender Lilies

A következő aspiráns az indie-metroidvania királyságra.

21 órája
3

Vannak pozitív példák: a Psychonauts 2 és a Ratchet csapat sem kényszerült túlórára

A "crunch" fogalmát és csapdáját elkerülik az említett fejlesztőstúdiók.

1 napja
3

Gamer365 Podcast 2021 június - E3 különkiadás

1 napja
10

Ismert IP-t támasztana fel az EA Motive

A jelek szerint a Dead Space újra terítékre kerülhet az EA-nél.

1 napja
13

Beindult a Battlefield 2042 hype, megteltek a Battlefield 4 szerverek

Az Electronic Arts számára feladat volt a szerverek utóhangolása.

1 napja
3

Fél év kellett ahhoz, hogy újból kapható legyen a Cyberpunk 2077 PS4-verziója

Visszakerült a CD Projekt RED játéka a PS Store-ra, ráadásul némi kedvezmény is jár rá.

1 napja
4

Heti megjelenések

1 napja
3

Beautiful Desolation

Mit tennél, ha a jövőbe pottyanva egy lassan haldokló bolygót találnál furánál furább lényekkel és társadalmi berendezkedésekkel? A Beautiful Desolation hősei kezüket-lábukat törve próbálnának azonnal hazajutni. Switchen teszteltük a játékot.

2 napja
4

Csak kapkodod Geralt után a fejed: kedvcsinálón a The Witcher második évada

A Netflix tudja hogyan kell feltüzelni a népet. És kádból kilépős mozzanat is lesz a második évadban.

3 napja
1

A Bayonetta 3 létezik, állítólag...

A Nintendo Treehouse-os arcok adtak interjút, amiben elárulták a folytatás fejlesztésének állását.

3 napja
3

Guilty Gear Strive

3 napja
6

A Konami a Castlevania Advanced Collection-ön dolgozhat

Ausztrál korhatár-besorolási rendszerben tűnt fel a kiadvány.

3 napja
8

Augusztusban jön a Recompile

A metroidvania ihletésű platformer hamarosan debütál.

3 napja
1