Gran Turismo 5: minden, amit tudnod kell

drag2010.06.18. 15:30

Bíztunk benne, hogy az E3 lesz az a rendezvény, ahol a Sony és a Polyphony Digital előáll az első igazán nagy Gran Turismo 5 infócsokorral. Végül nem kellett csalódnunk, mi pedig össze is szedtük számotokra az összes friss és fontos tudnivalót a játékról.

Mielőtt komolyabban belemerülnénk a tartalomba, essünk túl a legfontosabb új információn: a Gran Turismo 5 november másodikán fog megjelenni, legalábbis Észak-Amerikában, de megerősítették, hogy mi, európaiak is az év utolsóelőtti hónapjában fogjuk megkapni a játékot.

[Az autók] Az ötödik résszel a Gran Turismo sorozat betör a négyszámjegyű tartományba, már ami az autók számát jelenti: összesen több, mint 1000 négykerekű vár majd ránk a korongon. A kocsik két kategóriába sorolhatóak: Standard és Premium modellek - előbbiekből több, mint 800, utóbbiakból pedig több, mint 200 lesz.

[Premium és Standard] A Premium modellek a nulláról lettek felépítve, elképesztő részletességgel megmunkált külsővel, interiőrrel és motortérrel, míg a felhozatal maradék részét alkotó Standard járművek a korábbi epizódok autóit takarják, természetesen a PlayStation 3 hardverének megfelelő színvonalra felhúzva. A helyszíni beszámolók alapján Standard gépek is bármikor felveszik a versenyt bármelyik jelenlegi autós játékkal kidolgozottság terén, a Premium autók esetében pedig az egészen apró részletekre is hihetetlen mértékű figyelmet fordítottak.

[Videó a Standard modellekről]

[A licenszek] Azt már tavaly óta tudni, hogy a játékban WRC és NASCAR licensz is lesz - ez utóbbiról most bővebben is hallhattunk. Megtudtuk, hogy a sorozat komplett szabályrendszere bekerül a játékba, mint ahogy a látványos boxkiállások és kerékcserék is, mindezek mellett pedig maguk a versenyzők (mint például Jeff Gordon, Juan Pablo Montoya, Joey Logano, vagy Dale Earnhardt Jr.) is felbukkannak majd. Érdekes újdonság: a játék E3-as trailerében feltűnt Sebastian Vettel és Adrian Newey, a Forma-1-es Red Bull csapat versenyzője, illetve technikai igazgatója, ami alapján a száguldó cirkusz is szerepet kaphat a játékban. A dolog nem lenne teljesen új: a Prologue felhozatalában már szerepelt a Ferrari 2007-es modellje, és maga Kazunori Yamauchi is azt ígéri, hogy több Forma-1-es autó is be fog kerülni a játékba.

[A pályák] A Gran Turismo 5-ben több, mint 20 helyszínre, ezen belül pedig több, mint 70 pályára kell számítanunk. A játék E3-as demójában négy új lokáció is bemutatkozott: a madridi és a római utcai ring, a Top Gear híres és sokak által kedvelt tesztpályája, valamint a Toszkána, ahol raliversenyeket teljesíthetünk majd.

[Az effektek] A játék legfrissebb demója megerősített egy régóta várt feature-t: lesz valós idejű napszakváltozás. Emellett több apróságra is odafigyeltek a Polyphony Digital fejlesztői, hogy még élethűbbé tegyék az összeképet: a raliversenyeken a port bevilágítják a hátsó lámpák, és a felverődő kavicsok is látszanak, a gumik füstölnek, és valós időben változik a hőmérsékletük, ütközések esetén pedig szikrákat láthatunk.

[A törésmodell] Az ötödik rész egyik nagy újdonsága a törésmodell lesz, amely három szinten lesz jelen a játékban. A menetteljesítmény és a kezelhetőség minden autó esetében romlani fog az ütközések következtében, mint ahogy a koszolódás, a karcolódás és a horpadások is jelen lesznek mindenütt, a Premium modellek esetében azonban komolyabb deformációra és leszakadó alkatrészekre is számítanunk kell. Szintén újdonság: egy különösen rossz manőver esetén immáron fel is borulhatunk.

[Videó az effektekről és a törésről]

[A fotómód] A visszajátszásokra támaszkodó Photo Mode mellett a Photo Travel is visszatér a negyedik részből, ahol külön erre a célra felépített, gyönyörű helyszíneken fotózgathatjuk kedvenc kocsijainkat. Újdonságként van jelen a Walk Mode, ami annyit takar, hogy teljesen szabadon körbejárhatjuk a helyszíneket, így még tökéletesebb fényképeket készíthetünk. Fotóinkat online másokkal is megoszthatjuk.

[Az online] Az online lobbikba maximum 32 játékos fér be egyszerre, a pályára pedig legfeljebb 16-an merészkedhetnek ki. Hogy miért van különbség? A válasz két fogalom: Track Days és Spectator. Utóbbi értelemszerűen azt jelenti, hogy pusztán nézőként is megtekinthetjük a többiek ténykedését, előbbi pedig egy olyan játékmód, ahol mindenki szabadon körözhet az adott pályán - javítgathatod a köridőidet, betaníthatod másoknak a nehezebb szekciókat, vagy gyakorolhatod a driftelést. Ami a kommunikációt illeti: szöveges- és voice-chatre is lesz lehetőség.

A játék megjelenéséig tehát fél év még hátra van, a Polyphony Digital csapata pedig készül még meglepetésekkel: a Gran Turismo 5 teljes feature-listájáról és végleges tartalmáról az augusztusi Gamescomon fog lehullani a lepel.

A Vicarious Visions beolvadt a Blizzardba

A Crash Bandicoot N. Sane Trilogy és a Tony Hawk's Pro Skater 1 + 2 felújítások fejlesztőcsapata mostantól a Blizzard saját projektjein dolgozik.

19 órája
9

A Tencent felvásárolta a Klei csapatát

A kínai óriás tovább terjeszkedik. Ezúttal a Don’t Starve és Mark of the Ninja játékokról ismert Klei Entertainment csapatát kebelezte be.

20 órája
1

Resident Evil 4 (Remake) átalakítás

Egyes információk szerint a kiadó nem volt elégedett az M-Two eddigi munkájával, így az elsődleges belsős csapatát állította a projekt élére.

20 órája
7

Xbox Live Gold: áremelés, aztán mégsem

A Microsoft csendben megemelte az Xbox Live Gold előfizetés árát - aztán a közösségi felháborodás miatt kapásból visszavonta az egészet.

23 órája
18

Humankind: avatárok és MI-k

A PC-s grand stratégia részleteiről fed fel friss dolgokat a legújabb fejlesztői napló.

1 napja

Games with Gold: februári kínálat

Egy egészen kellemes kínálat. Egy egészen kellemetlen áremelés mellé. Egy biztos: nem most válik ingyenessé a GOLD szolgáltatás. Sőt.

1 napja
22

The Medium: 9 rejtélyes furcsaság

Ha a Maw hátborzongató jelenlétét nem is érezzük egyelőre a hátunk mögött, a marketing anyagok elől már most sincs menekvés.

1 napja
2

Olija: történet a pixelek mögött

A Devolver Digital egy pixelart gyöngyszemet csapott le a Sony indie részlegének kezéről? Pár nap múlva kiderül!

1 napja
5

Sherlock Holmes: Chapter One

Hey, Detektívek! Csak egy tipp: a Frogwares hangulatos videó formájában válaszolja meg az eddig felmerült kérdéseiteket.

1 napja
1

Resident Evil Showcase

Nézzük csak: Resident Evil Village kedvcsináló. Előző generációs verziók. Megjelenési dátum. Gameplay villanások. Na meg exkluzív próbakör!

2 napja
53

Destruction AllStars: bemutatkozik a mezőny

Hősök. Ikonok. Legendák. A bajnokság résztvevőit az egész világ ismeri, szóval ideje, hogy mi is vessünk egy pillantást a színes társaságra.

2 napja
7

Apex Legends: komolytalan őrület

Kirobbanó előzetesen az új szezon.

2 napja
1

Team Ninja: tervek a jövőre

Lehetséges Nioh folytatás, Ninja Gaiden hírek, open world játék. Ezek vannak a stúdió tarsolyában.

2 napja
1

Odabenn: a magyar hangjátéksorozat

A hatvanas/hetvenes évek klasszikus rádiójátékait idézi meg modern köntösben az új magyar kezdeményezés. Hallgassatok bele!

2 napja
2

Új játékokon dolgozik a Valve

De hogy pontosan miken, arról természetesen most sem tudtunk meg részleteket.

2 napja
15

Curse of the Dead Gods: konzolos megjelenés

Unod a görög isteneket? Itt az új roguelike kaland egy folyton változó sötét templommal, csapdákkal és szörnyekkel.

2 napja
2

Encodya: euro point and click Neo Berlinben

Cyberpunk stílus, egy árva kislány és egy robot - vajon mi kerekedik ki ebből?

3 napja

Norco: új kaland a Raw Fury-nál

Furcsa sci-fi kalandjáték, bizarr, ámde méregerős hangulattal. Éljen a dolgok különös mivolta!

3 napja

A The Medium: Marianne képességei

A Bloober Team legújabb horrorjátékának különleges képességekkel rendelkező főhősnője megmutatja mire is képes. A PC-s hardverigényről is be tudunk számolni

3 napja
12

Atomic Heart: RTX bemutató

Látványos RTX és DLSS erődemonstráció a Mundfish és az NVIDIA együttműködésének hála. Megjelenési dátum mondjuk továbbra sincs.

3 napja