Gran Turismo 5: minden, amit tudnod kell

drag2010.06.18. 15:30

Bíztunk benne, hogy az E3 lesz az a rendezvény, ahol a Sony és a Polyphony Digital előáll az első igazán nagy Gran Turismo 5 infócsokorral. Végül nem kellett csalódnunk, mi pedig össze is szedtük számotokra az összes friss és fontos tudnivalót a játékról.

Mielőtt komolyabban belemerülnénk a tartalomba, essünk túl a legfontosabb új információn: a Gran Turismo 5 november másodikán fog megjelenni, legalábbis Észak-Amerikában, de megerősítették, hogy mi, európaiak is az év utolsóelőtti hónapjában fogjuk megkapni a játékot.

[Az autók] Az ötödik résszel a Gran Turismo sorozat betör a négyszámjegyű tartományba, már ami az autók számát jelenti: összesen több, mint 1000 négykerekű vár majd ránk a korongon. A kocsik két kategóriába sorolhatóak: Standard és Premium modellek - előbbiekből több, mint 800, utóbbiakból pedig több, mint 200 lesz.

[Premium és Standard] A Premium modellek a nulláról lettek felépítve, elképesztő részletességgel megmunkált külsővel, interiőrrel és motortérrel, míg a felhozatal maradék részét alkotó Standard járművek a korábbi epizódok autóit takarják, természetesen a PlayStation 3 hardverének megfelelő színvonalra felhúzva. A helyszíni beszámolók alapján Standard gépek is bármikor felveszik a versenyt bármelyik jelenlegi autós játékkal kidolgozottság terén, a Premium autók esetében pedig az egészen apró részletekre is hihetetlen mértékű figyelmet fordítottak.

[Videó a Standard modellekről]

[A licenszek] Azt már tavaly óta tudni, hogy a játékban WRC és NASCAR licensz is lesz - ez utóbbiról most bővebben is hallhattunk. Megtudtuk, hogy a sorozat komplett szabályrendszere bekerül a játékba, mint ahogy a látványos boxkiállások és kerékcserék is, mindezek mellett pedig maguk a versenyzők (mint például Jeff Gordon, Juan Pablo Montoya, Joey Logano, vagy Dale Earnhardt Jr.) is felbukkannak majd. Érdekes újdonság: a játék E3-as trailerében feltűnt Sebastian Vettel és Adrian Newey, a Forma-1-es Red Bull csapat versenyzője, illetve technikai igazgatója, ami alapján a száguldó cirkusz is szerepet kaphat a játékban. A dolog nem lenne teljesen új: a Prologue felhozatalában már szerepelt a Ferrari 2007-es modellje, és maga Kazunori Yamauchi is azt ígéri, hogy több Forma-1-es autó is be fog kerülni a játékba.

[A pályák] A Gran Turismo 5-ben több, mint 20 helyszínre, ezen belül pedig több, mint 70 pályára kell számítanunk. A játék E3-as demójában négy új lokáció is bemutatkozott: a madridi és a római utcai ring, a Top Gear híres és sokak által kedvelt tesztpályája, valamint a Toszkána, ahol raliversenyeket teljesíthetünk majd.

[Az effektek] A játék legfrissebb demója megerősített egy régóta várt feature-t: lesz valós idejű napszakváltozás. Emellett több apróságra is odafigyeltek a Polyphony Digital fejlesztői, hogy még élethűbbé tegyék az összeképet: a raliversenyeken a port bevilágítják a hátsó lámpák, és a felverődő kavicsok is látszanak, a gumik füstölnek, és valós időben változik a hőmérsékletük, ütközések esetén pedig szikrákat láthatunk.

[A törésmodell] Az ötödik rész egyik nagy újdonsága a törésmodell lesz, amely három szinten lesz jelen a játékban. A menetteljesítmény és a kezelhetőség minden autó esetében romlani fog az ütközések következtében, mint ahogy a koszolódás, a karcolódás és a horpadások is jelen lesznek mindenütt, a Premium modellek esetében azonban komolyabb deformációra és leszakadó alkatrészekre is számítanunk kell. Szintén újdonság: egy különösen rossz manőver esetén immáron fel is borulhatunk.

[Videó az effektekről és a törésről]

[A fotómód] A visszajátszásokra támaszkodó Photo Mode mellett a Photo Travel is visszatér a negyedik részből, ahol külön erre a célra felépített, gyönyörű helyszíneken fotózgathatjuk kedvenc kocsijainkat. Újdonságként van jelen a Walk Mode, ami annyit takar, hogy teljesen szabadon körbejárhatjuk a helyszíneket, így még tökéletesebb fényképeket készíthetünk. Fotóinkat online másokkal is megoszthatjuk.

[Az online] Az online lobbikba maximum 32 játékos fér be egyszerre, a pályára pedig legfeljebb 16-an merészkedhetnek ki. Hogy miért van különbség? A válasz két fogalom: Track Days és Spectator. Utóbbi értelemszerűen azt jelenti, hogy pusztán nézőként is megtekinthetjük a többiek ténykedését, előbbi pedig egy olyan játékmód, ahol mindenki szabadon körözhet az adott pályán - javítgathatod a köridőidet, betaníthatod másoknak a nehezebb szekciókat, vagy gyakorolhatod a driftelést. Ami a kommunikációt illeti: szöveges- és voice-chatre is lesz lehetőség.

A játék megjelenéséig tehát fél év még hátra van, a Polyphony Digital csapata pedig készül még meglepetésekkel: a Gran Turismo 5 teljes feature-listájáról és végleges tartalmáról az augusztusi Gamescomon fog lehullani a lepel.

Halo Infinite: a Spartan új ruhája

Gőzerővel folyik a munka Joseph Staten irányításával. Master Chief következő kalandja ma már teljesen más arcát mutatja.

15 órája
4

Star Wars Pinball: irány a VR!

Mando fejére is VR sisak kerül! Nyolc asztal, köztük két teljesen új leosztás, három fő platform - komoly csomaggal készül a Zen Studios.

16 órája

Idén tutira jön a Tormented Souls

A PQube horror játéka idén már minden bizonnyal megjelenik - nextgen és fizikai kiadásokat is kap az indie Resi-Silent HIll követő!

17 órája

Space Otter Charlie: hódító űrvidrák

Márciusban a kvantumfizika és az űrakciózás határait egy DOS-os időket idéző kabalfigura, Space Otter Charlie fogja feszegetni.

17 órája

PS Plus: a márciusi kínálat

Ezúttal négy címmel gazdagítja az előfizetőket a Sony. A négy cím között pedig bomba robban, visszafojtott rengéshullámmal.

18 órája
10

Átalakul a Japan Studio

Az Astro kalandokért felelős Team ASOBI lesz a japán részleg középpontja. A támogató csapatokat átmozgatják.

19 órája
1

Mortal Shell: Enhanced Edition bejelentés

4K. 60 FPS. Feljavított textúrák. Kell még indok arra, hogy ismét magadra öltsd egy nagy harcos elesett tetemét?

19 órája

Ghosts ‘n Goblins Resurrection

A Nintendo hibridje nyitotta fel Arthur lovag sírját 35 év elteltével. A páncél újként csillog, a kérdés, hogy mennyire bűzlik.

19 órája

Bomb Rush Cyberfunk: csak 2022-ben!

A Jet Set Radio szellemi örököse csak jövőre érkezhet, akkor viszont már úgy néz ki konzolokra is begurul!

20 órája
3

Narita Boy: megjelenési dátum

A '80-as évek varázslatos Digitális Királysága egy kedves szerelmi történetet és narratív-központú játékmenetet ígér.

20 órája
2

The Nioh Collection

A Team Ninja hack ’n’ slash öröksége finoman fonódik össze a soulslike formula által elindított újhullámos akció-szerepjáték elemekkel. A kollekció így őrzi meg az utókornak.

20 órája

Hot Wheels Unleashed: gyermeki lelkülettel

A Hot Wheels márkanév a Milestone versenyjáték-iparos talján csapattal fonódik össze az új bejelentésben. Trailert is tudunk mutatni.

22 órája
2

Kena: Bridge of Spirits megjelenés!

Három percen keresztül igyekszik elvarázsolni az Ember Lab mesés kalandja, majd a végén bedob egy dátumot is az utolsó képkockákra.

1 napja
13

Returnal: gameplay bemutató

A Housemarque három percben igyekszik összefoglalni álomprojektjének alapjait. Új irányvonal, a régi alapokra építve. Prémium kategóriában.

1 napja
6

Final Fantasy VII R Intergrade: bejelentés

Kiegészítő tartalommal karöltve érkezik a tavalyi év egyik legkiemelkedőbb szerepjáték élményének újgenerációs változata. Yuffie beköszön!

1 napja
9

Deathloop: Deja Vu trailer

Mintha láttuk volna már ezt valahol? Az Arkane Lyon csapata viszont ügyesen keveri újra az elemeket ahhoz, hogy ismét valami egyedit kapjunk.

1 napja

Oddworld: Soulstorm megjelenés!

A PlayStation Plus előfizetők egyik áprilisi játékaként debütál majd hamarosan Abe legújabb szökése. Újabb részletes bemutatót is kaptunk.

1 napja
6

Solar Ash: gameplay bemutató

A Hyper Light Drifter alkotói kilépnek a harmadik dimenzióba és egy nagyszabású akció-platformer kalandra csábítanak még az idei évben.

1 napja

SIFU: bejelentés

Az Absolver fejlesztőinek következő projektje sem távolodik el a keleti kultúrától. A kung-fu harcos bosszútörténete pofonokban gazdagnak ígérkezik.

1 napja
4

Ma este State of Play!

Nagyjából félórás műsorral készül a Sony. A középpontban néhány új bejelentés és a júniusban bemutatott külsős és indie címek lesznek.

1 napja
44