Gran Turismo 5

dragCsető Zsolt2010.09.17. 09:00

Már megszoktuk, hogy a Gran Turismo 5 minden egyes nagy rendezvényen valami újdonsággal rukkol elő: a sorozat szülőatyja, Kazunori Yamauchi az idei Tokyo Game Show-n két új feature-ről is lerántotta a leplet. Bemutatkozik a Gran Turismo Anywhere és a dinamikus időjárás.

A korábbiakban már kiderült, hogy az online lehetőségek fogják képezni az ötödik rész egyik alappillérét - a Gran Turismo Anywhere még tovább erősíti ezt az elképzelést. Hogy miről is van szó? Nagyon tömören arról, amit a név is sugall: bárhonnan elérhetjük majd a My Home menüpontot, vagyis a profilunkat. A szolgáltatás a játék megjelenésével egyidőben fog elindulni, és a gran-turismo.com weboldalon keresztül lesz elérhető, ahova a PSN felhasználónevünkkel léphetünk majd be.

Az alapvető funkciók - levelezés a barátokkal, fórumozás, fotók megosztása és hasonlók - természetesen mind elérhetőek lesznek, mind közül azonban a Remote Races tűnik a legérdekesebbnek. Lényegében arról van szó, hogy bárhonnan versenyezhetünk: ezen a felületen keresztül is képesek leszünk B-Spec versenyeket indítani, akár barátainkkal együtt is. Aki esetleg nem ismerné: a B-Spec módban egy általunk utasított mesterséges intelligencia ül a volán mögött, akinek tempóját és agresszivitását folyamatosan állítgathatjuk. A Remote Races esetében ez utóbbi lehetőség nem lesz jelen, de virtuális sofőrünk tapasztalatgyűjtésére így is remek lehetőség lesz ez.

Ugorjunk a tényleges versenyzéshez, ezzel kapcsolatosan is kaptunk ugyanis új információkat. A speciális futamok között olyanok várnak majd ránk többek között, mint a Karting Experience, az AMG Driving School, a The Stig Challenge, a Jeff Gordon NASCAR School, a Sebastien Loeb Rally Challenge, vagy Gran Turismo Rally - utóbbi részletesebben is bemutatásra került. A klasszikus raliversenyek esetében nem akármilyen megoldásra kell felkészülnünk: nem előre elkészített pályák lesznek a játékban, hanem minden esetben véletlenszerűen generált (!) szakaszokon kell majd teljesítenünk, ezáltal az itiner, illetve a navigátor által nyújtott segítségnek kiemelt szerep jut.

Ha már rali, nem maradhatnak el az extrém időjárási körülmények sem: a negyedik részben látottnál komolyabb formában térnek vissza a havas versenyek. A csapadék persze a hagyományos aszfaltcsíkokon sem fog bennünket elkerülni: immáron száz százalékig hivatalos, hogy bekerült a dinamikus időjárás a játékba, ami első sorban a hosszabb futamokon lesz majd jelen. A dolog nem merül ki annyiban, hogy bármikor a nyakunkba hullhat az égi áldás: változó hőmérsékletre, légnyomásra és páratartalomra kell felkészülnünk, melyek mind befolyásolják majd kocsink viselkedését és tapadását, és persze nem előre letárolt, hanem véletlenszerű körülményekkel kell számolnunk. Az eső megvalósítása egyébként kétség kívül fantasztikus: az előttünk autózók méretes esőfüggönyt húznak maguk után, az ablaktörlő pedig vadul teszi a dolgát a szélvédőn. Yamauchi ennek kapcsán hozzátette, hogy a képfrissítést illetően a konstans 60 frame per szekundum érték a cél, de elképzelhető, hogy ilyen körülmények - 16 autó szakadó esőben - között ezt nem minden esetben tudják majd tartani.

A fentiek mellett szó esett néhány apróságról is. Megtudtuk például azt, hogy a nulláról újraépítve tér vissza az ötödik részbe Laguna Seca, de a sorozat egyik klasszikus fiktív pályája, az eddig még nem látott Trial Mountain sem marad majd ki a felhozatalból, akárcsak az El Capitan. Nagy hangsúlyt fektetett emellett a Polyphony Digital a motorhangok javítására is, és a különleges négykerekűek repertoárja is tovább bővül: olyan járgányok lesznek a játékban, mint a VW Schwimmwagen, a VW Samba Bus, vagy épp a Red Bull Racing főtervezőjével, Adrian Newey-val közösen megálmodott X1 Concept, egy olyan versenyautó, amely fittyet hány napjaink technikai megkötéseire.

...és persze - mint mindig - most is vannak olyan dolgok, amelyeknek már nem maradt hely, vagy éppen idő: Yamauchi szerint sok olyan ötletük van, amit már nem sikerült belegyömöszölni az ötödik részbe, így bizonyos értelemben már a Gran Turismo 6-on is elkezdtek dolgozni.

A Gran Turismo 5 november harmadikán jelenik meg Európában, kizárólag PlayStation 3-ra. A legújabb képeket és trailert lent tekinthetitek meg.

Ha tetszett a cikk, és megteheted, akkor támogass minket patreonon, vagy buymeacoffee platformon!

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

Podcast #202105

Itt van május podkesztje, énekszó és tánc köszöntse! Zeng és dalol az élet, szállj csak, zeneszó, ének, ébresszed a gamer népet!

18 órája
5

Régi SEGA sikercímek térhetnek vissza

Ez derül ki a japán cég üzleti jelentéséből.

1 napja
7

Folytatódhat a Ghostrunner

Mégpedig az 505 égisze alatt, dupla költségvetésből.

1 napja

Elstartolt a Mass Effect: Legendary Edition

A BioWare egy utolsó launch trailerrel ünnepel.

1 napja
12

Atelier Mysterious Trilogy Deluxe Pack

1 napja

A Sony súlyosan odavág: huszonöt saját játék készül PS5-re

A jövőképről Hermen Hulst, a PlayStation Studios feje árulkodott.

1 napja
23

Lehet mégis menthetünk majd a Returnalban?

De ez az opció még nem most kerül implementálásra - olvasható ki a finn direktor szavaiból.

1 napja
11

Horgászat, vadászat és kirándulás az Open Country nyílt világában

Az 505 Games egy érdekes nyílt világú koncepciót hoz, többféle mechanikával.

1 napja

Chicken Police: első fesztiváldíj és magyar szinkron

1 napja
3

Bloodrayne 1-2: töltető a Terminal Cut Ultimate

Az ingyenes update végre feltupírozza a vámpírlány sminkjét.

1 napja

Shadow Warrior 3: villámdómusz

Csak úgy füstöl a Shadow Warrior 3 körüli marketing gépezet. Most a Motoko's Thunderdome pálya mutatkozik be.

1 napja

Viscerafest: rajzfilmes retro FPS jöhet?

Bolondos dallamok helyett bolondosan robbanó ufókat és méretes pixeleket kínál az 1C új shootere.

1 napja

PC-re májusban érkezik a Grindstone

A Capybara roppant stílusos indie gyöngyszeme Epic-en debütál, és egy új frissítést is hoz.

1 napja

Cyberpunk másképp: megjelent a Quantum Replica

Megjelent a PQube saját megfejtése a cyberpunk lázra. A Quantum Replica egy cyberpunk városban engedi szabadjára a játékost.

1 napja

Famicom Detective Club

1 napja
1

Most már tényleg fotorealisztikus lesz a GTA V?

Egy speciális AI módszer segítségével legalábbis még filmszerűbb lesz a játék vizualitása.

2 napja
9

Színes DualSense kontrollerekről álmodtál?

Bővül a DualSense kontrollerünk színválasztéka: a Midnight Black és a Cosmic Red kombók a láthatáron.

2 napja
6

Idén 20 éves az Xbox

2 napja
6

Hotel Transylvania: új platformert hoz az ősz

Természetesen gyerekjáték lesz a Tartakovsky-mese átirata, és a Bandai Namco gondozza a megjelenést.

2 napja
1

Dark Alliance: Game Passban debütálnak Drizzték

A Forgotten Realms játék 4 fős koop móddal és cross-play mókával vár minden kalandort.

2 napja