Gran Turismo 5

drag2010.09.17. 09:00

Már megszoktuk, hogy a Gran Turismo 5 minden egyes nagy rendezvényen valami újdonsággal rukkol elő: a sorozat szülőatyja, Kazunori Yamauchi az idei Tokyo Game Show-n két új feature-ről is lerántotta a leplet. Bemutatkozik a Gran Turismo Anywhere és a dinamikus időjárás.

A korábbiakban már kiderült, hogy az online lehetőségek fogják képezni az ötödik rész egyik alappillérét - a Gran Turismo Anywhere még tovább erősíti ezt az elképzelést. Hogy miről is van szó? Nagyon tömören arról, amit a név is sugall: bárhonnan elérhetjük majd a My Home menüpontot, vagyis a profilunkat. A szolgáltatás a játék megjelenésével egyidőben fog elindulni, és a gran-turismo.com weboldalon keresztül lesz elérhető, ahova a PSN felhasználónevünkkel léphetünk majd be.

Az alapvető funkciók - levelezés a barátokkal, fórumozás, fotók megosztása és hasonlók - természetesen mind elérhetőek lesznek, mind közül azonban a Remote Races tűnik a legérdekesebbnek. Lényegében arról van szó, hogy bárhonnan versenyezhetünk: ezen a felületen keresztül is képesek leszünk B-Spec versenyeket indítani, akár barátainkkal együtt is. Aki esetleg nem ismerné: a B-Spec módban egy általunk utasított mesterséges intelligencia ül a volán mögött, akinek tempóját és agresszivitását folyamatosan állítgathatjuk. A Remote Races esetében ez utóbbi lehetőség nem lesz jelen, de virtuális sofőrünk tapasztalatgyűjtésére így is remek lehetőség lesz ez.

Ugorjunk a tényleges versenyzéshez, ezzel kapcsolatosan is kaptunk ugyanis új információkat. A speciális futamok között olyanok várnak majd ránk többek között, mint a Karting Experience, az AMG Driving School, a The Stig Challenge, a Jeff Gordon NASCAR School, a Sebastien Loeb Rally Challenge, vagy Gran Turismo Rally - utóbbi részletesebben is bemutatásra került. A klasszikus raliversenyek esetében nem akármilyen megoldásra kell felkészülnünk: nem előre elkészített pályák lesznek a játékban, hanem minden esetben véletlenszerűen generált (!) szakaszokon kell majd teljesítenünk, ezáltal az itiner, illetve a navigátor által nyújtott segítségnek kiemelt szerep jut.

Ha már rali, nem maradhatnak el az extrém időjárási körülmények sem: a negyedik részben látottnál komolyabb formában térnek vissza a havas versenyek. A csapadék persze a hagyományos aszfaltcsíkokon sem fog bennünket elkerülni: immáron száz százalékig hivatalos, hogy bekerült a dinamikus időjárás a játékba, ami első sorban a hosszabb futamokon lesz majd jelen. A dolog nem merül ki annyiban, hogy bármikor a nyakunkba hullhat az égi áldás: változó hőmérsékletre, légnyomásra és páratartalomra kell felkészülnünk, melyek mind befolyásolják majd kocsink viselkedését és tapadását, és persze nem előre letárolt, hanem véletlenszerű körülményekkel kell számolnunk. Az eső megvalósítása egyébként kétség kívül fantasztikus: az előttünk autózók méretes esőfüggönyt húznak maguk után, az ablaktörlő pedig vadul teszi a dolgát a szélvédőn. Yamauchi ennek kapcsán hozzátette, hogy a képfrissítést illetően a konstans 60 frame per szekundum érték a cél, de elképzelhető, hogy ilyen körülmények - 16 autó szakadó esőben - között ezt nem minden esetben tudják majd tartani.

A fentiek mellett szó esett néhány apróságról is. Megtudtuk például azt, hogy a nulláról újraépítve tér vissza az ötödik részbe Laguna Seca, de a sorozat egyik klasszikus fiktív pályája, az eddig még nem látott Trial Mountain sem marad majd ki a felhozatalból, akárcsak az El Capitan. Nagy hangsúlyt fektetett emellett a Polyphony Digital a motorhangok javítására is, és a különleges négykerekűek repertoárja is tovább bővül: olyan járgányok lesznek a játékban, mint a VW Schwimmwagen, a VW Samba Bus, vagy épp a Red Bull Racing főtervezőjével, Adrian Newey-val közösen megálmodott X1 Concept, egy olyan versenyautó, amely fittyet hány napjaink technikai megkötéseire.

...és persze - mint mindig - most is vannak olyan dolgok, amelyeknek már nem maradt hely, vagy éppen idő: Yamauchi szerint sok olyan ötletük van, amit már nem sikerült belegyömöszölni az ötödik részbe, így bizonyos értelemben már a Gran Turismo 6-on is elkezdtek dolgozni.

A Gran Turismo 5 november harmadikán jelenik meg Európában, kizárólag PlayStation 3-ra. A legújabb képeket és trailert lent tekinthetitek meg.

Elasto Mania Remastered: bejelentés

Az informatika órák hű társa 20 év után konzolokra is ellátogat. Ráadásul rögtön minden jelenleg elérhető masinára!

2 órája
10

Asha in Monster World: friss mozgóképen

A Wonder Boy sorozat negyedik részének felújítása lassan révbe ér.

4 órája
1

I Saw Black Clouds: új interaktív kaland

A Wales Interactive megbízhatóan szolgáltatja a következő interaktív mozikalandot, amiben a sötét titkoké a főszerep.

5 órája

Mutropolis: helló Broken Age!

Kedves kaland, aminek az a tanulsága, hogy ne haragítsd magadra az isteneket.

5 órája

Shakes on a Plane

Hogy lehet megbolondítani egy egyszerű stewardess szimulátort az utóbbi évek egyik legszürreálisabb sztorijával? Hát így.

6 órája

Turrican Flashback jön a héten

Négy klasszikus Turrican játék felújítása, csinosított, modernizált köntösben. Trailer is van.

7 órája
10

Heti megjelenések

Létsíkváltás hasadt személyiséggel és még néhány érdekesebb cím és port alkotja a kínálatot.

8 órája
7

Sunlight

Félórás meditatív élmény egy senkinek sem könnyű időszakban – elmentünk virágot szedni a Krillbite festményszerű erdejébe, hogy átéljük, mit nyújt a Sunlight.

18 órája

Genshin Impact 1.3: minden szikrázik!

A Genshin világában is hamarosan beköszönt a kínai Holdújév, rengeteg lampionnal , és extra tartalmakkal.

20 órája
1

Rekordokat döntött a Cyberpunk 2077

Minden idők legnagyobb digitális premierje lett, 10+ millió eladott példánnyal. A kiber-RPG leginkább PC-n tarolt.

21 órája
15

A Vicarious Visions beolvadt a Blizzardba

A Crash Bandicoot N. Sane Trilogy és a Tony Hawk's Pro Skater 1 + 2 felújítások fejlesztőcsapata mostantól a Blizzard saját projektjein dolgozik.

2 napja
13

A Tencent felvásárolta a Klei csapatát

A kínai óriás tovább terjeszkedik. Ezúttal a Don’t Starve és Mark of the Ninja játékokról ismert Klei Entertainment csapatát kebelezte be.

2 napja
2

Resident Evil 4 (Remake) átalakítás

Egyes információk szerint a kiadó nem volt elégedett az M-Two eddigi munkájával, így az elsődleges belsős csapatát állította a projekt élére.

2 napja
10

Xbox Live Gold: áremelés, aztán mégsem

A Microsoft csendben megemelte az Xbox Live Gold előfizetés árát - aztán a közösségi felháborodás miatt kapásból visszavonta az egészet.

2 napja
18

Humankind: avatárok és MI-k

A PC-s grand stratégia részleteiről fed fel friss dolgokat a legújabb fejlesztői napló.

2 napja

Games with Gold: februári kínálat

Egy egészen kellemes kínálat. Egy egészen kellemetlen áremelés mellé. Egy biztos: nem most válik ingyenessé a GOLD szolgáltatás. Sőt.

2 napja
23

The Medium: 9 rejtélyes furcsaság

Ha a Maw hátborzongató jelenlétét nem is érezzük egyelőre a hátunk mögött, a marketing anyagok elől már most sincs menekvés.

3 napja
2

Olija: történet a pixelek mögött

A Devolver Digital egy pixelart gyöngyszemet csapott le a Sony indie részlegének kezéről? Pár nap múlva kiderül!

3 napja
5

Sherlock Holmes: Chapter One

Hey, Detektívek! Csak egy tipp: a Frogwares hangulatos videó formájában válaszolja meg az eddig felmerült kérdéseiteket.

3 napja
1

Resident Evil Showcase

Nézzük csak: Resident Evil Village kedvcsináló. Előző generációs verziók. Megjelenési dátum. Gameplay villanások. Na meg exkluzív próbakör!

3 napja
53