Midway Arcade Origins

mcmackoGéczy Attila2012.11.27. 16:30

A Smash TV első pályáján van egy felvehető bónusz, amin az ember már így 2012 vége felé kénytelen-kelletlen beröhög. A jövőben játszódó korai twin-stick shooterben hőseink modern gladiátorjáték keretein belül egy tévéstúdiót szántanak fel, ahol a jó teljesítmény jussa néhány (mostfigyelj) VCR videómagnó!

Ha a sanda mosoly mellett azért neked is bebillent a képzeletbeli retro-kapcsoló, akkor talán te is a Midway Arcade Origins célközönségébe tartozol. Ha viszont nálad a PS2 korszak jelenti a régi szép időket és az előbb emlegetett VHS magnóról sincs fogalmad, akkor valószínű furcsán fogsz nézni a gyűjtemény felhozatalát tekintve.

Harmincegy játék sorakozik az Arcade Origins lemezén, amely első blikkre alig tűnik tisztességesebb csomagnak, mint bármelyik más retro gyűjtemény, amit az előző generáció vége felé elsütöttek. És valóban, a Midway Arcade Origins valójában sem sokkal másabb a sokszor ellőtt kollekcióktól. A felsorakoztatott Midway játékok egészen a nyolcvanas évek legelejétől pörögnek, a kora kilencvenes évek próbálkozásaival bezárólag. A bő évtized alatt rengeteget fejlődött a videojáték, mint olyan - és ez a fejlődés szépen végig is követhető a virtuális kabinetek végigzongorázásával. Ám a legfrissebb (Total Carnage) cím óta is eltelt majd 20 év, a fejlődés pedig ezen időszak alatt sem állt le. Mit szépítsük: a Midway Arcade Origins méretes listájának nagy része manapság már nagyon elavult, az esetek jó részében csak rövid ideig szórakoztató emlékdarabka, amelyet talán jobb is volna a múlt töredékének meghagyni az emlékeinkben.

A csomag elkészítéséért az a Backbone Entertainment volt a felelős, aki több régi átirat letölthető formájáért is felelt az utóbbi években. Az elvégzett iparosmunka persze ezúttal is vállalható: a játékok többszereplős módot is tartalmaznak, a HD kijelzőkön szépséges (és az árkádokat idéző feelinges) háttereket csapnak a 4:3 arányú képek mellé, de az emuláció sem tökéletes. A keretprogram mindjárt azzal kezdte a közös ismerkedést, hogy az arcomba fagyasztotta a szépemlékű Wizard of Wor-t, de később sem könnyítette meg a dolgunkat, lévén a többjátékos módhoz csak egyfajta előkészítést ad a főmenürendszer. A második (harmadik, stb) játékos becsatlakozása már az emulált játékon belül történik, még mielőtt az egyes számú player bármit is csinálna az indulás előtt. Ez nem kicsi konfúziót okoz egészen addig, míg hozzá nem szokunk a furcsa megoldáshoz.

És hát kérem, a játékok. Könyveljük el ténynek, hogy ma már nem fogunk heteket verni a Defender high-score csúcsaink megújításába, és abban is biztos vagyok, hogy a közel harminc éves Joust 1-2, Rampart, Championship Sprint vagy épp a Satan’s Hollow sem fog pár percnél több érdekességet tartogatni a nosztalgiázásás közben. Vannak persze ettől elavultabb darabok is, ahol az ember gyakorlatilag pár másodperc után már vált is a kabinetek között. A már említett Smash TV viszont a mai napig üt, és a Marble Madness-el, esetleg a Wizard of Worral, Xenophobe-al vagy a Robotron 2084-el is el lehet ütni az időt, pláne, ha egy hasonló, nosztalgia-kompatibilis cimbora is van a közelben.

*A Midway Arcade Collection remek példája annak, hogy a játékok élvezhetősége, nemes mivolta közel sincsen összhangban a korukkal. A harmincegy darab korai árkád játék 2012-ben (az achievementek/trófeák) ellenére sem rendelkezik túl nagy vonzerővel. Bár kis hányaduk még most is a képernyő elé szegezi az embert, legalább ugyanennyi címnél szinte már a betöltésre sem feltétlenül érdemes az időt szánni.

Felemás emlékcsomag, felemás klasszikusokkal, felemás nosztalgiázáshoz.*

A következő oldalon megtekinthetitek a játékok listáját!

A következő játékokat tartalmazza tehát a Midway Arcade Origins:

 720°

 A.P.B.

 Arch Rivals

 Bubbles

 Championship Sprint

 Tournament Cyberball 2072

 Defender

 Defender 2

 Gauntlet

 Gauntlet 2

 Joust

 Joust 2

 Marble Madness

 Pit-Fighter

 Rampage

 Rampart

 Robotron 2084

 Root Beer Tapper

 Satan's Hollow

 Sinistar

 Smash TV

 Spy Hunter

 Spy Hunter 2

 Super Off Road

 Super Sprint

 Toobin'

 Total Carnage

 Vindicators Part 2

 Wizard of War

 Xenophobe

 Xybots

Crusader Kings 3 csaták a Mount & Blade 2-ben?

Legalábbis ezt ígéri egy mod fejlesztő a Crusader Blade nevű projekt keretein belül.

3 órája

Ingyenessé vált az Artifact

A Valve kártyajátéka a 2.0 helyett két ingyenes verzióval próbál új játékosokat toborozni.

4 órája
1

Így hullik a xeno az Aliens: Fireteamben

Közel fél órányi gameplay bemutató a frissen bejelentett Aliens játékból.

23 órája
10

Apex Legends: kaotikus március

A Switch porttal együtt érkezik az új event. És hoz néhány komoly változtatást is.

1 napja
1

Ghosts 'n Goblins Resurrection

Arthur, a hős lovag egy domb oldalában, fa árnyékában, egy szál piros szivecskés boxeralsóban pihengette a legutóbbi (tizenpáréves) megmérettetése fáradalmait. Azonban az ördög soha nem alszik, így ismét van apropója a démonhentelésnek.

1 napja
7

Prinny Presents NIS Classics Vol. 1 - NIS klasszikusok egy helyen

Hé, dood! Az obskúrus kedvenceket ezúttal Prinny felvezetésével hozza be újra köztudatba a japán fejlesztő/kiadó.

1 napja
4

Disgaea 6: friss tartalmak, régi hősök

A bónusz tartalmakat pedzegeti a legfrissebb videós anyag a Disgaea hatodik epizódjáról.

1 napja
1

Elite Dangerous: így fest egy Odyssey küldetés

Izgalmas tartalommal bővül az Elite Dangerous - az Odyssey PC-s alfa fázisa március 29-én indul majd.

1 napja
1

Sea of Solitude: a magány tengere Switchről is hajózható

A Quantic Dream és a berlini Jo-Mei stúdió bejelentette, hogy az eredeti változathoz képest exkluzív funkciókkal és plusz tartalmakkal kibővített Sea of Solitude: The Director’s Cut mától elérhető Nintendo-Switch-re.

1 napja

Csúszik a Guilty Gear -Strive-

Sajnos késik a manga-anime stílusú verekedős széria legújabb része.

1 napja

Rhythm Doctor

A Rhythm Doctor egyik fórumbejegyzése egyetlen mondat: „Hogy lehet, hogy a space gombot megnyomva könnyekben török ki?” és ez az egyetlen mondat tökéletesen jellemzi a játékot, mely ha nem lesz az idei év egyik indie szenzációja, akkor nincs igazság a világban.

1 napja
4

Mail Mole

Carrotland low-poly világa ma megnyitotta kapuit mindenki számára, aki egy bájos, gyors és precíz platformerre vágyik.

2 napja
2

Nintendo Switch 7''-os OLED kijelzővel?

Csöndesen készül a Super Nintendo Switch? Egyes források máris érdekes dolgokat kezdtek pletykálni a konzollal kapcsolatban.

2 napja
18

After the Fall

Az Arizona Sunshine fejlesztőinek új játéka teljes cross-platform támogatású kooperatív opciót kapott. Meg egy új előre renderelt mozgóképet.

2 napja
2

I Expect You To Die 2 platformok

The Spy And The Liar alcímmel érkezik a virtuális valóság legjobb kémkomédiás, szabadulószobás logikai játéka. PlayStation VR platformra is.

2 napja
1

Zenith: The Last City

PlayStation VR headsetekre is érkezik a klasszikus japán szerepjátékok inspirálta MMORPG. Készen állsz egy újabb véget nem érő kalandra?

2 napja
1

Fracked

A remekül sikerült Phantom: Covert Ops megalkotói úgy néz ki PlayStation VR exkluzív fejlesztésébe fogtak. A kajakot sílécre cseréljük?

2 napja
1

Song in the Smoke

A Skulls of the Shogun és a GALAK-Z fejlesztői egy különleges túlélő kalanddal lépnek be a virtuális valóságba. Irány a kőkorszak?

2 napja

DOOM 3: VR Edition

6 PSVR bejelentés egyetlen nap? Ez a VR Spotlight, aminek első leleplezése rögtön a pokolba visz! Kiegészítőkkel megpakolva érkezik a rettegés.

2 napja
9

Echtra Games x Zynga

A Max Schaefer vezette veterán fejlesztőket felvásárolta a mobiljáték piacának egyik cápája. Konzolokra és PC-re vágynak ők is a jövőben.

2 napja