Little Inferno

WarhawkLusztig Zsolt2012.11.28. 20:09

Igen komoly munkára vállalkozik az, aki valamilyen játékstílusba szeretné sorolni a Little Infernot. Olyannyira, hogy már azon is lehetne vitatkozni, hogy egyáltalán játéknak lehet-e nevezni, hiszen éppen úgy, ahogy a Journey, Dear Esther vagy a nemrég megjelent Unfinished Swan esetében, itt is valahol az interaktív szórakoztatás és az digitális művészet néha igencsak egybefolyó határán egyensúlyozunk. Sőt, talán még jobban is mint az előbbi játékokban, így vagy egy nagyszerű élményben lesz részünk, vagy az év legrosszabb játékában - köztes állapot nincs.

A Little Inferno egy kandalló, amiben elégethetünk bármit. Tényleg bármit. A játék folyamán több tucat különböző dolgot gyújthatunk fel benne, az egyszerű rúd kukoricától a táblagépen keresztül egészen a miniatűr napig. Miért? Nos, igazából azért, mert ez az egyetlen dolog, amit a játékban megtehetünk. Egyszerűen kiválasztjuk őket a megfelelő katalógusból, megvárjuk, míg a postás kiszállítja, majd bevágjuk a kandallóba és egy egér / stylus vonással hamuvá égetjük, majd jöhet a következő. Ennyi? Nem egészen, azért hogy legalább valami minimális “játék” elem legyen a játékban, kapunk közel száz kombinációt, melyeket összerakva matricákat kapunk, melyeket pedig újabb katalógusokra válthatunk be. A kombókban annyi a trükk, hogy egyedül a nevüket tudjuk, hogy miket kell hozzájuk egyszerre elégetni, azt nekünk kell kitalálni. Vannak egyszerűbbek és vannak nehezebbek, melyekhez komoly gondolkodás, vagy egyszerűen sok próbálkozás kell.

Időről időre kapunk egy-egy levelet is, némelyet a szomszédban lakó kislány küld, némelyet egy misztikus időjárás jelentő, vagy a kandallót gyártó cég vezetője. Ezekből alkothatunk valamilyen képet a külvilágról, mely a levelek alapján éppen a fagyhalál szélén áll, nap mint nap egyre hidegebb van és esély sincs a felmelegedésre. Az elsőre lényegtelennek tűnő levelek később egy laza történetté állnak össze, mely még azután is folytatódik, miután... Nem, ezt inkább tapasztaljátok meg ti, nem lövök le poénokat. A látszat ellenére a Little Infernonak van mondanivalója, a maga kicsit morbid, kicsit szatirikus módján tart görbe tükröt a modern fogyasztói társadalom elé, ahol csak addig érdekes valami, míg a postás meg nem hozza, majd megy is a “lángok közé”, miközben mi már az online katalógust bújjuk vágyaink következő tárgyát keresve.

Tekintve, hogy összesen egy képernyőt látunk - magát a kandallót - nem igazán kell komoly látványra számítanunk. Viszont azt se mondhatjuk, hogy a Little Inferno csúnya lenne, sőt, a különböző tárgyak különböző, néha a valósághoz hasonló módon kapnak lángra és égnek el. (Persze csak azok, melyekről tudjuk, hogyan égnek, egy miniatürizált klóngyár nem biztos, hogy így lesz hamu.) Tény, kell egy csipetnyi piromániának lennie az ember lelkében, de ha ez megvan (esetleg felébred a gyermeki rajongás a tűz iránt), akkor igazán szórakoztató és néha-néha egész látványos tud lenni a játék.

Tíz Euro körüli árral a Little Inferno nem tartozik az olcsóbbik indie játékok közé és komolyan megvan az esélye annak, hogy egy rossz vásárt csinál az, aki nem annyira képes ennek a különleges élménynek a befogadására. Ettől függetlenül bátran ajánlom, hogy ha belefér, vágjatok bele ebbe a kalandba - nekem az utóbbi idők egyik legkellemesebb élménye kerekedett ki belőle, és ki tudja, lehet nálatok is ilyen hatása lesz.

[7 / 10]

A Little Inferno PC-n és a Wii U eShopban jelent meg. Mi a PC verziót teszteltük.

@youtube

Aliens: Fireteam - robban a bomba, új Aliens játék érkezik

Milyen az, amikor a Gears of War találkozik az Aliens franchise-al? Az Aliens: Fireteam egy koop TPS játék lesz, idei nyári megjelenéssel.

3 órája
1

Werewolf: The Apocalypse - Earthblood

Ha poént akarnánk a játék címe köré fűzni, azonnal kiderülne tudatlanságunk a fantasy-szerepjátékok vonalán, úgyhogy megkímélünk titeket meg magunkat is. Cserébe viszont hoztunk egy tesztet az Earthblood című játékról.

3 órája
2

If on a Winter's Night: négy utazó

Kalandjáték brutálisan kidolgozott pixel art grafikával, négy utassal és egy maszkabállal, ami a szürreális világ táptalajából épít valami újat, valami innovatívat.

4 órája

The Sinking City: kalózváltozat van Steamen?

A Frogwares nyílt lapokkal játszik: részletes videón mutatja be, hogyan kerülhette meg őket a francia kiadó.

9 órája
2

Szünetel a Need For Speed fejlesztése

Az Electronic Arts minden fejlesztőt átvezényelt a DICE mellé. Idén az új Battlefield felvonás kap csak figyelmet.

11 órája
17

The Binding of Isaac: Repentance bejelentés

Érkezik a rendkívül népszerű roguelike katakomba kaparó utolsó kiegészítője, hatalmas tartalmi bővítésekkel.

11 órája

Deathloop: így működik a rendszer

Dinga Bakaba, a játék rendezője magyarázza az egyedi koncepciót és játékmenetet bő három percben. Van még kérdés?

11 órája
3

RUST: konzolos mozgókép

A Facepunch Studios 2013-ban útjára indult masszívan többjátékos túlélőjátéka talán idén végre konzolokra is megérkezik.

11 órája

Hood: Outlaws & Legends és az íjász

A Sumo Digital PVPVE projektje szépen formálódik. Új videósorozatukban a különböző karakterosztályokat mutatják be.

12 órája

Stonefly: bejelentés és gameplay

A Creature in the Well alkotóinak új játéka ismét hozza az egyedi vizuális stílust. Néhány érdekes ötlettel karöltve.

12 órája

Pokemon Legends: Arceus bejelentés

A Sinnoh régió első Pokedex írásainak történetét meséli el a lénygyűjtögetős szerepjátékok új generációja. Valamikor 2022-ben.

1 napja
2

Pokemon Brilliant Diamond / Shining Pearl

Idén a Nintendo DS konzolokra 2006-ban megjelent gyémánt és gyöngy párost pofozzák ki a hibrid masinára.

1 napja

New Pokémon Snap: friss mozgókép

A Bandai Namco Studios segít feléleszteni a Nintendo 64 Pokémon hajkurászós-fotózós játékát. Húsz év után is változatlanul.

1 napja

Idén is csak digitális formában lesz E3?

Az információ a város rendezvényekért és turisztikáért felelős bizottságának anyagából derült ki. Az ESA megerősítésére várunk.

1 napja
4

Heti megjelenések

Korábbi címek portjai nyitják a naptári tavaszt, nem ezen a héten fog beindulni a tavaszi dömping.

1 napja
1

TOHU

Mindenki tudja, hogy a kalandjátékok halottak – mindenki, kivéve a kalandjátékokat, melyek bár nem feltétlen örvendenek akkora népszerűségnek, mint akkoriban, azért van egy kellően népes vásárlóréteg, mely életben tudja tartani a jobb minőségű alkotásokat. Ezek közé tartozik a TOHU is.

2 napja
4

Astrologaster

Kigyógyult a pestisből, olvas a csillagokból, csodafőzetei gyógyítják az összes betegséget is, most pedig orvosi címre vágyik. A XVI-ik században élt Simon Forman helyett most a játékos dönthet az összes páciense sorsáról - szegény, szerencsétlen lelkek!

3 napja
3

Halo Infinite: a Spartan új ruhája

Gőzerővel folyik a munka Joseph Staten irányításával. Master Chief következő kalandja ma már teljesen más arcát mutatja.

4 napja
15

Star Wars Pinball: irány a VR!

Mando fejére is VR sisak kerül! Nyolc asztal, köztük két teljesen új leosztás, három fő platform - komoly csomaggal készül a Zen Studios.

4 napja
4

Idén tutira jön a Tormented Souls

A PQube horror játéka idén már minden bizonnyal megjelenik - nextgen és fizikai kiadásokat is kap az indie Resi-Silent HIll követő!

4 napja
3