Cozy Grove

StingerCsere Krisztián Gábor2021.05.17. 11:36

A 2010-ben alakult seattle-i székhelyű kis indie csapat, a Spry Fox eddig jobbára az ingyenes mobiljátékok szintjén mozgó logikai-ügyességi zónában szerzett ismertséget. Ezért is érdekes legújabb játékuk a Cozy Grove, amely lassú és pihentető játékmenetével ezúttal a videójátékos platformokon próbál érvényesülni.

A szabad fordításban talán Kényelmes Ligetnek becézhető játék ugyanis nem az a klasszikus sietős fajta: játékmenetében talán a Harvest Moon és Animal Crossing-szerű, 20-30 perces relaxációs játékként fogható fel és tulajdonképp semmi agytekergetős-fókuszálós dolog nincs benne. Kényelmesnek kényelmes, mert semmire sem “kötelez” - egyedül talán a liget nem passzol, mert a játéktér inkább egy folyton-folyvást változó sziget, amely minden alkalommal és napszakban más és más képben tűnik fel, a változásért pedig maga a játékos cselekedetei a felelősek. Egy lélek-felderítőt alakítunk benne, amely gyakorlatilag túlvilági vígaszt nyújt a holt szellemeknek úgy, hogy az ügyes-bajos problémáikkal megbírkózva segíti őket a megbékélés útján. Ez számtalan módon teljesíthető attól függően, hogy az adott szellemke éppen miért kesereg: némelyiknek csak egy-egy eltűnt lap hiányzik a kedvenc regényéből, mások halat szeretnének a vacsorájukhoz, vagy gyümölcsöt gyűjteni a szigeten található fák valamelyikéről.

Előfordulnak persze hosszabb - komplexebb feladatok is, például megkeresni egy eltűnt szemüveget, vagy kideríteni, épp merre kószál a sétáló fa, amit egyébként a nyugati fertáján láttak utoljára bandukolni. A feladatok egy része jópofa és tényleg megmosolyogtató, a bonyolultabbakhoz természetesen a beszélgetések alkalmával kaphatunk segítséget. Az egészben az a jó, hogy nincs konkrét javaslat, tulajdonképp a párbeszédekből és a sziget felderítéséből rá lehet jönni, hogy mit hol és milyen módon érdemes keresni. Persze elkölthetjük a nehezen megszerzett pénzecskénket is konkrét javaslatokra, de ezzel tulajdonképp a játék lényegét dobjuk sutba.

Az egymásra épülő küldetések mindegyike egy többfordulós történet, valójában ezek segítségével építhető fel a cuki lakók és a felderítőnk közti baráti viszony és a párbeszédekből derül fény arra is, hogy milyen életet éltek, vagy hogy mi vezetett végül a szellemmé válásukhoz. Ez tulajdonképp a Cozy Grove fő sodronya, ami valójában nem is a játékosról, sokkal inkább a kis sziget karaktereiről szól - ráadásul ahogy egyik-másik problémát megoldjuk, úgy színesedik ki a történet (a sziget is) és úgy botlunk bele újabb és újabb bohókás karakterekbe, akik előrelendítik majd a történetet. Ha egy szellem beteljesedik, általában egy lélek-rönkkel (spirit-log) ajándékoz meg, amellyel a tábor melletti lélektüzet táplálhatjuk: ez a fő mozgatómotor, minél nagyobb a fénye, annál több mindent látunk a valódi szigetből, így akár újabb kis lakók kerülnek látómezőbe, de gyakran a háttérben futó feladatokhoz is segítséget nyújthat - tippekkel, tanácsokkal lát el, hogy hova és merre indulj, ha valamelyik feladat esetleg fejfájást okozna.

Egy játékban eltöltött nap általában kb. 20-30 perc alatt teljesíthető: a teendőket persze mi is megválogathatjuk, ha egy-egy alkalommal például csak a kutyuskánkat szeretnénk megetetni, sétálni vele egyet a parton, vagy összegyűjteni a lehullt faleveleket, semmi büntetés nem jár érte. A napok váltakozása azért fontos, mert egyrészt előidézi a sziget változását, másfelől akadnak feladványok, amelyek csak éjjel, vagy másnap gördülnek előre. Külön pozitívum, hogy a szigetet idővel teljesen a saját képünkre formálhatjuk, vagy berendezhetjük – minden egyes tárgy a játékban mozhatható és átvariálható, így egészen otthonosan mozoghatunk idővel jópofa és megmosolyogtató tárgyakkal körülvéve. Ez egyébként a Cozy Grove art stílusából is fakad: egészen egyedi, gyönyörű és kézzel rajzolt minden tárgy és az egész látványvilág, ami a hátterekkel kiegészülve igazán színes és impozáns látványt nyújt. Nappal minden éles és színgazdag, éjjel pedig az egészet körülöleli a lámpák pislákoló fénye, az árnyékok gyönyörű íve, a lobogó tűz fény-árnyék játéka, amely az egész környezetet belengi. Az összkép még impozánsabb, ha a saját képünkre formáljuk a körülölelő világot, az idő előrehaladtával igazán otthonos és szívmelengethető kis kuckó hozható létre a világtól elzárva afféle Animal Crossing és Harvest Moon mintára.

Nem véletlen az említés, ugyanis a Cozy Grove-ban sok játékmenet-beli apróság párhuzamba állítható a cikk elején is említett sorstársakkal. Egy dolog, hogy meghódíthatunk egy alapvetően lakatlan kis szigetet és a saját képünkre formálhatjuk, de a sztori melletti hétköznapi cselekvések ugyanúgy jelen vannak itt is: tárgyakat készíthetünk, pecázhatunk, növényeket pakolhatunk ide-oda, dekorálhatunk kedvünkre (akár magunkat is) – leszámítva, hogy a halott szellemecskék lelkét is ápolgatni kell közben.

Valóban megnyugtató, a hétköznapi pörgéstől távolabb álló időtöltést ad a Cozy Grove. Habár lebegő barátocskáink idővel repetitívvé is válthatnak, a lelkü(n)k megnyugtatásáért tett jó cselekedetek, a gyönyörű színes képi világ és a szabadjára engedett játékmenet hosszú ideig kikapcsolhat minket a napi stressz okozta fásultságból.

Pontosan
8
Platform: PC Steam, Xbox One (X/SX) (tesztelt), Playstation 4/5, Nintendo Switch, Apple Arcade
Kiadó: The Quantum Astrophysicists Guild | Fejlesztő: Spry Fox
Megjelenés: 2021. április 8. | Ár: ~13 EUR

Ha tetszett a cikk, és megteheted, akkor támogass minket patreonon, vagy buymeacoffee platformon!

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

Xbox és Bethesda Games Showcase

28 perce
1

Megelevenednek az Inkulinati kódex lapjai

A játékprogram, ami egy középkori kódex lapjaira álmodja a stratégiai játékmenetét

30 perce

IGN Expo összefoglaló

Az IGN Expoját se hagyjátok ki, ahol két órán keresztül szerepeltek további nagy megjelenések.

5 órája

Fekete-fehér szamurájdrámát kínál a Trek to Yomi

Kurosawa munkásságát idézi a következő szamurájtörténet!

5 órája
3

Újrahangszerelt leckékkel jön a Rocksmith+

A Ubisoft igazi ráadással készül a Rocksmith felturbózott változatával.

15 órája

Devolver MaxPass+

Az austini székhelyű kiadó idén is őrült konferencia-szatírával színesítette a nagy bejelentések időszakát. Na meg számos minőségi indie leleplezéssel!

15 órája
6

Bemutatkozott az Avatar: Frontiers of Pandora

Megkaptuk az első látnivalót a Ubisoftnál készülő Cameron-mozi adaptációjából.

15 órája
8

Földöntúli élménnyel készül a Mario + Rabbids Sparks of Hope

A korábbi szivárgás után alaposan részletezték Mario és a nyulak második kalandját.

15 órája
2

Minden gonosszal megkent csomaggal készül a Far Cry 6

A széria összes ikonikus ellenlábasa tiszteletét teszi az októberben érkező epizódban.

15 órája
1

Űrbéli fenyegetéssel küzdenek a Rainbow Six Extraction ügynökei

Az első bejelentés óta jelentősen átalakult a kooperatív Rainbow Six játék. Például új címet kapott.

16 órája
2

Ezt kínálja a Devolver MaxPass+

Kétségbeesetten vizsgáltuk az egykor fényes E3 időszak alkonyát. De a kis kiadó ismét készen áll megmenteni a világot!

17 órája
10

Ubisoft Forward

Az E3 rendezvénysorozatához csatlakozik újra a Ubisoft, természetesen ismét egy digitális műsorral készülve. Gyere és nézd velünk 21:00 órától!

19 órája
45

Konzolokra költözik a BPM: Bullets Per Minute

A Doom ihlette belső nézetű lövöldözős játék nem csupán aláfestésnek használja a gitárszólókat. Itt mindent ritmusra kell csinálnod!

20 órája
1

A Sable trailer és a japán reggeli

A Japanese Breakfast bájos énekesnőjének hangjára mozdul meg újra a Shedworks régóta készülő narratív kalandja. Szeptemberben indulunk!

20 órája

A Serial Cleaners kikacsint a Fargo rajongókra

A 2017-ben megjelent remek első rész ‘70-es éveiből az 1990-es időszakra ugrunk. Négy karakterrel. Négy perspektívából. Négy játékstílusban. De stílussal!

20 órája

Lopakodik felénk az Aragami 2

Három fős kooperatív kampány. Még több eszköz. Még több lehetőség. Szeptemberben érkezik a Tenchu játékmenetét idéző indie folytatása.

20 órája

Wholesome Direct 2021 nyár összefoglaló

Több mint 70 jókedvet sugárzó játékot mutattak be az év legvidámabb indie-válogatásában.

20 órája
1

Firegirl megmenti a rászorulókat!

A játék alcíme: Hack and Splash! Ez sok mindent elárul!

22 órája
1

Guerrilla Collective: második nap

Idén is két alkalommal jelentkezik a Media Indie Exchange által megrendezésre kerülő digitális Showcase műsor. A második nap ma 17:00 órától!

1 napja
3

EDGE #360 pontszámok

A szőrös főszereplőkkel nem tudott megbékélni a neves angol magazin, de egy-két váratlan indie gyöngyszemre azért felhívhatják a figyelmünket!

1 napja
5