Firewatch

WarhawkLusztig Zsolt2016.02.08. 19:00

Igen ritka, mikor egy játéktól senkiházi szar alaknak érzem magam, de a Firewatch-nak ezt az indítástól számított tizedik percnél már sikerült is elérnie. A Campo Santo narratív kalandjátékának elején egy lapozgatós könyvhöz hasonlóan valamennyire interaktív formában rakhatjuk össze a főszereplő Henry előéletét, alakíthatjuk, vagy legalábbis megismerhetjük személyiségét, de akármit is választunk, a sors előbb-utóbb beleszól a dolgokba és mire hősünk a prológus lezárásaként elér őrhelyéhez pontosan érteni fogjuk, hogy miért is döntött úgy, hogy korábbi életét hátrahagyva '89 nyarát Wyoming erdős hegyei közt, remélhetőleg a legnagyobb magányban tölti. Talán nem lövök le poént azzal, ha előre közlöm: ez a különösen forró nyár korántsem lesz olyan eseménytelen, mint ahogy azt remélte…

Mivel igen fontos eleme a játéknak az általa elmesélt történet, komolyabb mélységekbe nem merülnék e tekintetben, de azt érdemes leszögezni, hogy a Campo Santo nagyon profi „forgatókönyvet” írt a Firewatch-hoz, amit hasonló profizmussal úgy sikerült reklámoznia, hogy jó eséllyel totálisan váratlanul érnek majd fordulatai akkor is, ha teljesen prekoncepciók nélkül, vagy épp az összes trailert és képet végignézve vágsz bele. Henry egész nyáron végighúzódó kalandja kellemesen feszültséggel teli, de minden egyes pillanatában két lábon áll a földön, majdnem minden egyes jelenetnek megvan a maga szerepe. Talán egyedül csak a vége az, amit mintha egy kicsit hirtelen zártak volna le - bár nem hagy nyugodni a gondolat, hogy csak a főellenségre és katarzisra számító videojátékos beidegződés mondatja ezt velem, vagy talán az, hogy szívem szerint még tovább élveztem volna azt a békés világot, amibe belecsöppentem. Ráadásul a nagyjából 5-6 órás kalandnak többször is neki lehet futni, mert ha egészen minimálisan is, de el tudjuk téríteni a sztorivonalat.

No nem mintha totálisan más történetet kapnánk, a Firewatch nem a "sokvégű" kalandjátékok mezőnyében versenyez, de egészen másik hangulatú és tematikájú beszélgetéseknek lehetünk fültanúi. Beszélgetéseknek? Bizony, a játék folyamán ugyanis szinte sose leszünk teljesen egyedül - bizonyos értelemben legalábbis. Velünk lesz ugyanis a zsebrádión keresztül főnökünk, Delilah, aki a szomszédos területet felügyeli, Henry és az ő párbeszéde az, ami legalábbis részben szépen tovább görgeti a sztorigombolyagot. Azért csak részben, mert ha akarjuk, akkor a dialógusok úgy kilencven százaléka teljes nyugalommal kihagyható, akkor is érteni fogjuk a történetet, sőt, így is egy kicsit másik irányba kanyarítjuk azt. Ettől függetlenül első nekifutásra ezt nem érdemes kipróbálni, már csak azért sem, mert Campo Santoék elképesztően jó dialógusokat vetettek papírra, egyszerűen öröm hallgatni, ahogy Henry és Delilah megismeri egymást, elbeszélgetnek akár egészen apró dolgokról, viccelődnek (nagyon rendben levő poénokkal!), közben pedig ha mi is úgy akarjuk, kitárják a lelküket egymásnak. Nekem ráadásul a hölgyemény fanyar humora is nagyon bejött, de ez nyilván valamennyire személyfüggő dolog. Őszintén megvallva, két apróság zavart csak: egyrészt volt néhány olyan esemény, ami végül számomra nem igazán illeszkedett sehova sem, illetve sokadik végigjátszásnál észrevettem egy kis inkonzisztenciát a dialógusokban, mintha Delilah ismerte volna azokra a válaszokat is, amit korábban adott játékban nem választottam, de ez utóbbi jellemzően olyan dolog, amit csak akkor vehetsz észre, ha tudatosan, többször nekifutva próbálod terelgetni a történetvonalat és akkor se biztosan.

De a Firewatch nem csak emiatt különleges, hanem a stílushoz képest mérten viszonylagos szabadsága miatt is. A hasonló narratív művek megpróbálják valamennyire kézen fogva vezetni a játékost és bár itt se tudjuk első nap száz százalékban bejárni a vidéket, azért meglepően szabadnak érezhetjük magunkat. A fejlesztők nagyon ügyesen, észrevehető, de egyáltalán nem zavaró módon limitálják, illetve nyitják meg folyamatosan a bejárható területet, kicsit „metroidos” módon amíg bizonyos eszközöket nem találunk meg, addig egyes pontok elérhetetlenek lesznek számunkra, majd ahogy bővül eszköztárunk úgy újabb és újabb pontok válnak elérhetővé. Sőt, nem csak újabb helyszíneket kapunk, de a már elérhető területeken is találunk levágásokat, melyek segítségével a „sétaszimek” egyik rákfenéjét, a felesleges üresjáratokat hajítják ki a játékból. Maga a navigáció egyébként szintén rendkívül hangulatos és totálisan témához illő: felejtsük el a villogó nyilakat, kapunk egy térképet és egy iránytűt, ezek segítségével kell a szabadban eligazodnunk. És nagyon jól mutatja a játék kitűnő felépítését, hogy néhány "nap" múltán már emlékezni fogunk egyes útvonalakra, pont úgy, ahogy az történne, szép lassan egyfajta otthonunkká válik az erdő. Ráadásul számomra külön öröm volt, hogy nem csak van futás gomb a játékban, de tényleg tempósan lehet benne haladni, a halálom, mikor erőszakosan, a csiga lassú főhőssel próbálnak minél tovább ott tartani a játékban.

Nem is ezzel tartottak ott, hanem például a gyönyörű környezettel. A Firewatch nem próbál a Rapture / Ethan Carter párossal versenyezni és a mérnöki részletesség helyett inkább a rendkívül erős művészeti dizájnra támaszkodik. De most komolyan, tessék a képekre nézni, ha tényleg ilyen hangulatú a nyár Wyoming erdőiben én már holnap foglalom a repülőjegyeket! A nyári erdő nyugodt pasztellszínekkel kényezteti az ember szemét és meglepően változatos terepet biztosít, mely az idő folyamán, bizonyos események hatására még tovább alakul. Külön móka, hogy ha nem is folyamatosan, de kisebb adagokban telik az idő, nagyon hangulatos, mikor a kora délután szép lassan ránk esteledik és ilyenkor az erdő egészen más, néha sokkal ijesztőbb arcát mutatja. Totálisan nem igényelte a játék, de mikor alkalmam volt rá, akkor eltöltöttem néhány percet a hegyvonulatok mögött lenyugvó nap bámulásával. Digitális világ, pontosan tudom, de ezek azok a pillanatok, amiket remélem majd a VR eszközök még intenzívebbé tesznek majd... Aranyos módon gondoltak a fejlesztők a screenshot-turistákra is, a játék elején találunk egy fényképezőgépet (a nyolcvanas évek végén járunk, szóval a filmes-tekerős változatra kell gondolni), melynek segítségével tizennyolc képen rögzíthetjük kalandjainkat (nyilván működnek a megszokott képernyőlopó technikák is, azonban ekkor ott fog díszelegni a célkereszt is a képen, a fényképezővel nincs ilyen probléma). A PC verzió ráadásul nem áll meg itt, a sztori befejezése után a képeket feltölthetjük a játék oldalára, ahol aztán egyrészt megoszthatjuk őket másokkal, másrészt (külön díjért, természetesen) megrendelhetjük őket és jó minőségű fotópapírra nyomtatva, Firewatch relikviaként elpostázzák azokat nekünk.

Bár nem vagyok a stílus feltétlen szerelmese, a Firewatch világát és szereplőit pillanatok alatt a szívembe zártam, a látványvilág pedig annyira lenyűgözött, hogy még a sztori ismeretében is hajlamos voltam vissza-visszatérni és egész egyszerűen sétálni egy kicsit, gyönyörködni néhány percet. Nem állítom, hogy a Campo Santo új szintre emelné ezt a zsánert, de csak azért, mert azok az újdonságok, azok az ügyes megoldások, melyeket itt találunk nem feltétlen univerzális ötletek, kell ez a környezet ahhoz, hogy tökéletesen működjenek. De kit is érdekel, hogy mások fognak-e innen ötleteket lopni? A lényeg az, hogy a Firewatch teljesen nyugodt szívvel ajánlható mindenkinek, aki kedveli ezt a narratív, felfedezős,sztorimesélős stílust, a Campo Santo játéka gond nélkül felér a stílus legjobbjaival.

***Firewatch | PS4, PC (tesztelt)

Fejlesztő: Campo Santo***

Sea of Solitude: Director's Cut

Akció-kalandnak álcázott lélekbúvárkodás, amely két éve EA Originals címként jelent meg, most pedig Switchre is megérkezett. Végigcsónakáztuk a Sea of Solitude-ot.

2 órája

Crusader Kings 3 csaták a Mount & Blade 2-ben?

Legalábbis ezt ígéri egy mod fejlesztő a Crusader Blade nevű projekt keretein belül.

9 órája

Ingyenessé vált az Artifact

A Valve kártyajátéka a 2.0 helyett két ingyenes verzióval próbál új játékosokat toborozni.

10 órája
1

Így hullik a xeno az Aliens: Fireteamben

Közel fél órányi gameplay bemutató a frissen bejelentett Aliens játékból.

1 napja
12

Apex Legends: kaotikus március

A Switch porttal együtt érkezik az új event. És hoz néhány komoly változtatást is.

1 napja
1

Ghosts 'n Goblins Resurrection

Arthur, a hős lovag egy domb oldalában, fa árnyékában, egy szál piros szivecskés boxeralsóban pihengette a legutóbbi (tizenpáréves) megmérettetése fáradalmait. Azonban az ördög soha nem alszik, így ismét van apropója a démonhentelésnek.

1 napja
7

Prinny Presents NIS Classics Vol. 1 - NIS klasszikusok egy helyen

Hé, dood! Az obskúrus kedvenceket ezúttal Prinny felvezetésével hozza be újra köztudatba a japán fejlesztő/kiadó.

1 napja
4

Disgaea 6: friss tartalmak, régi hősök

A bónusz tartalmakat pedzegeti a legfrissebb videós anyag a Disgaea hatodik epizódjáról.

1 napja
1

Elite Dangerous: így fest egy Odyssey küldetés

Izgalmas tartalommal bővül az Elite Dangerous - az Odyssey PC-s alfa fázisa március 29-én indul majd.

1 napja
1

Sea of Solitude: a magány tengere Switchről is hajózható

A Quantic Dream és a berlini Jo-Mei stúdió bejelentette, hogy az eredeti változathoz képest exkluzív funkciókkal és plusz tartalmakkal kibővített Sea of Solitude: The Director’s Cut mától elérhető Nintendo-Switch-re.

1 napja

Csúszik a Guilty Gear -Strive-

Sajnos késik a manga-anime stílusú verekedős széria legújabb része.

2 napja

Rhythm Doctor

A Rhythm Doctor egyik fórumbejegyzése egyetlen mondat: „Hogy lehet, hogy a space gombot megnyomva könnyekben török ki?” és ez az egyetlen mondat tökéletesen jellemzi a játékot, mely ha nem lesz az idei év egyik indie szenzációja, akkor nincs igazság a világban.

2 napja
6

Mail Mole

Carrotland low-poly világa ma megnyitotta kapuit mindenki számára, aki egy bájos, gyors és precíz platformerre vágyik.

2 napja
2

Nintendo Switch 7''-os OLED kijelzővel?

Csöndesen készül a Super Nintendo Switch? Egyes források máris érdekes dolgokat kezdtek pletykálni a konzollal kapcsolatban.

2 napja
18

After the Fall

Az Arizona Sunshine fejlesztőinek új játéka teljes cross-platform támogatású kooperatív opciót kapott. Meg egy új előre renderelt mozgóképet.

2 napja
2

Zenith: The Last City

PlayStation VR headsetekre is érkezik a klasszikus japán szerepjátékok inspirálta MMORPG. Készen állsz egy újabb véget nem érő kalandra?

2 napja
1

I Expect You To Die 2 platformok

The Spy And The Liar alcímmel érkezik a virtuális valóság legjobb kémkomédiás, szabadulószobás logikai játéka. PlayStation VR platformra is.

2 napja
1

Fracked

A remekül sikerült Phantom: Covert Ops megalkotói úgy néz ki PlayStation VR exkluzív fejlesztésébe fogtak. A kajakot sílécre cseréljük?

2 napja
1

Song in the Smoke

A Skulls of the Shogun és a GALAK-Z fejlesztői egy különleges túlélő kalanddal lépnek be a virtuális valóságba. Irány a kőkorszak?

2 napja

DOOM 3: VR Edition

6 PSVR bejelentés egyetlen nap? Ez a VR Spotlight, aminek első leleplezése rögtön a pokolba visz! Kiegészítőkkel megpakolva érkezik a rettegés.

2 napja
9