Alienation

mcmackoGéczy Attila2016.05.02. 10:20

Milyen az, amikor a Diablo keveredik a Dead Nation stílusával és a Destiny esztétikájával? Erre a finnek adnak most frappáns választ. A PS4 exkluzív Alienation bombasztikus twin-stick akcióval és heves coop küzdelmekkel várja az ARPG és a sci-fi rajongókat. De vajon elég az árkád tapasztalat és egy közkedvelt zsáner a mennybemenetelhez? Teszteltük a Housemarque legújabb adrenalin bombáját!

Úgy látszik, a Destiny népszerűsége (minden problémája ellenére is) töretlen, hatása pedig kezd legyűrűzni más stíluselemekkel tarkított játékokba. A sci-fi FPS-be oltott Diablo most egy olyan programban ölt testet, amely visszatér az ARPG-k klasszikus nézetéhez, az egészet pedig megbolondítja egy kétkaros vezérlésű akciójáték szabályrendszerével. A lövöldözős anyagokat mesteri szinten kezelő finnek ezúttal sem nyúltak mellé, az Alienation játékmenetében ugyanis mindent megtalálni, ami azonnali függőséget okoz az óvatlanok számára.

Az Alienation mechanikailag nagyon hasonlít a Dead Nation-re (Ehm, elvégre szellemi örökösök, vagy mifene…), azaz egyik analóg karral megyünk előre, jönnek az ellenfél hadak, a másik analóg karral pedig célzunk, és közben húzzuk a ravaszt. Egy másodperc leforgása alatt akár 5-10 ellenfél is halálhörgéssel nyugtázza a vesztét, de nincs idő pihenni, mert egy sarokkal odébb dupla létszámban jönnek a randaságok. Persze nem véletlen a Diablo-Destiny párhuzam, ugyanis loot is van, nem is kevés.

A négy féle kategóriába tartozó fegyverek (SMG, másodlagos, heavy és kiegészítő) a szokásos ritkasági osztályzás szerint hullnak az ölünkbe. Alapanyagokra bontva őket, a további, magasabb kategóriájú fegyvereken eszközölhetünk statisztikai újraelosztást. (Pl. hátha picit jobb lesz a sebzés, vagy nagyobb lesz a tár, mint korábban.) A különböző statokat a menet közben összeszedett orbokkal is durvíthatjuk, mégis, az első végigjátszás során egy frissen hullott ,magasabb szintű fegyverrel általában többre megyünk majd, mint egy nudlibb cucc tupírozásával. A három kaszthoz tartozó speckó képességek mellett a vetődés és a közelharci csapás is fontos szerepet kap a játékban - ezek segítségével tudunk hamar kimenekülni a szorult helyzetekből. Abból pedig sok lesz, mert az idegenek létszáma már a meglehetősen sablonos sztori elején is azt a bizonyos "orosz hadsereget" idézi...

A kaland Földünk több vidékén és az inváziós Xeno seregek nevezetes állomásain is keresztülível, az igazi bogárirtás azonban csak akkor kezdődik, ha ketten-hárman csatlakoznak hozzánk. A drop in/out kooperatív játékmód az Alienation sava borsa, ahol a seregek menedzselésén túl a társak segítése, a random eventek/véletlenszerű események leküzdése, és a fokozott lootolás (pl. a respawn állomások szétlövésével) jelenti az igazi szórakozást.

Persze egy jól képzett társaság magasabb nehézségi szinten is nekivág a csatáknak, és nekik van igazuk - az Alienation így mutatja ki igazán a foga fehérjét. Sőt, a becsatlakozás lehetőségét akkor is érdemes aktiválni, ha a haverok nem érnek rá egy kis lövöldözésre, mert egy két lengyel-német-kanadai komával máris izgalmasabb és intenzívebb lesz az élmény. Kár, hogy amúgy idővel el tud laposodni a móka, és némi idő után rutinszerű (valamint picikét száraz) lesz a játékélmény. Amint kiismerjük a szörnyeket, a támadási mintákat, a fegyvereket, a fix térképeket - utána már csak a közepesen izgalmas lootolás viszi majd előre az osztagot.

A Resogun fejlesztőitől maximális látványt várunk, ami félig-meddig igaz a játékra. Stílusban nem túl erős az Alienation, a hátterek elég sablonosak (még a Halo-tól is kölcsönöznek az északi tesók), de amikor minden robban és szikrázik, nos, olyankor elég intenzív és parádés tud lenni az összkép. (Ghz kollégának egy ilyen fokozott pillanatban még a PS4-e is megadta magát, a cikkíró nem találkozott hasonló hibával.) A zene és a szinkronhangok a „szódával, meg némi alien vérrel elmennek” kategóriába tartoznak, az intuitív újratöltési mechanikát viszont ténylegesen hangsúlyosabbá teszik a kontrollerből megszólaló fegyverzörejek. Apropó, a játék hangkeverése szuper - egy 5.1-es rendszernél csak úgy dörög-morog a nagyszoba, a szomszédok pedig készíthetik az alusapkát, mert a fal másik oldaláról tényleg úgy érezhetik, az inváziós seregek már a spájzban vannak!

Hiánypótlónak éppen nem lehet nevezni az Alienationt, mivel egy olyan zsánert választott magának, ami konzolon is egyre népszerűbb. Az árkádos lövöldözés házasítása az ARPG stílusjegyekkel viszont ténylegesen innovatív megoldás. A relatíve rövid kampány (kb. 3-4 óra alatt ledarálható a 20 pálya) pedig ellensúlyozható azzal, hogy több karaktert is elbír a kaland, arról nem is beszélve, hogy a végigjátszás után szintet lépő világgal kezdődik a vérbeli, őrült kacagásba torkolló mókázás. A Helldivershez képest mindenképp előrelépés az anyag, de sajnos egy picit több egyéniséggel, jobb sztorival, hosszabb távon is változatosabb játékdesignnal erősebb lenne az értékelésünk is. Amíg a Destiny-t vagy a Diablót hosszú hónapokig nyúzza az ember, addig az Alienation maximum egy hónap után már ki fog fáradni a legkitartóbb űrgárdistáknál is. De ez talán nem is olyan kardinális probléma egy húsz Euróért letölthető játéknál…

Ha tetszett a cikk, és megteheted, akkor támogass minket patreonon, vagy buymeacoffee platformon!

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

Guerrilla Collective: második nap

Idén is két alkalommal jelentkezik a Media Indie Exchange által megrendezésre kerülő digitális Showcase műsor. A második nap ma 17:00 órától!

1 órája
1

EDGE #360 pontszámok

A szőrös főszereplőkkel nem tudott megbékélni a neves angol magazin, de egy-két váratlan indie gyöngyszemre azért felhívhatják a figyelmünket!

2 órája
5

Kiszivárgott a Mario + Rabbids: Sparks of Hope!

Először egy kóbor listán tűnt fel a név, de mostanra a hivatalos Nintendo adatlap is felkerült. Valószínűleg este megkapjuk az első trailert is!

3 órája
1

Dinamikus időjárással és napszakváltozással jön az Elden Ring

A Bandai Namco pedig már most nagy terveket dédelget a játékkal kapcsolatban.

7 órája
3

Minden egy helyen

Bár az E3 idén is kicsit rendhagyó formában zajlik, bejelentések azért akadnak bőven. Ezeket gereblyézzük most egy helyre.

17 órája

Itt az első hosszabb animáció a The Cuphead Show-ból

Rajzfilmes stílusú játék, amiből végül tényleg rajzfilm készül.

17 órája
2

Gamer365 Podcast #202106

18 órája

A Netflix egy komolyabb kedvcsinálót mutat a Witcher második szezonjából

Cirivel a főszerepben. + Witchercon!

19 órája

Tribeca Games Spotlight

A Tribeca Festival az idén már elhagyta a nevéből a “Film” tagot és teljesen megnyitotta a kapuit a narratív videojátékok előtt.

21 órája
5

Szépen csendben megjelent a Star Wars Jedi: Fallen Order nextgen változata

Ez az E3-időszak első komolyabb árnyék-megjelenése.

22 órája
4

Iskolát menedzselhetsz a Two Point Campus kampuszán

Ha Sintér iskolaigazgató babérjaira törnél...

1 napja
2

Suliba és skate-parkba invitál a Hot Wheels Unleashed

Friss gameplay videókon dübörögnek a zsebjárgányok!

1 napja
2

Wholesome Direct 2021 nyár

Szombat este 19:00 órakor indul a Wholesome Direct, ahol főszerepbe emelik a jókedvet és a kellemes hangulatot.

1 napja

Korai nyílt bétával támad augusztusban a Back 4 Blood zombiserege

Trailert is tudunk mutatni a henteléshez!

1 napja

Nyáron bontja szárnyait a Monster Hunter Stories 2: Wings Of Ruin

Új előzetes igyekszik meghozni a kedvet a jövő hónapban érkező JRPG-hez.

1 napja

A túlvilág rémével támad a The Dark Pictures Anthology: House of Ashes

A sorozat következő darabja a megjelenési dátum mellé egy gyűjtői kiadást is kapott.

1 napja

Ősszel mesél a Tales of Arise

Szeptemberben szervezhetjük a csapatot, hogy megóvjuk Elde Menancia békéjét.

1 napja
1

Eleven és Hopper is feltűnik a SMITE Stranger Things bővítményében

Megmondták, hogy a Netflix új utakat keres a játékok felé, nem?

1 napja
2

Még idén megküzdünk a gonosz halottakkal az Evil Dead: The Game-ben

Multiplayer akció Ash főszereplésével. Groovy!

1 napja

Metálcsigák taktikusan: bejelentették a Metal Slug Tactics-et

A '90-es évek egyik ismert szériája újult erővel tér vissza.

1 napja
11