Matterfall

Gamer3652017.08.19. 20:00

A finn Housemarque csapatot legtöbben a PS4 nyitócím remekművel, a Resogun-nal azonosítják, annak ellenére, hogy a kilencvenes évek óta aktívak és a bűnlajstromuk (értsd: az általuk elkövetett videojátékok listája) nem kifejezetten rövid. Bővebben: a csapatot korábbi demoscener-ek alapították, az első játékuk pedig még a jó öreg Amiga-ra jelent meg. Mindez csupán azért fontos, mert legutóbbi produktumuk, a fent már említett Matterfall látványosan a legmélyebb gyökerekre alapoz, mind játékmenetben, mind az audio és vizuális stílusirányzat meglovaglásban.

A játék mellé csomagolt körítés meglehetősen puritán, egy rövid intro és outro-t leszámítva „csupán” a nyers játékélmény marad nekünk. A főhősnő neve Avalon és piros páncélt visel… főhősnő… piros páncél… nem-nem, mielőtt még azt hinnéd, hogy Metroid-klónnal van dolgunk, hessegesd el a gondolatát is. Dacára, hogy egy-két cikkben simán lemetroidvániázzák, a Matterfall nem más, mint egy platformerbe ágyazott twin-stick shooter. Érdekes stíluselegy, meg is fordul az ember fejében, hogy eddig miért nem nagyon láttunk ilyet, amikoris marokra fogjuk a kontrollert és a maradék hajunkat elhullajtjuk a szokatlan irányítás okán - ahhha, szóval ezért.

Ugyanis az irányításról sokminden elmondható, leszámítva azt, hogy könnyű vele barátkozni. Sőt, talán addig is elmerészkednék, hogy a kevésbé türelmes/tanulásra hajlandó játékosoknál már az elején válóok lesz a ravaszra map-elt ugrás/dash és a jobb oldali analóggal triggerelt lövés. Ennek ellenére akárhogy gondolkoztam, erre a problémára nem találtam jobb megoldást, szóval marad a megszoksz vagy megszöksz eldöntendő kérdése. A megszokás egyébként nem követel magának relatíve hosszú időt, legfeljebb egy végigjátszásnyit.

Ami egyébként nem túl hosszú, összesen 3x3 pálya és 3 boss várja a lelkes player-t, ami így első ránézésre papíron nem tűnik soknak, ellenben a pályák jó hosszúak és érdemes őket tüzetesen átvizsgálni, ugyanis a harci palettánk bővítéséhez szükséges augmentációkért felelős civilek többnyire egy-egy nem konvencionális ponton rejtőznek. Ezzel szemben a pályatervezés, főleg a játék vége felé itt-ott kissé elkapkodottnak hat, az újrahasznosított elemek és szcenáriók nagyjából az utolsó harmadban jelzik azt, hogy ebben a koncepcióban, ilyen formában itt a limit. Az sem segít, hogy viszonylag kevés ellenféltípus jön szembe és annak ellenére, hogy a játék intenzivitása miatt viszonylag könnyen lecsusszan egy-egy ismerős jelenet, a konstellációk száma véges és ez a játék vége felé már-már zavaróan tud hatni. A bossharcok ezzel szemben baromi jól, igényesen megkomponált küzdelmek, igazán sajnálatos, hogy nem került minden pálya végére egy. (Simán rádobnék még másfél pontot, ha így lenne.)

Nem szóltam még az audio szekcióról, pedig ha valahol, itt igazán tetten érhetőek Housemargiték amigás/demós gyökerei. Ez a fajta elektronikus zene (sajnos ennél lényegre törőbb stílusirányzatot nem tudok megnevezni) számomra simán megidézi a szívemnek oly kedves nyolcvanas/kilencvenes évek chiptune világát, emellett pedig tökéletesen passzol a már említett szuperintenzív játékmenethez.

Eltekintve a kissé furcsa irányítástól, a Matterfall klasszul prezentálja ezt a viszonylag ritka stíluselegyet, intenzív játékmenete és remek bossharcai simán kedvet hoznak akár több végigjátszáshoz is, az audiovizuális körítés pedig csuklóból hozza azt, amit a finn csapattól már megszokhattunk. Egy kicsit több polírral és kreatív inputtal az én mesém is (értsd: pontszám) is tovább tartott volna, de a jelenlegi formában is simán megér egy próbát, ha szereted a shootereket és a platformerektől sem viszolyogsz.

keviny

Sea of Solitude: Director's Cut

Akció-kalandnak álcázott lélekbúvárkodás, amely két éve EA Originals címként jelent meg, most pedig Switchre is megérkezett. Végigcsónakáztuk a Sea of Solitude-ot.

3 órája

Crusader Kings 3 csaták a Mount & Blade 2-ben?

Legalábbis ezt ígéri egy mod fejlesztő a Crusader Blade nevű projekt keretein belül.

10 órája

Ingyenessé vált az Artifact

A Valve kártyajátéka a 2.0 helyett két ingyenes verzióval próbál új játékosokat toborozni.

10 órája
1

Így hullik a xeno az Aliens: Fireteamben

Közel fél órányi gameplay bemutató a frissen bejelentett Aliens játékból.

1 napja
12

Apex Legends: kaotikus március

A Switch porttal együtt érkezik az új event. És hoz néhány komoly változtatást is.

1 napja
1

Ghosts 'n Goblins Resurrection

Arthur, a hős lovag egy domb oldalában, fa árnyékában, egy szál piros szivecskés boxeralsóban pihengette a legutóbbi (tizenpáréves) megmérettetése fáradalmait. Azonban az ördög soha nem alszik, így ismét van apropója a démonhentelésnek.

1 napja
7

Prinny Presents NIS Classics Vol. 1 - NIS klasszikusok egy helyen

Hé, dood! Az obskúrus kedvenceket ezúttal Prinny felvezetésével hozza be újra köztudatba a japán fejlesztő/kiadó.

1 napja
4

Disgaea 6: friss tartalmak, régi hősök

A bónusz tartalmakat pedzegeti a legfrissebb videós anyag a Disgaea hatodik epizódjáról.

1 napja
1

Elite Dangerous: így fest egy Odyssey küldetés

Izgalmas tartalommal bővül az Elite Dangerous - az Odyssey PC-s alfa fázisa március 29-én indul majd.

1 napja
1

Sea of Solitude: a magány tengere Switchről is hajózható

A Quantic Dream és a berlini Jo-Mei stúdió bejelentette, hogy az eredeti változathoz képest exkluzív funkciókkal és plusz tartalmakkal kibővített Sea of Solitude: The Director’s Cut mától elérhető Nintendo-Switch-re.

1 napja

Csúszik a Guilty Gear -Strive-

Sajnos késik a manga-anime stílusú verekedős széria legújabb része.

2 napja

Rhythm Doctor

A Rhythm Doctor egyik fórumbejegyzése egyetlen mondat: „Hogy lehet, hogy a space gombot megnyomva könnyekben török ki?” és ez az egyetlen mondat tökéletesen jellemzi a játékot, mely ha nem lesz az idei év egyik indie szenzációja, akkor nincs igazság a világban.

2 napja
6

Mail Mole

Carrotland low-poly világa ma megnyitotta kapuit mindenki számára, aki egy bájos, gyors és precíz platformerre vágyik.

2 napja
2

Nintendo Switch 7''-os OLED kijelzővel?

Csöndesen készül a Super Nintendo Switch? Egyes források máris érdekes dolgokat kezdtek pletykálni a konzollal kapcsolatban.

2 napja
18

After the Fall

Az Arizona Sunshine fejlesztőinek új játéka teljes cross-platform támogatású kooperatív opciót kapott. Meg egy új előre renderelt mozgóképet.

2 napja
2

Zenith: The Last City

PlayStation VR headsetekre is érkezik a klasszikus japán szerepjátékok inspirálta MMORPG. Készen állsz egy újabb véget nem érő kalandra?

2 napja
1

I Expect You To Die 2 platformok

The Spy And The Liar alcímmel érkezik a virtuális valóság legjobb kémkomédiás, szabadulószobás logikai játéka. PlayStation VR platformra is.

2 napja
1

Fracked

A remekül sikerült Phantom: Covert Ops megalkotói úgy néz ki PlayStation VR exkluzív fejlesztésébe fogtak. A kajakot sílécre cseréljük?

2 napja
1

Song in the Smoke

A Skulls of the Shogun és a GALAK-Z fejlesztői egy különleges túlélő kalanddal lépnek be a virtuális valóságba. Irány a kőkorszak?

2 napja

DOOM 3: VR Edition

6 PSVR bejelentés egyetlen nap? Ez a VR Spotlight, aminek első leleplezése rögtön a pokolba visz! Kiegészítőkkel megpakolva érkezik a rettegés.

2 napja
9