Pro Evolution Soccer 2018

drag2017.09.23. 08:00

A szezononkénti megújulás még a valódi futballban sem megszokott dolog, így nem meglepő, hogy a játékok világában sincs ez másképp: jellemzően két-három évente kapnak komolyabb ráncfelvarrást a focis címek. Persze a köztes időben sem tétlenkednek a fejlesztők: az apró finomításokra és a gameplay javítására mindig van lehetőség. Az idei évben a PES széria is inkább ezen az ösvényen halad: igazán komoly fejlődésről nem beszélhetünk, összességében azonban vihathatatlan, hogy a Pro Evolution Soccer 2018 érezhetően jobb játék, mint elődje.

Az "érezhetően" olyannyira igaz, hogy még mindig maga az "érzés" az, ami a legkiemelkedőbb elem a Konami focis szériájában. A virtuális gyepen látott játékot figyelve az embert egész egyszerűen hatalmába keríti egy ismerős érzés, aminél jobb nemigen történhet, hiszen az egész annak köszönhető, hogy a PES remekül átadja azt, ami a valóságban történik. A passzok, a helyzetek, a labda mozgása és a játékosok animációi egy olyan egységes egészet alkotnak, hogy egy kiélezett szituációban szerzett gól képes átadni ugyanazt a zsigeri örömöt, mint amikor kedvenc csapatunk gólt szerez. Pedig ezt mi irányítjuk, ez nem a valóság - kicsit mégis annak hat.

Nagy szerepe van ebben annak is, hogy a Konami kicsit visszavett a tempóból: a PES 2018 egy lassabb játék, mint az elődje, komótosabban csordogáló támadásokkal. Ha esetleg nem lenne egyértelmű: ez szuper dolog, hiszen élethűbbé vált a játék a változtatásoknak köszönhetően. Nincs illúzióromboló pingpong-effektus a passzoknál, de irreális sebességű driblizések sem, ezek a dolgok pedig szintén növelik a játékélményt - arról nem is beszélve, hogy időt adnak a finom technikai megoldásoknak, amik mindig is a PES-széria alapját képezték. Történt egyébként néhány apróbb finomítás is, mint például az intuitívabb szabadrúgások vagy éppen az extra utasításokkal bővült pontrúgások. De az új kurzor is nagyon hasznos, hiszen mindig látható, kire fogunk váltani - nem nagy dolgok ezek, de mind hozzájárulnak a még profibb végeredményhez. Kár is tovább ragozni: a gameplay tekintetében az összkép zseniális - nem is mondunk nagyot azzal, ha azt állítjuk, hogy az irányítás és a játék képe által alkotott egészet tekintve sosem volt még ilyen jó a PES.

A motorház alatt tehát egyértelműen tovább javult a széria, a tartalomról azonban ez már nem igazán mondható el. Leginkább apró változások történtek: a legérdekesebb mind közül a bekapcsolható Challenge mód a Master League-ben, ami jóval nehezebbé teszi az átigazolások lebonyolítását, illetve ha nem teljesítesz megfelelően, akkor simán ki is rúghatnak a választott klubodtól. A menükben bóklászva néhány új elembe is bele lehet botlani: ilyen például az új, háromfős felállású kooperatív játékmód, ahol két barátunkkal kell osztozni a csapat játékosain. A legkirályabb újítás azonban nem ez, hanem a Random Selection Match mód visszatérése a PS2-es érából, ahol egy előre beállított szempontrendszer alapján kapott random játékospoolból kell csapatot építeni. Mindezt azonban megelőzi egy (opcionálisan) többkörös, fejben zajló játékelméleti csata, ahol mindkét fél bejelölheti, hogy kit szeretne megszerezni a másiktól, és ki az a futballista, akit "megvéd" ettől. Természetesen nem látjátok egymás döntéseit, így nagyon szórakoztató egész, hiszen nem feltétlenül az a jó stratégia, ha rámegyünk a másik top játékosaira.

A fenti apróságok ellenére a PES 2018 összességében tényleg nem tartogat sok újdonságot a menükben bóklászva, és a látványt tekintve is azt mondhatjuk, hogy az idei epizód főleg a játékmenetre fókuszált. A prezentáció terén mindenképpen ráférne egy alaposabb előrelépés a szériára, az átvezető animációk ugyanis meglehetősen laposak már mai szemmel, de összességében a körítés sincs azon a grafikai színvonalon, amivel igazán elégedettek lehetnénk - pedig a hangulatnak és a futballélménynek ez is fontos eleme. A játékosok még viszonylag rendben vannak, igaz, a szórás meglepően nagy: a címlapon is díszelgő Barcelona sztárjaiba tényleg komoly energiákat fektettek, más csapatoknál azonban bőven akad példa arra, hogy több peremember is sokkal felismerhetőbb és valósághűbb, mint pár stabil kezdőjátékos.

Sajnos még mindig nem tartunk ott, hogy egy PES tesztet anélkül zárhassunk, hogy ne említenénk meg a licenszek hiányát. PC-n és PS4-en valamennyire még át lehet ezt hidalni a letölthető Edit fájlokkal, Xboxon azonban erre nincs lehetőség. Alapjáraton ráadásul különösen rossz idén a helyzet: a német bajnokság például teljes egészében hiányzik a játékból, és az egyéb kategóriában is mindössze két Bundesliga-csapat köszön vissza - a Bayern ráadásul nincs is ott köztük. Sőt, az idei PES egészen egyedülálló rekordot tudhat magáénak, hiszen az angol, a spanyol, a német és az olasz bajnok sem szerepel hivatalosan a játékban - sőt, a Bayern konkrétan semmilyen formában. Bárki bármit mond, az adott klubok szurkolói számára ez kegyetlenül illúzióromboló tud lenni.

Az igazán komoly tartalmi előrelépést hiába keressük az idei PES játékban, gameplay fronton azonban már sokadjára sikerül nagyot alkotni. Lehet, hogy a licenszek hiánya miatt a PES sosem lesz teljes értékű élmény, a játékmenet tekintetében azonban a Pro Evolution Soccer 2018 új etalon mind a sorozatban, mint pedig a műfajban.

***Pro Evolution Soccer 2018 | Platform: PS4 (tesztelt), PS3, One, 360, PC

Kiadó: Konami | Fejlesztő: PES Productions***

Sea of Solitude: Director's Cut

Akció-kalandnak álcázott lélekbúvárkodás, amely két éve EA Originals címként jelent meg, most pedig Switchre is megérkezett. Végigcsónakáztuk a Sea of Solitude-ot.

3 órája

Crusader Kings 3 csaták a Mount & Blade 2-ben?

Legalábbis ezt ígéri egy mod fejlesztő a Crusader Blade nevű projekt keretein belül.

10 órája

Ingyenessé vált az Artifact

A Valve kártyajátéka a 2.0 helyett két ingyenes verzióval próbál új játékosokat toborozni.

10 órája
2

Így hullik a xeno az Aliens: Fireteamben

Közel fél órányi gameplay bemutató a frissen bejelentett Aliens játékból.

1 napja
12

Apex Legends: kaotikus március

A Switch porttal együtt érkezik az új event. És hoz néhány komoly változtatást is.

1 napja
1

Ghosts 'n Goblins Resurrection

Arthur, a hős lovag egy domb oldalában, fa árnyékában, egy szál piros szivecskés boxeralsóban pihengette a legutóbbi (tizenpáréves) megmérettetése fáradalmait. Azonban az ördög soha nem alszik, így ismét van apropója a démonhentelésnek.

1 napja
7

Prinny Presents NIS Classics Vol. 1 - NIS klasszikusok egy helyen

Hé, dood! Az obskúrus kedvenceket ezúttal Prinny felvezetésével hozza be újra köztudatba a japán fejlesztő/kiadó.

1 napja
4

Disgaea 6: friss tartalmak, régi hősök

A bónusz tartalmakat pedzegeti a legfrissebb videós anyag a Disgaea hatodik epizódjáról.

1 napja
1

Elite Dangerous: így fest egy Odyssey küldetés

Izgalmas tartalommal bővül az Elite Dangerous - az Odyssey PC-s alfa fázisa március 29-én indul majd.

1 napja
1

Sea of Solitude: a magány tengere Switchről is hajózható

A Quantic Dream és a berlini Jo-Mei stúdió bejelentette, hogy az eredeti változathoz képest exkluzív funkciókkal és plusz tartalmakkal kibővített Sea of Solitude: The Director’s Cut mától elérhető Nintendo-Switch-re.

1 napja

Csúszik a Guilty Gear -Strive-

Sajnos késik a manga-anime stílusú verekedős széria legújabb része.

2 napja

Rhythm Doctor

A Rhythm Doctor egyik fórumbejegyzése egyetlen mondat: „Hogy lehet, hogy a space gombot megnyomva könnyekben török ki?” és ez az egyetlen mondat tökéletesen jellemzi a játékot, mely ha nem lesz az idei év egyik indie szenzációja, akkor nincs igazság a világban.

2 napja
6

Mail Mole

Carrotland low-poly világa ma megnyitotta kapuit mindenki számára, aki egy bájos, gyors és precíz platformerre vágyik.

2 napja
2

Nintendo Switch 7''-os OLED kijelzővel?

Csöndesen készül a Super Nintendo Switch? Egyes források máris érdekes dolgokat kezdtek pletykálni a konzollal kapcsolatban.

2 napja
18

After the Fall

Az Arizona Sunshine fejlesztőinek új játéka teljes cross-platform támogatású kooperatív opciót kapott. Meg egy új előre renderelt mozgóképet.

2 napja
2

Zenith: The Last City

PlayStation VR headsetekre is érkezik a klasszikus japán szerepjátékok inspirálta MMORPG. Készen állsz egy újabb véget nem érő kalandra?

2 napja
1

I Expect You To Die 2 platformok

The Spy And The Liar alcímmel érkezik a virtuális valóság legjobb kémkomédiás, szabadulószobás logikai játéka. PlayStation VR platformra is.

2 napja
1

Fracked

A remekül sikerült Phantom: Covert Ops megalkotói úgy néz ki PlayStation VR exkluzív fejlesztésébe fogtak. A kajakot sílécre cseréljük?

2 napja
1

Song in the Smoke

A Skulls of the Shogun és a GALAK-Z fejlesztői egy különleges túlélő kalanddal lépnek be a virtuális valóságba. Irány a kőkorszak?

2 napja

DOOM 3: VR Edition

6 PSVR bejelentés egyetlen nap? Ez a VR Spotlight, aminek első leleplezése rögtön a pokolba visz! Kiegészítőkkel megpakolva érkezik a rettegés.

2 napja
9