Ben 10

liquidSomosi László2017.11.28. 20:37

Jó tizenöt éve teljesen standard gyakorlatnak számított, hogy minden, kicsit is szélesebb közönséget megcélzó filmhez készült valamiféle játékadaptáció, sokszor jellemzően handheld platformokra (ami akkoriban leginkább a GBA-t jelentette). Az adaptációk között volt mindenféle, általában a gyenge / közepes kategóriában futottak, egy-egy üdítő (és ritka) kivételtől eltekintve.

A Ben 10 ezeknek a játékoknak a modernkori változata: láthatóan gyorsan, olcsón és különösebb kreatív energiák befektetése nélkül legyártott interaktív szórakoztatóipari termék, ahol a legfőbb hozzáadott értéket az ismert licenc jelenti. Ugyan Ben 10 kalandjai a népszerűségüket tekintve (érzésem szerint) már bőven túl vannak az egykori zenitjükön, de sorozat még megy, a gyerekek pedig nézik rendületlenül. Nekik készült, és ők (ha nem rendelkeznek különösebb játéktapasztalattal) "egy újszülöttnek minden vicc új" alapon talán még élvezni is fogják valamennyire.

A Ben 10 ugyanis roppant egyszerű pofozkodós akciójáték minimális platformer feladatokkal megtűzdelve, ahol a tíz (fokozatosan megnyíló) űrlény valamelyiket irányítva csaphatjuk agyon a sorozat több főgonoszát és számos elvbarátjukat. A szisztéma fapados, egy támadás, egy counter, egy darab speciális támadás, és egy darab feltöltődő, az össze ellenfelet letaroló ultimate támadás, plusz: a pályán összeszedett, ellenfelekből, ládákból és tárgyakból kiverhető zöld trutymóból (boost) a lények három fokozatban fejleszthetők. És ennyi.

A pályák semmi különösebb izgalmat nem kínálnak, kihívás maximum a (nagyon) kezdő játékosoknak van, és valószínűleg még ők is rá fognak unni, hogy folyamatosan ugyanezt kell csinálni, a Ben 10 gyakorlatilag az első tíz percében megmutat mindent, amit játékmechanikailag nyújtani tud.

Az egyes lény-karakterek között valós időben tudunk váltani ugyan, de a fejlesztésük minimálisan sem balanszolt, Gyémántfej utolsó fejlesztése minden ütésre életerő-visszatöltést ad, például, ami gyakorlatilag halhatatlanná teszi. A helyszíneket lezáró bossharcokért viszont jár egy piros pont, ezek, ha nem is szuper-kreatívak, de legalább hoznak egy adag változatosságot, és némi kihívás(szerűséget) a játékba.

Az unalomnak a játék rövidsége szab gátat, az öt helyszín nagyjából három óra alatt végigtekerhető, és akkor már a "rejtett" gyűjtenivalóból, a kártyákból is összeszedtünk jópárat. Koop nincs, pedig kéne, hogy legyen, mert az legalább adna a Ben 10-nek némi újrajátszhatóságot. Így marad maga licenc, mint a játékost (esetlegesen) bevonzó csali, gyakorlati tapasztalat, hogy (négy és hétéves) fiúgyermekeknél ez - a kezdeti lelkesedéshez legalábbis - magában is elég, ujjongva üdvözölték a képernyőn megjelenő kedvenceket (Gyémántfej és Villámmanó, a rend kedvéért, és tényleg ezek a legkúlabb karakterek!).

A Ben 10 még ezzel együtt is épphogy-talán bekúszna a gyenge közepes kategóriába, de mégse sikerül neki, mivel bugos, helyenként nem is kicsit, a tesztelt PS4 verzióban például kétszer is teljesen kikapcsolt a hit detection (megoldás: játék újraindítás) ami pedig nagyon nem oké, és ez így bizony csak Ben 4/10, srácok.

Ha tetszett a cikk, és megteheted, akkor támogass minket patreonon, vagy buymeacoffee platformon!

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

Borzongás az északi mesevilágban: ez a Bramble: The Mountain King

Szederág-meseország félelmetesebb mint gondolnád.

21 perce

Rockbandát alapíthatsz az AudioClash: Battle of the Bands játékban

Aki Guitar Hero vagy Rock Band utózmányra tippel, az árnyékra vetődik.

28 perce

Új, filmszerű előzetesen a Sherlock Holmes: Episode One

A szerkesztőségben korábban is kedveltük a Sherlock Holmes játékokat, de a mostani rész (a videó szerint is) minden téren rátesz egy lapáttal a korábbi epizódokra.

31 perce

Square Enix E3 2021 Press Conference

Bemutatkozik az Eidos Montreal új játéka, de a Team Ninja Final Fantasy-ját is színpadra várjuk.

46 perce
1

Xbox és Bethesda Games Showcase

1 órája
2

Megelevenednek az Inkulinati kódex lapjai

A játékprogram, ami egy középkori kódex lapjaira álmodja a stratégiai játékmenetét

1 órája

IGN Expo összefoglaló

Az IGN Expoját se hagyjátok ki, ahol két órán keresztül szerepeltek további nagy megjelenések.

5 órája

Fekete-fehér szamurájdrámát kínál a Trek to Yomi

Kurosawa munkásságát idézi a következő szamurájtörténet!

5 órája
3

Újrahangszerelt leckékkel jön a Rocksmith+

A Ubisoft igazi ráadással készül a Rocksmith felturbózott változatával.

16 órája

Devolver MaxPass+

Az austini székhelyű kiadó idén is őrült konferencia-szatírával színesítette a nagy bejelentések időszakát. Na meg számos minőségi indie leleplezéssel!

16 órája
6

Bemutatkozott az Avatar: Frontiers of Pandora

Megkaptuk az első látnivalót a Ubisoftnál készülő Cameron-mozi adaptációjából.

16 órája
8

Földöntúli élménnyel készül a Mario + Rabbids Sparks of Hope

A korábbi szivárgás után alaposan részletezték Mario és a nyulak második kalandját.

16 órája
2

Minden gonosszal megkent csomaggal készül a Far Cry 6

A széria összes ikonikus ellenlábasa tiszteletét teszi az októberben érkező epizódban.

16 órája
1

Űrbéli fenyegetéssel küzdenek a Rainbow Six Extraction ügynökei

Az első bejelentés óta jelentősen átalakult a kooperatív Rainbow Six játék. Például új címet kapott.

16 órája
2

Ezt kínálja a Devolver MaxPass+

Kétségbeesetten vizsgáltuk az egykor fényes E3 időszak alkonyát. De a kis kiadó ismét készen áll megmenteni a világot!

17 órája
10

Ubisoft Forward

Az E3 rendezvénysorozatához csatlakozik újra a Ubisoft, természetesen ismét egy digitális műsorral készülve. Gyere és nézd velünk 21:00 órától!

19 órája
45

Konzolokra költözik a BPM: Bullets Per Minute

A Doom ihlette belső nézetű lövöldözős játék nem csupán aláfestésnek használja a gitárszólókat. Itt mindent ritmusra kell csinálnod!

20 órája
1

A Sable trailer és a japán reggeli

A Japanese Breakfast bájos énekesnőjének hangjára mozdul meg újra a Shedworks régóta készülő narratív kalandja. Szeptemberben indulunk!

20 órája

A Serial Cleaners kikacsint a Fargo rajongókra

A 2017-ben megjelent remek első rész ‘70-es éveiből az 1990-es időszakra ugrunk. Négy karakterrel. Négy perspektívából. Négy játékstílusban. De stílussal!

21 órája

Lopakodik felénk az Aragami 2

Három fős kooperatív kampány. Még több eszköz. Még több lehetőség. Szeptemberben érkezik a Tenchu játékmenetét idéző indie folytatása.

21 órája