Ben 10

liquidSomosi László2017.11.28. 20:37

Jó tizenöt éve teljesen standard gyakorlatnak számított, hogy minden, kicsit is szélesebb közönséget megcélzó filmhez készült valamiféle játékadaptáció, sokszor jellemzően handheld platformokra (ami akkoriban leginkább a GBA-t jelentette). Az adaptációk között volt mindenféle, általában a gyenge / közepes kategóriában futottak, egy-egy üdítő (és ritka) kivételtől eltekintve.

A Ben 10 ezeknek a játékoknak a modernkori változata: láthatóan gyorsan, olcsón és különösebb kreatív energiák befektetése nélkül legyártott interaktív szórakoztatóipari termék, ahol a legfőbb hozzáadott értéket az ismert licenc jelenti. Ugyan Ben 10 kalandjai a népszerűségüket tekintve (érzésem szerint) már bőven túl vannak az egykori zenitjükön, de sorozat még megy, a gyerekek pedig nézik rendületlenül. Nekik készült, és ők (ha nem rendelkeznek különösebb játéktapasztalattal) "egy újszülöttnek minden vicc új" alapon talán még élvezni is fogják valamennyire.

A Ben 10 ugyanis roppant egyszerű pofozkodós akciójáték minimális platformer feladatokkal megtűzdelve, ahol a tíz (fokozatosan megnyíló) űrlény valamelyiket irányítva csaphatjuk agyon a sorozat több főgonoszát és számos elvbarátjukat. A szisztéma fapados, egy támadás, egy counter, egy darab speciális támadás, és egy darab feltöltődő, az össze ellenfelet letaroló ultimate támadás, plusz: a pályán összeszedett, ellenfelekből, ládákból és tárgyakból kiverhető zöld trutymóból (boost) a lények három fokozatban fejleszthetők. És ennyi.

A pályák semmi különösebb izgalmat nem kínálnak, kihívás maximum a (nagyon) kezdő játékosoknak van, és valószínűleg még ők is rá fognak unni, hogy folyamatosan ugyanezt kell csinálni, a Ben 10 gyakorlatilag az első tíz percében megmutat mindent, amit játékmechanikailag nyújtani tud.

Az egyes lény-karakterek között valós időben tudunk váltani ugyan, de a fejlesztésük minimálisan sem balanszolt, Gyémántfej utolsó fejlesztése minden ütésre életerő-visszatöltést ad, például, ami gyakorlatilag halhatatlanná teszi. A helyszíneket lezáró bossharcokért viszont jár egy piros pont, ezek, ha nem is szuper-kreatívak, de legalább hoznak egy adag változatosságot, és némi kihívás(szerűséget) a játékba.

Az unalomnak a játék rövidsége szab gátat, az öt helyszín nagyjából három óra alatt végigtekerhető, és akkor már a "rejtett" gyűjtenivalóból, a kártyákból is összeszedtünk jópárat. Koop nincs, pedig kéne, hogy legyen, mert az legalább adna a Ben 10-nek némi újrajátszhatóságot. Így marad maga licenc, mint a játékost (esetlegesen) bevonzó csali, gyakorlati tapasztalat, hogy (négy és hétéves) fiúgyermekeknél ez - a kezdeti lelkesedéshez legalábbis - magában is elég, ujjongva üdvözölték a képernyőn megjelenő kedvenceket (Gyémántfej és Villámmanó, a rend kedvéért, és tényleg ezek a legkúlabb karakterek!).

A Ben 10 még ezzel együtt is épphogy-talán bekúszna a gyenge közepes kategóriába, de mégse sikerül neki, mivel bugos, helyenként nem is kicsit, a tesztelt PS4 verzióban például kétszer is teljesen kikapcsolt a hit detection (megoldás: játék újraindítás) ami pedig nagyon nem oké, és ez így bizony csak Ben 4/10, srácok.

Csúszik a Guilty Gear -Strive-

Sajnos késik a manga-anime stílusú verekedős széria legújabb része.

7 perce

Rhythm Doctor

A Rhythm Doctor egyik fórumbejegyzése egyetlen mondat: „Hogy lehet, hogy a space gombot megnyomva könnyekben török ki?” és ez az egyetlen mondat tökéletesen jellemzi a játékot, mely ha nem lesz az idei év egyik indie szenzációja, akkor nincs igazság a világban.

26 perce

Mail Mole

Carrotland low-poly világa ma megnyitotta kapuit mindenki számára, aki egy bájos, gyors és precíz platformerre vágyik.

2 órája

Nintendo Switch 7''-os OLED kijelzővel?

Csöndesen készül a Super Nintendo Switch? Egyes források máris érdekes dolgokat kezdtek pletykálni a konzollal kapcsolatban.

4 órája
8

After the Fall

Az Arizona Sunshine fejlesztőinek új játéka teljes cross-platform támogatású kooperatív opciót kapott. Meg egy új előre renderelt mozgóképet.

18 órája
2

I Expect You To Die 2 platformok

The Spy And The Liar alcímmel érkezik a virtuális valóság legjobb kémkomédiás, szabadulószobás logikai játéka. PlayStation VR platformra is.

18 órája
1

Zenith: The Last City

PlayStation VR headsetekre is érkezik a klasszikus japán szerepjátékok inspirálta MMORPG. Készen állsz egy újabb véget nem érő kalandra?

18 órája
1

Fracked

A remekül sikerült Phantom: Covert Ops megalkotói úgy néz ki PlayStation VR exkluzív fejlesztésébe fogtak. A kajakot sílécre cseréljük?

18 órája
1

Song in the Smoke

A Skulls of the Shogun és a GALAK-Z fejlesztői egy különleges túlélő kalanddal lépnek be a virtuális valóságba. Irány a kőkorszak?

19 órája

DOOM 3: VR Edition

6 PSVR bejelentés egyetlen nap? Ez a VR Spotlight, aminek első leleplezése rögtön a pokolba visz! Kiegészítőkkel megpakolva érkezik a rettegés.

19 órája
7

Echtra Games x Zynga

A Max Schaefer vezette veterán fejlesztőket felvásárolta a mobiljáték piacának egyik cápája. Konzolokra és PC-re vágynak ők is a jövőben.

19 órája

Game Pass: március első fele

Egy kis űrkaland kíséretében főleg sportjátékokkal bővül a szolgáltatás a következő napokban. Néhány komolyabb távozó is akad.

20 órája
12

Tonic x Epic Games

Az óriásvállalat kezébe került ezzel a tavalyi év egyik sikercíme, a Fall Guys: Ultimate Knockout is. Épül az Epic metaverzum!

1 napja
6

Fantasian: a Final Fantasy alkotóitól

Hironobu Sakaguchi továbbgondolja a JRPG alapokat, több mint 150 valóban felépített dioráma között. Apple készüléleken.

1 napja
11

ScourgeBringer: PlayStation megjelenés

Egy villámgyors rogue-platformer érkezik PlayStation 4-re. Na meg. Dobpergés. PlayStation Vitára! Tudjátok. Volt olyan is...

1 napja
10

Aliens: Fireteam - új Aliens játék érkezik

Milyen az, amikor a Gears of War találkozik az Aliens franchise-al? Az Aliens: Fireteam egy koop TPS játék lesz, idei nyári megjelenéssel.

1 napja
13

Werewolf: The Apocalypse - Earthblood

Ha poént akarnánk a játék címe köré fűzni, azonnal kiderülne tudatlanságunk a fantasy-szerepjátékok vonalán, úgyhogy megkímélünk titeket meg magunkat is. Cserébe viszont hoztunk egy tesztet az Earthblood című játékról.

1 napja
9

If on a Winter's Night: négy utazó

Kalandjáték brutálisan kidolgozott pixel art grafikával, négy utassal és egy maszkabállal, ami a szürreális világ táptalajából épít valami újat, valami innovatívat.

1 napja

The Sinking City: kalózváltozat van Steamen?

A Frogwares nyílt lapokkal játszik: részletes videón mutatja be, hogyan kerülhette meg őket a francia kiadó.

2 napja
5

Szünetel a Need For Speed fejlesztése

Az Electronic Arts minden fejlesztőt átvezényelt a DICE mellé. Idén az új Battlefield felvonás kap csak figyelmet.

2 napja
24