Innerspace

ne5hVáradi Dániel2018.02.04. 16:30

Bár népszerű tendenciáról aligha beszélhetünk, a kis költségvetésű játékok között egy új koncepció kezdi felütni fejét, hiszen az AER és az Oure után az Innerspace is a végtelen szárnyalásra helyezi a hangsúlyt, azonban két másik társával ellentétben kettő igen komoly változtatást hoz az egyenletbe. Az első, hogy ezúttal már nem csak a tengerszint fölött, hanem alatta is közlekedhetünk. Történetünk szerint kicsiny tengeralattjáró rövid megbeszélés után ráveszi apró siklóperülőt (ezek lennénk mi), hogy ugyan segítsen már neki felfedezni a jobb napokat is látott bolygó titkát és múltját. Nem viccelek, az alapszituációhoz képest egy Thomas, a gőzmozdony a kanyarban sincs, ha megelevenedett járművekről van szó.

A másik érdekesség, hogy a játék abszolút kedvez az egocentrikus személyiségeknek, hiszen a teljes bolygó, és annak minden helyszíne, szó szerint körülöttünk forog. Ennek köszönhetően igencsak nehézkes lesz a navigáció, hiszen amit korábban még magunk előtt láttunk támpontként, az pillanatok alatt lehet alattunk vagy a hátunk mögött. Az egész játéktér olyan, mintha egy fényképezőgép halszem-objektíve torzítaná el körülöttünk a tereptárgyakat és minden mást is, emiatt pedig még akár órák után is szédülhetünk. Meg merném kockáztatni, hogy a játék igazából a vadászpilóták képzésének következő állomásaként született meg, semmilyen más okot nem tudok elképzelni, amiért hétköznapi embert ezzel tennének próbára.

A sajátos látványvilágú Innerpsace bár próbál a lehetőségeihez mérten ügyesen variálni, sajnos nem vádolhatjuk azzal, hogy különösen változatos lenne, már ami a helyszíneket illeti. Hiszen legtöbbjük valamilyen vízfelszínből kiemelkedő tereptárgy vagy építmény lesz. Ezzel együtt az egyes bejárható, vagy inkább -repülhető területek természetesen rendelkeznek különféle felvehető tárgyakkal, amik egy része az előrehaladáshoz szükséges, míg mások a bolygó történetének megismerésében segíthetnek, valamint bizonyos szintű fejlesztéshez szolgálnak alapanyagként.

Pozitívumként kell megemlékezni a zenékről, amik tökéletesen érik el, hogy egy-egy gyomorforgató és nyakatekert manőver után ne akarjuk a falba állítani a kontrollert. Minden további nélkül, a kicsit minimalista betétek tökéletesen passzolnak a játék egyébként letisztult dizájnjához. Szinkrontól nem kell tartanunk (szép is lenne, ha az öntudattal rendelkező gépek még folyékonyan beszélnének is), ez azonban nem jelent negatívumot, a játék sokkal inkább egy kódexszerű leírást tartalmaz az összes fontosabb pont megismertetésére.

Az Innerspace legnagyobb hátránya pont a sajátos nézőpontjából ered, emiatt még a repülős szimulátorokkal nagy rutinnal rendelkezők is találhatják magukat nehéz helyzetben. Ez pedig azért is különösen bosszantó, mert a játék van annyira érdekes és egyedi, hogy az ember rászánja a figyelmet, azonban a sokadik követhetetlen és átvezető után megtalálhatatlan nyom hamar elveszi bárki kedvét attól, hogy a végére érjen.

5/10

***Innerspace | Platform: PC, PS4 (tesztelt), One, Switch, Linux, Mac

Kiadó: Aspyr | Fejlesztő: PolyKnight Games

Megjelenés: 2018. január 16. | Ár: 20 EUR***

Ha tetszett a cikk, és megteheted, akkor támogass minket patreonon, vagy buymeacoffee platformon!

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

Borzongás az északi mesevilágban: ez a Bramble: The Mountain King

Szederág-meseország félelmetesebb mint gondolnád.

36 perce

Rockbandát alapíthatsz az AudioClash: Battle of the Bands játékban

Aki Guitar Hero vagy Rock Band utózmányra tippel, az árnyékra vetődik.

43 perce

Új, filmszerű előzetesen a Sherlock Holmes: Episode One

A szerkesztőségben korábban is kedveltük a Sherlock Holmes játékokat, de a mostani rész (a videó szerint is) minden téren rátesz egy lapáttal a korábbi epizódokra.

46 perce

Square Enix E3 2021 Press Conference

Bemutatkozik az Eidos Montreal új játéka, de a Team Ninja Final Fantasy-ját is színpadra várjuk.

60 perce
1

Xbox és Bethesda Games Showcase

1 órája
5

Megelevenednek az Inkulinati kódex lapjai

A játékprogram, ami egy középkori kódex lapjaira álmodja a stratégiai játékmenetét

1 órája

IGN Expo összefoglaló

Az IGN Expoját se hagyjátok ki, ahol két órán keresztül szerepeltek további nagy megjelenések.

6 órája

Fekete-fehér szamurájdrámát kínál a Trek to Yomi

Kurosawa munkásságát idézi a következő szamurájtörténet!

6 órája
3

Újrahangszerelt leckékkel jön a Rocksmith+

A Ubisoft igazi ráadással készül a Rocksmith felturbózott változatával.

16 órája

Devolver MaxPass+

Az austini székhelyű kiadó idén is őrült konferencia-szatírával színesítette a nagy bejelentések időszakát. Na meg számos minőségi indie leleplezéssel!

16 órája
6

Bemutatkozott az Avatar: Frontiers of Pandora

Megkaptuk az első látnivalót a Ubisoftnál készülő Cameron-mozi adaptációjából.

16 órája
8

Földöntúli élménnyel készül a Mario + Rabbids Sparks of Hope

A korábbi szivárgás után alaposan részletezték Mario és a nyulak második kalandját.

16 órája
2

Minden gonosszal megkent csomaggal készül a Far Cry 6

A széria összes ikonikus ellenlábasa tiszteletét teszi az októberben érkező epizódban.

16 órája
1

Űrbéli fenyegetéssel küzdenek a Rainbow Six Extraction ügynökei

Az első bejelentés óta jelentősen átalakult a kooperatív Rainbow Six játék. Például új címet kapott.

17 órája
2

Ezt kínálja a Devolver MaxPass+

Kétségbeesetten vizsgáltuk az egykor fényes E3 időszak alkonyát. De a kis kiadó ismét készen áll megmenteni a világot!

18 órája
10

Ubisoft Forward

Az E3 rendezvénysorozatához csatlakozik újra a Ubisoft, természetesen ismét egy digitális műsorral készülve. Gyere és nézd velünk 21:00 órától!

20 órája
45

Konzolokra költözik a BPM: Bullets Per Minute

A Doom ihlette belső nézetű lövöldözős játék nem csupán aláfestésnek használja a gitárszólókat. Itt mindent ritmusra kell csinálnod!

20 órája
1

A Sable trailer és a japán reggeli

A Japanese Breakfast bájos énekesnőjének hangjára mozdul meg újra a Shedworks régóta készülő narratív kalandja. Szeptemberben indulunk!

21 órája

A Serial Cleaners kikacsint a Fargo rajongókra

A 2017-ben megjelent remek első rész ‘70-es éveiből az 1990-es időszakra ugrunk. Négy karakterrel. Négy perspektívából. Négy játékstílusban. De stílussal!

21 órája

Lopakodik felénk az Aragami 2

Három fős kooperatív kampány. Még több eszköz. Még több lehetőség. Szeptemberben érkezik a Tenchu játékmenetét idéző indie folytatása.

21 órája