Dissidia Final Fantasy NT

kevinyCsángó Kornél2018.02.12. 10:00

A régi szép időkben, mikor a klasszikus Final Fantasy ATB rendszereiben adogattad ki a parancsokat, elmerengtél azon, milyen jó lenne kicsit közelebbről megélni, min mennek keresztül a hőseid egy ilyen harcban? Ez a te szerencsés napod, ugyanis a Dissidia: Final Fantasy NT pontosan ezt nyújtja: csokorba gyűjti a legendás széria valamire való karaktereinek legjavát és egy kellően bugyuta sztori apropóján egymásnak ereszti őket. Teszi mindezt egy brawler keretein belül, ami kicsit hack&slash, kicsit Smash Bros és egy nagyon picit még Final Fantasy is.

Bővebben: 3-3 játékos esik egymásnak egy szép tágra szabott pályán, ami elsőre egy kellően kaotikus fogócskának tűnik. Na jó, másodszorra is. A szereplők kétféle paraméterrel, a jól megszokott életerővel és az annyira nem megszokott bátorság pontokkal vannak felvértezve - ennek megfelelően kétféle támadással tudják egymást bántani: nem meglepő módon az egyikkel a hápét, a másikkal a bátorságot lehet csorbítani. És itt jön a csavar: amíg a bátorság szintünk alacsonyabb, mint az ellenfélé, addig az életereje (s ezáltal az élete, ha!) kvázi biztonságban van, ellenben ha kellően begyávítottuk (érti a képes beszédem, ugye?) akkor már annyira nem. Emellett lehetőség van klasszikus summonok megidézésére: Ifritek, Bahamutok… igazi Final Fanservice ez, kérem.

Ez így még nem is hangzana rosszul, viszont szerencsétlen karakterünk igen lomha, ha arról van szó, hogy ott azt a másik csenevészt jól pofán kéne verni. Sajnos főként a közelharcra specializálódott harcosoknál fájó igazán ez a fajta rugalmatlanság (irreszponzivitás, ha úgy tetszik) - gyakran előfordul, hogy a hajlandóságunkat nem tudjuk megfelelően a játékba implementálni, ami egy olyan cím esetében, amit a készítői eSportra szánnak, nem veszi ki túl jól magát.

Folytatva kicsit az árnyékos oldal mustrálását: sajnos az egyjátékos tartalmakkal nincs eleresztve az egyszeri single player. Van egy sztori mód, ahol különféle tokenekkel (memoria-nak hívják) fizetve lehet előrehaladni a történetben - ellenben tokeneket kizárólag úgy tudunk szerezni, hogy toljuk a random harcokat. Magyarul: ahhoz, hogy ki tudjuk oldani a sztori mód elemeit végig kell grindelni egy rakás meccset. Ráadásul a sztori mód kioldható szeletkéi többnyire csupán rövidke kis videok, ami igazából nem motivál különösebben arra, hogy végeláthatatlanul belemerüljünk abba a kvázi egyféle játékmódba.

A játék elindítását követően a szembeköszönő Tecmo logó már egyfajta garancia arra, hogy nem érdemes retinaégető látványt várunk - és valóban (naná, félig-meddig egy Vita portról van szó). Amellett, hogy a karaktermodellek egészen vállalhatóak, a helyszínek inkább az előző generációt idézik. Cserébe a képfrissítés szép folyamatos (nem tudom megmondani, hogy mennyire 60 fps, sajnos a szemem nem a Digital Foundry), mindenesetre a PS4 jócskán többre képes ennél. Dehát szegény Tecmoék sose voltak túl nagy tecmokraták.

A Dissidia Final Fantasy NT igazából online állja meg a helyét, leginkább akkor, ha vannak (kellő türelemmel és rajongással megáldott) barátaid, akikkel hajlandók vagytok hosszú órákat beletenni a rendszer alapos kiismerésébe. Nekem, főként egyedül játszó árkád játékosnak, a nem kifejezetten barátságos harcrendszere ezen hajlandóságot jócskán visszarántotta, pedig igazán kedvelem a Final Fantasy univerzumot.

Csúszik a Guilty Gear -Strive-

Sajnos késik a manga-anime stílusú verekedős széria legújabb része.

39 perce

Rhythm Doctor

A Rhythm Doctor egyik fórumbejegyzése egyetlen mondat: „Hogy lehet, hogy a space gombot megnyomva könnyekben török ki?” és ez az egyetlen mondat tökéletesen jellemzi a játékot, mely ha nem lesz az idei év egyik indie szenzációja, akkor nincs igazság a világban.

58 perce

Mail Mole

Carrotland low-poly világa ma megnyitotta kapuit mindenki számára, aki egy bájos, gyors és precíz platformerre vágyik.

3 órája

Nintendo Switch 7''-os OLED kijelzővel?

Csöndesen készül a Super Nintendo Switch? Egyes források máris érdekes dolgokat kezdtek pletykálni a konzollal kapcsolatban.

5 órája
9

After the Fall

Az Arizona Sunshine fejlesztőinek új játéka teljes cross-platform támogatású kooperatív opciót kapott. Meg egy új előre renderelt mozgóképet.

18 órája
2

I Expect You To Die 2 platformok

The Spy And The Liar alcímmel érkezik a virtuális valóság legjobb kémkomédiás, szabadulószobás logikai játéka. PlayStation VR platformra is.

19 órája
1

Zenith: The Last City

PlayStation VR headsetekre is érkezik a klasszikus japán szerepjátékok inspirálta MMORPG. Készen állsz egy újabb véget nem érő kalandra?

19 órája
1

Fracked

A remekül sikerült Phantom: Covert Ops megalkotói úgy néz ki PlayStation VR exkluzív fejlesztésébe fogtak. A kajakot sílécre cseréljük?

19 órája
1

Song in the Smoke

A Skulls of the Shogun és a GALAK-Z fejlesztői egy különleges túlélő kalanddal lépnek be a virtuális valóságba. Irány a kőkorszak?

19 órája

DOOM 3: VR Edition

6 PSVR bejelentés egyetlen nap? Ez a VR Spotlight, aminek első leleplezése rögtön a pokolba visz! Kiegészítőkkel megpakolva érkezik a rettegés.

19 órája
7

Echtra Games x Zynga

A Max Schaefer vezette veterán fejlesztőket felvásárolta a mobiljáték piacának egyik cápája. Konzolokra és PC-re vágynak ők is a jövőben.

20 órája

Game Pass: március első fele

Egy kis űrkaland kíséretében főleg sportjátékokkal bővül a szolgáltatás a következő napokban. Néhány komolyabb távozó is akad.

20 órája
12

Tonic x Epic Games

Az óriásvállalat kezébe került ezzel a tavalyi év egyik sikercíme, a Fall Guys: Ultimate Knockout is. Épül az Epic metaverzum!

1 napja
6

Fantasian: a Final Fantasy alkotóitól

Hironobu Sakaguchi továbbgondolja a JRPG alapokat, több mint 150 valóban felépített dioráma között. Apple készüléleken.

1 napja
11

ScourgeBringer: PlayStation megjelenés

Egy villámgyors rogue-platformer érkezik PlayStation 4-re. Na meg. Dobpergés. PlayStation Vitára! Tudjátok. Volt olyan is...

1 napja
10

Aliens: Fireteam - új Aliens játék érkezik

Milyen az, amikor a Gears of War találkozik az Aliens franchise-al? Az Aliens: Fireteam egy koop TPS játék lesz, idei nyári megjelenéssel.

1 napja
13

Werewolf: The Apocalypse - Earthblood

Ha poént akarnánk a játék címe köré fűzni, azonnal kiderülne tudatlanságunk a fantasy-szerepjátékok vonalán, úgyhogy megkímélünk titeket meg magunkat is. Cserébe viszont hoztunk egy tesztet az Earthblood című játékról.

1 napja
9

If on a Winter's Night: négy utazó

Kalandjáték brutálisan kidolgozott pixel art grafikával, négy utassal és egy maszkabállal, ami a szürreális világ táptalajából épít valami újat, valami innovatívat.

1 napja

The Sinking City: kalózváltozat van Steamen?

A Frogwares nyílt lapokkal játszik: részletes videón mutatja be, hogyan kerülhette meg őket a francia kiadó.

2 napja
5

Szünetel a Need For Speed fejlesztése

Az Electronic Arts minden fejlesztőt átvezényelt a DICE mellé. Idén az új Battlefield felvonás kap csak figyelmet.

2 napja
24