Super Mario Party

kevinyCsángó Kornél2018.10.03. 15:00

Nem is olyan rég, amikor a Mario Party The Top 100 névre hallgató bájos kis minijáték gyűjtemény vizsgálatának apropójából a széria jelenét a “ha ez a csúcs, akkor ideje lenne a “csúcsonabbahagyni”” mondattal szummáztam, még nem is sejetettem, hogy ND Cube-ék már szorgosan dolgoznak azon, hogy ezt most nagy mea culpázások közepette visszavonjam. Jól van, jól van, oké, mea culpa, mondjuk ki már így az elején: a szuperedik hatványra emelt Mario Party egészen kellemes lett.

De hol lehet egy ilyen régi, sok szempontból avittas és valljuk be: erősen túltolt sorozatot hatványozni? Leginkább úgy, hogy a Super Mario Party igyekszik átugrani a saját maga által felhúzott korlátait, ahol pedig erre nincs alkalma, ott azokhoz a megoldásokhoz nyúl vissza, ahol a legjobban tudott működni.

Korlátugrálás? De hisz ez egy társasjáték! Mi a franc, feltalálták a gömb alakú dobókockát? Nem. A Super Mario Party kikacsintgatásait sokkal inkább úgy tudnám leírni, hogy megpróbálja a társasjáték milliőt kicsit szabadabb szellemben megközelíteni. Hisz ez mégis csak egy videojáték, a saját (jóval tágasabb) korlátaival - miért ne implementálhatná egy-egy próbálkozás erejéig az itt bevált megoldásokat a partiba?

No, megijedni azért nem kell: nincs benne Battle Royal meg furmányos szabályokkal ellátott jRPG rendszerek, csupán annyi, hogy a némileg statikus társasjáték átadja a helyét egy-egy jóval dinamikusabb szisztémának. Például a River Survival mód, melyben társainkkal egy csónakban evezve raftingolás közben keverdünk bele mindenféle minijátékokba vagy a Partner Party játékmód, ahol az asztalon a kötött útvonalak helyett amolyan sRPG-s megközelítéssel (ahányat dobtál, annyit mehetsz bármerre) dobja fel a formulát.

Apróságok, de abszolút jól működnek. Hosszú évek (és jónéhány öncélú rókabőr) óta először érzem úgy, hogy tényleg kreatív elmék tervezték a játékot. Olyanok, akik talán játszanak is vele, nem csak megkomponálják, majd odaborítják a nagyérdemű elé, “nesztek, majd Mario úgyis eladja” felkiáltással.

Emellett pedig a régi receptekhez is gondos, válogatós kézzel nyúltak az alkotók: nincs több “együtt autókázunk a minijáték naplementébe” marhaság meg “only amiibo makes it possible” - ami a régi Mario Party-k sava borsát adta, a kompetitív társas, azaz a csillagok módszeres elorozása a többiek orra elől - erre van szükség kérem, ha már mindenképp hagyományokat akarunk őrizgetni. Aztán hadd pusztuljanak a barátságok - már ha egy barátságot egy ilyen tönkre tud tenni, azért nem is kár.

De mit érne az egész hercehurca, ha a minijátékok nem volnának élvezetesek, de szerencsére erről szó sincs. Nem mondom, hogy nem hordott jobban dizájnolt kompozíciókat a hátán videojáték-világ, de a kazuár-hácé tengely teljes spektrumának igazán nehéz egészében megfelelni. Maradtak tehát a jól bevált pick up and play szellemiségnél, ami teszi a dolgát, a zseni gameplay bravúrokat pedig továbbra is más Nintendo játékokban kell keresnünk. A minijátékok nagyban építenek a JoyCon-ok mozgásérzékelőire, mégpedig egész jól: nem érezzük azt, hogy ránk van erőszakolva egy öncélú techdemo, csak azért hogy lássuk: ilyen is van a tarsolyban.

Nem hittem volna, pedig tényleg ez a helyzet: a Mario Party széria hosszú elpazarolt évek után, bár óvatos léptekkel, de szintet lépett. Végre igazán jól működő újítások egészítik ki a sorozat legjobb elemeinek díszcsokrát. És bár a minijátékok tekintetében úgy érzem, van még odébb, az irány jó: valahogy így kell csinálni Mario Party játékokat 2018-ban.

Sea of Solitude: Director's Cut

Akció-kalandnak álcázott lélekbúvárkodás, amely két éve EA Originals címként jelent meg, most pedig Switchre is megérkezett. Végigcsónakáztuk a Sea of Solitude-ot.

3 órája

Crusader Kings 3 csaták a Mount & Blade 2-ben?

Legalábbis ezt ígéri egy mod fejlesztő a Crusader Blade nevű projekt keretein belül.

10 órája

Ingyenessé vált az Artifact

A Valve kártyajátéka a 2.0 helyett két ingyenes verzióval próbál új játékosokat toborozni.

10 órája
1

Így hullik a xeno az Aliens: Fireteamben

Közel fél órányi gameplay bemutató a frissen bejelentett Aliens játékból.

1 napja
12

Apex Legends: kaotikus március

A Switch porttal együtt érkezik az új event. És hoz néhány komoly változtatást is.

1 napja
1

Ghosts 'n Goblins Resurrection

Arthur, a hős lovag egy domb oldalában, fa árnyékában, egy szál piros szivecskés boxeralsóban pihengette a legutóbbi (tizenpáréves) megmérettetése fáradalmait. Azonban az ördög soha nem alszik, így ismét van apropója a démonhentelésnek.

1 napja
7

Prinny Presents NIS Classics Vol. 1 - NIS klasszikusok egy helyen

Hé, dood! Az obskúrus kedvenceket ezúttal Prinny felvezetésével hozza be újra köztudatba a japán fejlesztő/kiadó.

1 napja
4

Disgaea 6: friss tartalmak, régi hősök

A bónusz tartalmakat pedzegeti a legfrissebb videós anyag a Disgaea hatodik epizódjáról.

1 napja
1

Elite Dangerous: így fest egy Odyssey küldetés

Izgalmas tartalommal bővül az Elite Dangerous - az Odyssey PC-s alfa fázisa március 29-én indul majd.

1 napja
1

Sea of Solitude: a magány tengere Switchről is hajózható

A Quantic Dream és a berlini Jo-Mei stúdió bejelentette, hogy az eredeti változathoz képest exkluzív funkciókkal és plusz tartalmakkal kibővített Sea of Solitude: The Director’s Cut mától elérhető Nintendo-Switch-re.

1 napja

Csúszik a Guilty Gear -Strive-

Sajnos késik a manga-anime stílusú verekedős széria legújabb része.

2 napja

Rhythm Doctor

A Rhythm Doctor egyik fórumbejegyzése egyetlen mondat: „Hogy lehet, hogy a space gombot megnyomva könnyekben török ki?” és ez az egyetlen mondat tökéletesen jellemzi a játékot, mely ha nem lesz az idei év egyik indie szenzációja, akkor nincs igazság a világban.

2 napja
6

Mail Mole

Carrotland low-poly világa ma megnyitotta kapuit mindenki számára, aki egy bájos, gyors és precíz platformerre vágyik.

2 napja
2

Nintendo Switch 7''-os OLED kijelzővel?

Csöndesen készül a Super Nintendo Switch? Egyes források máris érdekes dolgokat kezdtek pletykálni a konzollal kapcsolatban.

2 napja
18

After the Fall

Az Arizona Sunshine fejlesztőinek új játéka teljes cross-platform támogatású kooperatív opciót kapott. Meg egy új előre renderelt mozgóképet.

2 napja
2

Zenith: The Last City

PlayStation VR headsetekre is érkezik a klasszikus japán szerepjátékok inspirálta MMORPG. Készen állsz egy újabb véget nem érő kalandra?

2 napja
1

I Expect You To Die 2 platformok

The Spy And The Liar alcímmel érkezik a virtuális valóság legjobb kémkomédiás, szabadulószobás logikai játéka. PlayStation VR platformra is.

2 napja
1

Fracked

A remekül sikerült Phantom: Covert Ops megalkotói úgy néz ki PlayStation VR exkluzív fejlesztésébe fogtak. A kajakot sílécre cseréljük?

2 napja
1

Song in the Smoke

A Skulls of the Shogun és a GALAK-Z fejlesztői egy különleges túlélő kalanddal lépnek be a virtuális valóságba. Irány a kőkorszak?

2 napja

DOOM 3: VR Edition

6 PSVR bejelentés egyetlen nap? Ez a VR Spotlight, aminek első leleplezése rögtön a pokolba visz! Kiegészítőkkel megpakolva érkezik a rettegés.

2 napja
9