Super Mario Party

kevinyCsángó Kornél2018.10.03. 15:00

Nem is olyan rég, amikor a Mario Party The Top 100 névre hallgató bájos kis minijáték gyűjtemény vizsgálatának apropójából a széria jelenét a “ha ez a csúcs, akkor ideje lenne a “csúcsonabbahagyni”” mondattal szummáztam, még nem is sejetettem, hogy ND Cube-ék már szorgosan dolgoznak azon, hogy ezt most nagy mea culpázások közepette visszavonjam. Jól van, jól van, oké, mea culpa, mondjuk ki már így az elején: a szuperedik hatványra emelt Mario Party egészen kellemes lett.

De hol lehet egy ilyen régi, sok szempontból avittas és valljuk be: erősen túltolt sorozatot hatványozni? Leginkább úgy, hogy a Super Mario Party igyekszik átugrani a saját maga által felhúzott korlátait, ahol pedig erre nincs alkalma, ott azokhoz a megoldásokhoz nyúl vissza, ahol a legjobban tudott működni.

Korlátugrálás? De hisz ez egy társasjáték! Mi a franc, feltalálták a gömb alakú dobókockát? Nem. A Super Mario Party kikacsintgatásait sokkal inkább úgy tudnám leírni, hogy megpróbálja a társasjáték milliőt kicsit szabadabb szellemben megközelíteni. Hisz ez mégis csak egy videojáték, a saját (jóval tágasabb) korlátaival - miért ne implementálhatná egy-egy próbálkozás erejéig az itt bevált megoldásokat a partiba?

No, megijedni azért nem kell: nincs benne Battle Royal meg furmányos szabályokkal ellátott jRPG rendszerek, csupán annyi, hogy a némileg statikus társasjáték átadja a helyét egy-egy jóval dinamikusabb szisztémának. Például a River Survival mód, melyben társainkkal egy csónakban evezve raftingolás közben keverdünk bele mindenféle minijátékokba vagy a Partner Party játékmód, ahol az asztalon a kötött útvonalak helyett amolyan sRPG-s megközelítéssel (ahányat dobtál, annyit mehetsz bármerre) dobja fel a formulát.

Apróságok, de abszolút jól működnek. Hosszú évek (és jónéhány öncélú rókabőr) óta először érzem úgy, hogy tényleg kreatív elmék tervezték a játékot. Olyanok, akik talán játszanak is vele, nem csak megkomponálják, majd odaborítják a nagyérdemű elé, “nesztek, majd Mario úgyis eladja” felkiáltással.

Emellett pedig a régi receptekhez is gondos, válogatós kézzel nyúltak az alkotók: nincs több “együtt autókázunk a minijáték naplementébe” marhaság meg “only amiibo makes it possible” - ami a régi Mario Party-k sava borsát adta, a kompetitív társas, azaz a csillagok módszeres elorozása a többiek orra elől - erre van szükség kérem, ha már mindenképp hagyományokat akarunk őrizgetni. Aztán hadd pusztuljanak a barátságok - már ha egy barátságot egy ilyen tönkre tud tenni, azért nem is kár.

De mit érne az egész hercehurca, ha a minijátékok nem volnának élvezetesek, de szerencsére erről szó sincs. Nem mondom, hogy nem hordott jobban dizájnolt kompozíciókat a hátán videojáték-világ, de a kazuár-hácé tengely teljes spektrumának igazán nehéz egészében megfelelni. Maradtak tehát a jól bevált pick up and play szellemiségnél, ami teszi a dolgát, a zseni gameplay bravúrokat pedig továbbra is más Nintendo játékokban kell keresnünk. A minijátékok nagyban építenek a JoyCon-ok mozgásérzékelőire, mégpedig egész jól: nem érezzük azt, hogy ránk van erőszakolva egy öncélú techdemo, csak azért hogy lássuk: ilyen is van a tarsolyban.

Nem hittem volna, pedig tényleg ez a helyzet: a Mario Party széria hosszú elpazarolt évek után, bár óvatos léptekkel, de szintet lépett. Végre igazán jól működő újítások egészítik ki a sorozat legjobb elemeinek díszcsokrát. És bár a minijátékok tekintetében úgy érzem, van még odébb, az irány jó: valahogy így kell csinálni Mario Party játékokat 2018-ban.

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

Age of Empires: Fan Preview összefoglaló

Az idén megjelenő negyedik rész bemutatója mellett egyéb finomságokat is kap az AoE-közösség!

8 órája
2

Sugiyama 90!

A videojáték történelemnek vannak legendás, megkerülhetetlen alakjai. Koichi Sugiyama vitathatatlanul egyike ezeknek. Az elképesztő karriert befutott komponista, akit a szélesebb videojátékos közönség a Dragon Quest sorozat zeneszerzőjeként ismeri. A 90 éves mester köszöntjük!

9 órája
13

The Fabled Woods

Egy szépséges erdő, egy rejtély, RTX és DLSS - nagyjából ezzel reklámozza magát a The Fabled Woods, amely a horror-sétaszimek közé próbálja magát pozícionálni. Szeretjük a horrort, szeretjük a sétaszimeket - ideális talajon próbál megállni tehát a játék. Teszt!

1 napja

Érdekel a TimeSplitters 2 modern konzolokon?

A mai naptól megpróbálhatod végigjátszani - "csak" a Homefront: The Revolution kell hozzá!

1 napja
13

Optimus Prime feláll, a szájak tátva maradnak

A Hasbro következő nagy dobása megdobbantotta a geek szívünket.

1 napja
10

A Resident Evil Village térképétől te is lehidalsz

Mesebeli ábrázolásban éled fel a Falu és környéke a Resident Evil VIII legutóbbi screenshotján!

1 napja
4

Epic Games Store: információ-morzsák

Hány regisztrált és aktív felhasználója van? Hol érhető el? Mennyi játék található meg rajta. Na és a lényeg: mennyire nyereséges mindez?

1 napja
8

Sonic Colors Remastered?

Szivárogni kezdett a kék sündisznó bő tíz évvel ezelőtti kalandjának felújítása. Te még emlékszel arra, amikor először láttál wispet?

1 napja
5

A PlayStation csak a blockbuster címekről szól?

The Last of Us Remake készül? Soha nem lesz Days Gone 2? Jason Schreier újabb érdekes írással jelentkezett a Sony belsős stúdióinak mélyéről.

2 napja
43

Super Meat Boy Forever: a második kör

Egy bő évtized után éledt fel a húsfiú tavaly év végén. Most viszont visszatér oda, ahonnan elindult. Érkezik a PlayStation és Xbox változat.

2 napja

Say No! More

Egy igen érdekes kombinációt szállít a Studio Fizbin, Lux Games és a Thunderful triója. A Say No! More-hoz hasonlót garantáltan nem láttál még. Hogy kerül a Virtua Cop és Maurice Moss egy asztalra? így!

2 napja
2

Apex Legends: játékos háború, háborús játékok

Jövő héten új eventtel köszön be Mad Maggie és 5 új játékmódot is hoz magával.

2 napja

Wonder Boy: Asha in Monster World bemutató

Szűk két perces bepillantás a szörnyek harmadik dimenzióba átemelt világába. Érkezik az 1994-es epizód felújítása.

2 napja

NEO: The World Ends with You megjelenés

Tizennégy év után visszatér a Kaszás játéka Tokió utcáira egy új csapattal. Immár három dimenzióban, három platformon.

2 napja

The Fermi Paradox: narratív sci-fi stratégia PC-re

Egy fő kérdés foglalkoztja az univerzumot: hol a fenében van mindenki?

3 napja
1

Hupikék Törpikék: négy Smurfs játék készül

Hókuszpók hurkatöltőjében négy cím is be van tárazva - ebből az első még idén érkezhet.

3 napja
5

Hot Wheels Unleashed: gameplay bemutató

Bő félórás élő műsorral készült az olasz stúdió a játék gameplay leleplezésére. Információ-cunami és kellő mennyiségű gameplay érkezett!

3 napja
3

Szeptemberre csúszik a Deathloop

Még egy picit várni kell az időhurkos bérgyilkolásra.

3 napja
7

No More Heroes III: felzárkóztatás

Véget ért a No More Broadcasting 5.1 GHm műsora, hosszabb múltidézést és egy maréknyi új jelentet is kaptunk.

3 napja

Outriders

A People Can Fly csapata is kipróbálja magát a looter-shooterek műfajában, a szolgáltatás alapú modell helyett azonban egy komplett csomagot kínálva. Csatlakoztunk a pionírokhoz, hogy meglássuk, Enoch veszélyes világa vajon kincset tartogat-e.

3 napja
21