NBA 2K Playgrounds 2

mcmackoGéczy Attila2018.10.31. 13:49

Több mint egy éve írtunk az NBA Playgrounds első részéről, kapszulatesztünkben pedig kiemeltük az NBA Jam párhuzamot, a jópofa (de nehézségében olykor túltolt) árkádos stílust és a színpompás grafikát. Az NBA 2K Playgrounds 2 sorszámozott folytatás, és mint olyan, természetes fejlődésen és csiszolgatáson ment keresztül a bő másfél év során. Az amerikai Saber Interactive egész jó ponton ragadta meg a játékmenet azon pontjait, amelyek polírozást igényeltek. Ám hiába az öröm, jött a 2K, becsomagolta az egész mókát a saját NBA franchise-uk alá, és az egész pakkosba beleerőszakolta az utóbbi idők egyik legagresszívebb, legellenszenvesebb mikrotranzakciós szisztémáját.

Kezdjük a jó hírrel: a Playgrounds 2 szebb és jobb, mint az elődje. A látvány változatos, a nagyfejű kosarasok pofája és animációja kifejezetten vicces és mókás összképet eredményez. Fordítsuk ezt le mindennapi helyzetre: a cikkíró nekikezd a játéknak, majd bejön a nappaliba az asszony, aki „Jéé, de jópofa!” felkiáltással leül a TV elé és ott is ragad a meccs végéig, kommentálva a látottakat. Csini és vonzó az egész, na - annak ellenére, hogy a vizuális stílus magvai már a korábbi Midway ősben is felfedezhetőek voltak. A játékmenet is finomodott. Az ugrás csúcspontját segítő csúszka, valamint a lepattanó várható „udvara” grafikai elemként segítik az intuitív pont-, vagy labdaszerzést. Az animációk folyamatosak, az egyes lehetőségeket szépen össze lehet fűzögetni, ha ráérzünk a játékmenet ritmusára. A karakterek fejlődnek, a meccsek közepén töltjük az extra lehetőségeket adó bónusz métert, az összecsapás végén lootolunk, így valami jutalomérzet mindig adódik. 400 játékost szuszakoltak a programba ebből jó néhány igazi ős-sztár, de az újak is képviseltetik magukat szép számmal. Az azonnali exhibition játék mellett van egy NBA kampány, lehet hárompontosokat dobálni, és persze a netre is mehetünk acsarkodni, ha épp ránk szakad a versenyszellem.

Ez eddig szép és jó, de már a főmenüben pofánkba mászik egy koma, aki az orrunk alá dugja a kosaraskártyáit. Kártyacsomagból nyitjuk az új karaktereket, az új öltözékeket, stb, ehhez pedig kétféle valutát használ a játék. Az egyiket a meccsekért és trükkökért kapjuk, a másikat a szokásos módon valódi pénzért szerezhetünk. A legalapabb kártyacsomag körülbelül 1500 virtuális lasztivaluta, ehhez pedig 4-5 győztes meccset kell játszani. Ki lehet számolni mekkora grindelést igényelhet a többi szint, és akkor arról nem is beszéltünk, hogy a csomagból potyogó kezdő szintű játékosokat is hosszú-hosszú ideig kell hajtanunk, amíg magasabb szintre nem érünk. Miért kell a szintlépés? Mert a játék nem csak attól teszi függővé mondjuk a 2 pontos dobásunk eredményességét, hogy mennyire ügyesen engedtük el a gombot a dobó-méter zöld zónájában, hanem még pörget is egyet a virtuális dobókockával, aszerint, hogy a statjaink mennyire jók vagy éppen rosszak. Tegyük hozzá, hogy ezek a statok a helyi többjátékos módoktól a netes lehetőségeken át, mindenhová beisszák magukat, így gyönyörű fizess-hogy-nyerj rendszer áll össze a szemünk előtt. Ami megkerülhetetlen és ami szinte teljes mértékben elfogadhatatlanná, sőt bántóan idegesítővé teszi a játék ehhez kapcsolódó vonatkozásait. Így jobban fáj a grindelés, jobban fáj minden egyes random kihagyott zsákolás és félremenő lepattanó. Persze egy F2P játékban ezek a dolgok elmennének, de könyörgöm, a program 30 Eurós ára mellett egyenesen vérlázító ez a szintű hülyének nézés. Persze, lehet csengetés nélkül is játszani, csak kicsit nehéz elképzelni, hogy 2018 őszi felhozatalában mégis kinek lesz arra kedve és ereje, hogy ekkora energiákat szervezzen és összpontosítson egy ÁRKÁD videojátékba.

Ha a Playgrounds 2 állandó visszatérő a haveri kör esti duhajkodásához, akkor is nehezen fog összejönni 50-100 óra grindelés, amiből kipottyannak a híres figurák, vagy összeáll az áhított álomcsapat. A kampányból szingli módban egyesével nyerhető ólsztár' kártyákról, a könnyű módban is olykor szívatós AI-ról (vagy inkább, imba-erős ellenfelekről) meg ne is beszéljünk. Persze plusz tíz Euróért jöhet a mindenkit feloldó DLC, és akkor már ott járunk, hogy egy ökörködős bulijátékra majdnem annyit költöttünk, mint egy fullos megjelenésre, és még ilyenkor sem áll le a grind-gépezet…

Tessék, itt egy újabb cím, ami a játékok szintjén mért értékeit a cash-grab oltárán feláldozza. Biztos lesz aki jól szórakozik majd az NBA 2K Playgrounds 2-vel, de én meg úgy gondolom, velem ilyen szinten ne szórakozzon egy játék sem!

Ha tetszett a cikk, és megteheted, akkor támogass minket patreonon, vagy buymeacoffee platformon!

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

Borzongás az északi mesevilágban: ez a Bramble: The Mountain King

Szederág-meseország félelmetesebb mint gondolnád.

60 perce

Rockbandát alapíthatsz az AudioClash: Battle of the Bands játékban

Aki Guitar Hero vagy Rock Band utózmányra tippel, az árnyékra vetődik.

1 órája

Új, filmszerű előzetesen a Sherlock Holmes: Episode One

A szerkesztőségben korábban is kedveltük a Sherlock Holmes játékokat, de a mostani rész (a videó szerint is) minden téren rátesz egy lapáttal a korábbi epizódokra.

1 órája

Square Enix E3 2021 Press Conference

Bemutatkozik az Eidos Montreal új játéka, de a Team Ninja Final Fantasy-ját is színpadra várjuk.

1 órája
1

Xbox és Bethesda Games Showcase

1 órája
5

Megelevenednek az Inkulinati kódex lapjai

A játékprogram, ami egy középkori kódex lapjaira álmodja a stratégiai játékmenetét

1 órája

IGN Expo összefoglaló

Az IGN Expoját se hagyjátok ki, ahol két órán keresztül szerepeltek további nagy megjelenések.

6 órája

Fekete-fehér szamurájdrámát kínál a Trek to Yomi

Kurosawa munkásságát idézi a következő szamurájtörténet!

6 órája
3

Újrahangszerelt leckékkel jön a Rocksmith+

A Ubisoft igazi ráadással készül a Rocksmith felturbózott változatával.

16 órája

Devolver MaxPass+

Az austini székhelyű kiadó idén is őrült konferencia-szatírával színesítette a nagy bejelentések időszakát. Na meg számos minőségi indie leleplezéssel!

17 órája
6

Bemutatkozott az Avatar: Frontiers of Pandora

Megkaptuk az első látnivalót a Ubisoftnál készülő Cameron-mozi adaptációjából.

17 órája
8

Földöntúli élménnyel készül a Mario + Rabbids Sparks of Hope

A korábbi szivárgás után alaposan részletezték Mario és a nyulak második kalandját.

17 órája
2

Minden gonosszal megkent csomaggal készül a Far Cry 6

A széria összes ikonikus ellenlábasa tiszteletét teszi az októberben érkező epizódban.

17 órája
1

Űrbéli fenyegetéssel küzdenek a Rainbow Six Extraction ügynökei

Az első bejelentés óta jelentősen átalakult a kooperatív Rainbow Six játék. Például új címet kapott.

17 órája
2

Ezt kínálja a Devolver MaxPass+

Kétségbeesetten vizsgáltuk az egykor fényes E3 időszak alkonyát. De a kis kiadó ismét készen áll megmenteni a világot!

18 órája
10

Ubisoft Forward

Az E3 rendezvénysorozatához csatlakozik újra a Ubisoft, természetesen ismét egy digitális műsorral készülve. Gyere és nézd velünk 21:00 órától!

20 órája
45

Konzolokra költözik a BPM: Bullets Per Minute

A Doom ihlette belső nézetű lövöldözős játék nem csupán aláfestésnek használja a gitárszólókat. Itt mindent ritmusra kell csinálnod!

21 órája
1

A Sable trailer és a japán reggeli

A Japanese Breakfast bájos énekesnőjének hangjára mozdul meg újra a Shedworks régóta készülő narratív kalandja. Szeptemberben indulunk!

21 órája

A Serial Cleaners kikacsint a Fargo rajongókra

A 2017-ben megjelent remek első rész ‘70-es éveiből az 1990-es időszakra ugrunk. Négy karakterrel. Négy perspektívából. Négy játékstílusban. De stílussal!

21 órája

Lopakodik felénk az Aragami 2

Három fős kooperatív kampány. Még több eszköz. Még több lehetőség. Szeptemberben érkezik a Tenchu játékmenetét idéző indie folytatása.

22 órája