Travis Strikes Again: No More Heroes

kevinyCsángó Kornél2019.01.19. 19:11

A Travis Strikes Again: No More Heroes mindenféleképpen különleges játék. Nem feltétlenül jó, de vitathatatlanul különleges. Szummázuk: egy (relative) veterán csapat indie-irányultságú próbálkozása a monstre-méretű Nintendo égisze alatt, és az őrült szürreál-punk-rocker attitűddel felvértezett Suda Goichi első rendezése a No More Heroes (2007) óta. Emlékszel még a No More Heroes-ra? A család Wii-jének egyik nagy különc lázadója, villogó fénykardokkal, emlékezetes szuper-őrült főnökharcokkal, hordószámra mért vérrel és természetesen nagy dózisban adagolt Suda-humorral. Ezt ellensúlyozta a viszonylag suta, hack&slash alapvetésekhez komparálva fapados harcrendszere és a boss-okat leszámítva egyhangú-együgyű játékmenete. A Történelem pedig jó szokásához híven ismétli önmagát: tizenkét évvel később pedig kis túlzással ugyan ezt kapjuk a Travis Strikes Again-től, igaz picit másként.

Bugxtra kollega hasznos tanácsokkal vértez fel az életre

Persze tizenkét év (pláne ebben az iparágban) nem kevés idő, és hát Travis-szel is történt egy s más. Röviden: a fejvadász ranglétrának megmászása óta egyfajta gémer-remete életet él egy erdő mélyén, mégpedig egy fiktív, szent grál ritka videojáték-konzol, a Death Drive társaságában. Ebbe az idillbe ront bele Bad Man, az első No More Heroes-ban alulmaradt Bad Girl papája, aki bosszúra szomjazva érkezik meg a helyszínre. Majd minimális dulakodást követően mindkettőjük a Death Drive belső memóriájában térnek magukhoz, hogy aztán összefogva a démoni konzol golyó cartridge-ain megelevenedett játékai főhőseiként tegyenek pontot az aktuális objektívák végére.

Alright!

És hogy milyen objektíváról van szó? Többnyire eszetlen, fénykarddal elkövetett hentelésről, többnyire felül, de néha oldalnézetes perspektívából. Sajnos ellenfeleink, a különféle videojáték bugok és egyéb anomáliák igazán minimalista kidolgozottságot élvezhetnek, túl sokféle nincs is belőlük, így az ebből főzhető konstelláció-variációk igen hamar elfogynak, ilyenkor pedig súlyos önismétlésnek lehetünk elszenvedő alanyai. A nagyobb gond, hogy a jelenség már viszonylag korán, a játék első harmadában felüti a fejét. Ezt ellensúlyozandóan különböző kizökkentő események illeszkednek a Travis Strikes Again magjába, mint például Tron-féle futurisztikus verseny, vagy az ősöreg Asteroids-ot idéző űrlövölde. A hat fejezetet pedig egy erősen retro-hatású (mintha egy 286-oson futna, sárga-fekete színeket megjelenítő monitorral) vizuál novella köti össze.

Tron-ok harca

Úgy igazán egyetlen elem sem igazán emelkedik ki a középszerűség mocskából, mégis, a körítés, a karakterek (főleg Travis), a negyedik falat gyakran páros lábbal ránk rúgó őrült párbeszédek kölcsönöznek egy olyan bájt az egésznek, ami átsegíthet bennünket az egyre elhatalmasodó repetitivitáson. Hiába, ebben Suda mindig nagyon jó volt. Technikailag se nagyon lehet okunk a panaszra: bár a célhardver limitációi végeredmény szempontjából szembeöltőek (azért tud a játék néhol egészen szép is lenni) az Unreal motor teszi a dolgát. Értsd: szépen frissülnek a képkockák, az animáció folyamatos. Ami problémás, hogy a felülnézet miatt a bevitt találat értékek gyakran fontos dolgokat takarnak el előlünk, valamint a Life is Destroy epizódban annyira távolra emelkedik a kamera, hogy Travis alig-alig vehető észre. Handheld módban meg semennyire.

Travis már látja a fényt az alagút végén.

A Travis Strikes Again a No More Heroes 3 előfutára kíván lenni, kóstolónak, csökkentett áron és talán ez nem is annyira rossz deal. Egészen hitelesen idézi meg a korai 90es évek árkád hangulatát, de valahogy nem tud és talán nem is nagyon akar több lenni annál. Ez egyfelől sajnálatos, mert egyes elemek páratlanok, a bossok még mindig nagyon jók, de egészét nézve alig több ez egy erős közepesnél. Játszótárs és egy kis alkohol tud rajta még dobni egy kicsit, de ez aligha eredmény: ha el is készül az áhított harmadik rész, annak azért ennél nagyobbat illene gurítania.

Rhythm Doctor

A Rhythm Doctor egyik fórumbejegyzése egyetlen mondat: „Hogy lehet, hogy a space gombot megnyomva könnyekben török ki?” és ez az egyetlen mondat tökéletesen jellemzi a játékot, mely ha nem lesz az idei év egyik indie szenzációja, akkor nincs igazság a világban.

18 perce

Mail Mole

Carrotland low-poly világa ma megnyitotta kapuit mindenki számára, aki egy bájos, gyors és precíz platformerre vágyik.

2 órája

Nintendo Switch 7''-os OLED kijelzővel?

Csöndesen készül a Super Nintendo Switch? Egyes források máris érdekes dolgokat kezdtek pletykálni a konzollal kapcsolatban.

4 órája
8

After the Fall

Az Arizona Sunshine fejlesztőinek új játéka teljes cross-platform támogatású kooperatív opciót kapott. Meg egy új előre renderelt mozgóképet.

18 órája
2

I Expect You To Die 2 platformok

The Spy And The Liar alcímmel érkezik a virtuális valóság legjobb kémkomédiás, szabadulószobás logikai játéka. PlayStation VR platformra is.

18 órája
1

Zenith: The Last City

PlayStation VR headsetekre is érkezik a klasszikus japán szerepjátékok inspirálta MMORPG. Készen állsz egy újabb véget nem érő kalandra?

18 órája
1

Fracked

A remekül sikerült Phantom: Covert Ops megalkotói úgy néz ki PlayStation VR exkluzív fejlesztésébe fogtak. A kajakot sílécre cseréljük?

18 órája
1

Song in the Smoke

A Skulls of the Shogun és a GALAK-Z fejlesztői egy különleges túlélő kalanddal lépnek be a virtuális valóságba. Irány a kőkorszak?

19 órája

DOOM 3: VR Edition

6 PSVR bejelentés egyetlen nap? Ez a VR Spotlight, aminek első leleplezése rögtön a pokolba visz! Kiegészítőkkel megpakolva érkezik a rettegés.

19 órája
7

Echtra Games x Zynga

A Max Schaefer vezette veterán fejlesztőket felvásárolta a mobiljáték piacának egyik cápája. Konzolokra és PC-re vágynak ők is a jövőben.

19 órája

Game Pass: március első fele

Egy kis űrkaland kíséretében főleg sportjátékokkal bővül a szolgáltatás a következő napokban. Néhány komolyabb távozó is akad.

20 órája
12

Tonic x Epic Games

Az óriásvállalat kezébe került ezzel a tavalyi év egyik sikercíme, a Fall Guys: Ultimate Knockout is. Épül az Epic metaverzum!

1 napja
6

Fantasian: a Final Fantasy alkotóitól

Hironobu Sakaguchi továbbgondolja a JRPG alapokat, több mint 150 valóban felépített dioráma között. Apple készüléleken.

1 napja
11

ScourgeBringer: PlayStation megjelenés

Egy villámgyors rogue-platformer érkezik PlayStation 4-re. Na meg. Dobpergés. PlayStation Vitára! Tudjátok. Volt olyan is...

1 napja
10

Aliens: Fireteam - új Aliens játék érkezik

Milyen az, amikor a Gears of War találkozik az Aliens franchise-al? Az Aliens: Fireteam egy koop TPS játék lesz, idei nyári megjelenéssel.

1 napja
13

Werewolf: The Apocalypse - Earthblood

Ha poént akarnánk a játék címe köré fűzni, azonnal kiderülne tudatlanságunk a fantasy-szerepjátékok vonalán, úgyhogy megkímélünk titeket meg magunkat is. Cserébe viszont hoztunk egy tesztet az Earthblood című játékról.

1 napja
9

If on a Winter's Night: négy utazó

Kalandjáték brutálisan kidolgozott pixel art grafikával, négy utassal és egy maszkabállal, ami a szürreális világ táptalajából épít valami újat, valami innovatívat.

1 napja

The Sinking City: kalózváltozat van Steamen?

A Frogwares nyílt lapokkal játszik: részletes videón mutatja be, hogyan kerülhette meg őket a francia kiadó.

2 napja
5

Szünetel a Need For Speed fejlesztése

Az Electronic Arts minden fejlesztőt átvezényelt a DICE mellé. Idén az új Battlefield felvonás kap csak figyelmet.

2 napja
24

The Binding of Isaac: Repentance bejelentés

Érkezik a rendkívül népszerű roguelike katakomba kaparó utolsó kiegészítője, hatalmas tartalmi bővítésekkel.

2 napja
1