Close to the Sun

dragCsető Zsolt2019.05.02. 15:00

Múltbéli cselekmény, art déco környezet, belső nézet és egy elszigetelt, ám rejtélyes mód összeomlott társadalom. Ha valakinek első blikkre a BioShock ugrik be a Close to the Sun láttán, akkor nem tudjuk hibáztatni, hiszen még az említett stílusjegyeken túl is számos hasonlóságot felmutat a Storm in a Teacup játéka az Irrational modern klasszikusával. Nagy kár azonban, hogy a legfontosabb szempontot tekintve nem is nagyon lehetne távolabb egymástól a két játék, kidolgozottságban és tartalomban ugyanis ég és föld a különbség.

Pedig nem állíthatjuk, hogy nincs potenciál a Close to the Sun alaphelyzetében. A játék az 1800-as évek végén játszódik, egy alternatív múltban, ahol Nikola Tesla egy Helios nevű hajóra gyűjtötte össze a kor legnagyobb elméit, hogy valami rendkívülit hozzon létre ezen elképesztő közös tudásra alapozva. Persze ahogyan az lenni szokott, valami balul sült el - hogy pontosan mi, azt kezdetben nyilván nem fogjuk tudni. Rose, az újságíró sem azért érkezik a Helios fedélzetére, hogy felgöngyölítse mindezt - sőt, ő maga is csak a helyszínen szembesül azzal, micsoda szörnyűségek történtek a fedélzeten -,hanem hogy kishúga segítségére siessen, aki tudósként korábban szintén csatlakozott Tesla csapatához. Most mégis a te segítségedet kéri.

Tudományos kísérletek, eltorzított múlt és egy rendkívül különös, elzárt mikrouniverzum - ha valamiből, hát ebből aztán lehet építkezni, és az első pár órában a Close to the Sun meglehetősen nagy kanállal meri a sejtelmességgel átitatott izgalmakat. Arról nem is beszélve, hogy a rendkívül erőteljes atmoszféra mellett remekül adagolja a háttérsztorit is az elszórt újságcikkek, jegyzetek által. Sőt, maga a környezet is rengeteget mesél, amihez persze kellett a kidolgozottság is, ám ilyen téren szerencsére nem vall szégyent a Storm in a Teacup alkotása. Ami viszont elkeserítő, hogy ezt a nagyon erős alapot képtelen kellőképpen kiaknázni a Close to the Sun. A cselekmény fordulatai nem túl eredetiek, meglehetősen kiszámítható a történet alakulása, amit persze még bőven lehetne kompenzálni azzal, ha a kérdőjelek szertefoszlásával kellő ütemben növelik a tétet és a sztori léptékét az alkotók. Ám ez sem történik meg igazán, így a nap végén nem kapunk mást, mint egy kihasználatlanul hagyott univerzumot, néhány felületesen kidolgozott karaktert, illetve egy olyan befejezést, amiből sajnos hiányzik az igazi katarzis, hiába építgetik azt a játék folyamán.

Szívesen mondanám, hogy a gameplay még megmenti a menthetőt, ám a helyzet sajnos az, hogy a Close to the Sun ezen eleme leginkább csak funkcionális, hiszen egy nagyon letisztult horror-kalandról beszélünk, ami kilencven százalékban a felfedezésről szól, bármiféle harc nélkül. Gond persze nincs ezzel, hiszen az említett atmoszféra, meg persze a rejtély felgöngyölítése iránti vágy folyamatosan visz bennünket előre - igaz, néha bosszantó tud lenni, hogy a pályadizájn helyenként feleslegesen elnagyolt (értsd: indokolatlanul nagy helyiségek és túl sok szoba), igazán sok gyűjtögetnivaló ugyanis nincs a játékban. Egyszerűségéből adódóan a játékmenet túl sok emlékezeteset nem tartogat - leszámítva azt a maradék tíz százalékot. Sajnos azonban kifejezetten rossz értelemben véve, ezek a rohanós / menekülős szekvenciák ugyanis minden lehetséges problémát felvonultatnak, a túlzott szkripteltségtől kezdve a nem eléggé precíz irányításon át a trial-and-error jellegig - arról nem is beszélve, hogy minden egyes hiba után végig kell néznünk a tíz-tizenöt másodperces haláljelenetet.

Nagyon akartam szeretni a Close to the Sunt, és kár volna leplezni az elvitathatatlan érdemeit, hiszen az atmoszféra és a háttérsztori tényleg viszi előre a játékost. A BioShock-párhuzam azonban végül sokkal inkább átok lett, mint áldás, hiszen a referencia itt leginkább arra jó, hogy megmutassa: lehet ezt sokkal-sokkal jobban is csinálni.

A Close to the Sun egy érdekes és izgalmas alaphelyzettel csábít bennünket egy alternatív múltba, hiába azonban a történetben és a körítésben rejlő óriási potenciál, a végeredmény ilyen tekintetben csalódást keltő. Érdemi játékmenet híján pedig sajnos nincs mi kompenzálja mindezt…

***Close to the Sun | Platform: PC

Kiadó: Wired Productions | Fejlesztő: Storm in a Teacup

Megjelenés: 2019. május 2.***

Ha tetszett a cikk, és megteheted, akkor támogass minket patreonon, vagy buymeacoffee platformon!

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

Borzongás az északi mesevilágban: ez a Bramble: The Mountain King

Szederág-meseország félelmetesebb mint gondolnád.

56 perce

Rockbandát alapíthatsz az AudioClash: Battle of the Bands játékban

Aki Guitar Hero vagy Rock Band utózmányra tippel, az árnyékra vetődik.

1 órája

Új, filmszerű előzetesen a Sherlock Holmes: Episode One

A szerkesztőségben korábban is kedveltük a Sherlock Holmes játékokat, de a mostani rész (a videó szerint is) minden téren rátesz egy lapáttal a korábbi epizódokra.

1 órája

Square Enix E3 2021 Press Conference

Bemutatkozik az Eidos Montreal új játéka, de a Team Ninja Final Fantasy-ját is színpadra várjuk.

1 órája
1

Xbox és Bethesda Games Showcase

1 órája
5

Megelevenednek az Inkulinati kódex lapjai

A játékprogram, ami egy középkori kódex lapjaira álmodja a stratégiai játékmenetét

1 órája

IGN Expo összefoglaló

Az IGN Expoját se hagyjátok ki, ahol két órán keresztül szerepeltek további nagy megjelenések.

6 órája

Fekete-fehér szamurájdrámát kínál a Trek to Yomi

Kurosawa munkásságát idézi a következő szamurájtörténet!

6 órája
3

Újrahangszerelt leckékkel jön a Rocksmith+

A Ubisoft igazi ráadással készül a Rocksmith felturbózott változatával.

16 órája

Devolver MaxPass+

Az austini székhelyű kiadó idén is őrült konferencia-szatírával színesítette a nagy bejelentések időszakát. Na meg számos minőségi indie leleplezéssel!

16 órája
6

Bemutatkozott az Avatar: Frontiers of Pandora

Megkaptuk az első látnivalót a Ubisoftnál készülő Cameron-mozi adaptációjából.

17 órája
8

Földöntúli élménnyel készül a Mario + Rabbids Sparks of Hope

A korábbi szivárgás után alaposan részletezték Mario és a nyulak második kalandját.

17 órája
2

Minden gonosszal megkent csomaggal készül a Far Cry 6

A széria összes ikonikus ellenlábasa tiszteletét teszi az októberben érkező epizódban.

17 órája
1

Űrbéli fenyegetéssel küzdenek a Rainbow Six Extraction ügynökei

Az első bejelentés óta jelentősen átalakult a kooperatív Rainbow Six játék. Például új címet kapott.

17 órája
2

Ezt kínálja a Devolver MaxPass+

Kétségbeesetten vizsgáltuk az egykor fényes E3 időszak alkonyát. De a kis kiadó ismét készen áll megmenteni a világot!

18 órája
10

Ubisoft Forward

Az E3 rendezvénysorozatához csatlakozik újra a Ubisoft, természetesen ismét egy digitális műsorral készülve. Gyere és nézd velünk 21:00 órától!

20 órája
45

Konzolokra költözik a BPM: Bullets Per Minute

A Doom ihlette belső nézetű lövöldözős játék nem csupán aláfestésnek használja a gitárszólókat. Itt mindent ritmusra kell csinálnod!

21 órája
1

A Sable trailer és a japán reggeli

A Japanese Breakfast bájos énekesnőjének hangjára mozdul meg újra a Shedworks régóta készülő narratív kalandja. Szeptemberben indulunk!

21 órája

A Serial Cleaners kikacsint a Fargo rajongókra

A 2017-ben megjelent remek első rész ‘70-es éveiből az 1990-es időszakra ugrunk. Négy karakterrel. Négy perspektívából. Négy játékstílusban. De stílussal!

21 órája

Lopakodik felénk az Aragami 2

Három fős kooperatív kampány. Még több eszköz. Még több lehetőség. Szeptemberben érkezik a Tenchu játékmenetét idéző indie folytatása.

22 órája