Wreckfest (konzol)

mcmackoGéczy Attila2019.08.23. 17:00

A Wreckfest egy áhított cím volt a megjelenéséig - a Következő Autós Játékként behirdetett csoda nem vállalt sokat, csak épp annyit, hogy a készítők renoméjának megfelelően a Flatout sorozat érdemi velejét összekeveri a Destruction Derby harsány roncsderbijével. A Wreckfest pedig tavaly elérte az egypontnullás állapotot (Stinger nagy örömére: KATT!), a közönség pedig többnyire szerette a játékot. Sajnos a konzolosoknak a mai napig várni kellett az átiratra (a pontos megjelenés augusztus 27-e lett egy méretesebb csúszás után), és felmerül, hogy az eredeti játék technikai apróságait végül az izomgépeknél jóval vékonykább konzolok hogy fogják majd elhajtani… Biztos ami biztos, megnéztük, mit tud a játék Xbox One verziója.

Az első indítás után egy kisebb meglepetés ért, a Wreckfest konzolos átirata ugyanis akkora pécés flesst nyomott az arcomba, hogy konzolon ilyet már nagyon rég pipáltam. Talán a gépes változat híreinek követése, talán a Bugbear jellegzetes látványvilága fúrta az agyamba magát (tudjátok, ami az első Rally Trophy óta jellemzi a csapatot). Pedig maga a program teljesen konzol-kompatibilis állapotot mutat így hat-hét év fejlesztés, ebből négy év korai hozzáférés után. A kampány szervezése klasszikus autósjáték felépítést követ, az irányítás kontrollerrel is szokható és szerethető, a látvány pedig…

Na ezzel kapcsolatban az első pár ránézésre voltak fenntartásaim. Az Xbox One X erejét az egyszerűbb indie játékoktól a triplaás csúcsragadozókig mindenféle cím kihasználja. Nos, a Wreckfest olyan szub-1080p látványt küldött a képernyőmre, hogy szinte számolni tudtam a pixeleket, emellett az anizotropikus szűrés sem tűnt túl erősnek. Ezen túltéve magamat azonban hozzászoktam a kicsit darabosabb összképhez, rövid idő után pedig megszerettem, amit látok. A fényhatások, a skybox, a napszakok nagyon érdekes, egyedi vizualitású versenyjátékká teszik a Wreckfestet. A „puha” roncsolódáseffektusok pedig pláne elismerésre méltóak. Remek látni a deformálódó járgányokat, és a maradandó pusztítást, amit a vasakon ejtünk a meccsek közben. Szerencsére akkor sem lassul a játék, ha sok minden történik egyszerre a képernyőn. Lehet, hogy ezt nyerjük a felbontás kárára - a fene se tudja… Van egy sejtésem, hogy az eredeti sima XO verzió fut XOX-en is, a Playstation 4 változatot viszont nem láttuk, így csak erről tudunk első kézben beszámolni. Ami még zavaró a jelenlegi állapotban, hogy a program nagyon sokat tölt egy-egy verseny előtt - a készítők azonban elsőnapos foltozásban ígérik ennek javítását.

A játékmenetről, a tartalomról nem szeretnék ismét versenyművet írni - ezt Stinger a fentebb linkelt cikkében már megtette. Legyen elég annyi, hogy a Wreckfest még könnyebb fokozatokon is folyamatosan éberen tartott - itt nem lehet előremenni fél, vagy egész köröket, valaki mindig a nyomodban lohol. Az irányítás nem a legegyszerűbb, de ha megszoktad, nagyon bele lehet élni magunkat a masszív roncsok irányításába. Pláne, hogy a különböző autók és őrületes poén járgányok (fűnyíró, kanapé-car, kombájn) is mind-mind más jellegű finomkodást igényelnek. Röviden: kifejezetten élveztem a vezetési modell által kínált lehetőségeket. Ugyanígy üdvözöltem a pályák változatos mivoltát, a fejlesztési lehetőségek fontosságát, és azt, hogy a program nem szégyell a PS2 korszak kampányszervezéséből meríteni, ami szerintem akkor és ott egy magas szintet képviselt, és most is jó néha ilyenbe belefutni. Manapság a szolgáltatás alapú versenyjátékok már nem tudják, hogy hol tömködjenek még a szánkba egy-egy mentadesszertet (a'la Monty Python) - a Wreckfest a klasszikus kampányszervezést követi, egyre fokozódó versenyekkel, és terebélyesedő kihíváshalommal. Mondjuk ez azt is magával hozza, hogy a magasabb ligákba érve egyre repetitívnek és nehezebbnek tűnik az előrehaladás, de kisebb adagokban fogyasztva talán a Wreckfest játékosok sem bánják majd ezt a régisulis megközelítést.

*Szórakoztató és elemeiben is minőségi darab lett a Wreckfest, ami konzolos körökben is jól muzsikál, bár grafikailag látszik rajta a kompromisszum. Tartalom, élmény és hangulat terén viszont nem ér bántani a játékot. Imádnivaló a vezetési modell húzása, a zabolázatlan roncsderbi-variációk őrültségben egymásra licitáló mivolta. Nagyon tetszett, hogy a játék készítői rengeteg apróságra odafigyeltek: a pályák minden kanyarjában érződik a gondos design, a vezetés és a deformáció sem amatőrök kezéből pottyant elénk. Konzolosként ne is érdekeljen minket a fejlesztés hosszú és kesze-kusza előélete - ez most a THQ istálló jelenleg legjobb versenyjátéka, így a nyár végére, az őszi veretésekre is kiváló mulatság lehet minden stílust kedvelő számára!

(Bár átiratokat nem szoktunk pontozni, ha engem kérdeztek, ez a változat szigorúbb elbánás alá kerülne, mint a Stinger féle PC-tesztben láthattátok. Ezzel együtt is egy erős nyolcast javasolnék a Wreckfest konzolos változatának.)*

Ha tetszett a cikk, és megteheted, akkor támogass minket patreonon, vagy buymeacoffee platformon!

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

Guerrilla Collective: második nap

Idén is két alkalommal jelentkezik a Media Indie Exchange által megrendezésre kerülő digitális Showcase műsor. A második nap ma 17:00 órától!

1 órája

EDGE #360 pontszámok

A szőrös főszereplőkkel nem tudott megbékélni a neves angol magazin, de egy-két váratlan indie gyöngyszemre azért felhívhatják a figyelmünket!

2 órája
5

Kiszivárgott a Mario + Rabbids: Sparks of Hope!

Először egy kóbor listán tűnt fel a név, de mostanra a hivatalos Nintendo adatlap is felkerült. Valószínűleg este megkapjuk az első trailert is!

2 órája
1

Dinamikus időjárással és napszakváltozással jön az Elden Ring

A Bandai Namco pedig már most nagy terveket dédelget a játékkal kapcsolatban.

7 órája
3

Minden egy helyen

Bár az E3 idén is kicsit rendhagyó formában zajlik, bejelentések azért akadnak bőven. Ezeket gereblyézzük most egy helyre.

16 órája

Itt az első hosszabb animáció a The Cuphead Show-ból

Rajzfilmes stílusú játék, amiből végül tényleg rajzfilm készül.

16 órája
2

Gamer365 Podcast #202106

17 órája

A Netflix egy komolyabb kedvcsinálót mutat a Witcher második szezonjából

Cirivel a főszerepben. + Witchercon!

19 órája

Tribeca Games Spotlight

A Tribeca Festival az idén már elhagyta a nevéből a “Film” tagot és teljesen megnyitotta a kapuit a narratív videojátékok előtt.

20 órája
5

Szépen csendben megjelent a Star Wars Jedi: Fallen Order nextgen változata

Ez az E3-időszak első komolyabb árnyék-megjelenése.

22 órája
4

Iskolát menedzselhetsz a Two Point Campus kampuszán

Ha Sintér iskolaigazgató babérjaira törnél...

1 napja
2

Suliba és skate-parkba invitál a Hot Wheels Unleashed

Friss gameplay videókon dübörögnek a zsebjárgányok!

1 napja
2

Wholesome Direct 2021 nyár

Szombat este 19:00 órakor indul a Wholesome Direct, ahol főszerepbe emelik a jókedvet és a kellemes hangulatot.

1 napja

Korai nyílt bétával támad augusztusban a Back 4 Blood zombiserege

Trailert is tudunk mutatni a henteléshez!

1 napja

Nyáron bontja szárnyait a Monster Hunter Stories 2: Wings Of Ruin

Új előzetes igyekszik meghozni a kedvet a jövő hónapban érkező JRPG-hez.

1 napja

A túlvilág rémével támad a The Dark Pictures Anthology: House of Ashes

A sorozat következő darabja a megjelenési dátum mellé egy gyűjtői kiadást is kapott.

1 napja

Ősszel mesél a Tales of Arise

Szeptemberben szervezhetjük a csapatot, hogy megóvjuk Elde Menancia békéjét.

1 napja
1

Eleven és Hopper is feltűnik a SMITE Stranger Things bővítményében

Megmondták, hogy a Netflix új utakat keres a játékok felé, nem?

1 napja
2

Még idén megküzdünk a gonosz halottakkal az Evil Dead: The Game-ben

Multiplayer akció Ash főszereplésével. Groovy!

1 napja

Metálcsigák taktikusan: bejelentették a Metal Slug Tactics-et

A '90-es évek egyik ismert szériája újult erővel tér vissza.

1 napja
11