GreedFall

GhzSzabó Ákos2019.09.12. 10:20

A Greedfall-ra már nagyon régen szemet vetettem, mivel az előzetes trailerek és bemutatók nagyon biztatóak voltak. Pont olyan arányban tartalmazott kalandozást és harcot, ami nekem a legjobban fekszik. Az utolsó hasonló rpg amiben elvesztem az a Witcher 3 volt és azóta azért eltelt némi idő. Lássuk hát, mit hoz a Spiders új játéka!

A teljesen stílusos karakter generálás után rögtön elkezdhetjük kalandozásunkat mint “De Sardet” aki a kereskedők kongresszusának frissen kinevezett képviselője és a legfőbb megbízatása egy titokzatos kór az úgynevezett “malichor” ellenszerének felkutatása. Erre a legjobb esélyünk egy újonnan felfedezett és éppen kolonizálás alatt álló szigeten van, amit átjár a mágia és mindenféle furcsaság. A Greedfall világa elég sok hasonlóságot mutat a miénkkel, annyi különbséggel, hogy még kegyetlenebb és sötétebb. Ugyanúgy átszövi a politika is, amibe nekünk is rendszeresen el kell merülnünk, hogy megfelelően tudjuk érvényesíteni az érdekeinket. A játék nagy részében a különböző frakciók érdekei között kell lavíroznunk, hogy mindenki jól járjon, mi meg tudjunk szinteket lépni. Ez főleg akkor lesz életbevágó, miután átjutottunk a kellemesen hosszú bevezető rész után a szigetre. Már az egyik első küldetésünk során muszáj lesz összeszedni szeretett unokatestvérünket Constantint, aki konkrétan a sziget kormányzója lesz és a kezdetekben a legfőbb küldetésadónk. Barátunk és egyben mentorunk, Kurt is csatlakozik hozzánk már a játék legelején, mivel ha nem mondtam volna még, a GreedFall kampányát csapatban csapatjuk. Mindig egy hármas partiban fogunk közlekedni, ahol a különböző csapattársakat akár az előttünk álló küldetés fajtájától függően cserélgethetjük.

Maga az RPG vonal amúgy meglepően mély lett, elsőre nem számítottam arra, hogy ennyire ráfekszenek erre a részére. Eleve a mellékküldetéseknek is van súlya, valamint azt is folyamatosan figyeli a játék, hogy éppen melyik csapattársunk van velünk és ettől függően történnek vagy aktiválódnak dolgok. Például nem engednek be valahova, vagy mindenképpen harcolnunk kell a komék miatt. Nagyon sokat foglalkoznak a különböző faji és származási kérdésekkel is ami természetesen folyamatosan feszültséget szül. Társaink rendszeresen beszélgetnek velünk és akár kérnek kisebb-nagyobb szívességeket, amiket nem árt ha teljesítünk, ha nem akarjuk, hogy a legkritikusabb pillanatban köszönjék meg az eddigi túrázást és hagyjanak ott minket.

A játékmenet a jó öreg formulát követi, megyünk ide-oda küldetéseket teljesíteni és közben halomra öljük az adott területhez tartozó szörnyeket. A világ maga nem "open world", de egészen méretes részekre lett felosztva, így legalább az illuziót meghagyja nekünk. Már a kezdetektől mehetünk mindenfelé, viszont én már a sziget elején elkószáltam egy olyan területre, ahol az ott lévő mob-ok egészen gyorsan a tudtunkra adták, hogy semmi keresnivalónk még itt. Ilyenkor érdemes másfelé indulni és lépni még pár szintet. Bármerre járunk mindenhol lesznek NPC-k akikkel lehet csacsogni és rendszeresen vannak jól látható, vagy esetleg jól elrejtett ládák/kincsek amikből folyamatosan tudjuk szedni a loot-ot.

A harc maga egy egész érdekes egyveleg lett. Három fő kaszt közül választhatunk az elején, amik közül én a harcost és a mage-t próbáltam ki. Amúgy a játék itt is nagyon előzékeny, mivel lehetőségük van bármelyik kasztot bármelyik irányba elvinni, sőt már a tutorial végén akár az összes skill-ünket újra is oszthatjuk. Az RPG veteránoknak nem lesz sok meglepetés amúgy a képességek terén. Sajnos itt nem voltak annyira kreatívak a készítők, a harcos is meg a mágus is pont azokat tudja, amiket már nagyon sokszor láttunk bármilyen más fantasy világban. Ezzel a résszel nincs is amúgy semmi baj, mert van itt minden mint a búcsúban. Viszont az már egy kicsit fájóbb pont, hogy véleményem szerint a harc maga enyhén szólva sem lett túl acélos. Van két támadásunk, vetődés, parry megy egy “szuper” támadás, amit a Fury méter feltöltése után lőhetünk el. Nem is lesz a dolog mélyebb, cserébe az első pár órában veszett mennyiségű mob-ot kell levágnunk a sziget felfedezése közben, akik nagy része túlméretezett medvékből és farkasokból áll. A fejlődés ütemével sem voltam teljesen elégedett, valahogy ezt a balansz görbét nem sikerült annyira eltalálni. Nem árt ha egy játék elején kicsit gyorsabban fejlődünk, vagy legalább jobb képességeket kapunk, hogy a játékos jobban rá tudjon úgy mond csúszni a dologra. Különben az történik mint itt, hogy nagyon hamar nagyon unalmas lesz a csihi-puhi. Az sem cserencsés, hogy maga a fizikai harc, azaz kardozás, meg parry meg a többiek elég kis sutára sikeredtek. Olyannyira, hogy én gyorsan át is váltottam a "távolról szórom az áldást" taktikára, ami cserébe még unalmasabb mint a kardozás. Persze azért megvannak a szép pillanatok, főleg amikor egy epicebb szörny (értsd: 4x akkora mint mi) pattan a nyakunkba és akar tarkón nyalni.

Maga a látvány is az abszolút felemás kategóriába tartozik. Bár tisztában vagyok vele, hogy nem egy atom brutál AAA játék költségvetésű történet a GF, azért maguk az animációk (illetve sokszor azok hiánya) egy elég fájó pontot jelentenek. Nagyon régen láttam pattogó lépcsőzést (talán a kétezres években) de itt ez így lett megvalósítva. Rendszeresen vannak kamera ugrálások/rángatások a beszélgetések alatt, valamint a "száj mimika összekötése a beszédhanggal" taskot sem sikerült a srácoknak maradéktalanul hozni. Maguk a városok jól néznek ki, viszont már-már bántóan feltűnően sikerült ugyanazokat a dolgokat/tárgyakat/berendezéseket felhasználni. Az utcán a hordók még hagyján, de azért igazán tervezhettek volna egynél több kocsma és villa belsőt. A grafika a legtöbbször szép, viszont az nem segít rajta, hogy az elmúlt években csúnyán el lettünk kényeztetve és megmondom őszintén, hogy a 2015-ös Witcher 3 szerintem egy jó nagy kategóriával jobban néz ki. Az átvezetők és a nagyobb terek azért egész csinosan festenek, szóval, hogy egy klasszikust idézzek a helyzet nem jó de nem is tragikus.

Mindezektől függetlenül a Greedfall egy nagyon ambiciózus RPG, ami a stílus nagyon sok kritikus pontját kipipálja. Jók a karakterek, érdekes, mély és szerteágazó a történet, van súlya a döntéseinknek, rengeteg a felfedeznivaló, vannak epikus csaták és meglepő fordulatok. Lehet sokat mászkálni, felfedezni és hentelni orrvérzésig. Egy szóval lehet remekül szórakozni ha az ember elfogadja azt, hogy itt minden egy kicsit hát, hogy is mondjam finoman… Kevésbé kidolgozott mint egy tripla A kategóriás játékban. Ha ezeken túl tudsz lépni, akkor hajrá mert mindentől függetlenül sok szeretnivaló van a játékban.

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

Age of Empires: Fan Preview összefoglaló

Az idén megjelenő negyedik rész bemutatója mellett egyéb finomságokat is kap az AoE-közösség!

8 órája
3

Sugiyama 90!

A videojáték történelemnek vannak legendás, megkerülhetetlen alakjai. Koichi Sugiyama vitathatatlanul egyike ezeknek. Az elképesztő karriert befutott komponista, akit a szélesebb videojátékos közönség a Dragon Quest sorozat zeneszerzőjeként ismeri. A 90 éves mester köszöntjük!

9 órája
13

The Fabled Woods

Egy szépséges erdő, egy rejtély, RTX és DLSS - nagyjából ezzel reklámozza magát a The Fabled Woods, amely a horror-sétaszimek közé próbálja magát pozícionálni. Szeretjük a horrort, szeretjük a sétaszimeket - ideális talajon próbál megállni tehát a játék. Teszt!

1 napja

Érdekel a TimeSplitters 2 modern konzolokon?

A mai naptól megpróbálhatod végigjátszani - "csak" a Homefront: The Revolution kell hozzá!

1 napja
13

Optimus Prime feláll, a szájak tátva maradnak

A Hasbro következő nagy dobása megdobbantotta a geek szívünket.

1 napja
10

A Resident Evil Village térképétől te is lehidalsz

Mesebeli ábrázolásban éled fel a Falu és környéke a Resident Evil VIII legutóbbi screenshotján!

1 napja
4

Epic Games Store: információ-morzsák

Hány regisztrált és aktív felhasználója van? Hol érhető el? Mennyi játék található meg rajta. Na és a lényeg: mennyire nyereséges mindez?

1 napja
8

Sonic Colors Remastered?

Szivárogni kezdett a kék sündisznó bő tíz évvel ezelőtti kalandjának felújítása. Te még emlékszel arra, amikor először láttál wispet?

1 napja
5

A PlayStation csak a blockbuster címekről szól?

The Last of Us Remake készül? Soha nem lesz Days Gone 2? Jason Schreier újabb érdekes írással jelentkezett a Sony belsős stúdióinak mélyéről.

2 napja
43

Super Meat Boy Forever: a második kör

Egy bő évtized után éledt fel a húsfiú tavaly év végén. Most viszont visszatér oda, ahonnan elindult. Érkezik a PlayStation és Xbox változat.

2 napja

Say No! More

Egy igen érdekes kombinációt szállít a Studio Fizbin, Lux Games és a Thunderful triója. A Say No! More-hoz hasonlót garantáltan nem láttál még. Hogy kerül a Virtua Cop és Maurice Moss egy asztalra? így!

2 napja
2

Apex Legends: játékos háború, háborús játékok

Jövő héten új eventtel köszön be Mad Maggie és 5 új játékmódot is hoz magával.

2 napja

Wonder Boy: Asha in Monster World bemutató

Szűk két perces bepillantás a szörnyek harmadik dimenzióba átemelt világába. Érkezik az 1994-es epizód felújítása.

2 napja

NEO: The World Ends with You megjelenés

Tizennégy év után visszatér a Kaszás játéka Tokió utcáira egy új csapattal. Immár három dimenzióban, három platformon.

2 napja

The Fermi Paradox: narratív sci-fi stratégia PC-re

Egy fő kérdés foglalkoztja az univerzumot: hol a fenében van mindenki?

3 napja
1

Hupikék Törpikék: négy Smurfs játék készül

Hókuszpók hurkatöltőjében négy cím is be van tárazva - ebből az első még idén érkezhet.

3 napja
5

Hot Wheels Unleashed: gameplay bemutató

Bő félórás élő műsorral készült az olasz stúdió a játék gameplay leleplezésére. Információ-cunami és kellő mennyiségű gameplay érkezett!

3 napja
3

Szeptemberre csúszik a Deathloop

Még egy picit várni kell az időhurkos bérgyilkolásra.

3 napja
7

No More Heroes III: felzárkóztatás

Véget ért a No More Broadcasting 5.1 GHm műsora, hosszabb múltidézést és egy maréknyi új jelentet is kaptunk.

3 napja

Outriders

A People Can Fly csapata is kipróbálja magát a looter-shooterek műfajában, a szolgáltatás alapú modell helyett azonban egy komplett csomagot kínálva. Csatlakoztunk a pionírokhoz, hogy meglássuk, Enoch veszélyes világa vajon kincset tartogat-e.

3 napja
21