SEGA Ages: Ichidant-R & Columns II

liquidSomosi László2019.11.12. 22:00

A Sega Ages kollekció játékai jó ideje velünk vannak, Szegáék itt sütik el (nagyon) jóárasítva a régi játéktermi és konzolos játékaikat, általában tisztes minőségben emulálva, és bónusz lehetőségekkel (mentés!) kiegészítve azokat.

Az Ichidant-R és a Columns II esetében sincs másként, és a két játékot nem véletlenül árulják párban: mindkét esetben klasszikus árkád Sega puzzle játékokról beszélünk. A kettő közül az Ichidant-R az egzotikusabb, mert noha ebből létezett angol nyelvű árkád verzió, roppant valószínűtlen, hogy 1994-ben (akkor jelent meg) ezzel itthon bárki is találkozott volna. Olyan sok mindenről nem maradtunk le, a játék egy háromrészes puzzle-széria középső tagja, középkori témával, és húszféle minijátékkal. A minijátékok minősége hullámzó, van köztük pár nagyobb ügyességet igénylő, általában időzített gombnyomásokra épülő feladat, és néhány logikázós is, de összeségében semmi olyasmit nem kapunk, amit máshol (akár: azóta) ne láttunk volna. A játéktermi verzió életekkel operál, de virtuális érméből természetesen bármikor újat dobhatunk a gépbe.

A csomag része a játék Megadrive verziója, ami problémásan használható: ebből csak japán verzió létezik ugyanis, így aki ezzel szeretne játszani, előbb ki kel, hogy ismerje az árkád változatban (az ott angolul elmagyarázott) játékokat - ez pedig csak akkor javallott, ha NAGYON nem tudsz mit kezdeni a rendelkezésedre álló végtelen szabadidővel.

A Columns II már többeknek lehet ismerős, ha nem is a második rész, de az első mindenképpen, annak idején hazánkban is kapható volt az a Megadrive csomag, ahol az első Sonicot és az első Columns-ot csomagolták a gép mellé.

A második rész viszont valamiért nem hagyta el Japánt, mind a játéktermi, mind a Saturn-ra kiadott konzolos változat a szigetország rabja maradt. Megérte rá ennyit várni? Tulajdonképpen igen, a Columns továbbra is jó móka, egyfajta Tetris / Match-3 hibrid, ahol a fentről lefelé eső, itt tönnbféle ízben érkező színes bigyókat kell hármasával (itt: hat irányban) párosítani ahhoz, hogy eltűnjenek. Az alap játékmódon kívül kapunk egy VS módot (itt minél nagyobb kombókat kell összehoznunk a sikerhez) és egy Flash módot is, ahol a villogó elemekig kel „leásnunk” ahhoz, hogy eltűnjenek. A második részen kívül itt is kapunk egy bónuszt: a csomagban benne van a klasszikus első rész Megadrive verziója is.

Összeségében nem rossz csomag ez, aki Nintendo Switchen akar Szegával puzzle-nosztalgiázni, és rendszeresen hordja magával a gépet (mondjuk) a napi tömegközlekedése során, nem jár rosszul velük. Tipikusan olyan játékok, amivel 10-15 percig jól elvan az ember, de többet egy ültő helyében nem is igazán igényel belőlük.

Ha tetszett a cikk, és megteheted, akkor támogass minket patreonon, vagy buymeacoffee platformon!

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

Forgotten Fields

A nosztalgia egy idő után sokunk számára menekülés. Menekülés a múltba, a pozitív érzések világába. A nosztalgia megszépíti az emlékeket, annak a varázsa pedig előrevihet minket az ismeretlen és rideg jövő felé. Erről szól a Forgotten Fields. Teszt!

12 órája

Dördül a startpisztoly - traileren a ma megjelent a Olympic Games Tokyo 2020

Teljes nevén az Olympic Games Tokyo 2020 - The Official Video Game!

14 órája

Alex Kidd in Miracle World DX

15 órája
4

Iparági veteránnal erősít az Xbox Game Studios Publishing

Méghozzá egy izgalmas projekthez: felhőalapú játékok fejlesztését vették célba.

16 órája
1

A Karib-tenger kalózai miatt durva titkolózást kellett folytatnia a Sea of Thieves fejlesztőinek

A Rare kulcsemberei nyilatkoztak a projekt kapcsán. Ma megjelenik a Pirate's Life kiegészítő.

16 órája

Virágozzon minden búzavirág, a Farming Simulator 22 trailer megjelenési dátumot fakaszt

Emellett a családi biznisz részleteibe is betekintést nyerhetsz.

17 órája

Mesesorozat készülhet Zidane-ékból: jöhet az animációs Final Fantasy IX.

A Cyber Group Studios készíti a Square klasszikus szerepjátékának meseátiratát.

17 órája

Hátborzongató launch trailert kapott az Ender Lilies

A következő aspiráns az indie-metroidvania királyságra.

20 órája
3

Vannak pozitív példák: a Psychonauts 2 és a Ratchet csapat sem kényszerült túlórára

A "crunch" fogalmát és csapdáját elkerülik az említett fejlesztőstúdiók.

1 napja
3

Gamer365 Podcast 2021 június - E3 különkiadás

1 napja
10

Ismert IP-t támasztana fel az EA Motive

A jelek szerint a Dead Space újra terítékre kerülhet az EA-nél.

1 napja
13

Beindult a Battlefield 2042 hype, megteltek a Battlefield 4 szerverek

Az Electronic Arts számára feladat volt a szerverek utóhangolása.

1 napja
3

Fél év kellett ahhoz, hogy újból kapható legyen a Cyberpunk 2077 PS4-verziója

Visszakerült a CD Projekt RED játéka a PS Store-ra, ráadásul némi kedvezmény is jár rá.

1 napja
4

Heti megjelenések

1 napja
3

Beautiful Desolation

Mit tennél, ha a jövőbe pottyanva egy lassan haldokló bolygót találnál furánál furább lényekkel és társadalmi berendezkedésekkel? A Beautiful Desolation hősei kezüket-lábukat törve próbálnának azonnal hazajutni. Switchen teszteltük a játékot.

2 napja
4

Csak kapkodod Geralt után a fejed: kedvcsinálón a The Witcher második évada

A Netflix tudja hogyan kell feltüzelni a népet. És kádból kilépős mozzanat is lesz a második évadban.

3 napja
1

A Bayonetta 3 létezik, állítólag...

A Nintendo Treehouse-os arcok adtak interjút, amiben elárulták a folytatás fejlesztésének állását.

3 napja
3

Guilty Gear Strive

3 napja
6

A Konami a Castlevania Advanced Collection-ön dolgozhat

Ausztrál korhatár-besorolási rendszerben tűnt fel a kiadvány.

3 napja
8

Augusztusban jön a Recompile

A metroidvania ihletésű platformer hamarosan debütál.

3 napja
1