[Teszt] Iron Danger

Iron Danger

siklaraSimon Klára2020.04.11. 22:00

Finn folklórral nyakonöntött steampunk fantasy világba kalauzol minket az Action Squad Studios taktikai szerepjátéka, amelyben a hagyományos körökre osztott összecsapások helyett egyidejűleg futó körökkel és hibázás esetén az idő visszaforgatásával diadalmaskodhatunk ellenfeleinken. Teszteltük az üdítően egyedi Iron Dangert.

Az Iron Danger története az istenekkel szembefordult emberek fövárosában, Kalevalában veszi kezdetét, ahová a szülőfaluja lerohanását alig túlélő egyszerű parasztlány, Kipuna (hát te!) és az őt kísérő kovács elhajóznak, hogy a város vezetőinek árulását megbosszulni kívánó északi boszorkány és hadserege közeledtére figyelmeztessenek. Kipuna sem maradt volna életben, ha menekülés közben nem nyársalódik fel épp egy olyan varázserejű sziklára, amelynek szívébe fúródott szilánkja az idő visszaforgatásának képességével ruházza fel. A saját halálát így visszacsináló lány a szilánkkal a mellkasában vergődik el Kalevaláig, amelynek vezetőjétől, a félisten Antheortól megtudja, hogy új testékszere az Aurolith hat darabjának egyike. Ez a nagyerejű ősi varázstárgy lehet az emberiség egyetlen esélye a gépmonstrumok ellen, közönséges halandó azonban - Kipuna kivételével - megérinteni sem képes a darabjait. Szegény lány csak biztonságra és egy új otthonra vágyna, Antheor azonban a maradék öt szilánk felkutatásának feladatával világmegváltó küldetésre küldi.

Egy komoly félelmem volt a játékkal kapcsolatban: a tavalyi gamescomon ugyan első látásra beleszerettem, pláne hogy a fejlesztők nem is tagadták a Divinity: Original Sin 2 hatását, ám éppen a fő erényeként beállított egészen egyedi harcrendszere riasztóan bonyolultnak hatott. Szerencsére feleslegesen aggódtam és bár a tutorialokat nem viszi túlzásba a játék, mégis szép fokozatosan vezet rá a szívverésenként előre-hátra tekerhető idő és a képességek használatára. Sosem irányítunk két karakternél többet és bár így is eltart egy darabig, mire belejövünk a kettejük közti váltogatásba, valamint a párhuzamos cselekedeteik ellenfelekhez, környezethez és idővonalhoz is igazított összehangolásába, de amint belerázódtunk, atyaég, micsoda taktikus harcok várnak!

Kezdetben elég, ha Kipunát tűzlabda eregetésre és az épp vele tartó társa buffolására használjuk, de ahogy nő a kihívás és egyenlőtlenebbek az erőviszonyok, úgy vagyunk kénytelenek őt is csatasorba küldve egyre inkább kibontakozni taktikai géniuszként, és az időmanipulálás mellett bevetni felvehető tárgyakat, vagy kihasználni a terep adta lehetőségeket is. Zsebrevághatunk gránátot, hordót, medvecsapdát, mindenféle erdei gombát, bogyót és más finomságot, az evésen kívül egy jó szaunázás is gyógyító erejű (mégiscsak finn játék!), de persze ha igazán ügyesek vagyunk, nem is fogunk megsérülni. Karaktereink halálának akárhányszori meg nem történtté tétele és a legfeljebb 5 másodpercig mindig visszapörgethető idő gyakorlatilag feleslegessé teszi a pályákon való gyorsmentést és visszatöltést, így ezek nem is állnak rendelkezésre, elvégre a funkciójuk a játékmenet elemi része. Mivel a lineáris történet fejezeteit alkotó legtöbb pálya sem túl nagy vagy hosszú, csak összetettségben eltérő, nem sűrűn fogunk töltőképernyőt nézni, ami nem is baj, mert optimalizálás terén van még mit javítani.

Valamennyi képem közepes grafikai beállítással készült, mert amint feljebb húzom, a játék haljamos a Unity motor által dobott hibaüzenettel kivágni az asztalra, ráadásul nem is finomhangolhatjuk a látványt, hanem csak választhatunk a gyenge, normál, és magas beállítás között. Hála égnek vizuálisan is annyira stílusos a játék, hogy a részletgazdag helyszínek így is abszolút kellemesek a szemnek, az aláfestő zene fülbemászó, a párbeszédek és a szinkronhangok pedig szintén igényesek. Shakespeare-i ívű jellemfejlődést nem érdemes várni, de a csapattagokat egytől egyig megkedveltem és a részben eltérő és fejleszthető, Kipuna varázslataival is jól ötvözhető képességeik miatt mindegyikük terelgetését élveztem. Külön pirospont jár a visszapörgetéskor a taktika változtatásra meglepően jól - értsd: szemét és váratlanul okos módon - reagáló ellenfelekért, akik miatt sokszor fogunk fűbe harapni, de úgy 16-18 órányi időzítéssel zsonglőrködést követően úgyis csak mi nyerhetünk.

Az Iron Danger elképesztően kreatív és élvezetes, ráadásul a legfinnebb játék, amellyel az utóbbi időben játszottam, viszont műfajokat keverő szöszmötölős játékmenete okán csak egy szűk réteget fog elvarázsolni. Elsőre riasztóan bonyolultnak tűnhet, de némi kitartás árán egy egészen egyedi, agytornának sem utolsó északi kalandban lesz részünk, amely letisztult játékmenetével és fogyasztható méretű pályáival akkor is ideális választás, ha esténként csak félóránk van játszani.

Pontosan
8
Iron Danger | Platform: PC | Ár: 29.99 EUR | Kiadó/fejlesztő: Daedalic Ent. / Action Squad Studios | Megjelenés: 2020. március 25.

Ha tetszett a cikk, és megteheted, akkor támogass minket patreonon!

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

Amikor az Angry Video Game Nerd és a Commodore 64 találkoznak

A Nerd éppen a C64 felhozatalt szemelte ki a következő bemutató témájaként.

8 órája

PlayStation-re is jön az art of rally

Direkt írtuk kisbetűvel, bár ez az oldal layoutján nem látszik, így van a hivatalos neve a játéknak.

12 órája
1

Lost Judgment

A Lost Judgment a Yakuza széria mellékága, amely a japán alvilági viszontagságok helyett, egy magánnyomozó életébe enged bepillantást. A második rész folytatja az előd hagyományait, és az anyasorozat rajongóit sem hagyja lógva. Teszteltük a játékot.

12 órája
1

A Netflix új játékában is véresen hentel Kate a méregzsák

A Kate: Collateral Damage az akciódús filmet követi stílusban és játékmenetben.

13 órája
1

Októberben korai hozzáférésben játszható a Shelter alkotói által készített Book of Travels

A játék amúgy a TMORPG címkét kapta a játék zsánerének meghatározásánál.

14 órája

A hét egyik legjobb trailerét hozza a The Plane Effect

A melankolikus narratív kalandjáték igényes videóval ünnepli a megjelenést.

18 órája
3

Samudra: tengeri szeméthegyekre hívja fel a figyelmet a gyönyörű 2D platformer

A játék az Unity ösztöndíjas fejlesztéseként szeptember végén érkezik.

19 órája

A Heroes stílusát keveri zsiványkodással a The Dragoness

Command of the Flame alcímmel készül a játék, amiből demót is tudunk mutatni.

20 órája
3

Konzolokra is megjelent a Gaijin sztalker-pótléka, a Shadow of Kurgansk

Bár a játék inkább kuriózumnak tűnik, mint trónkövetelőnek.

1 napja
1

Szuper összehasonlító traileren az Alan Wake Remastered

A friss változat csap össze az Xbox 360 kiadással.

1 napja
6

Lost in Random

Az EA Originals által felkarolt egyedi játékok sorába tökéletesen simul be a Lost in Random, melyben Tim Burton stílusa elegyedik a valós idejű és körökre osztott harcok keverékével.

1 napja
8

Perfect Dark: Crystal Dynamics x The Initiative

A modern Tomb Raider trilógia és a Marvel's Avengers alkotói segítenek be a Microsoft sztárstúdiójának a Perfect Dark fejlesztésének további munkálataiban.

1 napja
8

Switch Online: N64 és Genesis címekkel?

Feltéve, hogy előfizetünk az Expansion Pack névre keresztelt új előfizetési csomagra. Indulás a tervek szerint még idén októberben.

1 napja
11

A Super Mario Bros. szinkronhangjai

Az animációs film jövő év végén kerülhet a mozikba. Most pedig azt is megtudhattuk, hogy kik kölcsönzik majd a hangjukat kedvenc karaktereinknek.

1 napja
8

Splatoon 3: a Mammalianok visszatérnek

Friss mozgóképpel jelentkeztek az Inkling kutatólaborból, a vizsgált lények pedig szőrösek. Nagyon. Jövőre trilógiává bővül a sorozat!

1 napja

Metroid Dread: a rettegés hangjai

Természetesen a pár napon belül érkező 2D metroidvánia sem maradhatott ki a műsorból. Sounds of Dread címmel hozott új kedvcsináló mozgóképet.

1 napja

Triangle Strategy megjelenési dátum!

A HD-2D látványvilágával érkezik a Final Fantasy Tactics szellemi örököse jövő év márciusában! A próbakör visszajelzéseire reagáltak.

1 napja
1

Hyrule Warriors: Guardian of Remembrance kiegészítő

Alig több, mint egy hónap múlva érkezik az Age of Calamity második tartalmi bővítése új történetszállal. karakterekkel és helyszínekkel.

1 napja

Voice of Cards: a NieR alkotójától

The Isle Dragon Roars alcímmel és Yoko Taro kreatív irányításával érkezik egy kártyákra építő új szerepjáték. A próbakör már most elérhető!

1 napja

Monster Hunter Rise: Sunbreak bejelentés

Masszív kiegészítőt kap az idén márciusban megjelent Switch exkluzív szörnyvadászat jövő nyáron! Itt vannak az első információk.

1 napja