Manifold Garden

kevinyCsángó Kornél2020.09.02. 09:00

Amikor indie játékok kerülnek szóba, hajlamosak vagyunk egyből rávágni, hogy “jajj, azok a filléres pixel és/vagy lowpoly tákolmányok”. Pedig az igazán nagy maestro-k képesek a relative kicsi és vékonyka takaró alatt is felnevelni a fiókáikat, a kulcs pedig a jól megtervezett, egyedi koncepcióban keresendő. A Manifold Garden mögött álló William Chyr úgy tűnik, a szíve mélyén ezt nagyon jól tudja.

De mégis, miféle állatfaj ez a Manifold Garden? Nosza, keressünk rokonokat, hátha könnyebb lesz beazonosítani, viszont a helyzet az, hogy leginkább távoli vérvonalakat fogunk csak találni. Minimalista megközelítése az Echochrome-hoz áll talán legközelebb, összefüggő puzzle-világa talán a Witness-t, juttatja eszünkbe, a core mechanika pedig leginkább a Breath of the Wild magnesis rejtvényeivel pendül egy húron. Mindez valahol egyszerre.

A játék mellőzi a szokásos, kötelező köröket. Csak semmi fölöslegesen untató körítés: mire észbe kapunk a játék már a kezünkbe is adta az irányítást és szépen magyarázza, mi hogy működik ebben az enyhén szürreális világban. Főhősünk (akit 1st person nézetből irányítunk) képes megváltoztatni a gravitáció irányát, így képes könnyűszerrel megmászni bármilyen falat vagy platont. A cél a szobákban található kis kockák eljuttatása a bölcsőjükbe: ilyenkor általában megnyílik az út a következő helységbe, ahol érkezik az újabb feladvány. Maguk a feladatok amúgy nagyon ötletesek, némelyik igazán igénybeveszi az ember kreatívitását és problémamegoldó képességét.

Teszi mindezt egy lélegzetelállító környezetben - és itt lép életbe az, amit fent írtam. Bár a Manifold Garden viszonylag egyszerű geometriákból építi világát, az összhatás helyenként lenyűgöző. Amikor kimész az első központi térre és látod, ahogy az építmények a végtelenbe loopolódnak, hátborzongató. Pláne, amikor befordítod 90°-al a gravitációt és beleesel ebbe a végtelen ciklusba: igazi szürreális gyönyör.

Sajnos viszont vannak olyan pontok, ahol nem sikerült ezt a minimal koncepciót tökéletesre faragni. Amikor beleszaladunk például a lowpoly tojásként ábrázot fekete ködbe, olykor mindig visszarévedünk két lábbal a földre és feleszmélünk, hogy ez egy alacsony költségvetésű produkció. És bár a fejtörők néhol tényleg zseniálisak, úgy érzem, a gravitációs mezőt variáló kockapakolgatós rendszerből az utolsó cseppig kifacsartak minden lehetséges kimenetet.

Mindezektől függetlenül úgy gondolom, hogy a Manifold Garden igazán ínyenc falat, a játékkal eltöltött 4-6 óra minőségi időtöltés. Bár viszonylagos rövidségét nem feltétlenül ellensúlyozza a 20 eurós árcímke, amennyiben szereted a puzzle játékokat vagy a minimalista szürrealizmust… esetleg a kettőt együtt: a Manifold Garden erősen ajánlott.

8/10

***Manifold Garden

Platform: Xbox One, Switch (tesztelt), PC, PS4

Kiadó: William Chyr Studio | Fejlesztő: William Chyr Studio

Első megjelenés: 2019. október 18. | Ár: 19.99 USD***

Mail Mole

Carrotland low-poly világa ma megnyitotta kapuit mindenki számára, aki egy bájos, gyors és precíz platformerre vágyik.

2 órája

Nintendo Switch 7''-os OLED kijelzővel?

Csöndesen készül a Super Nintendo Switch? Egyes források máris érdekes dolgokat kezdtek pletykálni a konzollal kapcsolatban.

4 órája
7

After the Fall

Az Arizona Sunshine fejlesztőinek új játéka teljes cross-platform támogatású kooperatív opciót kapott. Meg egy új előre renderelt mozgóképet.

17 órája
2

I Expect You To Die 2 platformok

The Spy And The Liar alcímmel érkezik a virtuális valóság legjobb kémkomédiás, szabadulószobás logikai játéka. PlayStation VR platformra is.

18 órája
1

Zenith: The Last City

PlayStation VR headsetekre is érkezik a klasszikus japán szerepjátékok inspirálta MMORPG. Készen állsz egy újabb véget nem érő kalandra?

18 órája
1

Fracked

A remekül sikerült Phantom: Covert Ops megalkotói úgy néz ki PlayStation VR exkluzív fejlesztésébe fogtak. A kajakot sílécre cseréljük?

18 órája
1

Song in the Smoke

A Skulls of the Shogun és a GALAK-Z fejlesztői egy különleges túlélő kalanddal lépnek be a virtuális valóságba. Irány a kőkorszak?

18 órája

DOOM 3: VR Edition

6 PSVR bejelentés egyetlen nap? Ez a VR Spotlight, aminek első leleplezése rögtön a pokolba visz! Kiegészítőkkel megpakolva érkezik a rettegés.

18 órája
7

Echtra Games x Zynga

A Max Schaefer vezette veterán fejlesztőket felvásárolta a mobiljáték piacának egyik cápája. Konzolokra és PC-re vágynak ők is a jövőben.

19 órája

Game Pass: március első fele

Egy kis űrkaland kíséretében főleg sportjátékokkal bővül a szolgáltatás a következő napokban. Néhány komolyabb távozó is akad.

19 órája
12

Tonic x Epic Games

Az óriásvállalat kezébe került ezzel a tavalyi év egyik sikercíme, a Fall Guys: Ultimate Knockout is. Épül az Epic metaverzum!

1 napja
6

Fantasian: a Final Fantasy alkotóitól

Hironobu Sakaguchi továbbgondolja a JRPG alapokat, több mint 150 valóban felépített dioráma között. Apple készüléleken.

1 napja
11

ScourgeBringer: PlayStation megjelenés

Egy villámgyors rogue-platformer érkezik PlayStation 4-re. Na meg. Dobpergés. PlayStation Vitára! Tudjátok. Volt olyan is...

1 napja
10

Aliens: Fireteam - új Aliens játék érkezik

Milyen az, amikor a Gears of War találkozik az Aliens franchise-al? Az Aliens: Fireteam egy koop TPS játék lesz, idei nyári megjelenéssel.

1 napja
13

Werewolf: The Apocalypse - Earthblood

Ha poént akarnánk a játék címe köré fűzni, azonnal kiderülne tudatlanságunk a fantasy-szerepjátékok vonalán, úgyhogy megkímélünk titeket meg magunkat is. Cserébe viszont hoztunk egy tesztet az Earthblood című játékról.

1 napja
9

If on a Winter's Night: négy utazó

Kalandjáték brutálisan kidolgozott pixel art grafikával, négy utassal és egy maszkabállal, ami a szürreális világ táptalajából épít valami újat, valami innovatívat.

1 napja

The Sinking City: kalózváltozat van Steamen?

A Frogwares nyílt lapokkal játszik: részletes videón mutatja be, hogyan kerülhette meg őket a francia kiadó.

2 napja
5

Szünetel a Need For Speed fejlesztése

Az Electronic Arts minden fejlesztőt átvezényelt a DICE mellé. Idén az új Battlefield felvonás kap csak figyelmet.

2 napja
24

The Binding of Isaac: Repentance bejelentés

Érkezik a rendkívül népszerű roguelike katakomba kaparó utolsó kiegészítője, hatalmas tartalmi bővítésekkel.

2 napja
1

Deathloop: így működik a rendszer

Dinga Bakaba, a játék rendezője magyarázza az egyedi koncepciót és játékmenetet bő három percben. Van még kérdés?

2 napja
3