FIFA 21

GhzSzabó Ákos2020.10.15. 19:02

Sosem gondoltam volna, hogy egyszer “hivatalból” kell majd FIFÁznom. Szerintem valamikor 2008 tájékán volt az utolsó alkalom, hogy kergettem azt a virtuális labdát. Az pedig nem tegnap volt. Természetesen ebben a “szakmában” lehetetlen teljesen elszakadni az ekkora “monstrum” sorozattól, még úgy is láttam az elmúlt évek trailereit/bemutatóit, hogy igazából annyira nem is érdekelt. Ilyen ez a popszakma, ilyen az amikor egy ekkora pénznyomda olajozottan működik, évek óta. Cserébe érintetlenül, ami viszont a jelen és egyben a jövő legnagyobb problémája a sorozattal.

Maga a FIFA egy bődületesen népszerű, elképesztően jól összerakott, remek sport játék. Nem azért van ekkora rajongótábora, mert rossz lenne. Nagyon profi az egész, komolyan nem tudok belekötni. A körítés, a hangok, a liszenszelt zenék, a rengeteg játékmód, látszik, hogy megvan már a rutin és természetesen a pénz is mögötte. Fifa szűzként amúgy elsőre egy kicsit el van veszve az ember de egy kis gyakorlás meg pár barátságos meccs után hamar rá lehet érezni az ízére. Alapvetően elmondható róla, hogy könnyen tanulható de elég nehezen elsajátítható a tudás, főleg magasabb szinten. Ennek ékes bizonyítéka például a Karrier mód, ami talán a legnagyobb frissítést kapta idén. Mostantól nem csak végigjátszani és/vagy leszimulálni tudjuk a meccseket, hanem egy igazi edző/menedzser szemszögből végignézni ahogy játszik a csapatunk és közben taktikai döntéseket hozhatunk, illetve ha szeretnénk bármikor beugorhatunk mi magunk is, hogy eldöntsük a meccset. A csapat vagy az egyének edzéseit is jobban menedzselhetjük végre, akár csoportosan akár egyénileg lehet foglalkozni a játékosokkal.

Bárcsak a tavaly behozott “új” játékmódról a Volta-ról is elmondhatnám, hogy kapott valami fejlesztést de sajnos azon kívül, hogy több ruhát tudunk megnyitni a játékosunknak, minden maradt a régiben. Maga a játékmód szerintem eléggé felejthető, mert egyszerűen nem működik a nagypályás animáció illetve irányítás egy kis, 5-5 elleni megoldásban. Mondhatjuk nyugodtan, hogy sokkal jobb Volta(bocs) Fifa Street anno és én egy jól megcsinált új részre simán befizetnék a nagytesó mellé. Nekem nagyon bejött a co-op szezon, ahol egy baráttal közösen tudunk szépen fellépegetni a különböző ligákban, miközben más, szintén játékosok által irányított csapatoknak próbáljuk meg elkenni a száját. Egyetlen dolgot nem értek ezzel kapcsolatban, hogy miért nem engedi a kanapé co-op-ot a játék. Sajnos ez a mód (is) kizárólag online játszható. Mindenki “kedvenc” módja a FUT is nagyon kevés törődést kapott idén, lehetőségünk van co-op-ban játszani egy haverral illetve tudjuk minimálisan “kusztomizálni” a stadionunkat, be állítgatni mindenfélét meg lepakolni a trófeáinkat, ha egyáltalán vannak. Szokásos ügymenet amúgy, próbálsz egy brutál csapatot építeni, akikkel talán van némi esélyed a nyerésre, ehhez viszont veheted meg szépen a kártya csomagokat, vagy ingame (ami rengeteg idő) vagy valós suskáért. Ki-ki döntse el, hogy mennyit ér neki a dolog. Az viszont biztos, hogy enélkül esélyünk sem lesz. Az viszont vitathatatlan, hogy ez a része is profin össze van rakva, nem csoda, hogy ennyien rá vannak kattanva.

Jöjjön viszont a dolgok sötétebb oldala, mert ugye nem minden csak csillám és trófea. Jól mutatja ezt a játék felhasználói értékelésének az évről-évre való földbeállása. PS4-en kemény 0.8 pontot áll a cikk írásának a pillanatában. Miért is van ez ugye, kérdezi az átlag játékos, főleg ha elolvasta amit eddig összefirkáltam? Nos, hát röviden azért mert ezt a “tartalmat” amit tavaly óta belepakoltak a játékba, nagyjából egy 15 dolláros “season update” formájában kellett volna kiadniuk, ha nem szeretnék ennyire a pénzt. A játék maga, olyan 3-4 éve ugyanaz. De csontra. Az idei verzióban finomítottak a passzokon, bekerült talán két új mozgás és javítottak pár bugot. Viszont van még több 100 amihez meg nem nyúltak ÉVEK óta. A védekezés például még mindig teljesen bugos illetve kiszámíthatatlan, ami főleg online meccsek alatt borzasztó idegesítő. Még mindig nem büntetik a vesztésre álló csapatok meccs közbeni kilépést, amiért kvázi nem jár semmilyen retorzió számukra. A vizuális prezentáció, enyhén szólva is megkopott, persze azért nem csúnya, de konkrétan semmit sem változott 19 óta. A 18-as részig volt egy állítólag egészen menő kis Story mód, az utóbbi két részben már arra sem vették a fáradságot, hogy ilyet csináljanak, hiszen “FUT” az a szekér enélkül is. Teljesen egyértelmű már évek óta, hogy az egyik legjobban “tejelő” franchise-ba csak az abszolút szükséges minimumot pakolják bele.

A Switch verziónál kiadták újra a tavalyit, csak átnevezték. 50 dollár. Vicc. Nem európai foci, de az idei Madden-ben lévő stadionokban még a tavalyi 20-as illetve kicsit feljebb a 19-es reklám táblákat is benne hagyták, annyira szartak bele (már elnézést). A Madden 21 jelenlegi user pontja a metacriticen 0.2. Tudom, hogy ezek nem releváns dolgok, meg sok a troll de az EA két legnagyobb fejős tehene eléggé a szakadék felé tart, mivel van az a pont amikor majd a játékosok a pénztárcájukkal szavaznak. Illetve, van az a pont? Mert, hogy őszinte legyek egyelőre az eladásokban nem nagyon látszik ez. Csak én ismerek 4 embert akik szinte rögtön megvették a Fifa 21-et amint kijött. Tudják, hogy megint szinte semmit sem fejlődött a játék? Tudják. Érdekli őket? a legkevésbé sem. Ők szeretik a focit, ezt tolják évek óta minden hétvégén és ebből nem szívesen engednek. Kinek a hibája ez amúgy? Egyáltalán hibás itt valaki?

Szerény véleményem szerint a FIFA-nak már réges régen valami előfizetéses modellben kellene működnie. Sokkal korrektebb lenne. Mert azon kívül, hogy elhagyták a “szülei” azért rendkívül jól össze van rakva tartalom szempontjából. Megvan a PES 2020-is és lehet, hogy nem leszek népszerű a rajongóknál, de ott a gameplay és az audiovizuális élmény köröket ver a FIFA-ra. Ez az arcade, az a szimuláció. Sokkal jobban élvezem ott a játékot, mert sokkal fluidabb. Viszont minden másban, főleg a változatosságban és módok tekintetében csúnyán elvérzik. Talán ez a szerencséjük, hogy a PES még nem nőtt fel, a Maddennek meg egyáltalán nincs konkurenciája. Ha valaha a 2K beleugrik bármelyik másik sportágba, csúnyán fel fogja az EA-val törölni a padlót, ezt garantálom. Viszont itt az új generáció, itt az új remény, hogy végre kezdjenek valamit ezzel az aranylabdákat tojó tyúkkal, mert ha valami akkor a FIFA abszolút megérdemli a törődést!

Ha tetszett a cikk, és megteheted, akkor támogass minket patreonon, vagy buymeacoffee platformon!

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

Podcast #202105

Itt van május podkesztje, énekszó és tánc köszöntse! Zeng és dalol az élet, szállj csak, zeneszó, ének, ébresszed a gamer népet!

2 órája
2

Régi SEGA sikercímek térhetnek vissza

Ez derül ki a japán cég üzleti jelentéséből.

8 órája
6

Folytatódhat a Ghostrunner

Mégpedig az 505 égisze alatt, dupla költségvetésből.

8 órája

Elstartolt a Mass Effect: Legendary Edition

A BioWare egy utolsó launch trailerrel ünnepel.

22 órája
7

A Sony súlyosan odavág: huszonöt saját játék készül PS5-re

A jövőképről Hermen Hulst, a PlayStation Studios feje árulkodott.

1 napja
21

Lehet mégis menthetünk majd a Returnalban?

De ez az opció még nem most kerül implementálásra - olvasható ki a finn direktor szavaiból.

1 napja
10

Horgászat, vadászat és kirándulás az Open Country nyílt világában

Az 505 Games egy érdekes nyílt világú koncepciót hoz, többféle mechanikával.

1 napja

Chicken Police: első fesztiváldíj és magyar szinkron

1 napja
3

Bloodrayne 1-2: töltető a Terminal Cut Ultimate

Az ingyenes update végre feltupírozza a vámpírlány sminkjét.

1 napja

Shadow Warrior 3: villámdómusz

Csak úgy füstöl a Shadow Warrior 3 körüli marketing gépezet. Most a Motoko's Thunderdome pálya mutatkozik be.

1 napja

Viscerafest: rajzfilmes retro FPS jöhet?

Bolondos dallamok helyett bolondosan robbanó ufókat és méretes pixeleket kínál az 1C új shootere.

1 napja

PC-re májusban érkezik a Grindstone

A Capybara roppant stílusos indie gyöngyszeme Epic-en debütál, és egy új frissítést is hoz.

1 napja

Cyberpunk másképp: megjelent a Quantum Replica

Megjelent a PQube saját megfejtése a cyberpunk lázra. A Quantum Replica egy cyberpunk városban engedi szabadjára a játékost.

1 napja

Famicom Detective Club

1 napja
1

Most már tényleg fotorealisztikus lesz a GTA V?

Egy speciális AI módszer segítségével legalábbis még filmszerűbb lesz a játék vizualitása.

1 napja
9

Színes DualSense kontrollerekről álmodtál?

Bővül a DualSense kontrollerünk színválasztéka: a Midnight Black és a Cosmic Red kombók a láthatáron.

2 napja
6

Idén 20 éves az Xbox

2 napja
6

Hotel Transylvania: új platformert hoz az ősz

Természetesen gyerekjáték lesz a Tartakovsky-mese átirata, és a Bandai Namco gondozza a megjelenést.

2 napja
1

Dark Alliance: Game Passban debütálnak Drizzték

A Forgotten Realms játék 4 fős koop móddal és cross-play mókával vár minden kalandort.

2 napja

Legend of Keepers

2 napja
1