[Teszt] Spellforce 3: Fallen God

Spellforce 3: Fallen God

LotharFuchs Róbert2020.11.19. 17:43

Hibái ellenére a Spellforce 3-at már megjelenésekor is kellemes meglepetésként könyveltem el. Azóta eltelt pár év, a technikai gyűrődések többségét kivasalták, így ma egy jóval stabilabb alapra tudták helyezni a Fallen God-ot, ami egy önálló kiegészítő lemez, főszerepben a többség által félreértett és lenézett trollokkal.

Míg a közhiedelem alantas állatokként tartja számon őket, a Moonkin törzs gyorsan rácáfol erre. A troll faj talán nem olyan szofisztikált mint az emberi vagy az elf, és magukról is csak E/3-ban képesek beszélni. A személyes higiéniát nem tartják sokra, ahogy a technológiában sem kifejezetten jártasak, a problémamegoldásuk pedig sokszor a törés-zúzásban merül ki. De ettől még igenis képesek komplex gondolatok és érzelmek kifejezésére, ami miatt ugyanúgy jogosultak a szabad létre. Részben pont ez adja a bájukat: nem akarják a világot megváltani, csak végre békében élni. A blood rot járvány a troll populációt sem kíméli, és mindeközben folyamatos menekülésre vannak kényszerülve az elf agyarvadászok és az ork rabszolgatartók miatt. Ennek hivatott véget vetni a Moonkin törzs frissen felkent vezére, és egyben főszereplőnk, Akrog. Miután egy erősen törzsi struktúrával működő fajról van szó, természetesen egy ekkora feladat nem nyomhatja kizárólag egyvalaki vállát: a trollkodáshoz csatlakozik a törzs bölcse, Grungwar, valamint az éles nyelvű Zazka, akik személyiségükből fakadóan biztosítják az állandó ideológiai és életfilozófiai szócsatákat. Végül, de nem utolsósorban (játékmechanikailag) a legérdekesebb szereplő Noag, Akrog együgyű (?) testvére, aki életkorából fakadóan folyamatos iránymutatásra szorul. A kampány során döntéseink ugyanis nyomokat hagynak Noag személyiségén, ami egyfelől az aktív és passzív képességeit határozza meg, másrészt pedig a történet végkimenetelét.

Ebből az is következik, hogy ezúttal még Spellforce 3 mércével mérve is nagyobb a hangsúly az RPG, mint az RTS elemeken. Rengeteg a (szinkronizált) párbeszéd, ahogy a négy főszereplővel operáló küldetések is többségben vannak. Ettől még persze jutott hely építkezős / gyűjtögetős / egység gyártós, azaz stratégiai térképeknek is. Sőt, egy-egy misszió között permanens fejlesztős fázis is helyet kapott, amiket az RTS pályákról a főhadiszállásra hazaküldött alapanyagokból tudunk finanszírozni. Vagyis a mérleg nyelve ugyan a szerepjáték felé hajlik, de attól még nem lehet azzal vádolni, hogy a stratégiai aspektust elhanyagolták volna. Annak ellenére, hogy a troll perspektíva üdítő és szokatlan, egy ekkora lélegzetvételű (25-30 óra) kiegészítőlemeznek azért nagy falat lehet, de a lassú kezdet után érdemben ki tudja tölteni a rendelkezésre álló időt. Azt ugyan nem mondhatni, hogy a történet mentes a fantasy kliséktől, de néhány poén, vagy épp szívszorító pillanat (ami a karakterek kibontása nélkül mit sem érne) ki tudja billenteni a jól bejáratott panelek komfortjából.

Nyugodtan kijelenthető, hogy a sorozat jó úton halad. Igaz, hogy néhány betegségét, mint az esetlen animációkat, vagy az olykor értetlenkedő útkeresési logikát mára sem sikerült orvosolni, de ettől még a fejlődés ténye elvitathatatlan. Apróságnak tűnhet, de az élményben nagy előrelépés például, hogy immáron 24 aktív képességet lehet használni, amiket meglepően hatékonnyá tesz a quick wheel továbbfejlesztett verziója. Vagy hogy a töltési idő radikálisan csökkent, és úgy általában a performansz is jobb lett. Ja, és mindemellett ingyenesen elérhetővé tették a Spellforce 3: Versus Editiont, amiben immáron bárki megmérettetheti magát skirmish módban emberek, vagy épp AI ellen. Tökéletes egyensúlyra persze kár lenne számítani - ehhez még sok játékosra és időre lesz szüksége - de mindenképp becsülendő döntés. A konklúzió lényegében ugyanaz, mint az alapjáték esetében: RTS-RPG hibridként igazi kuriózum, amit nem csak a Spellforce, de még a Warcraft 3 rajongók is jó eséllyel befogadnak. Ez alól szerencsére a Fallen God sem kivétel.

***Spellforce 3: Fallen God

Platform: PC

Kiadó: THQ Nordic Fejlesztő: Grimlore Games

Megjelenés: 2020. 11. 3. | Ár: 25 EUR***

Ha tetszett a cikk, és megteheted, akkor támogass minket patreonon!

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

One Hand Clapping: bájos éneklős platformer, decemberi megjelenéssel

A platform a te hangod!

3 órája

Végre megjelenik a harminc éve elveszett Clockwork Aquario

A pixelart stílus itt nem csak formalitás...

4 órája
2

GTA Trilogy - Definitive Edition

A GTA Trilogy vállalta, hogy Ő lesz három klasszikus játék definitív kiadása - nem sikerült, de hééé, ezen a szinten a bukás is eredmény valahol.

7 órája
2

A GTA Trilogy képfrissítési problémái nem újkeletűek

Az emlékek sok mindent megszépítenek - az eredeti játékok sem muzsikáltak valami fényesen.

1 napja
19

Bitang kontenttel érkezik a Monster Hunter Rise PC verziója

Minden post-launch Switch tartalmat megkap a játék pécés átirata.

1 napja

Az Amazon elkészítené a Mass Effect TV sorozatot

A fejlesztők pedig kivennék a részüket a projektből.

1 napja
2

Brutálisat rajtoltak a legújabb Pokémon-játékok

Megérkezett a Pokémon Brilliant Diamond / Shining Pearl páros, amely mind Japánban, mind az Egyesült Királyságban remekül fogyott.

1 napja
5

Rendezőjét vesztette a Dragon Age 4

Matt Goldman távozott a BioWare-től és ezzel a játéknál betöltött posztjától is.

1 napja
5

Exo One

Mi az univerzum titka? Egy képletbe összezsúfolható paraméterhalmaz? A nagy semmi vagy maga Isten? Az életünkben erre valószínű egzakt választ nem fogunk kapni, de az Exo One lehetőséget nyújt arra, hogy a kérdést egy adott művészeti szemszögből vizsgálva magunk értelmezhessük újjá.

2 napja
1

Minden idők legjobb játékát is megválasztották az idei Golden Joystick díjátadón

22 kategóriában díjazták a legjobbakat - és nem csak a 2021-es esztendőre vonatkozóan.

2 napja
37

Új platformokra látogat a Twelve Minutes

A Nomada idén megjelent interaktív thrillerje PS5, PS4 és Switch platformokra is átköltözik, méghozzá még az idei esztendő folyamán.

3 napja
7

Fortnite fejlesztő lesz a zenés játékok koronázatlan királyából

Az Epic Games bejelentette, hogy felvásárolták a Harmonix csapatát

3 napja
3

Games with Gold: az év utolsó játékai

Szökés tervezgetés. Orkok elleni végtelen ütközetek. Idegen bolygók felfedezése. Esetleg egy banánköztársaság vezetése? Ünnepi programajánló!

3 napja
13

Régi motorosok kegyeire pályázik a Pac-Man Museum

14 játékkal támad az ős-játékhős gyűjteményes kiadása.

3 napja
2

A Zelda: Ocarina of Time korai demóját álmodta újra pár rajongó

A Spaceworld Beta Experience 1997-ből utazik a jelenbe.

3 napja

Hitman 3: szárnyaló számok, izgalmas jövőbeli tartalmak

Az IO elégedett lehet a sorozat számaival - cserébe jövőre is tolja a tartalmat a kopasz bérgyilkos alá.

3 napja
2

A Witcher, a Battlefield és a Half Life 2 is miniatűr bábszínházként éled újra

Flurdeh Youtube felhasználó kreatív energiái és a tilt-shift effektus csodákra képesek.

4 napja
1

VR-mód bújkál a GTA Trilogy kódhalmazában

Egy Unreal-paranccsal hívták elő az érdekes lehetőséget a Grand Theft Auto felújításában.

4 napja

Jöhetnek a Hideo Kojima nevével fémjelzett filmek és TV sorozatok?

Új produkciós irodát nyitott a tengerentúlon a géniusz.

4 napja
3

Megjelent a Disco Elysium: The Final Cut fizikai kiadása

Trailert is tudunk mutatni a megjelenéshez, nameg a brutál gyűjtőire is csorgathatjuk a nyálunkat.

4 napja