[2023] Az év videójátékos ábécéje

Az év videójátékos ábécéje

dragCsető Zsolt2023.01.08. 11:30

Egy régi hagyományt felélesztve idén is az ábécé átnyálazásával indítottuk az új esztendőt, mert hogy 2023-ban is nehéz olyan betűt találni, amire ne jutna legalább egy izgalmas megjelenés. Avagy következzen egy összeállítás az év legjobban várt szoftveres és hardveres újdonságaiból!

Figyelem: a lista a teljesség igénye nélkül készült!

ALAN WAKE II
PC, PlayStation 5, Xbox Series X/S

Sokáig úgy tűnt, befejezetlen marad a Remedy írójának története, végül azonban mégis megvalósul az Alan Wake II, ahol hősünknek újabb borzalmakkal kell szembenéznie. És mint tudjuk, a szörnyeknek számtalan arca létezik...

Jön még | Assassin's Creed Mirage, Armored Core VI: Fires of Rubicon, Aliens: Dark Descent, Amnesia: The Bunker, Atomic Heart, Avatar: Frontiers of Pandora, Ark 2

BALDUR'S GATE III
PC

Régóta várunk már arra, hogy a Larian Studios újból bejelentkezzen játékóráink százaiért, a Baldur's Gate III fejlesztése pedig mostanra végre célegyenesbe ért, így az RPG-rajongók hamarosan újból elmerülhetnek a D&D világában.

Jön még | Black Myth: Wukong, Blasphemous 2, Bayonetta Origins: Cereza and the Lost Demon, Blood Bowl 3

CRASH TEAM RUMBLE
PlayStation 5, PlayStation 4, Xbox Series X/S, Xbox One

A verítékkel áztatott platforming és a vérre menő gokartversenyek után újból itt van a videójáték-világ legismertebb erszényese: a Crash Team Rumble ezúttal csapatos akcióra invitál bennünket, ahol 4v4 felállásban csapnak össze a hősök és a gonoszok.

Jön még | Company of Heroes 3, Curse of the Sea Rats, Crime Boss: Rockay City

DIABLO IV
PC, PlayStation 5, PlayStation 4, Xbox Series X/S, Xbox One

A Blizzard név lehet, hogy nem cseng már annyira szépen, mint egykoron, a Diablo IV azonban továbbra is joggal tartja izgalomban játékosok millióit, amely új szintre igyekszik emelni a patinás akció-RPG-szériát.

Jön még | Dead Space, Dead Island 2, Deliver Us Mars, Disgaea 7, Dune: Spice Wars, Darkest Dungeon II

EXOPRIMAL
PC, PlayStation 5, PlayStation 4, Xbox Series X/S, Xbox One

A Capcom dínós horrorjátékának visszatérésére egyelőre hiába várunk, őshüllős akció azonban lesz idén: ez az Exoprimal, amely a futurisztikus környezetbe ágyazott PvP lövöldözést T-Rexekkel, Triceratopsokkal és Velociraptorokkal bolondítja meg.

Jön még | Everspace 2, The Expanse: A Telltale Series X/S, Eiyuden Chronicle: Hundred Heroes

FINAL FANTASY XVI
PlayStation 5

A franchise fősodrának talán legborongósabb hangulatú történetével igyekszik friss élmény nyújtani a Final Fantasy XVI, mindezt nyitott világú megoldásokkal, valamint a közelharcot mágiával kombináló összecsapásokkal kiegészítve.

Jön még | Final Fantasy VII Rebirth, Forza Motorsport, Forspoken, Fatal Frame: Mask of the Lunar Eclipse, Fire Emblem Engage, Flintlock: The Siege of Dawn

GOODBYE VOLCANO HIGH
PC, PlayStation 5, PlayStation 4

A kanadai indie fejlesztés idén úgy tűnik, végre révbe ér - remélhetőleg a kalandjáték-fanatikusok legnagyobb örömére, a Goodbye Volcano High ugyanis nem mindennapi körítéssel indít: tinidráma antropomorf dínó karakterekkel.

Jön még | Granblue Fantasy: Relink

HOGWARTS LEGACY
PC, PlayStation 5, PlayStation 4, Xbox Series X/S, Xbox One, Switch

Nem mondhatjuk, hogy ne lettek volna már próbálkozások videójáték fronton a Harry Potter-univerzum kapcsán, a Hogwarts Legacy azonban messze az eddigi legnagyszabásúbb fejlesztés a varázsvilágban, melyben mi is roxforti diákká válhatunk.

Jön még | Horizon Call of the Mountain, Hollow Knight: Silksong, Homeworld 3

IMMORTALS OF AVEUM
PC, PlayStation 5, Xbox Series X/S

Ha már mágia: akad itt nekünk egy varázslós FPS is, az Immortals of Aveum, amely - műfaja ellenére - szigorúan single-player élmény lesz, méghozzá egy látványosnak ígérkező fantasy univerzumba helyezve, a Dead Space és a Call of Duty alkotóitól.

Jön még | The Invincible

JACK JEANNE
Switch

Oké, nem minden betű lehet ugyanolyan érdekes, a Jack Jeanne ugyanakkor mindenképpen egy olyan cím, amely figyelemre méltó lehet a vizuális novellák kedvelői számára, hiszen a Tokyo Ghoul alkotója, Sui Ishida áll mögötte - ráadásul félig ritmusjáték.

KERBAL SPACE PROGRAM 2
PC, PlayStation 5, Xbox Series X/S

A nagy sikerű űrszimulátor folytatása meglehetősen régóta készül már, az év elején azonban végre ténylegesen is elstartol a Kerbal Space Program 2 korai hozzáférésű verziója, melyben akár csillagközi utazásra is indulhatunk majd.

Jön még | Kirby's Return to Dream Land Deluxe, Kona II: Brume

THE LORDS OF THE FALLEN
PC, PlayStation 5, Xbox Series X/S

Ennyi zötykölődés után kisebb csoda, hogy végül elkészül a The Lords of the Fallen, amely 2-es sorszám helyett végül egy The előtagot kapott, hogy új fejlesztők kezében próbáljon minél többet kihozni a klasszikus, fantasy körítésű souls-formulából.

Jön még | Layers of Fears, Lies of P, Like a Dragon: Ishin!, The Last Case of Benedict Fox

MARVEL'S SPIDER-MAN 2
PlayStation 5

Az Insomniac Games minden idők egyik legjobb szuperhősös játékát tette le az asztalra az első Pókember-kalanddal - kíváncsian várjuk, hogy a Marvel's Spider-Man 2 képes lesz-e átugrani a lécet Miles Morales és Venom vendégszereplésével.

Jön még | Minecraft Legends

NINE SOLS
PC

A soulslike-hatás az elmúlt években újabb lendületet adott az amúgy is reneszánszát élő metroidvania műfaj számára, a Nine Sols képében pedig idén újabb indie alkotás készül maradandót alkotni a szekvenciális akció-platformerek zsánerében.

ONE PIECE ODYSSEY
PC, PlayStation 5, PlayStation 4, Xbox Series X/S

Az idei esztendő első komolyabb debütánsa pár nap múlva meg is érkezik: ez nem más, mint a One Piece Odyssey, amely egy körökre osztott harcrendszerű szerepjáték lesz a huszonötödik születésnapját ünneplő manga világában.

Jön még | Octopath Traveler II

PLAYSTATION VR2
PlayStation 5

Nemcsak szoftvermegjelenések lesznek ám idén, hanem egy fontos hardver / periféria is befut 2023-ban, február végén érkezik ugyanis a Sony virtuális valóság headsetjének következő generációja, a PlayStation VR 2.

Jön még | Pikmin 4, Payday 3, Pragmata

QUANTUM KNIGHTS
PC

A klasszikus shootereket egyelőre még nem érte el annyira az open-world-láz, mint a többi műfajt, így izgalmas lesz figyelni, mit nyújt a Quantum Knights, amely lőfegyverekkel és dinamikus harccal igyekszik feldobni a középkori fantasy körítést.

RESIDENT EVIL 4
PC, PlayStation 5, PlayStation 4, Xbox Series X/S

Rég nem látott magasságokban jár a Capcom első számú franchise-a, a sikerszéria pedig most tovább folytatódhat. Ám a feladat egyáltalán nem lesz könnyű, hiszen most minden idők egyik legjobb játékát kell remake-elniük a Resident Evil 4 képében.

Jön még | Remnant 2, Redfall, Replaced

STARFIELD
PC, Xbox Series X/S

A Skyrim sikereit talán soha nem lesz már képes megismételni a Bethesda, az elmúlt tíz év Fallout-kitérői után azonban most egy nagyon izgalmas csillagközi utazásra invitálnak bennünket Todd Howardék a Starfield űruniverzumában.

Jön még | Star Wars Jedi: Survivor, Street Fighter 6, Suicide Squad: Kill the Justice League, Skull and Bones, S.T.A.L.K.E.R. 2: Heart of Chernobyl, Slitterhead, Syberia: The World Before, SpongeBob SquarePants: The Cosmic Shake, Stellar Blade, Sea of Stars, Season: A Letter to the Future

TEST DRIVE UNLIMITED SOLAR CROWN
PC, PlayStation 5, Xbox Series X/S, Switch

Hosszas pihenő után visszatér a klasszikus versenyzős széria legutóbbi, nyitott világú újraértelmezése, a Test Drive Unlimited Solar Crown ráadásul újabbat csavar ezen, hiszen realisztikus vezetési modellel száguldhatjuk majd körbe a csinos helyszíneket.

Jön még | The Texas Chain Saw Massacre, Teslagrad 2, Tortuga: A Pirate's Tale, Tchia

UNDER THE WAVES
PC, PlayStation 5, PlayStation 4, Xbox Series X/S, Xbox One

Az immáron kiadóként is ténykedő Quantic Dream gondozásában érkező Under the Waves egy narratív kalandjáték lesz, melyben egy hivatásos búvár egy komoly személyes traumán igyekszik túltenni magát a mélység magányában.

VALHEIM
Xbox Series X/S, Xbox One

A Valheim nem teljesen új játék, hiszen két évvel ezelőtt PC-n már megfutotta a maga elképesztően sikeres Early Access köreit. Most azonban az Xbox-tulajok is lehetőséget kapnak arra, hogy elvesszenek a nagy szabadságot nyújtó vikinges túlélőjátékban.

WO LONG: FALLEN DYNASTY
PC, PlayStation 5, PlayStation 4, Xbox Series X/S, Xbox One

A középkori Japán után ezúttal Kína és a három királyság kora felé vette az irányt a Team Ninja csapata, a Nioh-párhuzam azonban így is elkerülhetetlen, hiszen a Wo Long: Fallen Dynasty egy nagyon hasonló akció-RPG receptre épít a legtöbb elemében.

Jön még | Warhammer 40,000: Space Marine 2, Warhammer 40,000: Boltgun, The Wolf Among Us 2, We Were Here Forever, Wild Hearts

XDEFIANT
PC, PlayStation 5, PlayStation 4, Xbox Series X/S, Xbox One

A Tom Clancy plecsnit végül elhagyó XDefiant a Ubisoft legújabb próbálkozása lesz a free-to-play multiplayer játékok kegyetlenül telített hadszínterén: egy pörgős, 6v6 összecsapásokat kínáló arena shooter, méghozzá a szokásos nagy testreszabhatósággal.

YS X: NORDICS
PlayStation 5, PlayStation 4, Switch

Bár sokszor radar alatt marad, idén már 35 éves lesz a Falcom akció-RPG-szériája, melynek legújabb számozott felvonása, az Ys X: Nordics az északi tengerekre kalauzol el bennünket, melyeket most először hajóval járhatunk majd be.

ZELDA: TEARS OF THE KINGDOM
Switch

Már-már hagyomány, hogy a Z betűnél csalunk egy picit, de ha valami, akkor a The Legend of Zelda megérdemli ezt, hiszen idén végre elkészül a szériát új szintre emelő Breath of the Wild nagy izgalommal várt folytatása, a Tears of the Kingdom.

Ti miket vártok legjobban az idei felhozatalból? Melyek azok a titkos kedvencek, amik nem szerepeltek a fenti felsorolásban? Osszátok meg velünk kommentben!

Ha tetszett a cikk, és megteheted, akkor támogass minket patreonon!

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
eyJodG1sIjoiPGlmcmFtZSBmcmFtZUJvcmRlcj0wIHNyYz1cImh0dHBzOlwvXC94Ym94MzY1Lmh1XC9iYW5uZXJcIiB3aWR0aD1cIjMwMFwiIGhlaWdodD1cIjIwMFwiPjxcL2lmcmFtZT5cbiIsImltYWdlcyI6W10sInVybCI6IiIsInBhdGgiOiJcL35mc1wvYmFubmVyXC8wMFwvMDBcLzB5XC8iLCJpZCI6MzR9

Új projektek a Lariannál, bemutatkozott a Kingdom Come: Deliverance II - ez történt csütörtökön

Továbbá: F1 24, Fabledom, Darkest Dungeon II, V Rising, Human Fall Flat 2, Cozy Caravan, Remnant 2.

16 órája
2

Lovagregény újratöltve: bejelentették a Kingdom Come: Deliverance 2-t

Mi már egy hete tudjuk, de csak most szabad róla beszélni. A Plaion és a Warhorse Studios párosa bejelentette a sikeres lovagregényük folytatását, a Kingdom Come: Deliverance II-t.

1 napja

Botany Manor

Egyedül sétálgatni egy viktoriánus kori udvarházban, feljegyzéseket olvasgatni és virágokat növeszteni? Izgalmasabb, mint hinnéd! Tesztlaborba vittük a Botany Manort.

1 napja
2

Baldur's Gate fejlesztővadászat, Ghost of Tsushima gépigény – ez történt szerdán

Továbbá: Sea of Thieves, Potionomics, Crow Country, Mullet Mad Jack, Dementium: The Ward.

1 napja
3

Sok jó indie 20 percben is elfér - Nintendo Indie World Showcase összefoglaló

A kis címek is tudnak izgalmasak lenni: a Nintendo legújabb indie-specifikus adásában láttunk is jó néhányat - nem csak Switch-re! Összegyűjtöttük nektek a látottakat.

2 napja
6

Children of the Sun

A Devolver Digital továbbra is remek érzékkel karolja fel az ígéretes, egyedi, kreatív projekteket. René Rother debütáló alkotása sem lóg ki a texasi kiadó portfoliójából. Na de miért érdemes odafigyelni rá? TESZT!

2 napja
1

Műsoron az indie-k, folytatódnak a leépítések – ez történt kedden

Benne: Nintendo Indie World Showcase beharangozó, Take-Two és Kwalee leépítés, Rolling Hills bejelentés, Capes és Athenian Rhapsody megjelenési dátumok.

2 napja
4

Game Pass: mozgolódás április második felében

A hónap második fele talán elsőre csendesebbnek tűnik a megszokottnál, de még így is számos izgalmas premier címet találhatunk a listában.

3 napja
1

A Nintendo kihagyja a Gamescomot, Keanu Reeves lesz Shadow hangja – ez történt hétfőn

Továbbá: No Rest for the Wicked, One Piece Odyssey: Deluxe Edition, Sand Land, Telebbit, Horrific Xanatorium.

3 napja
17

Ereban: Shadow Legacy – Árnyakkal sunnyogó

A sunnyogást az árnyakba olvadással keverő koncepciójával az Ereban már korán felhívta magára a figyelmet. A játékot a régi idők nagy lopakodós címei iránt érzett határtalan tisztelet hívta életre. De ebből vajon mennyit sikerült átemelni és jól értelmezni? Teszt!

4 napja

EDGE #397 pontszámok

Dragon's Dogma 2. Rise of the Ronin. Alone in the Dark. Princess Peach: Showtime! Izgalmas címek. Rendkívül vegyes pontozás.

4 napja
21

Heti megjelenések

4 napja
2

Stellar Blade fejlesztői napló, Final Fantasy VII Remake harmadik rész morzsák- ez történt pénteken

Továbbá: Sea of Thieves, Palworld, GTA+, The Rogue Prince of Persia, Crash Bandicoot 4: It's About Time.

6 napja
14

Drágul az EA Play, jön az új Remnant 2 DLC - ez történt csütörtökön

Továbbá: Fallout 4, WRATH: Aeon of Ruin, Beyond the Ice Palace II, Nanuka: Secret of the Shattering Moon, Heading Out, Ascendant Studios, Warhorse Studios.

7 napja
8

PlayStation Game Catalog: az áprilisi felhozatal

Tales of Kenzera: ZAU. DAVE THE DIVER. Animal Well. Indie premier dömping az előfizetéses szolgáltatás kínálatában!

8 napja

A The Triple-i Initiative-en túl – ez történt szerdán

Benne: Dead Space, The Bridge Curse 2: The Extrication, Let Bions Be Bygones, Super Monkey Ball Banana Rumble, Reigns: Beyond.

8 napja
2

Ilyen volt a The Triple-i Initiative

45 perc, majdnem ugyanennyi játék. Összefoglaljuk a lényeget.

9 napja
6

Hungame.Blog: TOP 50 magyar játék és interjúsorozat

A Hungame.blog alkotói folyamatosan próbálják a hazai játékfejlesztés történelmét és különböző aspektusait érdekes-színes formában tálalni a nagyközönség számára. Toplisták, interjúk, mutatjuk a tutit!

9 napja
6

Final Fantasy progmetál koncert: MondoConra jön a Chocobo Band

Remek hírt hozott a tavaszi szél, meg a MondoCon szervezőcsapata, akik a Final Fantasy zenei felhozatalát a progresszív metál stílusában fogják nektek asztalra teríteni a Chocobo Band segítségével.

9 napja

Augusztusban jön a Star Wars Outlaws, bővül a Mortal Kombat 1 – ez történt kedden

Továbbá: Dredge filmadaptáció, Battlefield, 63 Days, Blizzard x NetEase, Runa, Amber Isle, Echoes of Elysium, Tales from Candleforth, Dicefolk, Hidden Grove, Prince of Persia: The Sands of Time Remake.

9 napja
9

eyJodG1sIjoiPGRpdiBjbGFzcz1cIi0tbXB1LXt7aWR9fVwiPlxuPGEgaHJlZj1cInt7dXJsfX1cIiB0YXJnZXQ9XCJfYmxhbmtcIj5cblx0PGltZyBjbGFzcz1cImJpZ1wiIHNyYz1cInt7cGF0aH19cGF0cmVvbi1tcHUucG5nXCIgc3R5bGU9XCJ3aWR0aDozMDBweFwiPlxuPFwvYT5cbjxcL2Rpdj4iLCJpbWFnZXMiOlsiXC9+ZnNcL2Jhbm5lclwvMDBcLzAwXC8xMFwvcGF0cmVvbi1tcHUucG5nIl0sInVybCI6Imh0dHBzOlwvXC93d3cuZ2FtZXIzNjUuaHVcL2FydGljbGVcL3BhdHJlb24iLCJwYXRoIjoiXC9+ZnNcL2Jhbm5lclwvMDBcLzAwXC8xMFwvIiwiaWQiOjM2fQ==