[Teszt] Fez
Kapcsold jtk: Fez (x360)
Eddig 48 hozzszls
Warhawk
2012. April 18.
Wednesday 17:20
Phil Fish most piszok ideges lehet. A Polytron Corporation hangosabbik fele t ve gyermekeknt fejlesztgeti a Fezt, ez id alatt hromszor kezdte az alapoktl jrapteni, hogy a lehet legtkletesebb legyen. Sajt bevallsa szerint mnikusan figyelt arra, hogy a legkisebb riccens, hiba ne legyen az elkszlt jtkban. Aztn szerdn kieresztettk a virtulis nagykapun s a jtkosok termszetesen talltak benne hibt. Nhny helyen nem annyira aclos a frame rate, illetve egy-kt extrm esetben a jtk nem is hajland normlisan futni. Ez azonban az sszes negatvum, ami a Fezrl elmondhat, illetve van mg egy: nhny rt kell csak vele eltltened s a nap tovbbi rszben biztos ezen fog jrni az eszed, agyonbombzva az aznapi produktivitst.A Fez trtnete egyszeren kezddik: adva van a fhs Gomez, aki boldogan l buborkfej npvel a maguk ktdimenzis falujban, mg egy napon tanja nem lesz annak, ahogy egy misztikus arany kocka ezernyi darabra nem szakad olyannyira felsrtve a mindensg finom vsznt, hogy az univerzum egsz egyszeren lefagy, majd jraindul. Innentl kezdve azonban elvtve fekete lyukak bukkannak fel, melyek jelzik, hogy ha valaki nem lltja helyre a rendet, akkor ez a vilg csfos vget r. s ha ez mg nem lenne elg, Gomez rjn egy si titokra: megismeri a harmadik dimenzit.Gomez pixeles brbe bjva teht a mi dolgunk lesz, hogy felkutassuk a harminckt, egyenknt nyolc-nyolc darabba szakadt arany kockt, melyek segtsgvel remlhetleg befoltozhatjuk a vilgmindensgen szaktott srlseket. Ehhez pedig vilgok tucatjait kell bejrnunk, agyfacsar feladvnyok tmegt kell megoldanunk. Aki harcolni, szrnyeket gyilkolni szeretne az nyugodtan menjen tovbb, itt az sz s az gyessg lesz a fszerepben.A Fez, illetve feladvnyai legtbbjnek lnyegt nagyszeren meghatrozza a jtk elejn a falunkban kszl egyik karakter. A valsg az, amit szlelnk - amit szlelnk az szubjektv. Fordtsuk le jtk nyelvre: adva van egy ktdimenzis vilg, melyet brmikor egy gomb lenyomsval 90 fokban “elfordthatunk”. A vgeredmny egy ugyancsak ktdimenzis plya lesz, azonban az elbb elrhetetlen plyaelem gy j esetben centimterekre kerl a fszerepltl. Persze Gomez tud dolgokat megfogni, felemelni, arrbb vinni, de a Fez lnyege ez az egyetlen trkk, melyet olyan tkletesen hasznl ki, hogy mg a jtk vge fel se fog unalmasknt hatni. A hossz fejlesztsi id egyik htrnya, hogy a 2007-ben mg teljesen egyedi tletet idkzben megvalstottk, azonban mg a hasonl szisztmt hasznl Echocrome mindent ennek az Escher mvei ltal inspirlt jtkmenetnek rendelt al, addig a Fez a trcsavars trkk mell egy igazn tartalmas, titkokkal, feladvnyokkal teli vilgot is ad.

Hossz rkkal, napokkal szmolhatunk, ha fel akarjuk fedezni ennek a vilgnak az sszes titkk. Hogy mst ne mondjak, a 32 arany kocka mellett ugyanennyi “antikockt” is sszeszedhetnk, mellettk pedig kincses trkpeket s hasonl finomsgokat is gyjtgethetnk, si nyelveket fejthetnk meg, esetleg (istenverte, nyavalys) baglyokat kergethetnk.Phil Fish lehet, hogy magasrl letojja a jelenlegi japn jtkipart, azonban ktsgkvl imdja a szigetorszgbl rkez rgebbi mestermveket. Elg csak a Fez vilgnak metroidvania felptst megemlteni, de tallunk kikacsintsokat Mariora, Zeldra, jl lthat, hogy ezek a jtkok mly benyomssal voltak az alkotkra. Az ilyen korai platform-, kaland-, akcijtkokhoz hasonlan a Fez is hatrozottan nehz lett, mely nehzsg jelen esetben nem az gyessgnket, inkbb az agyunkat fogja megterhelni. Nem kell csodlkozni, ha (az egybknt rendkvl stlusos) trkpen mg rk mltn is rengeteg plyrl hinyzik az adott szint teljes felfedezst jelent arany keret, kztk akr olyanokrl is, melyekben elsre gy tnhet, hogy semmi nincs.Ha van a Feznek a jtkosokat igazn megoszt pontja, az mindenflekpp a kinzete, hiszen a trilli effekt s hromszg helyett egy nyolcvanas vekbl ideteleportlt platformjtk HD-ra hzott ltvnyvilgt kapjuk. Mondhatnnk, hogy igazodik az indie jtkoknl egy ideje dl jtkok pixelart trendhez, de Polytronk mr vekkel ezeltt az ilyen kinzet mellett dntttek, nem a tbbieket kvetik. A jtk ltal bemutatott ltvnyvilg azonban bmulatosan egysges, sokszor a maga mdjn lenygzen ltvnyos, de tny, hogy nem fogja kielgteni a genercivlts tzben g, poligonok millirdjaitl jl alv jtkosokat. A retro hangulat kinzethez passzol a jtk zenevilga is, a Rich Vreeland ltal komponlt szinti szmok a maguk egyszersgkben rendkvl flbemszak lettek, tipikusan azok, melyeket az ember szvesen hallgat meg akr kln is.

Idn tbb kihv is versenyez a Braid, Limbo s Bastion ltal elfoglalt trnrt, melyek kzl a Fez igazn elnys pozcibl indul. Egy igazn lvezetes, hangulatos s tartalmas jtkot eredmnyezett az extra hossz fejlesztsi ciklus. Kell ennl tbb?

[1] Cow
Jan 01., Tuesday 14:58 #48
Szarul van kitltve a fejleszt az adatlapon.
Isten bizony, ateista vagyok!
[15] torppapa5
Apr 22., Sunday 10:36 #47
A demo engem nagyon meggyztt, g az ujjam a kontrolleren, hogy megvegyem a jtkot, de tudom, hogy mg vrna rm az Alan Wake: AN s az I am alive is. Mennyi j jtk s kevs pont, nlam az gyz amelyik hamarabb le lesz razva!
Apr 21., Saturday 17:53 #46
Vlasz Morita Shinobou (#45) zenetre
Szerintem elbb prbld ki.
A Super Meat Boy egy villmgyors platformer, ahol leginkbb a reflexek s a kzgyessg dominl.
A FEZ egy logikai jtk platformer krtssel.
Nem kapok privt zeneteket az oldalon, ne is rj! :)
Apr 21., Saturday 14:53 #45
YAAAY egy jabb super meat boy kln!
[15] reptile
Apr 21., Saturday 10:57 #44
Vega, tok komolyan remelem, hogy kesobb majd ezt atgondolod, mert a game nagyon allat. Fish egy pocs, de ha csak ez szamitana, az Asura's Wrath-t se vette volna meg senki
[62] casper007
Apr 20., Friday 8:11 #43
A demo utn azt mondom, nagyszer jtk, minl hamarabb pontot fogok vsrolni. Lehet, hogy van hasonl a piacon, de nekem teljesen j lmnyt nyjtott. Egyszerre egy skon lehetek, mgis egyetlen gombnyomssal skot vltok, s egszen ms perspektvbl ltom a vilgot.
And they're all made out of ticky tacky And they all look just the same.
Apr 19., Thursday 20:32 #42
Vlasz ujitso (#38) zenetre
s j rzkkel meg is adta a npnek.
A szakma meg elkldte ezrt a f...ba
[5] ujitso
Apr 19., Thursday 19:17 #41
Vlasz rehynn4 (#40) zenetre
Teljesen rendben van.
[54] rehynn4
Apr 19., Thursday 18:35 #40
Vlasz ujitso (#38) zenetre
Elolvastam a beszmolt a krdses rendezvnyrl s annak utletrl, majd ezek alapjn vlemnyt alkottam rla. Onnantl egy percet nem tltttem el azzal, hogy a mdia-s frumvisszhangot olvasgassam, mert nem befolysol, hnyan s hol vitatkoznak rla.
Engedtessk mr meg ennyi egy embernek lekezel beszlsok nlkl
"az rzelmi viharokba kavar romnc opcik eddig flrekacsint kamerapozcii" -Walther von der Vogelweide
Apr 19., Thursday 17:58 #39
Vlasz ujitso (#38) zenetre
Felfjstl fggetlenl azrt elmondhat, hogy egy pcs ez az ember.
Nem kapok privt zeneteket az oldalon, ne is rj! :)
[5] ujitso
Apr 19., Thursday 17:23 #38
Nem kicsit van felfjva Phil GDC-s megnyilvnulsa, de ht cirkusz kell a npnek, meg ...cirkusz.
Apr 19., Thursday 15:37 #37
Vlasz skiz0 (#26) zenetre
Nem jelentettk be, de gyantom, hogy igen. Legalbb is remlem
"l gondolkod lny vagyok, aki az informci tengerbl szletett!"
Apr 19., Thursday 15:15 #36
Az igen... titka nagy gykr ez az ember. Csppet el van szllva magtl. A Fez persze valban kivl alkots, de ez nem jogostja fel arra, hogy egsz orszgnyi fejlesztt gy megalzzon. Igazi freg.
Nem kapok privt zeneteket az oldalon, ne is rj! :)
[54] rehynn4
Apr 19., Thursday 13:59 #35
Vlasz theSickness (#33) zenetre
+ nmi inf a dolog utletrl az OP-ban: KATT!
"az rzelmi viharokba kavar romnc opcik eddig flrekacsint kamerapozcii" -Walther von der Vogelweide
Apr 19., Thursday 13:55 #34
Vlasz theSickness (#33) zenetre
Itt utnaolvashatsz:
KATT!
KATT!

Nem azzal van a gond, ahogy a japn jtkfejlesztsrl vlekedik - sokan teszik ezt, az ember a sajt vlemnytl fggetlenl is legyint erre -, hanem az a md, ahogy s ahol ezt teszi.
Apr 19., Thursday 13:50 #33
Vlasz Vega (#32) zenetre
Most mr tnyleg elmondhatntok, tulajdonkpp mit is mondott a faszi!
Nem kapok privt zeneteket az oldalon, ne is rj! :)
Apr 19., Thursday 13:30 #32
Vlasz Warhawk (#27) zenetre
Az a gond, hogy van egy hatr, amit alaposan tlpett ez a jember, ezrt szemly szerint n is gy dntttem mr megjelens eltt, hogy legyen brmennyire is j - gy tnik az is lett, gratullok neki -, ennek az embernek n egy fillrt nem fogok adni.
Nem a jtk pozitv megtlse a krdses - ezek szerint nem csak n, hanem ms szmra sem -, hanem egyszeren arrl van sz, hogy az ipar egyik legnagyobb gykernek a jtkra nem vagyok kvncsi.
Elfogultsg, tudom, elismerem, vllalom.
[34] Laza
Apr 19., Thursday 13:24 #31
Vlasz flowerpower (#30) zenetre
Tessk, felhztam neked 0,8-al
GamerTag: LazaHunter ... Diablo 3 Battle Tag: LazaHunter#2295 ... Steam: **Laza** Twitch: http://twitch.tv/lazahun
Apr 19., Thursday 12:44 #30
A legjobb. apja f...t annak aki 1-t dobott r az rtkelsnl !!!
[111] dreampage
Apr 19., Thursday 11:02 #29
Els helyen debtlt a jtk a heti XBLA eladsi listn, teht nemcsak j, sikeres is. Ha lesz r energim, n is belenzek.
A jtknak soha nincs vge. | http://xbox.com/hu-HU | http://xbox.gamer365.hu | Telefonos gyflszolglat: 06 80 018 590
Apr 19., Thursday 10:43 #28
Vlasz Alwares (#20) zenetre
Van sajt tmja, gyhogy azt akr ki is lehet nevezni tippek-trkkk tmnak.
KATT!
nope
Apr 19., Thursday 7:24 #27
Vlasz rehynn4 (#19) zenetre
Ha japan jatekfejleszto lennel akkor ertheto is lenne, de mint europai vasarlo, szvsz inkabb a jatek erdekes, mint aki keszitette.
nope
[16] skiz0
Apr 19., Thursday 2:11 #26
Pc-re vrhat egybknt a kzeljvben esetleg?
PSN: mucsacso
[34] Laza
Apr 19., Thursday 0:03 #25
Vlasz Yeaf Kitri (#15) zenetre
Azt rtem, hogy mg dobozosban ltezik a tizen-x-ezer forintos kategria (lehetne ms is, csak nem nagyon l vele senki), addig XBLA-n van 3-4 fle, s ezek nagyjbl megegyeznek a PC-s rkategrikat.
A klnbsg annyi, hogy PC-n a dobozos jtkoknl is tbb kategria van, ami sokkal bartibb, mint a "minden szemetet egy rban" fajta.

Na, s a lnyeg, hogy azrt kell rlni a XBLA-nak, mert egyre jobb jtkok jelennek meg rajta, amelyeket gy legalbb bartsgos ron meg lehet venni ... klnben jval drgbbak lennnek (vagy nem lennnek).

Vannak akiknek pl nem tetszik, hogy a MineCraft 1600ms pont lesz, mikzben tszmolva mg mindig olcsbb, mint a PC-s ... s nem egy 2 rs tartalom.
Mindekzben minden dobozos szutykot megvesznek tizen-x-ezer forintos ron (ha megveszik)

Szval ezek megrik a pnzket
GamerTag: LazaHunter ... Diablo 3 Battle Tag: LazaHunter#2295 ... Steam: **Laza** Twitch: http://twitch.tv/lazahun
[42] Totti5
Apr 18., Wednesday 22:53 #24
Vlasz Warhawk (#17) zenetre
J tlet!
"Jl nz ki, rdekes, de ha nem ez lenne a cme, akkor jobb jtk lenne..." Xbox ONE - WiiU - WIN10
[39] getro2
Apr 18., Wednesday 22:50 #23
Vlasz rehynn4 (#19) zenetre
Mirt, mi volt? Nekem is rmlik valami, de most nincs kedvem kikeresni.
[54] rehynn4
Apr 18., Wednesday 22:45 #22
Vlasz liquid (#21) zenetre
Befolysolja a lelkesedsemet, mikor arra kerl sor, hogy anyagilag tmogassam az illett.

Fl OFF: A drogozs amgy nem zavar, a seggfejsg igen, s zenben is mindig rzkeny voltam az ilyesmire, az pl. teljesen alap, hogy nem veszek lemezt nekem nem szimpatikus eladktl.
"az rzelmi viharokba kavar romnc opcik eddig flrekacsint kamerapozcii" -Walther von der Vogelweide
Apr 18., Wednesday 22:33 #21
Vlasz rehynn4 (#19) zenetre
(Rockzent gondolom azrt hallgatsz - a tbbsgk drogos seggfej. Mi kze az alkot bunksgnak a jtkhoz?)
And since you asked: no. It's massive.
[59] Alwares
Apr 18., Wednesday 22:27 #20
Vlasz Warhawk (#17) zenetre
Az nem lenne rossz, mert n azt se tudom, hogyan kezdjek bele a rejtvnyek megfejtsbe
.titanic {float: none;}
[54] rehynn4
Apr 18., Wednesday 22:22 #19
Nem brok nem gondolni Fish tah GDC-s beszlsra, pedig nagyon tetszik a jtk
"az rzelmi viharokba kavar romnc opcik eddig flrekacsint kamerapozcii" -Walther von der Vogelweide
Apr 18., Wednesday 21:50 #18
Egy lassan 4-5 ves Elite gpet nyzok, s egy-kt helyen bizony akadtak kisebb megakadsok, de fagys nem trtnt. Azrt zavar.
Gondolom ms jelleg hiba, de a jtk maga nem ltja, hogy be lennk jelentkezve Live-ra.

Ettl fggetlenl zablnival a jtk, az tletek hatalmasak, a zenkkel pedig egsz egyszeren nem brok betelni.
Kt httel ezelttig radar alatt maradt, a korbbi kpek alapjn valahol elknyveltem a kvetkez Super Meat Boy-nak (amely szmomra kzel sem volt annyira bejvs, mint a tbbsgnek), de rlk, hogy vgl csak utnanztem. A Limbo s a Bastion ta nem tudott ennyire arcade jtk izgatni.
Nem kapok privt zeneteket az oldalon, ne is rj! :)
Apr 18., Wednesday 21:41 #17
Vlasz Totti5 (#8) zenetre
Erosen gondolkodom egy "Fez titkok" topicon, mert van benne egy jo adag.
nope
[27] Fre
Apr 18., Wednesday 20:47 #16
ez egy kegyetlen game! nagyon tetszik
PC PlayStation 4 (Hun_Fre_576)
[19] Yeaf Kitri
Apr 18., Wednesday 20:23 #15
Vlasz Laza (#12) zenetre
Mit rtesz azalatt, hogy "sznesebb az rszabs"?
Szerencsre nagyszer jtkok jelennek meg, gy nem kr rtk az 1200 pont, de nagyon nem vltozatosak az rak. 1200 vagy 800. Persze minden hten vannak akcik, amikor 50%-kal olcsbban meg lehet venni egy rgebbi jtkot, de ha lemarad az ember errl, akkor a tbb ves jtkrt is 1200 pontot kell fizetnie. Remlem, ha lecserlik a pontokat tnyleges pnzbeli rtkkre, akkor vltozik majd ez a rendszer is s az akcik jellege (persze ez nem valszn).
Welcome to Dota. It’s like chess, for idiots.
[367] Danee
Apr 18., Wednesday 20:15 #14
Oh hogy n mennyire imdom az ilyen pixelhalmazokat! Mr a kpekre nzni is jrzs. Na most sajnlom, hogy nincsen 360-am.
[33] backstab
Apr 18., Wednesday 20:10 #13
A 90 fokos plya-elforgsrl csak nekem ugrott be a Tombi! (Tomba!, Ore! Tomba stb.) cm PS klasszikus?
"Be an Optimist Prime, not a Negatron!"
[34] Laza
Apr 18., Wednesday 20:09 #12
Vlasz Totti5 (#10) zenetre
s nem is baj, hogy ezeket XBLA-n toljk, mert ott legalbb sznesebb az rszabs. Sok dobozos jtk a kzelbe sem r 1-2 10-20 dollros cmnek, s mg fele ron is a drga lenne
GamerTag: LazaHunter ... Diablo 3 Battle Tag: LazaHunter#2295 ... Steam: **Laza** Twitch: http://twitch.tv/lazahun
[34] Laza
Apr 18., Wednesday 20:05 #11
Nlam eddig az v kt legnagyobb meglepetse a Legend of Grimrock s a FEZ ... mindkett igazi klasszikus rtkeket kpvisel jtk, nem a mai 'puha tk' kategribl ... igazi kihvs azoknak, akik az elmlt 20 v jtkain nttek fel ... a mai jtkosoknak meg kstol abbl, hogy milyen is volt a jtkipar, amikor volt mg kihvs

Egybknt a grafikrl szlva ... a MineCraft is hogy nz ki, s mgis az utbbi vek egyik (mltn) legsikeresebb (csak az eladott pldnyszmok tekintetben is) jtka.
GamerTag: LazaHunter ... Diablo 3 Battle Tag: LazaHunter#2295 ... Steam: **Laza** Twitch: http://twitch.tv/lazahun
[42] Totti5
Apr 18., Wednesday 19:59 #10
Vlasz Warhawk (#6) zenetre
Naja hihetetlen mennyisget ontanak ki XBLAra, radsul ezek nagy rsze j jtkok. Lehet szidni az MSt hogy nincsenek exek 360ra ( butasg nyilvn ), de hogy az XBLAt nagyon nyomatja az nem krds.
"Jl nz ki, rdekes, de ha nem ez lenne a cme, akkor jobb jtk lenne..." Xbox ONE - WiiU - WIN10
[39] getro2
Apr 18., Wednesday 19:59 #9
Vlasz Warhawk (#6) zenetre
Ez kicsit off lesz, de azrt ha mr szba kerlt a felhozatal lerom:
szerintem a jelen generci egyik legnagyszerbb jtsa az online lehetsgek kibvtse, legfkpp az xbla/psn indie jtkok elterjedse. Emiatt a kisebb csapatok is nyugodtan kamatoztathatjk kreativitsukat - ha nem lenne ez a rendszer, taln a Braid, Limbo, PvS, stb. sem szletett volna meg.
A jtk rdekel, imdom az ilyen kpi vilgot, ht mg a logikai platformereket - alkalmasint taln be tudom ptolni valamelyik ismersnl.
[42] Totti5
Apr 18., Wednesday 19:57 #8
Nagyon, nagyon j platformer. Mr csak azt nem tudom, hogy az istenbe fogom megfejteni az egyes rejtlyeket
"Jl nz ki, rdekes, de ha nem ez lenne a cme, akkor jobb jtk lenne..." Xbox ONE - WiiU - WIN10
[19] Yeaf Kitri
Apr 18., Wednesday 19:51 #7
Vlasz Warhawk (#6) zenetre
BattleBlock Theatert vrom mr az els trailer ta, de mg mindig nincsen megjelensi idpontja. Amiatt pedig egybl rohannk pontot venni.
Welcome to Dota. It’s like chess, for idiots.
Apr 18., Wednesday 19:47 #6
Vlasz Yeaf Kitri (#5) zenetre
s mg mennyi fog! Ez az v extrm ersnek tnik ebbl a szempontbl.
nope
[19] Yeaf Kitri
Apr 18., Wednesday 19:43 #5
Most nincs pontom (se idm) a jtkra, de nyron biztosan beszerzem. Nagyon kvncsi vagyok, hogy mi mindent tudtak kihozni belle, szerintem nem fogok csaldni. Logikai platformerek amgy is a kedvenceim kz tartoznak s ez a pixeles kpi vilg is kzel ll a szvemhez. Azt hiszem a kvetkez vsrlsomnl nem jtkot, hanem egy halom pontot fogok venni. Sok j arcade jtk jelent meg mita elkltttem az utolst pontom.
Welcome to Dota. It’s like chess, for idiots.
Apr 18., Wednesday 19:38 #4
Vlasz Coooler (#2) zenetre
Nem igazn tudni. A pontos hiba az albbi:
"A small subset of older Xboxes with smaller hard drives can’t run the game at all. The game has trouble running off a USB stick. Crashes are occurring in specific levels or situations. In a rare situation (exiting the game from the “wall village” interiors), the save file becomes unusable. Nasty stuff."

Renaud elment egy htre nyaralni, ha visszajn, akkor nekilt a hibkat kijavt patchnek.
Megjegyzs: nekem rgi gpem van, sszesen taln ktszer rccent a frame rate, mindktszer akkor, mikor kzben mentett is.
nope
[35] wodbear
Apr 18., Wednesday 19:37 #3
Jv hten lesz j gpem, trial nagyon tetszett, erre is van pontom meg a trials evo-ra is, gyhogy mindkett vtel.
"Az interneten tallhat idzetekkel az a baj, hogy nem tudhatjuk kitl szrmaznak" - Jzsef Attila
[23] Coooler
Apr 18., Wednesday 19:34 #2
Hogy hogy csak a rgebbi gpeket rintik a technikai problmk?
"One day I'm gonna save your ass, and you're probably gonna wanna kiss me!"
[25] nasty
Apr 18., Wednesday 19:32 #1
Akarom. vek ta.
vrjl !!!!!!!!!!!!!!! jl olvasok ? a nintyisek mgjn fognak elgedni
Fez adatlap
3 v felettieknek Tindzsereknek
Kiad: N/A
Fejleszt: Polygon Magic
Megjelens:
Kategria: Puzzle
Online jtkmd: Nincs

A szerkesztsg rtkelse:
9
Ami tetszett
- Zsenilisan sszerakott vilg
- Igazi emberes, agyzsibbaszt feladvnyok
- Durva mennyisg tartalom
- Kitn audiovizulis lmny
Ami nem tetszett
- Nhny, fleg a rgebbi gpeket rint technikai malr s frame rate ess
Olvasi rtkels: 64.8 (10 szavazat)
Ez a jtk nem jelent meg msik platformon

48 | [Teszt] Fez

gy nz ki, hogy az idei v lesz az, mikor sok "ezer ve" fejlesztett XBLA jtk vgre tnylegesen megjelenik. Ezt a sort kezdi az t ve kszl Fez, mely egy trbeli trkkel prblja megnyerni a jtkosokat magnak. Hogy sikerlt-e becsavarodnunk tle, tesztnkbl kiderl!
Tovbb a jtk adatlapjra / frumba