SakuraCon 2007 Tavasz

Oldern2007.05.14. 20:30

SakuraCon 2007 - Prelude

Legutóbb az Őszi animecon kapcsán olvashattatok beszámolót a magyar anime-manga rajongók rendszeres találkozójáról: akkor és ott fontos kérdések merültek fel az eszméletlenül nagy tömeg és a programok viszonylagos egyoldalúsága miatt. A tavaszi SakuraCon-ra pontosan ilyen hangulatban telt a készülődés: a legnagyobb kérdőjel az volt, hogy vajon sikerül-e a szervezőknek mindenki számára élvezhető rendezvényt szervezni, vagy idén is csak a cosplay-rajongók és a nagyon sok pénzt elkölteni vágyók fogják jól érezni magukat? A válasszal szerencsére nem kell sokáig várni: a SakuraCon ezúttal két napossá alakult, ezzel csökkentve az egy napra eső emberek számát, és növelve az érdekes programok mennyiségét. Ha egy mondatban kellene összefoglalni, mit láttunk a Petőfi Csarnok környékén az érettségi előtti hétvégén: sok-sok különösen színes ruhába öltözött lelkes rajongót, és ezernél is több, a távol-keleti kúltúrát ismerő és szerető fiatalt.

A helyszín és az időpont tehát ismert volt - a tavalyi elképesztően hosszú sor sokaknak feladta a leckét - ezúttal is rengetegen igyekeztek elővételben jegyet vásárolni: ez igen érdekes következményekhez vezetett. Azok, akik helyben kívánták megvásárolni a jegyet, gyakorlatilag minimális várakozást követően bejutottak, az "elővételes sor" pedig folyamatosan duzzadt - még szerencse, hogy azért annyira sokat senkinek sem kellett várnia. A szervezők egyébként hasonló felépítést alkalmaztak, mint legutóbb: a központi teremben folyamatosan váltották egymást a versenyek, az amv vetítések (anime music videó - szabadon választott zenére összevágott képsorok, remek kedvcsináló bármelyik sorozathoz) és a bejelentések; a hangsúly ezúttal az Amv versenyen és a Cosplay versenyen volt (elképesztően sokan mérték össze erejüket ennek keretein belül, és még többen érkeztek beöltözve csak a móka kedvéért) - ennek köszönhetően azok, akiket nem túlzottan érdekelt ez az évek óta túlzottan nagy figyelmet kapott szokás (erről is beszéltünk már legutóbb), azok remekül érezhették magukat a kistermekben és a folyosókon.

Programok?

Mivel a Gamer365 elsősorban gaming orientáltságú netes lap, így nem mehetünk el a Conon prezentált játékgépek bemutatása mellett: volt viszonylag nagy kivetítőn zajló MarioKart Double Dash, volt legalább két darab Wii (itt a Sports és a Raving Rabbids kipróbálását tették lehetővé), illetve a jó öreg PlayStation 2 is tiszteletét tette, egy dobolós ügyességi játékkal plusz a szokásos Naruto Ultimate Ninja verekedős mókájával. Visszatért a jó öreg helyben elkészítendő munkákkal operáló rajzverseny is (a normális "megrajzolom, jelentkezek, beküldöm" változat is tiszteletét tette - ELKÉPESZTŐ alkotásokkal....), és természetesen a szokott tömegeket vonzotta a karaoke-verseny is... eme program csúcspontja nem lehetett más, mint a cikkíró és Masamune koma által előadott Gackt: Redemption darab - versenyen kívül, természetesen ; ) After party is volt, JROCK és Visual Kei stílusban - tavaly viszonylag hamar be kellett fejezni a mulatást, ezúttal azonban hajnalig mehetett a móka - az első buszra való várakozás máris jóval elviselhetőbbnek tűnt a kitolt időpont segítségével.

Konklúzió következik, a programokat illetően: remek dolog, hogy ismét teret nyertek az alternatív programok és versenyek is, talán egyszer megérjük, hogy nem a cosplay lesz a középpontban: érdekes előadásokat hallhattunk a Cypepunk szerepéről és a Yaoi/Shounen Ai térnyerésről is (ez utóbbi megérne egy misét - de nem feltétlenül való minden olvasónknak, így a részletes elemzéstől most eltekintenénk...), vagy a koreai történelem és a japán iskolarendszer rejtélyeiről: a szórakozás mellett tehát a művelődés is fontos szerepet kapott. Ez volt az a része a Connak, amely az előző alkalommal kifejezetten alulprezentált volt - így a fejlődés nyilvánvaló. Örülünk? Naná.

Outro

Ez a beszámoló nem próbálta meg kiváltani a SakuraCon által nyújtotta élményeket: ahhoz ott kellett lenni - így próbáljunk meg ismét a jövőbe nézni, és elgondolkozni egy picit, a scene jövőjét illetően. A Conon rengeteg bejelentés történt, az eddig bemutatott sorozatok (Princess Ai, Árnybíró, Usagi, Warcraft, plusz a Global mangák) mind-mind folytatódnak: ez pedig jelzi, hogy tényleg van pénz végre Magyarországon is a mangakiadásban - az új bejelentések (Naruto, Kenshin, új Global szériák, még hentai manga is jelenik majd meg...) pedig mutatják, hogy igencsak dinamikusan növekvő piacról van szó. Átalakul az Aplusz is, helyét hamarosan egy Animax névre hallgató csatorna veszi át - ahol olyan szériák fognak bemutatkozni, mint a Jigoku Shojo... az animecon sikeresen állja a sarat, a jövőben pedig amire érdemes lesz vigyázni, az a jobban titokban tartott bejelentések (mindent, ismétlem: mindent megtudhattunk a con előtt is, hiába itt jelentették be...) és tessék elgondolkozni a hírességek meghívásán is: a külföldi rendezvényeken rendre japán mangakák, rendezők vagy vezető animátorok tartanak előadást - kérdés, hogy a magyar közösség megérett-e egy ilyen esemény tiszteletben tartására.

Abban szinte biztosak lehetünk, hogy a két napos időtartam maradni fog, hisz ez elviselhetővé varázsolta a jelenlevő tömeg méretét mindkét napot illetően. Cosplayerek, kezüket dörzsölő árusok, lelkes animések, egy dinamikusan növekvő közösség, és a köré épülő piac bejelentései - ez volt a SakuraCon 2007-es évének tavaszi kiadása, a következőre nyáron kerül sor. Várjuk szeretettel. ^_^

A képekért köszönet Rudymester-nek, további képekért katt ide, a galériánk pedig hamarosan non-cosplayer képekkel is bővül - amint elhárulnak bizonyos tecnikai jellegű akadályok : )

Ha tetszett a cikk, és megteheted, akkor támogass minket patreonon!

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
eyJodG1sIjoiPGlmcmFtZSBmcmFtZUJvcmRlcj0wIHNyYz1cImh0dHBzOlwvXC94Ym94MzY1Lmh1XC9iYW5uZXJcIiB3aWR0aD1cIjMwMFwiIGhlaWdodD1cIjIwMFwiPjxcL2lmcmFtZT5cbiIsImltYWdlcyI6W10sInVybCI6IiIsInBhdGgiOiJcL35mc1wvYmFubmVyXC8wMFwvMDBcLzB5XC8iLCJpZCI6MzR9

Szigorít a Steam, meglepetés megjelenések - ez történt szerdán

Továbbá: Sand Land, Bit.Trip ReRunner, Lords of the Fallen, Insurmountable, Rotwood, Island of Winds.

6 órája
13

Stellar Blade

A Shift Up mérnöki pontossággal tervezte meg első konzolos játékának köztudatba emelését. De vajon van-e több a csinos külcsín alatt?

22 órája
6

Feltámad az Infogrames, Metaphor: ReFantazio megjelenés - ez történt kedden

Továbbá: Stellar Blade, Destiny 2, Morbid: The Lords of Ire, Remnant 2, 2XKO, Indika, Karma: The Dark World.

1 napja
11

Meghasad az Embracer, új Gyűrűk Ura játék - ez történt hétfőn

Továbbá: Starlight Games, Tales of the Shire, Star Wars Jedi: Survivor, ID@Xbox Digital Showcase, PowerWash Simulator, The Whims of the Gods.

2 napja
13

Heti megjelenések

3 napja
3

The Smurfs 2 - The Prisoner of the Green Stone - Hupizöld Törpikék

A Microids tavaly év végi felhozatala igen kellemesen alakult, sajnos nem is volt időnk minden fontosabb címükre ránézni. Most a tavaszi üresjáratot kihasználva vissaztérünk a Hupikék Törpikékhez!

3 napja

Anomaly Collapse

Teszteltük a legújabb roguelite próbálkozást, ami ezúttal az egy dimenziós csataterekből próbálja kihozni a maximumot - és mindezt nem is akárhogyan teszi.

4 napja
1

Eiyuden Chronicle folytatás, Prison Architect 2 csúszás - ez történt pénteken

Továbbá: Kena: Bridge of Spirits, Sclash, Biped 2, Unending Dawn.

5 napja
3

Új projektek a Lariannál, bemutatkozott a Kingdom Come: Deliverance II - ez történt csütörtökön

Továbbá: F1 24, Fabledom, Darkest Dungeon II, V Rising, Human Fall Flat 2, Cozy Caravan, Remnant 2.

6 napja
2

Lovagregény újratöltve: bejelentették a Kingdom Come: Deliverance 2-t

Mi már egy hete tudjuk, de csak most szabad róla beszélni. A Plaion és a Warhorse Studios párosa bejelentette a sikeres lovagregényük folytatását, a Kingdom Come: Deliverance II-t.

6 napja
1

Botany Manor

Egyedül sétálgatni egy viktoriánus kori udvarházban, feljegyzéseket olvasgatni és virágokat növeszteni? Izgalmasabb, mint hinnéd! Tesztlaborba vittük a Botany Manort.

6 napja
6

Baldur's Gate fejlesztővadászat, Ghost of Tsushima gépigény – ez történt szerdán

Továbbá: Sea of Thieves, Potionomics, Crow Country, Mullet Mad Jack, Dementium: The Ward.

7 napja
3

Sok jó indie 20 percben is elfér - Nintendo Indie World Showcase összefoglaló

A kis címek is tudnak izgalmasak lenni: a Nintendo legújabb indie-specifikus adásában láttunk is jó néhányat - nem csak Switch-re! Összegyűjtöttük nektek a látottakat.

7 napja
6

Children of the Sun

A Devolver Digital továbbra is remek érzékkel karolja fel az ígéretes, egyedi, kreatív projekteket. René Rother debütáló alkotása sem lóg ki a texasi kiadó portfoliójából. Na de miért érdemes odafigyelni rá? TESZT!

7 napja
1

Műsoron az indie-k, folytatódnak a leépítések – ez történt kedden

Benne: Nintendo Indie World Showcase beharangozó, Take-Two és Kwalee leépítés, Rolling Hills bejelentés, Capes és Athenian Rhapsody megjelenési dátumok.

8 napja
4

Game Pass: mozgolódás április második felében

A hónap második fele talán elsőre csendesebbnek tűnik a megszokottnál, de még így is számos izgalmas premier címet találhatunk a listában.

8 napja
1

A Nintendo kihagyja a Gamescomot, Keanu Reeves lesz Shadow hangja – ez történt hétfőn

Továbbá: No Rest for the Wicked, One Piece Odyssey: Deluxe Edition, Sand Land, Telebbit, Horrific Xanatorium.

9 napja
17

Ereban: Shadow Legacy – Árnyakkal sunnyogó

A sunnyogást az árnyakba olvadással keverő koncepciójával az Ereban már korán felhívta magára a figyelmet. A játékot a régi idők nagy lopakodós címei iránt érzett határtalan tisztelet hívta életre. De ebből vajon mennyit sikerült átemelni és jól értelmezni? Teszt!

2024.04.15.

EDGE #397 pontszámok

Dragon's Dogma 2. Rise of the Ronin. Alone in the Dark. Princess Peach: Showtime! Izgalmas címek. Rendkívül vegyes pontozás.

2024.04.15.
21

Heti megjelenések

2024.04.15.
2

eyJodG1sIjoiPGRpdiBjbGFzcz1cIi0tbXB1LXt7aWR9fVwiPlxuPGEgaHJlZj1cInt7dXJsfX1cIiB0YXJnZXQ9XCJfYmxhbmtcIj5cblx0PGltZyBjbGFzcz1cImJpZ1wiIHNyYz1cInt7cGF0aH19cGF0cmVvbi1tcHUucG5nXCIgc3R5bGU9XCJ3aWR0aDozMDBweFwiPlxuPFwvYT5cbjxcL2Rpdj4iLCJpbWFnZXMiOlsiXC9+ZnNcL2Jhbm5lclwvMDBcLzAwXC8xMFwvcGF0cmVvbi1tcHUucG5nIl0sInVybCI6Imh0dHBzOlwvXC93d3cuZ2FtZXIzNjUuaHVcL2FydGljbGVcL3BhdHJlb24iLCJwYXRoIjoiXC9+ZnNcL2Jhbm5lclwvMDBcLzAwXC8xMFwvIiwiaWQiOjM2fQ==