[Teszt] Solatorobo: Red The Hunter
Kapcsold jtk: Solatorobo: Red the Hunter (nds)
Eddig 15 hozzszls
mcmacko
2011. September 11.
Sunday 09:30
A Nintendo DS tipikusan az a masina, amely letciklusnak mindegyik szakaszban kpes volt minket elvarzsolni valamilyen ton-mdon. A 3DS megjelensvel termszetesen a Dual Screen a vgs stdiumba rkezett, felhozatal tern azonban most sem lehet okunk a panaszra. CyberConnect2-k legjabb jtka (az egykori Tail Concerto kvzi folytatsa) pldul rgtn beclozza a gp szoftverknyvtrnak a krmjt, s sikeresen lvi ki magt a cscs-cmek kz. A Solatorobo: Red The Hunter ugyanis az egyik legszebb-legtletesebb jtk, amivel kzikonzolon tallkoztunk.Trtnetet tekintve a japn fejlesztk nem mentek messzire a JRPG mfajhoz ill tradciktl: termszetesen itt is a vilg megmentse a tt. Trtnetnk fhse Red - a nagyszj, kutyafl vadsz - kapzsisgnak ksznheten a Juhsz Kztrsasgra szabadtja az apokalipszis elszelt, gy nem marad ms vlasztsa, minthogy trsaival s Dahak robotjval kiegszlve utnajrjon a legutbbi zskmnyt vez rejtlynek. Klasszikus felvezetsrl van teht sz, amely azrt sok-sok jtkra utn tartogat bven meglepetseket s fordulatokat - st a trtnet vgnl (felnl?) sem maradunk odacsaps csavar nlkl. Ami mgis a Solatorobo igazi klnlegessgt jelenti, az a felhk kz lmodott kutya-macska vilg, vaskos steampunk betssel, robotokkal s cuki karakterekkel.

A robotok termszetesen kzponti elemt kpezik a jtknak. A hatalmas karokkal rendelkez Dahak robotunkat egy idom-illesztegs minijtkban tudjuk fejleszteni, az tpolsra pedig a harcok miatt lesz szksg. Red a Dahakban lve mindenfle trgyakat s ellenfeleket fel tud kapni, azokat pedig kpes egymsnak hajtani. A harc szinte 100%-ban erre a “megmarkolom s elhajtom” taktikra pt, a vltozatossgot pedig a klnbz ellenfl-tmadsmintk kiismerse szolgltatja. A buny tletes kialaktsa ellenre is sajnos nha agyatlan gombdarlsba fullad, de legalbb nincs tlhzva a hr: egy-egy csata szinte msodpercek krdse alatt lenyomhat, s ez a gyors, prgs felfogs a jtk misszistruktrjra is jellemz - gy mutatja be a Solatorobo a kzikonzolos jtktervezs ktelez figurit. A kldetseket tbbnyire a vilgokban lelhet quest-kereskedknl vehetjk fel, de termszetesen itt sem kell bonyolult, tlsgosan kiterjed misszikra gondolni. A sztorit elreviv feladatok nagyobbacska, puzzle feladvnyokat is tartalmaz dungeonk mlyn rejtznek. Mikzben a nyolcvan quest lezzsn fradozunk, minijtkokkal is ssze fogunk futni, melyek kzl a kzepesen irnythat lgi-kart versenyeket rdemes kiemelnnk (multiplayerben is jtszhat, helyi wireless hlzaton, tbb krtyval), de robotunkkal lgi-horgszaton s gladitormrkzseken is rszt fogunk majd venni.Nem tudjuk milyen anyaggal prgettk magukat a CyberConnect2-nl dolgoz grafikusok, de az biztos, hogy a Solatorobo az egyik legszebb DS jtk, amivel tallkoztunk. Az hagyjn, hogy a vilgoknl remekl keverik a 2D-3D elemeket a ksztk, de egyes tvezetknl ezt a technikt a cscsra prgetik a karaktermodellek brzolsa rdekben. A ltvny szpsge persze nem pusztn technolgiai krds - gynyr, sznes, atmoszferikus vilgokat fogunk vgigjrni. Az embernek szinte kedve szottyanna belevetnie magt az g pixelcenjba vagy kilni mondjuk Spinon egyik magaslati pontjba. A ltvnyt hatkonyan tmogatja a remek midi-muzsika is, amely szpsges s fogs dallamokkal kszik be a halljratokba. Fles hasznlata vastagon ajnlott - mr ha tltesszk magunkat a hsk furcsa francia beszlsain. Teljes szinkron sajnos nincs, de a jtk mrett (s grafikai elemeit) tekintve nem csodljuk, hogy nem maradt a krtyn egy bit hely sem a teljes digitalizlt szvegnek.A Solatorobo teht abszolt ajnlott minden DS-3DS tulajdonosnak. St, a knnyed JRPG jtkokat kedvel kznsgnek mr-mr ktelez tananyag. CyberConnect2-k okosan porciztk a tennivalkat, ugyanakkor a Solatorobo egy kis elhivatottsgot is megkvetel az embertl - hiszen az els pr ra lass beleolvadst kvn meg a jtkostl. A prgs misszistruktra mellett az tvezetk is elg lomhnak hatnak, de ezek csak aprsgok, amelyek nem romboljk szignifiknsan az lmnyt. A jtk sok ponton szinte tl is lp az N64-PS1 korszak knlatnak sznvonaln, ez pedig nem kis sz a mai szemmel nzve mr igencsak elavult kzikonzol teljestmnyt tekintve.

[11] Vladi
Sep 13., Tuesday 13:54 #15
Szerintem, ha valban ilyen gyorsan kifogyott az zletekbl, akkor j esly van jranyomsra.
www.fumax.hu https://www.youtube.com/channel/UCDYJEhZkW6cfstiLBNEGTEw
Sep 12., Monday 6:56 #14
Nagyon tetszs! Ha valaki esetleg jr az emltett csillagozott helyszneken s szeretne segteni beszerezni nekem, rmmel vennm.
let the sun never blind your eyes
[23] Leslie
Sep 11., Sunday 22:51 #13
Le a kalappal!

KATT!
A folyamatos nkritika nyomorba dnt! Ne hagyd hogy msok dntsk el helyetted van-e helyed ezen a vilgon!
[54] rehynn4
Sep 11., Sunday 21:13 #12
Vlasz mcmacko (#10) zenetre
Nem csak DS-en, ez konkrtan nintends sajtossg lett platformtl fggetlenl ebben a generciban.
"az rzelmi viharokba kavar romnc opcik eddig flrekacsint kamerapozcii" -Walther von der Vogelweide
[18] Plasma
Sep 11., Sunday 20:54 #11
Valahogy j ideje nem kvetem mr a DS-es jtkfelhozatalt, pedig magt a gpet imdom. Beszerzem szerintem ezt a jtkot, aztn majd az Advance Wars utn bele is nzek
Sep 11., Sunday 20:16 #10
"mindent hromszor rgnak a szmba" ... DS-en ezzel valahogy elszaladtak pr ve. Azta nem is nagyon lttam olyan JRPG-t, ahol ez ne lenne minimlisan is problma.
"This is our time to medicate..."
[26] shearer
Sep 11., Sunday 20:08 #9
Nagyon-nagyon kellemes meglepets volt a jtk, aki szereti a JRPG-ket, annak rdemes vele egy prbt tennie, nem egy szokvnyos cucc, s pont ezrt nagyon szerethet. Noboteru Yuki keze nyoma rezhet a kpi vilgon, ami szintn pluszpont.

Ami nem tetszett: szellemi fogyatkosnak nzi a jtkosokat. Tudom, hogy a legtbb JRPG ilyen de itt mr rjngtem, hogy mindent hromszor rgnak a szmba, hatszor elismtlik, ngyszer le kell okozni, mikzben mg pirossal ki is van emelve a lnyeg a szvegben.
Kimentek a tankok, bejttek a bankok.
Sep 11., Sunday 19:30 #8
Vlasz Inzagi (#7) zenetre
Mozgsban mg durvbb. Voltak olyan rszek, ahol nem hittem a szememnek. Lehet ltni, hogy trkkznek a spriteokkal meg a poligonokkal, de az sszhats fenomenlis.
"This is our time to medicate..."
[21] Inzagi
Sep 11., Sunday 18:38 #7
ahhoz kpest hogy ds jtk baromi szp
Mieltt kritizlod helyes rsom! Magyar nyelvet n tanultam(s tanulom is mg) mert nem ez az anyanyelvem!
Sep 11., Sunday 15:07 #6
Vlasz ZS0LTI (#5) zenetre
gy tmogatjuk a hazai forgalmazkat.
"This is our time to medicate..."
[11] ZS0LTI
Sep 11., Sunday 14:43 #5
Ksz, a legkzenfekvbb dolog, hogy itthon, boltban nzzem meg, eszembe sem jutott.
[33] backstab
Sep 11., Sunday 14:40 #4
Vlasz ZS0LTI (#2) zenetre
Mlt hten a Mammutos Sa**rnban s a West Endes M***a Ma**tban is lttam pr darabot.
"Be an Optimist Prime, not a Negatron!"
Sep 11., Sunday 14:04 #3
Vlasz ZS0LTI (#2) zenetre
Itthon mg egszen biztosan lehet kapni az EU verzibl.
"This is our time to medicate..."
[11] ZS0LTI
Sep 11., Sunday 13:20 #2
Jnak tnik, kellene is a jtk, de gyorsan krlnzve az EU verzi mr most rare item (pedig 2 hnapja sem jelent meg), max abban remnykedhetek, hogy a szeptember vgn megjelen USA vltozatot viszonylag olcsn be lehet majd szerezni.
[13] szako
Sep 11., Sunday 11:58 #1
n nem rnm fel a DS-nek, hogy elavult, lvn egyrszt megjelensekor sem szmtott tl ersnek hardverben, lvn mert a sikernek ez volt az egyik legfontosabb zloga.
egy ers hardverre drga fejleszteni, gy egszen biztosan nem kaptunk volna annyi tletes, friss, fggetlen fejlesztktl szrmaz jtkot, amennyihez vgl szerencsnk lehetett, s ami egyfajta msodik aranykort jelentett a 8 bites korszak utn.

nem hiszem, hogy ennek a 3DS megjelensvel vge szakadna. sajnos a 3DS-re mr jval drgbb a fejleszts, ezrt lehet, hogy kapunk r Tekkent, de taln elfelejthetnk r szz msik, eredeti jtkot.
ezeket azonban szerintem kiadhatjk majd DS-re.
rszint a 3D-t sem brja mindenki melygs nlkl (ezrt kikapcsolja, nem ignyli), rszint mert a 3DS is lejtssza a DS jtkokat.

amit n ltok jelenleg (s aminek taln lehetne is rlni hosszabb tvon), hogy a DS gpek letciklusa ugyan vget rhet, de DS-jtkokat tovbbra is bsggel adhatnak ki, akr jabb hossz veken t - a 3DS jtkokat "teljes" rszabssal, a DS-jtkokat pedig mr megjelenskor cskkentett ron knlva.

gy mindenki jl jrhat: a kis fejlesztk profitlhatnak tovbb az olcs DS-fejlesztsekbl s prblkozhatnak a sajt tleteikkel, a nagy cgek betmadhatjk a 3DS-t, az eld sikeressgre apelllva - a vsrlk pedig megkaphatjk a hardcore s casual jtkokat is, radsul vehetnek olyan j megjelenseket a gpre, amelyek felbe kerlnek a megszokottnak. (s akkor mg ott a Store is, amiben szintn bven van lehetsg, pl. npszer vagy ritka Advance-jtkokat kiadni szintn olcs ron.)

szval a magam rszrl remlem, a vltozatos szoftverknlat minden eddiginl bvebb lehet, ha sikerl a DS-jtkokat megfelelen pozicionlni az j gp esetben - adja a Fejleszt, hogy mg sok-sok, a fentihez hasonl remek jtk jjjn ki r a kvetkez vekben!
Solatorobo: Red the Hunter adatlap
Mg nincs besorolva Mg nincs besorolva
Kiad: Namco
Fejleszt: CyberConnect2
Megjelens: 2011. Jul 01.
Kategria: Akci
Online jtkmd: Van

A szerkesztsg rtkelse:
8
Ami tetszett
- Szemkprztatan gynyr s hangulatos;
- tletes s fordulatos;
- Kegyetlenl belopja magt az ember szvbe;
Ami nem tetszett
- Lassan indul be;
- A prgs struktrja ellenre nha igencsak lomha tud lenni.
Olvasi rtkels: 150 (4 szavazat)
Ez a jtk nem jelent meg msik platformon

15 | [Teszt] Solatorobo: Red The Hunter

A DS szoftverknlata sokak csodlatt kivvta az vek sorn. A gp letciklusnak a vgn sem maradunk risi lmnyek nlkl: legutbb a Solatorobo ejtett minket multaba. Kutyk s robotok a felhk kztt - avagy mit lehet kihozni a tgabb rtelemben vett JRPG mfajbl. Teszt.
Tovbb a jtk adatlapjra / frumba