[Teszt] Michael Jackson: The Experience (Kinect)

Michael Jackson: The Experience (Kinect)

mcmackoGéczy Attila2011.04.20. 17:00

”A világ legjobb tanulási módszere, ha munka közben nézzük a mestereket.”

A fenti idézet magától Michael Jacksontól származik, aki halála után valahogy ismét visszakerült a populáris kultúra pódiumára. (Ilyen ez a popszakma, vagy mifene...) Koncertfilm, új album, közreműködő művészek, és táncos videojátékok... ahogy a huszonegyedik század közönsége megkívánja. A fenti idézethez a Kinect verzió apropóján tudunk visszakanyarodni. A Microsoft mozgásérzékelős megoldását sokan próbálták megérteni, még többen fejlesztettek rá szoftvert, a Kinect-esszenciát azonban kevesek értették meg igazán. Persze itt rójuk le a tiszteletünket a kivételnek, és mindjárt elárulunk egy nagy titkot. A Michael Jackson: The Experience készítői megfogadták Jacko tanácsát, és javarészt tanultak az első hullámban megjelent Kinect címek hibáiból. Így a liladobozos kínálat egy újabb arra érdemes címmel bővült - sokak örömére.

Az MJ:TE nem épít a korábban megjelent (és általunk is tesztelt) Wii verzió mechanikájára. A készítők kidobták az újraskinezett Just Dance játék alapelemeit és nulláról építették újra a definitiv Jacko videojátékot. Ennek megfelelően a táncolás érzékelése (és a lekövetendő mozdulatok mintája) is a Kinect stílusához igazodott. A hirtelen gesztusok helyett a nagy és látványos mozgások dominálnak, amelynél a sziluettünkkel való játék legalább annyira szerepet kap, mint a jól elkülöníthető kar és lábmunka. A tánckoreográfia is különbözik a Wii platformra megjelent játéktól, de daltól függ, hogy hol melyik verzió kínálja az élvezetesebb táncfeladatokat. A szükséges mozdulatok oldalt érkeznek “tánc-kártyákon”, melyek alapján előre fel tudunk készülni a következő lépésre. Természetesen ehhez gyakorlat kell - az MJ:TE meglehetősen gyorsan váltogatja a koreográfiai elemeket, de szerencsére a tipikus lépéseket hamar megtanuljuk majd. (Mesetereivé csak hosszas gyakorlás után válhatunk...)

A játék körülbelül ugyanazokat a slágereket kínálja a lemezen, mint a Wii verzió, az előadásmódot viszont minden menet előtt megváltoztathatjuk. Klasszikus nehézségopciók nincsenek, ugyanakkor daltól függően tudunk tánc, ének-tánc, és ez utolsó komplexebb variációit kínáló mester-előadást indítani. Az ének kiválóan lett implementálva technikailag, hiszen a Kinect mikrofon gond nélkül felismeri a hangunkat, végső esetben USB perifériát is elfogad a szoftver. A hangmagasság érzékelés pontosságával sem volt problémánk.

A dalok nehézségét az egész flottul navigálható menüben azért mutatja a menüsor, de kicsit következetlen a szinteket kihagyó tervezői döntés, révén mégiscsak pontokra megy a játszma, egy árkád jellegű élménynél pedig elengedhetetlen a jól szabályozható kihívás. A bónuszok gyűjtögetése ezúttal is nagy türelmet és kitartást igényel - az achievementek megnyitásához szükséges csillagokért is durván meg fogunk izzadni.

A tesztnek koránt sincs vége, a következő oldalon folytatjuk!

Kifejezetten üdítő volt a Wii verzió fakó látványvilága után belecsöppenni a 360-Kinect által megjelenített Jacko-univerzumba. A nóták elején bejárjuk a klasszikus videoklip helyszíneket, a helyszínek pedig dal közben is a videók látványosságaiból mutatnak fel egy-egy tipikus mozzanatot. Kevésbé izgalmasak a régebbi dalokhoz csatolt fantáziadíszletek, ellenben az ügyes effektezés és a sziluettünk fölöttébb látványos megjelenítése mindig feldobja a látványt.

A játék multiplayer porciója alapvetően egymás elleni pont-küzdelemből áll (ekkor a játékosok kétszer előadják ugyanazt a dalt, majd a több pontszámot elért csapat nyer), de van kooperatív mód is, ahol random kell beugrania egy-egy szakaszra a regisztrált játékosoknak. Legföljebb négyen állhatunk így sorba lokális játéknál. A LIVE támogatásba sajna a DLC támogatás mellett nem került be az online játék - ez a többi Kinectes próbálkozás tükrében említésre méltó hiányosságnak tűnhet.

A játék szerencsére igazi meseország azoknak, akik ismerik és kedvelik MJ-t. A Michael Jackson: The Experience hasonlóképp tiszteleg a nagy művész előtt, mint annak idején a Harmonix-féle Rock Band: Beatles tette a maga főszereplőivel. És mint már számtalanszor leírtuk: ezekkel dalokkal nem lehet hibázni. Az éneklés tovább szélesíti a Kinecten kiteljesedő táncos-zenés zsánert. A következő műfajtárs játéknál reméljük már kiforrottabb lesz a mód- és nehézségválasztás (bizonyos daloknál nem is tudjuk az összes performansz-lehetőséget kiválasztani), és azt is reméljük, hogy egy esetleges új "Experience" játék esetében kicsit bővebb lesz az alapból elérhető dalok listája. A zenés tribute- (másképpen emlék) játékok etalonjának számító Beatles sem tudott sokkal többet, de ott az élmény talán töményebb (és nem mellesleg meghatóbb) volt.

*“Soha, semmivel sem vagyok elégedett. A tökéletességre törekszem; éppen ettől vagyok az, aki.”

És valóban. Jackson munkásságában tagadhatatlan a maximalizmus hatása. Művei erejétől mind a rajongók, mind pedig a kortárs zenészek leborulnak. A Michael Jackson: The Experience X360-as változata bár nem tökéletes, azért a kifejezetten jól sikerült Kinect címek közé sorolható. A művész életművéhez maximális tisztelettel, de nem maximalista megvalósítással nyúl. Ellenben az apró hiányosságai ellenére is harsányan szórakoztat. A Dance Central-t nem üti le a trónjáról, de a mozgáskövető szenzor tulajok számára egy koncentrált csomagot jelent abból, amit a Kinect tud, és abból, ami miatt Michael Jackson az volt, aki.*

Ha tetszett a cikk, és megteheted, akkor támogass minket patreonon!

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
eyJodG1sIjoiPGlmcmFtZSBmcmFtZUJvcmRlcj0wIHNyYz1cImh0dHBzOlwvXC94Ym94MzY1Lmh1XC9iYW5uZXJcIiB3aWR0aD1cIjMwMFwiIGhlaWdodD1cIjIwMFwiPjxcL2lmcmFtZT5cbiIsImltYWdlcyI6W10sInVybCI6IiIsInBhdGgiOiJcL35mc1wvYmFubmVyXC8wMFwvMDBcLzB5XC8iLCJpZCI6MzR9

Eiyuden Chronicle folytatás, Prison Architect 2 csúszás - ez történt pénteken

Továbbá: Kena: Bridge of Spirits, Sclash, Biped 2, Unending Dawn.

1 órája

Új projektek a Lariannál, bemutatkozott a Kingdom Come: Deliverance II - ez történt csütörtökön

Továbbá: F1 24, Fabledom, Darkest Dungeon II, V Rising, Human Fall Flat 2, Cozy Caravan, Remnant 2.

1 napja
2

Lovagregény újratöltve: bejelentették a Kingdom Come: Deliverance 2-t

Mi már egy hete tudjuk, de csak most szabad róla beszélni. A Plaion és a Warhorse Studios párosa bejelentette a sikeres lovagregényük folytatását, a Kingdom Come: Deliverance II-t.

1 napja
1

Botany Manor

Egyedül sétálgatni egy viktoriánus kori udvarházban, feljegyzéseket olvasgatni és virágokat növeszteni? Izgalmasabb, mint hinnéd! Tesztlaborba vittük a Botany Manort.

1 napja
2

Baldur's Gate fejlesztővadászat, Ghost of Tsushima gépigény – ez történt szerdán

Továbbá: Sea of Thieves, Potionomics, Crow Country, Mullet Mad Jack, Dementium: The Ward.

2 napja
3

Sok jó indie 20 percben is elfér - Nintendo Indie World Showcase összefoglaló

A kis címek is tudnak izgalmasak lenni: a Nintendo legújabb indie-specifikus adásában láttunk is jó néhányat - nem csak Switch-re! Összegyűjtöttük nektek a látottakat.

2 napja
6

Children of the Sun

A Devolver Digital továbbra is remek érzékkel karolja fel az ígéretes, egyedi, kreatív projekteket. René Rother debütáló alkotása sem lóg ki a texasi kiadó portfoliójából. Na de miért érdemes odafigyelni rá? TESZT!

2 napja
1

Műsoron az indie-k, folytatódnak a leépítések – ez történt kedden

Benne: Nintendo Indie World Showcase beharangozó, Take-Two és Kwalee leépítés, Rolling Hills bejelentés, Capes és Athenian Rhapsody megjelenési dátumok.

3 napja
4

Game Pass: mozgolódás április második felében

A hónap második fele talán elsőre csendesebbnek tűnik a megszokottnál, de még így is számos izgalmas premier címet találhatunk a listában.

3 napja
1

A Nintendo kihagyja a Gamescomot, Keanu Reeves lesz Shadow hangja – ez történt hétfőn

Továbbá: No Rest for the Wicked, One Piece Odyssey: Deluxe Edition, Sand Land, Telebbit, Horrific Xanatorium.

4 napja
17

Ereban: Shadow Legacy – Árnyakkal sunnyogó

A sunnyogást az árnyakba olvadással keverő koncepciójával az Ereban már korán felhívta magára a figyelmet. A játékot a régi idők nagy lopakodós címei iránt érzett határtalan tisztelet hívta életre. De ebből vajon mennyit sikerült átemelni és jól értelmezni? Teszt!

4 napja

EDGE #397 pontszámok

Dragon's Dogma 2. Rise of the Ronin. Alone in the Dark. Princess Peach: Showtime! Izgalmas címek. Rendkívül vegyes pontozás.

5 napja
21

Heti megjelenések

5 napja
2

Stellar Blade fejlesztői napló, Final Fantasy VII Remake harmadik rész morzsák- ez történt pénteken

Továbbá: Sea of Thieves, Palworld, GTA+, The Rogue Prince of Persia, Crash Bandicoot 4: It's About Time.

7 napja
14

Drágul az EA Play, jön az új Remnant 2 DLC - ez történt csütörtökön

Továbbá: Fallout 4, WRATH: Aeon of Ruin, Beyond the Ice Palace II, Nanuka: Secret of the Shattering Moon, Heading Out, Ascendant Studios, Warhorse Studios.

8 napja
8

PlayStation Game Catalog: az áprilisi felhozatal

Tales of Kenzera: ZAU. DAVE THE DIVER. Animal Well. Indie premier dömping az előfizetéses szolgáltatás kínálatában!

9 napja

A The Triple-i Initiative-en túl – ez történt szerdán

Benne: Dead Space, The Bridge Curse 2: The Extrication, Let Bions Be Bygones, Super Monkey Ball Banana Rumble, Reigns: Beyond.

9 napja
2

Ilyen volt a The Triple-i Initiative

45 perc, majdnem ugyanennyi játék. Összefoglaljuk a lényeget.

9 napja
6

Hungame.Blog: TOP 50 magyar játék és interjúsorozat

A Hungame.blog alkotói folyamatosan próbálják a hazai játékfejlesztés történelmét és különböző aspektusait érdekes-színes formában tálalni a nagyközönség számára. Toplisták, interjúk, mutatjuk a tutit!

9 napja
6

Final Fantasy progmetál koncert: MondoConra jön a Chocobo Band

Remek hírt hozott a tavaszi szél, meg a MondoCon szervezőcsapata, akik a Final Fantasy zenei felhozatalát a progresszív metál stílusában fogják nektek asztalra teríteni a Chocobo Band segítségével.

9 napja

eyJodG1sIjoiPGRpdiBjbGFzcz1cIi0tbXB1LXt7aWR9fVwiPlxuPGEgaHJlZj1cInt7dXJsfX1cIiB0YXJnZXQ9XCJfYmxhbmtcIj5cblx0PGltZyBjbGFzcz1cImJpZ1wiIHNyYz1cInt7cGF0aH19cGF0cmVvbi1tcHUucG5nXCIgc3R5bGU9XCJ3aWR0aDozMDBweFwiPlxuPFwvYT5cbjxcL2Rpdj4iLCJpbWFnZXMiOlsiXC9+ZnNcL2Jhbm5lclwvMDBcLzAwXC8xMFwvcGF0cmVvbi1tcHUucG5nIl0sInVybCI6Imh0dHBzOlwvXC93d3cuZ2FtZXIzNjUuaHVcL2FydGljbGVcL3BhdHJlb24iLCJwYXRoIjoiXC9+ZnNcL2Jhbm5lclwvMDBcLzAwXC8xMFwvIiwiaWQiOjM2fQ==