[Teszt] Test Drive Unlimited 2

Test Drive Unlimited 2

liquidSomosi László2011.02.08. 20:00

Kezdjük egy találós kérdéssel: hány játékból áll a Test Drive széria? Guglizni nem ér, de nem is szükséges, mert megmondjuk: eddig tizennyolcból, de péntektől, a Test Drive Unlimited 2 megjelenésétől már tizenkilencből. A sorozat huszonhárom éves történelme hullámzó volt, és nyugodtan elmondhatjuk róla, hogy a 2006-ban megjelent TDU-val lökte vissza igazán magát a fősodorba. Az Eden Games játéka akkor helyzeti előnnyel indult: kijött az (akkor még egyetlen) következő generációs konzolra, és az egyik első nextgen versenyjátékként számíthatott az ilyenkor elvárható automatikus érdeklődésre. Ez nem jelenti azt, hogy a franciák ízlésesen csomagolt, de amúgy üres lufit kínáltak volna öt éve - a TDU helyenként problémás, de a kor színvonalához viszonyítva abszolút korrekt és tartalmas szórakozást nyújtott, előremutató online szolgáltatásokkal.

Talán meglepő, de szinte pontosan ugyanezeket a jellemzőket vonultatja fel a folytatás is: a Test Drive Unlimited 2 még mindig helyenként problémás, de a manapság elvárt színvonalhoz mérten teljesen korrekt és tartalmas játék, rendkívül jól integrált onilne szekcióval. Az alapfelállás ugyanis nem sokat változott, adott egy (elnézést, esetünkben kettő) sziget, adott több ezer kilométernyi beautózható út, és adott egy rakás egzotikus (meg pár kevésbé egzotikus) gépjármű, hogy legyen mivel körbedöngetni azt a több ezer kilométernyi utat. Az új helyszín Ibiza, a bulisziget. A választás kitűnő, mert a sziget szép, érdekes, és egy erős kategóriával változatosabb képet mutat, mint az első epizód javarészt hegyekből, zöld fűből, és még zöldebb dzsungelből összerakott Oahu-ja. Öt év alatt a játékot hajtó technológia is változott (naná), az első pár percben ez mondjuk nem tűnik fel, de egy óra játék után már érezhető a különbség - és az is, hogy idő, meg a bőségesen adagolt HDR világítás bizony megszépítette az első rész emlékét. A TDU2 több és változatosabb tereptárgyat, a korábbinál sokkal jobb bevilágítást, időjárást (a viharok nagyon hangulatosak), és nem utolsósorban teljes, 24 órás napszakváltást kínál. A felpiszkált grafika helyenként a sebességen is meglátszik, a TDU2 90 százalékban tudja csak tartani az autós játékoktól minimálisan elvárt 30 képkocka / másodperc arányt, ha sok tereptárgy, vagy egyszerre 4-5 autó kerül a képbe, láthatóan elbizonytalanodik.

Az első részt sokan, sokat bírálták a nem túl átgondolt felépítése miatt, joggal. A kritikát az Eden is meghalhatta, mert a folytatás jóval kompaktabb, és strukturáltabb élményt nyújt. A versenyek járműkategóriákra, és a kategóriákhoz kapcsolt bajnokságokra lettek bontva. A bajnokságok többségének megnyitásához a kötelezően megszerzendő jogsin keresztül (nyolc tesztsorozatot kell teljesíteni) vezet az út, egy kategóriához pedig két bajnokság (egy normál és egy “high” változat) is kapcsolódhat. A rendszert a manapság szinte kötelező tapasztalati pontos karakterfejlődés zárja egységes keretbe. A fejlődés négy forrásból táplálkozik: versenyek, felfedezés, gyűjtögetés, és közösség. Azaz: pont jár a versenyekért és bajnokságokért, pont jár a beautózott utakért, a megvásárolt autókért, házakért, az új frizurákért és ruhákért, és a multiplayer aktivitásért is. Az elérhető maximális szint jelenleg hatvan, fejlődni kell és érdemes, mert sok új cucc csak bizonyos szintekhez kötve nyílik meg. Élő példa: a kettes számú szigetre (az első rész újradizájnolt Oahu-ja) csak a tizedik szint elérése után válthatod meg a repülőjegyedet.

Változott a vezetési modell is, igaz, nem radikálisan. Az autók (az első epizód motorjait kukázták) érezhetőbben lazábban viselkednek, mint korábban, az irányítás így egy fokkal precízebb, és sokkal érzékenyebb lett. A három szinten (minden segítség be, sport, hardcore) állítható vezetési modell hárdkór módja sem jelent azonban szimulációt, a TDU2 ugyanazt a fél-árkád (fél-szimulátor?) élményt adja ott is, csak sokkal kevésbé megbocsátó az elhamarkodott, meggondolatlan manővereinkkel szemben. A vezetési élményt talán csak a gombkiosztás befolyásolja negatívan: a váltás szerencsétlen elhelyezése, és konfigurálhatóság hiánya sokakat fog az automata váltó felé lökni.

Az autóválaszték tisztességes, a második részben belépő offroad kategóriával együtt 80+ járgány várja, hogy a volán mögé pattanj. Apropó, offroad: a terep-kategória nem szimpla bónusz, hanem teljes értékű bővítmény, részletesen kidolgozott poros-saras úthálózattal, és több, a járműosztálynak dedikált bajnoksággal.

Versenyezni, aztán pénzt költeni rengeteget fogunk. A versenymódok változatosak, de kevésbé eredetiek: kör- és pontól-pontig futamok, speed (meghatározott sebesség felett kell autóznod), speedtrap (az adott ponton mért sebességek összege számít), klasszikus időfutam, és a körönkénti kiesés miatt néha elképesztően hosszúra nyúló eliminátor szerepelnek a kínálatban. Általános jellemzőjük, hogy (talán az offroad időfutamokat leszámítva) meglehetősen könnyűek, a mesterséges intelligencia az esetek többségében egész egyszerűen nem jelent kihívást. A TDU2-ban sokkal inkább a kacskaringós utak, a ravasz kanyarok, és az éjszaka (értsd: a gyenge látási viszonyok) az ellenfeleid, nem nyakadban lihegő többi sofőr. A konkrét versenyeken kívül is lesz lehetőséged a szórakozásra (és a pénzszerzésre): a szigeteken véletlenszerűen elszórt mellék-küldetések (sofőrmunka, időkorlátokkal, sérülési limittel, vagy “vezess veszélyesen kihívásokkal megbolondítva) várják, hogy teljesítsd őket, de akad kincskeresős, és fotózós melléktevékenység is. Az Eden a szimpla barangolást is feldobta: veszélyes manővereket (drift, ugratás, “majdnem ütközés”) tudsz kombókba fűzni, a sikeres kombókért pedig pénz jár. A karakter és a járgányok módosíthatósága frontján is sok lehetőséget kapunk, van fodrász, plasztikai sebész, bútorbolt, az autóknak pedig matricázás és (egyszerű, csomagokban kínált) tuning.

Az Eden a megjelenés előtt igen sokat beszélt arról, hogy a TDU2-t sztori, és körítés szempontjából is újító, komplexebb játéknak szánják. Ez az a pont, ahol nem hogy sikert nem arattak, de teljes, arcpirító kudarc a végeredmény. Szavakkal nehéz leírni, hogy milyen végtelenül egyszerű, ostoba történetet és karaktereket sikerült a TDU2-be pakolni. A Solar Crown (egy képzeletbeli versenysorozat) köré épített sztori az utóbbi évek legidegesítőbb szereplőit vonultatja fel, a szó legszorosabb értelmében fájdalmas nézni és hallgatni, amit művelnek. A borzalom a rádióadókra is kiterjed. Ezekből kettő van (egy tánczenés és egy rockos), a TDU1-es kedvencemet (a klasszikust) kidobták, és betettek a helyére poénosnak szánt átvezető monológokat és reklámokat. Lehet ezt jól is csinálni (GTA rádiók, valaki?), de az Eden rosszul csinálja, a dumákat nem lehet elnyomni, maximum a rádiót ki - ezt tettem. Ha csak erre, ilyenre tellett, miért erőltetik? A kérdés valószínűleg megválaszolatlan marad, a dolgot már csak egy DLC-vel lehet helyrerakni, olyannal, ami sörétes puskát ad a karakterünk kezébe, és megengedi, hogy forró ólmot pumpáljak Miami-ba, az ostoba némberebe, meg a Solar Crown összes szereplőjébe. Ehhh.

És hogy a nagy negatívum után rögtön a nagy pozitívumról essen szó: a TDU2 onilne multiplayere példaértékűen jó. Ha engedélyezed az online interakciót, kapásból kapsz magad mellé a szigetre hét társat, ők is ott cirkálnak az utakon. Menüből versenyre tudod hívni őket(három verzusz, és két koop játékmódban), de mellettük elhaladva két gyors villantással is megteheted (majdnem) ugyanezt, igény szerint pénzre is mehet a móka. És ez még csak a torta habos teteje. Létrehozhatsz klubokat (vagy csatlakozhatsz a már létezőkhöz), a klubok fejlődnek, szinteket lépnek, klub-klub összecsapásokat lehet szervezni. Ha meguntad a single player kampány által kínált versenyeket, létrehozhatsz és megoszthatsz saját útvonalakat és kihívásokat, vagy teljesítheted a mások által kreált feladatokat. A végére hagytam a kedvencemet, a Chase módot: ha egy online játékostárs egymás után többször áthágja a szabályokat, üldözötté válik - alapesetben az AI rendőrök üldözik, de ha ott vagy a közelben, a játék neked ajánlja fel a lehetőséget. Autós MMO? A korlátozott játékosszám miatt ezt azért nem ragasztanánk rá, de erős lépés ebbe az irányba.

Értékeljünk! A Test Drive Unilimted 2 teljesen jó autós játék, emberes tartalommal. Mindkét sziget masszív, tennivaló akad bőven, célok is akadnak bőven, ezzel nincs probléma. A sztori borzadályos, kár volt beletenni, egy autós játéktól senki sem kéri számon, hogy nincs benne összefüggő történet. A Test Drive Unilimted 2 legfőbb erőssége azonban messze túlragyogja a harmatgyenge történeti körítést: drága autókat vezethetsz két részletesen kidolgozott, és nem utolsósorban gyönyörű szigeten, a sok lehetőségnek köszönhetően pedig nem nagyon fogsz unatkozni közben. Ha számodra (is) ez jelenti a kitűnő szórakozást, a magunk részéről bátran ajánljuk az Ibizára és Oahu-ra szóló virtuális, játékdoboz formájú repülőjegy beszerzését.

Ha tetszett a cikk, és megteheted, akkor támogass minket patreonon!

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
eyJodG1sIjoiPGlmcmFtZSBmcmFtZUJvcmRlcj0wIHNyYz1cImh0dHBzOlwvXC94Ym94MzY1Lmh1XC9iYW5uZXJcIiB3aWR0aD1cIjMwMFwiIGhlaWdodD1cIjIwMFwiPjxcL2lmcmFtZT5cbiIsImltYWdlcyI6W10sInVybCI6IiIsInBhdGgiOiJcL35mc1wvYmFubmVyXC8wMFwvMDBcLzB5XC8iLCJpZCI6MzR9

Bemutatkozott a Marvel Rivals, bezár a Smilegate Barcelona - ez történt szerdán

Továbbá: NOTTOLOT, Doronko Wanko, Boomeroad, Metal: Hellsinger, Hellgate: Redemption, Yellow Brick Games, No Man's Sky.

4 órája
3

PlayStation Plus: az áprilisi hármas

Űrvarázsló, kockaland és kicsontozott rogulike.

16 órája
6

South Park: Snow Day! - Kabbe gyíkok, megyünk hógolyózni!

South Park, ám ezúttal szolgáltatásalapú multiplayer hack n slash formájában. Avagy lehet-e várat építeni Kula Bából?

20 órája

Stellar Blade

A nagyközönség előtt próbálhattuk ki a SHIFT UP közelgő akciójátékát. De a ti véleményetekre is kíváncsiak vagyunk.

22 órája
4

Judas részletek, új Marvel játék közeleg - ez történt kedden

Továbbá: It Takes Two, Another Crab's Treasure, The Stanley Parable, V Rising, Dollhouse: Behind the Broken Mirror.

1 napja
1

The Thaumaturge – Depresszió és ördögűzés Varsóban

Vannak azok a játékok, amiket úgy lehet a legkönnyebben jellemezni, hogy fél pillanat alatt lehozzák az embert az életről, de jó értelemben véve, a The Thaumaturge pedig pont egy ilyen cím. A lengyel Fool’s Theory legújabb alkotása már a Steam Next Festen bemutatott demójával belopta magát...

1 napja

Stellar Blade demó, live service játék a Bend Studio-tól - ez történt hétfőn

Továbbá: Cyberpunk 2077, Final Fantasy XVI, The Elder Scrolls, Judas, handheld Xbox élmény.

2 napja
9

Heti megjelenések

3 napja
6

Outcast: A New Beginning - visszatér a kitaszított

Ulukai visszatérése egy hihetetlen történet. Szinte nem is lehet annak a szentimentumnak megfelelni, amivel a játékos az első epizódra gondol vissza. Most huszonöt évvel később nem csak Laura Palmer, de Cutter Slade is visszatért, így megnéztük, mit tudnak Adelpha lakói kínálni számunkra 2024-ben. Teszt!

3 napja
5

Taxi Life - über kis taxi?

Verőfényes katalán napsütés, és kellemesen ismerős nyíltvilágú játékmenet, mindez közel 460 kilométernyi barcelonai úthálózattal megspékelve. A Taxi Life-tól sokat vártak a könnyed polgári járműszimulátorok fogyasztói, és bár az alapok ígéretesek, ez a taxitársaság bizony messze van még a piacvezetőtől...

4 napja
4

Dragon's Dogma 2 - a sárkány éve

A Dragon’s Dogma cím azoknak is ismerős lehet, akik a 2012-es, mára már ikonikussá vált játékkal nem is játszottak, hiszen 2020-ban egy Netflix animációs sorozat is igyekezett bemutatni ezt a különleges világot. Nagy kihagyást követően, a napokban azonban megjelent a játék folytatása, amely még kifinomultabb játékmenetet, és még grandiózusabb kalandot ígér!

4 napja
27

Csúszhat a GTA VI, törölt Overwatch 2 tartalmak - ez történt pénteken

Továbbá: Final Fantasy XVI, Soulframe, Assassin's Creed Jade, SWORN, Larian Studios.

5 napja
9

A Future Games Show-n túl – ez történt csütörtökön

Shadows of the Damned: Hella Remastered, Broken Roads, Dead Island 2, Soul Covenant, Maliki: Poison of the Past, Blackout Protocol, Inazuma Eleven: Victory Road, Loretta, Anomaly Collapse, Shinji Mikami.

6 napja
2

Több mint 40 játékkal töltötte meg a csütörtök estét a Future Games Show

Összefoglaló a 90 perces traileráradatról.

6 napja
9

Rise of the Ronin

A Team Ninja ismét maradt a bevált formulájánál, ezúttal azonban egy nyílt világba ültette azt. A nagyobb játéktérrel pedig egy nagyobb közönség felé is nyitni akartak. A végeredmény? Nem hibátlan felemelkedés, de érdekes fúzió.

7 napja
6

Final Fantasy VII Rebirth

Eltelt idestova több, mint negyed évszázad, mióta boldog tizenévesként először tudomást szereztem arról a csodáról, amit Final Fantasy 7-nek hívnak.

7 napja
14

Marvel 1943 leleplezés, Chrono Odyssey erődemonstráció – ez történt szerdán

Továbbá: Golden Lap, Shin Megami Tensei V: Vengeance, Alpha Protocol, Dragon Ball: Sparking! ZERO, Epic Games Store, CorpoNation: The Sorting Process, Final Fantasy VII Rebirth, Card-en-Ciel, Foundry.

7 napja
13

Brothers: A Tale of Two Sons Remake

2013-ban a filmiparból érkező Josef Fares egy rendkívül egyedi debütáló alkotással vetette meg a lábát a videojátékok világában, aminek a koncepciója a mai napig egyedülállónak mondható. Ez elég indok arra, hogy egy évtizeddel később felpiszkálják a játékosok következő generációjának?

8 napja
5

Plunderstorm, avagy a WoW battle royale – ez történt kedden

Továbbá: Project Birdseye, Rise of the Ronin, Riven, Bleak Faith: Forsaken, Overwatch 2, SINce Memories: Off the Starry Sky.

8 napja
3

Game Pass: mozgolódás március második felében

A hónap végén debütál a Microsoft előfizetéses szolgáltatásában a Diablo IV! De talán a többi érkezőre is megéri odafigyelni.

8 napja
9

eyJodG1sIjoiPGRpdiBjbGFzcz1cIi0tbXB1LXt7aWR9fVwiPlxuPGEgaHJlZj1cInt7dXJsfX1cIiB0YXJnZXQ9XCJfYmxhbmtcIj5cblx0PGltZyBjbGFzcz1cImJpZ1wiIHNyYz1cInt7cGF0aH19cGF0cmVvbi1tcHUucG5nXCIgc3R5bGU9XCJ3aWR0aDozMDBweFwiPlxuPFwvYT5cbjxcL2Rpdj4iLCJpbWFnZXMiOlsiXC9+ZnNcL2Jhbm5lclwvMDBcLzAwXC8xMFwvcGF0cmVvbi1tcHUucG5nIl0sInVybCI6Imh0dHBzOlwvXC93d3cuZ2FtZXIzNjUuaHVcL2FydGljbGVcL3BhdHJlb24iLCJwYXRoIjoiXC9+ZnNcL2Jhbm5lclwvMDBcLzAwXC8xMFwvIiwiaWQiOjM2fQ==