Tószt a PSP harmadik születésnapjára

Tószt a PSP harmadik születésnapjára

hzx2007.03.06. 21:00

"Kívülről nézve az a legjobb az egész DS vs. PSP történetben, hogy a két platform között hangsúlyosak a különbségek: a DS -el azt a bizarr, de mégis hatásos tapizható-kétképernyős élményt kapod, míg a PSP a PS2 erejét varázsolja a zsebedbe. Végre tényleg van választási lehetőség és minőségi felhozatal mindkét oldalon." (hozzászólás az Eurogamer.net fórumán)

Lassan három éve annak, hogy bejelentésre és két éve annak, hogy kiadásra került a Sony első kézikonzolja, a PlayStation 1 és 2 asztali sikereit a handheld világban megismételni szánt PlayStation Portable, polgári nevén PSP. Visszatekintve (különösen a PS3 fényében) látható, hogy a tech lobby már akkor is döntő befolyást gyakorolt a cégre és annak projektjeire: ahogyan a PS3 most - több kevesebb sikerrel - az otthoni szuperszámítógép címére tör, a PSP is a gadget-obsessed japán mérnöki kar (és közöttük is főleg Shin'ichi Ogasawara) nedves álmaiból született high-tech multimédiás csodakütyü lett, megszerelve mindennel, ami a buzz-world szótárba ma belefér. Az elmúlt két évben pedig ebből a gépből a boltokba került 24.7 millió darab (2006. december 31., Sony Cumulative Production Shipment) - 6.23 millió Japánban, 9.59 millió az Egyesült Államokban és 8.89 millió itt a Vén Európa földjén, benne kis hazánkkal, utolérve ezzel a GameCube (~21m) vagy az Xbox (~24m) eladásait de messze lemaradva a Nintendo GBA (~77m, beleértve az SP és a Micro kiadásokat is) és DS (~36.6m, beleértve a Lite változatot is) mögött.

Adott tehát körülbelül 23 millió (a 24.7 adat egyrészt nem az eladott, hanem a leszállított példányokra vonatkozik, mint minden más szállítónál, és aki azt állítja, hogy mérni tudja a tényleges eladásokat, az hazudik; valamint adott egy alacsony hibaszázalék, ahol az érintett gépek dupla eladásként jelentkeznek: egyszer az eredeti, amely meghibásodik, másodszor pedig a (jellemzően) helyette adott csere) vásárló, akik az erős konkurencia, az azért sokszor egyoldalúan rajongó videojáték sajtó megnyilatkozásai és a majd kétszeres ár ellenére is a zsebbe... hátizsákban hordozható PlayStation mellett döntöttek. Hogy ezen döntésük jó volt-e a szó objektív értelmében, annak eldöntése nem ezen cikk és nem is ezen orgánum feladata - már ha egyáltalán hozható ilyen értékítélet 20 dekányi műanyagról és sziliciumról vagy az azok által megmozgatott, diszkrét adatcsomagokba, mint bitekbe rendeződő áramimpulzusokról. A kérdés inkább az, hogy miért döntöttek így - melyek voltak és melyek jelenleg is azok a tényezők, melyek arra késztetnek valakit, hogy a videojáték konzolok piacán a pénztárcájával a Sony kézi masinájára szavazzon.

Miután 2003 -ban, három (vagy kettő, világnézet kérdése) évvel az ezredforduló után a Nintendo kiadja a GBA feltunningolt interfésszel szerelt SP változatát, a Sony úgy dönt, másodszor is bepróbálkozik a handheld piacon. Ahogyan a PocketStation is az akkori asztali konzolhoz kötődött, az új handheld is a PlayStation vonatkoztatási rendszerében születik, csak most (értelemszerűen) a PS2 aktualitásához igazítva: került bele egy R4000 -es MIPS processzor, 32 MiB memória (a Wikipediát böngészve kellett rádöbbennem, hogy a megabájt kifejezés már igencsak oldskúl és helytelen - a 106 normál SI mértékegység helyett a valós informatikai mennyiséget a 220 bináris "mebibyte", MiB mutatja: 32 x 1.024 kibibyte = 32 x 1.048.576 bájt), egy pöpec grafikus egység, ami egy gyönyörű 16:9 -es Sharp LCD -n jeleníti meg a megjeleníteni valót, hardveres h264 dekóder plusz wifi - egyszóval minden, ami a 21. század első évtizedében a szem-szájnak csak ingere lehet. Ezek a technikai jellemzők még 2007 -ben, két évvel a megjelenés után is impresszívek: kevés olyan gadget kapható a piacon, amely ezért az árért képes ezekkel a paraméterekkel felvenni a versenyt.

Mivel azonban nem egy tökéletes világban élünk, a PSP sem maradhatott hibák nélkül. A három dimenzós, nagyfelbontású grafika mozgatásához jelentős energia kell, melyet a mai kémiai áramforrások csak korlátozott ideig képesek kiszolgálni, így már a megjelenéskor tudható volt, hogy a PSP alul marad a GBA SP akkujának tizensok-órákat kibíró rekordidejével szemben. A piacra került készülék az általános tapasztalatok szerint 3-5 órát bír játékok (wifi és hang is bekapcsolva) és 10+ órát zenehallgatás közben. A Sony -t meglepően sok kritika érte az akku ereje miatt, holott az SP volt az, amely minden eddigi handheld viszonylatában kiugróan jól teljesített - a régi Sega kézikonzolok is hatossával ették a ceruzaelemeket és azok sem bírták pár óránál tovább. A gyakorlati tapasztalat azt mutatja, hogy ez a pár órás elemidő egyáltalán nem zavaró: ritka az a játékos, aki handhelden ennyi időt folyamatosan tudna játszani és viszonylag ritkán kerül az ember olyan helyzetbe, amikor ennél több időt tölt 220V -tól távol. Gyakran kerül még szóba hibaként a PSP mérete is: a 17cm x 7.4cm gép tényleg nagy, nem igazán zsebretehető, különös tekintettel a hatalmas és sérülékeny képernyőfelületére. Bár a gép dobozába került egy neoprene védőtok is, a sokat utazóknak érdemes lehet meggondolni egy kemény tok beszerzését.

De érdekelnek vagy befolyásolnak ezek a dolgok bárkit is? Nehezen hihető. A gép - bár hardveres képességei nem érik el az asztali konzolét - tényleg egy hordozható kis PlayStation2, mindennel, amit e név jelent és hordoz. A boltba betérő reménybeli vásárlót elvarázsolja a csillogó, pörgő és zenélő Wipeout (Pure) vagy Burnout (Legends), ugyanúgy, mint a két méterrel odébb a demo standon futó nagygépes változat. A PSP trükkje ugyanis éppen ebben rejlik: minden vele kapcsolatos negatívum ellenére a játékos ugyanazt az élményt kapja a kis képernyőt szorongatva, mint a kontrollert, és pont ez az, amivel más handheldek mindeddig adósak maradtak. És már régesrég nem igaz, hogy a PSP -re nincsenek játékok vagy csak olcsó PS2 portok léteznek. Akit nem győz meg az a Killzone: Liberation, a MGS Portable Ops, a Daxter, a Ratchet & Clank vagy a Tekken mint Sony (vagy Sony -hoz köthető) IP-k, de tökéletesen önálló és egyedi játékok, akit nem győz meg a Lumines, a Mecury, az Exit vagy a LocoRoco, mint casual címek, és akit nem győz meg a bőséges handheld rpg, akció, (autó)verseny vagy sport felhozatal (beleértve a PS1 játékokat is), annak komoly gondjai lesznek, amikor magának való konzolt keres. Természetesen ez nem jelenti azt, hogy a PSP az egyetlen és üdvözítő handheld konzol lenne. Ahogyan a mottóban is megfogalmazásra került: több évtized után most végre újra van választék handheld fronton - illetőleg választék eddig is volt, mert a saját kis niche -eikben mindig is virultak a GP2X -ek, a Gizmondo -k vagy az N-Gage -ek, de most végre van széles kör részére is hozzáférhető és élvezhető választék. Előre tehát a lenini úton, PSP hajrá-hajrá! Megyek is vissza a Brain Training -hez... mert ugye van a Sony gépére is :)

Ha tetszett a cikk, és megteheted, akkor támogass minket patreonon!

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
eyJodG1sIjoiPGlmcmFtZSBmcmFtZUJvcmRlcj0wIHNyYz1cImh0dHBzOlwvXC94Ym94MzY1Lmh1XC9iYW5uZXJcIiB3aWR0aD1cIjMwMFwiIGhlaWdodD1cIjIwMFwiPjxcL2lmcmFtZT5cbiIsImltYWdlcyI6W10sInVybCI6IiIsInBhdGgiOiJcL35mc1wvYmFubmVyXC8wMFwvMDBcLzB5XC8iLCJpZCI6MzR9

A Nintendo kihagyja a Gamescomot, Keanu Reeves lesz Shadow hangja – ez történt hétfőn

Továbbá: No Rest for the Wicked, One Piece Odyssey: Deluxe Edition, Sand Land, Telebbit, Horrific Xanatorium.

10 órája
14

Ereban: Shadow Legacy – Árnyakkal sunnyogó

A sunnyogást az árnyakba olvadással keverő koncepciójával az Ereban már korán felhívta magára a figyelmet. A játékot a régi idők nagy lopakodós címei iránt érzett határtalan tisztelet hívta életre. De ebből vajon mennyit sikerült átemelni és jól értelmezni? Teszt!

1 napja

EDGE #397 pontszámok

Dragon's Dogma 2. Rise of the Ronin. Alone in the Dark. Princess Peach: Showtime! Izgalmas címek. Rendkívül vegyes pontozás.

1 napja
21

Heti megjelenések

1 napja
2

Stellar Blade fejlesztői napló, Final Fantasy VII Remake harmadik rész morzsák- ez történt pénteken

Továbbá: Sea of Thieves, Palworld, GTA+, The Rogue Prince of Persia, Crash Bandicoot 4: It's About Time.

3 napja
14

Drágul az EA Play, jön az új Remnant 2 DLC - ez történt csütörtökön

Továbbá: Fallout 4, WRATH: Aeon of Ruin, Beyond the Ice Palace II, Nanuka: Secret of the Shattering Moon, Heading Out, Ascendant Studios, Warhorse Studios.

4 napja
8

PlayStation Game Catalog: az áprilisi felhozatal

Tales of Kenzera: ZAU. DAVE THE DIVER. Animal Well. Indie premier dömping az előfizetéses szolgáltatás kínálatában!

5 napja

A The Triple-i Initiative-en túl – ez történt szerdán

Benne: Dead Space, The Bridge Curse 2: The Extrication, Let Bions Be Bygones, Super Monkey Ball Banana Rumble, Reigns: Beyond.

5 napja
2

Ilyen volt a The Triple-i Initiative

45 perc, majdnem ugyanennyi játék. Összefoglaljuk a lényeget.

5 napja
6

Hungame.Blog: TOP 50 magyar játék és interjúsorozat

A Hungame.blog alkotói folyamatosan próbálják a hazai játékfejlesztés történelmét és különböző aspektusait érdekes-színes formában tálalni a nagyközönség számára. Toplisták, interjúk, mutatjuk a tutit!

6 napja
6

Final Fantasy progmetál koncert: MondoConra jön a Chocobo Band

Remek hírt hozott a tavaszi szél, meg a MondoCon szervezőcsapata, akik a Final Fantasy zenei felhozatalát a progresszív metál stílusában fogják nektek asztalra teríteni a Chocobo Band segítségével.

6 napja

Augusztusban jön a Star Wars Outlaws, bővül a Mortal Kombat 1 – ez történt kedden

Továbbá: Dredge filmadaptáció, Battlefield, 63 Days, Blizzard x NetEase, Runa, Amber Isle, Echoes of Elysium, Tales from Candleforth, Dicefolk, Hidden Grove, Prince of Persia: The Sands of Time Remake.

6 napja
9

Nevet vált a Gearbox Publishing, előbb jön a Fallout-sorozat – ez történt hétfőn

Továbbá: Konami fizetésemelések, Singularity 6 leépítés, Ready, Steady, Ship! megjelenési dátum.

7 napja
8

Heti megjelenések

8 napja
1

Bulwark: Falconeer Chronicles - az Ursee úttörői

A Bulwark egy különleges, teljesen egyedi világlátást közvetítő, művészi városépítő játék, amely egy egyszemélyes fejlesztő kreatív csatornáinak teljes keresztmetszetében kínálja az áramlást a játékosok irányába. Tesztlaborba vittük az egész Urseet.

8 napja
1

Dragon Quest producer váltás, Stellar Blade DLC-k - ez történt pénteken

Továbbá: Gears of War 6, Star Wars Outlaws, Sam Lake a Kojima Productions-nél.

2024.04.06.
3

Llamasoft: The Jeff Minter Story

2024.04.05.
1

Eternal Strands bossfight, Tameem Antoniades leköszönt- ez történt csütörtökön

Továbbá: Flint: Treasure of Oblivion, C-Smash VRS, Pinball FX, Crypt of the NecroDancer, Divine Rush.

2024.04.05.
1

Horizon: Forbidden West - Complete Edition (a PC változat)

Aloy visszatér, hogy másodjára is felrázza a PC-s zsiványokat! A Horizon: Forbidden West - Complete Edition maga a megtestesült blockbuster, PlayStation-gúnyában, a mesterplatformon. Lássuk a Nixxes képes volt-e újra beváltani ígéreteit! Teszt!

2024.04.05.
1

Open Roads - Sétaszimulátor teljes gázzal

A Gone Home és a Tacoma mögött álló Fullbright emberei saját bevallásuk szerint már 2018-ban megkörnyékezték az Annapurnát egy utazásra épülő sétaszimulátor ötletével, a 2020-as bemutatkozás után pedig szinte fű alatt jelent meg a játék. Miért? Hogyan? Lássuk!

2024.04.04.
5

eyJodG1sIjoiPGRpdiBjbGFzcz1cIi0tbXB1LXt7aWR9fVwiPlxuPGEgaHJlZj1cInt7dXJsfX1cIiB0YXJnZXQ9XCJfYmxhbmtcIj5cblx0PGltZyBjbGFzcz1cImJpZ1wiIHNyYz1cInt7cGF0aH19cGF0cmVvbi1tcHUucG5nXCIgc3R5bGU9XCJ3aWR0aDozMDBweFwiPlxuPFwvYT5cbjxcL2Rpdj4iLCJpbWFnZXMiOlsiXC9+ZnNcL2Jhbm5lclwvMDBcLzAwXC8xMFwvcGF0cmVvbi1tcHUucG5nIl0sInVybCI6Imh0dHBzOlwvXC93d3cuZ2FtZXIzNjUuaHVcL2FydGljbGVcL3BhdHJlb24iLCJwYXRoIjoiXC9+ZnNcL2Jhbm5lclwvMDBcLzAwXC8xMFwvIiwiaWQiOjM2fQ==