Retro-sarok: Metroid vs. Turrican
Kapcsold jtk: Metroid Prime 3: Corruption (wii)
Eddig 24 hozzszls
Stinger
2007. March 01.
Thursday 16:50
A mester...
Az idk sorn minden valamire val szoftverfejleszt-ris mamutcg megteremtette a maga kr font sajtos jellemkpekkel felvrtezett hseit. Nincs ez mskpp napjaink videojtk kultrjban sem: br a lendlet kiss visszafogott, szikrjban azrt mg kpesek jat s maradandt alkotni a csapatok mg akkor is, ha dnt tbbsgben kiolvasztott, szteroidokkal teletmtt s jrafelhasznlhat hskbl ll a repertor. Nemrgiben olvastam egy, az Okami dizjnervel folytatott kerekasztal-beszlgetsrl szl tudstst, amelyben az innovatv jt szndkkal felvrtezett mvszjtkok jelenrl s jvrl diskurlt nhny szakavatott s elismert vizulis mvsz. A Bioshockrt felels Ken Levine s az azta mr csdbe rngatott Okami produceri szkben l Atsushi Inaba prbeszdbl nyilvn ltszik, merre tendl a jtkipar:


"Hasznlhatod azt a szt, hogy “nehz” egy eredeti tlet alapjn kszlt jtkot sikerre vinni, de n inkbb a "szinte lehetetlen” jelzt tallnm helyesebbnek. Ezzel nem szeretnk senkit megbntani, sem szemrehnyst tenni, de manapsg az a nyilvnval helyzet, hogy egy tletes, egyedi stlusban megalkotott jtk nem veheti fel a versenyt a mainstream tbbsg ellen."

... s a tantvny
Sokak szerint a sajtos mvszi ltsmd egyik lehetsges tovbbfejlesztse a korai mltba val visszatekints, amikor a trtneteket megforml bekezds mindssze pr sorbl llt, a karakterek mg megszmllhat mennyisg pixelbl pltek fel s a kpernyre sajtolt, szinte kzzel foghat vilg megeleventsre csak az emberi kpzeler hihetetlen ereje volt kpes. Hsz v alatt azonban sokat vltozott a vilg: napjaink technikai megoldsainak erejtl megrszeglve az emberek tbbsge (fleg a fiatalabb korosztly) hajlamos elfelejteni az igazi jtk zt. A kzdelem s az lmny mr sokkal kevsb kerekedik fell a ltvnyon, mint hajdann - pediglen a vgtelen hatrok frkszse, az idegen vilgok kpi s valsgszer megalkotsa kvetkeztben ltrejtt nagy univerzumok, mint a Csillagok Hborja, az Alien vagy pp a 2001 rodsszeia elegend tartalmat szolgltatnak arra, hogy a jtkok mgttes tartalma jra gyzelmet arasson a mindent bekebelez ltvnyorientlt piac felett. A nyolcvanas vek krnykn trtnt robbans, mely megszanlta a jtkipart, jra aktulis tmv vlt: egyedi tletekre, vagy a rgen jl bevlt forgatknyvek jragondolsra van szksg. Elg a sok mainstream maszlagbl, az venknt ismtld jabb rkabr sorozatokbl, a nagy multik polgrpukkasztan zletorientlt knlatbl! Veszthelyre a sok agymosott, vegytiszta s betokosodott fejlesztvel, akik jelenltkkel kalodban tartjk az egyszeri jtkos lelkt: az ellenkezs hibaval, a legfiatalabb generci mr a kezdeti pillanatban elkrhozsra van tlve, ha elutastja a mltban rejl nagy tanulsgokat s csak a jelennek l. A Retro megfelel mennyisgben trtn adagolsa mentsvr lehet mindazok szmra, akik megcsmrlttek a jtkipar ontotta knlattl: vd a kiszrads ellen, feltlt s termszetnl fogva rdemi tancsokkal lt el, hogy meg tudd klnbztetni a jelenkor MINSGI felhozatalt. Taln segthetnk ebben: a gamer365 szrnya al hzdva igyeksznk bemutatni nhny olyan nagy mltra visszatekint s korszakalkot produktumot, mely lnyegi esszencijt tekintve mg a mai napig ott gykeredzik a legtbb videojtk adaptciban.

Lone Warrior
Az egymstl val nyls s lopkods nem felttlenl bn. Tolvajnak neveznnk-e a rendez-producer Yoshio Sakamoto - Gunpei Yokoi prost, akik tudtuk nlkl keltettk letre az Alien filmek inspirlta tleteikbl ptkez Metroid vilgt? Joggal aggatnnk-e a Rainbow Arts zsoldos katonjaknt szolgl Manfred Trenz-re a Galaktikus Szvetsg msolst a Turrican kapcsn? Aligha. Pedig ha alaposabban szemgyre vesszk eme kt franchise letciklust, a hasonlsg szinte gynyrkdtet. Mgis: az vek multval kt, egymstl teljesen eltr s mgis valahol azonos sorozat kibontakozsnak lehettnk szem-s fltani az elmlt vtizedben. Br a Turrican a megtett erfesztsek ellenre elbukott Samus Arannal (s gy a 16bit-es vilg egszvel) szemben, a kt s esszencija a mai napig ott l minden run'n gun s platform shooter jtk magjban. A vilgvge hangulat, a gonosszal vvott s soha vget nem r harc, az idegen vilgok risi labirintusai, a fejleszthet fegyverarzenl s a specilis kpessgek sokasga brmelyik polcrl leemelt sci-fi jtkban megtallhat komponensknt van jelen.

Atomjaira bontva, a Manfred Trenz vezette Rainbow Arts mr a '90-es vek elejn aktvan alkalmazta annak a kompozcinak alapkveit, amely mai napig tmpillrknt szolgl a legtbb jtkfejleszt cg szmra. Ezen tnyezk jelenlte mind a Metroid, mind pedig a Turrican esetben nyilvnval, st: hasonl. Vgy egy sikeres, nem felttlenl szmtgpes hroszt (Samus Aran) s a kr ptett tvoli civilizcit (lsd bvebben: Metroid univerzum). Msoldd le a klcsnben rejl rtkeit (idegen golybisok nhol termszet-kzeli, nhol gpies biomechanikus vilgkpe), formlj meg egy ldozatul esett, bosszra hes hst (Samus <-> Turrican), leigzott s megfertztt plantkat (Zebes, Tallon IV <- > Landorin) adj a karakternek egyrtelm cltudatot (rkalzok & tenysztett Metroidjaik elpuszttsa <-> Morgul apokalipszise) s helyezd additv alapokra azt.
Turrican II s a Ridley kln
Hm, additv alapok: j szinonima a letehetetlen, megunhatatlan s magba szippant jelzkre. Ezek azok a jellemvonsok, amelyek a jelenkor felhozatalnak emltsre mlt tbbsgbl rendszerint hinyoznak (t. a kivtelnek). Mg a Metroid esetben maga a megalkotott vilg, az Alien inspirci, a nem lineris Sequence Questing s a futurisztikus, tvoli vilgokat idz httrtrtnet volt a mrvad, a Turrican mindezekbl egy keveset lecsppentve a Commodore 64-en azeltt soha nem hitt ltvnyorgijval vvta ki magnak az elismerst. Utbbinak sikerlt prezentlnia az akkoriban mr korosod platform ernyeit is: az eredetileg Hurrican-ra keresztelt technikai demo a programozsi korltok kijtszsval s ttrsvel olyan minsget produklt a zmk C64-esen, amelynek lttn mltn irigykedtek a rivlis platformok rajongi. Br a Rainbow Arts mhelyben fejlesztett Turrican eredetileg a kistestvrre kszlt, a Factor 5 szrnyai alatt termszetesen Amigra is trtk, st: a msodik epizd mr kifejezetten Amigs fejleszts hrben llt, csak a rajongi nyomsra ksztettk el a 64 Kbyte-os masinra - amely egyben az RA utols Commodore 64-es jtkaknt vonult be a trtnelembe. Azonban ha mr a dolgok technikai oldalt nzzk, nem rt megfeledkezni a jtklmnyt nagyban befolysol zenei alfestsrl sem. Mindssze kt nevet emltenk - Kenji Yamamoto mestert a Metroid, s Chris Hlsbeck zsenit a Turrican kapcsn. Ikonok, akik nlkl a furcsa atmoszfrikus hats s a sejtelmes vilgkp csak lettelen, fak arckp maradt volna.

Samus egy csfsg ellen a sok kzl
Nem tudni, hogy anno a szkebb piaci knlat, vagy az emberi kpzeler s kreativits szrnyalsnak hatsra trtnt, de mg a fantzitlan prblkozsok is felmutattak egy-egy felhasznlhat, jra felhasznlhat elemet. Az tletek kegyes lopkodsa kedvezleg hatott a projektekre, gy a ksbbi jtkokban szmos olyan tdolgozott feature ltott napvilgot, amikkel valamilyen formban mr korbban is tallkozhatott a jtkos. Ezek all sem a Turrican, sem a Metroid nem kivtel, a kilencvenes vek elejn mindkt rsztvev profitlt a msik ernyeibl (br jobbra csak a Metroid mutatott fel egyedi rtkeket). Samus alkoti pl. a Grapple Hookot, s a titkos helysznek sokasgt rngattk t a ksbbi Samus kalandokba, mg Manfred s csapata a klnbz addon packok megltt szorgalmazta a folytatsokban (gondolok itt pl. a replsrt, vagy magasabb ugrsrt felels Space Boots/Jet Packra, vagy a Morph Ball ksbbi Morph Bomb klnozsra). Ez persze magval vonta az azonos stlusban felptett jtkmenetet is: a tovbbjutshoz szksges specilis kpessgek, az egyre mlyebbre s a bolyg stt bugyraiba vezet veszlyes labirintusrendszerek, a klnbz technikkat ignyl bossfightok, valamint a vget nem r platform-ugrls lvldzs azonos fok hangulatot szlt mindkt produktum esetben. Aki kzelebbrl ismeri eme kt nagy s mltn hres franchise szpsgeit, nem lepdik meg a ltvny egyes vonsainak hasonlsgn sem: amg a Super Metroidban szerepl Zebes bolyg felszne, barlangjai s labirintusai ksrtetiesen hasonltanak a Landorin fennskjnak ltkpre, a Turrican nhny boss-a egyrtelmen a Metroid szrnyszlttjeinek gpiestett vltozataknt kszn vissza. Ezt ellenslyozand, a Samus kedveli ltal gyllt, s rendszeresen visszatr rettegett rkalz katonai parancsnokaknt ismert Ridley a Turrican II egyik erdjnek stage boss-aknt lthat viszont a jtkban. A lnyegi hasonlsg azonban sokkal tbb puszta ltvnyelemi tnyezknl: egszknt szemllve a kt jtkot, mg szmtalan hasonlsg fedezhet fel kettejk jtkmenetben, a megvalsts mikntjben s hangulatukban is.

Kraid j fi, eszik szpen...
A Commodore tbor Amigs s C64-es hrosznak, valamint a Nintendsok kedvencnek harca azonban pontosan azon az tkzeten dlt el, amelybl annak idejn kibontakozott. Mg a kioti ris az innovatv tleteivel bombzva szp lassan kialaktotta azt a “semmilyen msik jtkhoz nem hasonlthat tipikus Metroid hangulatot”, a Turrican mindekzben csak a meglv jellemvonsaira tmaszkodott. Az egy helyben toporg trtnet, az elenysz mennyisg vltoztatsok, a bevlt formhoz val ragaszkods vgl szp lassan, de megfojtotta a sorozatot. Br a siker remnyben szmos platformra (kztk pl. Nintendo gpekre, Super Turrican SNES, Turrican Gameboy) rtk t a kilencvenes vekben, mg a legjobbnak tartott Mega Turrican sem tudta jraleszteni a Turrican kultuszt. (Az MT a Sega Megadrive-ra kszlt Turrican trilgia harmadik s egyben lezr epizdja, ami az 1994-es megjelense eltt Turrican III cmmel Amign is napvilgot ltott) Volt ugyan egy titkos Thornado fednev Gamecube-os prblkozs a Factor 5 rszrl, de ez sajnlatos mdon eltnt a sllyesztben, habr a kd s Chris Hlsbeck zenei komponlsa itt-ott visszakszn a Star Wars: Rebel Strike c. jtkban.

Alien hatsfok bekapcs...
Mg a Nintendo az elmlt hsz vben folyamatosan formlta, alaktotta majd az jabb epizdokkal egsz alakos trtnett alaktva high-end univerzumm emelte a Metroid saga-t (mig Samus Aran vilga az egyetlen, amely megtlst, egyedisgt s megbecslst tekintve a Legend of Zeldval megegyez szinten mozog a Nintendo vilgban), addig a Turrican mlt underground kzssget hagyott maga mgtt. A kioti cg masszv elktelezettsgnek s a Turrican Community garzsfejlesztseinek fnyben mindkt franchise l s virul, st: mg a Metroid Prime trilgia zr akkordjaknt rkez Corruption a Nintendo Wii-t tmadja be az idn, a Factor 5 a PS3 exkluzv Lair mellett csattans bejelentsre kszl a Turrican saga-t illeten. Elkpzelhet a mlt nagy hseinek jabb vratlan sszecsapsa? Vajon a 3D-s vilgba tlpve a kt franchise jra kpes lesz egyms ernyeire pteni? Ez a jv zenje...

Kapcsold linkek:
Turrican SETA
Turrican szria - Wikipedia
Letlhet, kiprblhat Turrican klnok
A Factor 5 ltal kiadott, Amiga Emultor al kszlt Turrican backup-ok

Metroid.com
Samus.co.uk
Metroid szria - Wikipedia
Metroid Prime 3: Corruption

[20] kakasu
Feb 28., Sunday 10:06 #24
nem rossz jtk ez
Mar 15., Thursday 12:51 #23
Vlasz Oli G. (#22) zenetre
Ht nzd.
n snesen jtszottam turiccannel, taln Super turrican volt a neve, de ami rm eszmletlen nagy hatssal volt az a game boyos verzi. Az eltte lv turrican verzikat nem ismerem, de a game boyos turrican iszonyat..sztem elkpeszt.
Nekem a metroid kimaradt az letembl, de tudtam,h nagyon hasonlatos a turricanhez, ezrt beptoltam lemaradsom, s 2000-ben vgigjtszottam snesen a metroidot. s arrl ugyanaz a vlemnyem mint a turiccanrol.
A game boyos verzi, nagyon nehz, s nagyon j. n elssorban azt ajnlanm.
[33] Oli G.
Mar 15., Thursday 8:34 #22
Vlasz Yasha-maru / Iga Tsubagakure (#21) zenetre
Ht NEKEM nem tetszett. Akkor... Lehet hogy most mr idsebb fejjel ms vlemnnyel lennk egy "rgi" Turricanrl, de nem hinnm, hogy elprtolnk rte a Metroidtl. Utnanzek, htha le tudom tlteni egy rszt. Melyiket rdemes leszedni?
"Bearer-seek-seek-least." - PSN: raam989hu
Mar 14., Wednesday 17:24 #21
Vlasz Oli G. (#19) zenetre
az,h mi, teht az, h nem ismered a jtkot, nem a jtkot minsti. Mintahogy az sem, h kptelen voltl felfogni a jtk szpsgt, s tartalmt. A "rgi" turricanek simn adjk a metroid szintet.
[13] attilaK
Mar 10., Saturday 10:18 #20
rklettel, rkenergival vagy 5x vgig toltam a 2. rszt Amiga500-on
".:..:."
[33] Oli G.
Mar 08., Thursday 12:46 #19
n egyet mondok: Super Metroid. Amikor megkaptam SNES gpem, ez volt az els jtkom. 8-10 ves lehettem akkoriban, s baromira parztam mindentl benne. Az els fellensget (nem riddley-t, hanem azt a hangya genyt) gy ltem meg, hogy tjtt a szomszd lny s nttte belm a lelket, hogy ne parzz, meg tudod lni. Eszmletlen volt az a jtk. Rengetegszer kiprgettem azta, nha mg ma is jtszom vele, nha eredetibe a SNES-en, nha az Xboxon emultorral. Az eltte megjelent Metroidokkal ugyan nem jtszottam, de a ksbbi rszekrt kpes voltam klcsnadni az xboxomat. Elkrtem spanomtl a GC-jt, azon toltam a Metroid Prime-ot (meg a ReziEvil rszeket ), a msik spanomtl meg a GBA-t krtem el a Metroid Fusionrt. Nagyon szeretem ezt a jtkot, nagyon jl el lett tallva benne minden.
Turrican? Az mi?
Nekem sohasem tetszett. Prbltam pr rszt, de soha nem jutottam tovbb az els plykon. Ha jl emlkszem Amign volt egy rsz, ami gyahogy tetszett, azzal elvoltam, de arra is runtam.
Szval METROID RULEZ!!!!
(Kr hogy Nintend termk, szivesen nyomnm Xboxon is...)
"Bearer-seek-seek-least." - PSN: raam989hu
Mar 03., Saturday 13:02 #18
A turrican felejthetetlen jtk szmomra.
n azok kz tartozom aki hamarabb jtszott turrcannel,mint metroiddal szal ezrt engem jobban meghat a turrican.

Nos amit ez a jtk game boyon tudott nekem nyjtani az valami elkpeszt: GAME BOYON!
Az az rhangulat, az a kietlensg, az a magny rzet, a folyamatosan fejld(fegyver tekintetben) karaktered, az nagyon sok rejtett hely, s a nehzsg simn kiemeli ezt a jtkot( a game boyost mindenkpp) a tbbi jtk kzl.

Metriod szintn kirly, ugyanazt tudja(snes) mint a turrican, vlemny teht ugyanaz.
[12] bixiboy
Mar 02., Friday 22:56 #17
Metroid
a Turricannl akkor mr - Kenny is emltette - jobban brom a Contrt, vagy brmi ms hasonl shootert
szintn szlva mikor nyomtam anno c64-en, fel se tnt, hogy olyan nagy szm lenne
a Metroid az egy kln vilg, ssze sem hasonlthat semmivel..de kb. akkora volumennek tartom, mint az Alient (ha mr valamihez kell hasonltani, akkor ehhez)
[2] Tlontli
Mar 02., Friday 19:14 #16
Vlasz Kenny (#15) zenetre
Igazad is van, hogy a DOA-nak semmi kze a Tekken-hez mert Itagaki Tomonobu Yu Suzuki-t emlti mestereknt s a VF-hez hasonlthat jtkot akart kszteni.

Bigshotnak:Az NJ meg egyltaln nem DMC kln mert semmi kze a kt jtknak egy mshoz, de hamr itt tartunk akkor a Namco egy nagy poftlan kln gyros. Tekken, Cy Girls, Death by Degress meg nhny mg.
[16] Kenny
Mar 02., Friday 15:54 #15
Vlasz Bigshot (#14) zenetre
Jvanna, csak szeretek ktzkdni ^^ Az X- es verzi esetben fogjuk r, igazad van! A DOA meg leszmtva, hogy bunys, semmi kze a Tekken- hez, se karakterdizjnban, se jtszhatsgban. Nekem a kedvencem a 3d- s verekeds jtkom. Bejn ez az zlses arcade harc, counter szisztmval tvzve, ahol tnyleg csak a j rzk, idzts, s logika szmit, no s a tapasztalat. Szal ezrt szeretem a Tecmo- t. H meg Ayane
PSN ID: Kenny_hun, Nintendo ID: Kennyhun, Switch: SW-4473-7968-9192, 3DS: 1736-0687-8661
[2] Bigshot
Mar 02., Friday 15:43 #14
Vlasz Kenny (#13) zenetre
Virtrua tren igazad van, de az X-es Gaiden akkor is 1 DMC kln. Nem rosszak a TECMO jtkai, csak poftlan klnok. Egybknt a Ninja Ryukenden, megvan NES-re, mind3 rsz
[16] Kenny
Mar 02., Friday 15:34 #13
Vlasz Bigshot (#12) zenetre
Virtua Fighter nlkl nem lett volna Tekken (DOA tnyleg nem, mert korbban VR engine- re rdott mind az els, mind a msodik rsz), Ninja Gaiden meg kicsit rgebbi cucc (88’
PSN ID: Kenny_hun, Nintendo ID: Kennyhun, Switch: SW-4473-7968-9192, 3DS: 1736-0687-8661
[2] Bigshot
Mar 02., Friday 13:58 #12
Sztem a Metroid sokkal-sokkal eredetibb mint a Turrican. A Turrican olyan mint a TECMO jtkai: elsrang kln, semmi tbb. Metroid nlkl nincs Turrican. Ahogy Tekken nlkl sem lett volna DOA, vagy DMC nlkl Ninja Gaiden.
Mar 01., Thursday 20:30 #11
Metroid RuleZ!
[7] samus101
Mar 01., Thursday 20:08 #10
Pont ma jtszottam a Prime-al, ht elg komoly mg most is, fleg mikor bertem a havas rszre-> az a ZENE..... besz*rs!!!
"Reach out and touch faith!"
[13] Palmer07
Mar 01., Thursday 20:02 #9
Kr, hogy a MegaDrive Col.rl lemaradt a Mega Turrican... Nekem bejtt anno min2 game s a nehzsgk is. A mai nem "retro" jtkokat hamarabb kiprgetem Jl esett a cikk s vele a kis nosztalgia THX
http://social.bioware.com/brc/1407232
Mar 01., Thursday 19:57 #8
J a cikk Ht igen, a Rainbow Arts durva ignyesen mvelte a poftlan koppints mfajt, ld. mg Giana Sisters... Utbbi zenjt ajnlom meghallgatsra az Instant Remedy feldolgozsban (br a Machinea Supremacy fle sem rossz, de nekem elbbi jobban bejn).
Mar 01., Thursday 18:58 #7
Mindkt jtkban megtallhatak egyes elemek a msikbl, s ennek megfelelen n gy gondolom, hogy ez a jtkony lopkolsdi csak jobb s kiforrottabb tette mindkt sorozatot.

Egybirnt szmomra mindig is a Turrican kpviselte a magasabb sznvonalat. Nekem olyan jtklmnyt tud nyjtani a mai napig is, melyet nagyon kevs hasonl stlus - akr full 3D, jgenercis, vilgsiker, stb - videjtk kpes produklni.
Mar 01., Thursday 18:43 #6
Vlasz Kenny (#4) zenetre
Igen, a Rainbow Arts az elejn mg-mg illedelmesen, a Turrican III esetben mr poftlan mdon nylta a Nintendo tleteit
"Cerberus. Humanity First." | Twitter/XBLive/NNID: StingerHU | 3DS FCode: 1779-1409-5762
Mar 01., Thursday 18:37 #5
A Turrican jtkok nagy konzolos kedvenceim kz tartoznak. Nagyon jk a Snes-es epizdok is, de az abszolt favorit a Mega Turrican. Az ilyen hangulat s zenj videjtk rendkvl ritka, radsul a plyadizjn is szemet gynyrkdtet.

Egy idben terveztk 3D-be emelni a sorozatot, mg N64-en, de semmi sem lett belle. Mindenesetre egy full trhats Turrican lehetsge mr tbbszr is megfordult a fejemben, de nagyon kicsi az eslye, hogy olyan tkletesre megtudnk csinlni a jtszhatsgot mint anno az eredeti 2D-s epizdok esetben.
[16] Kenny
Mar 01., Thursday 18:36 #4
Kvezettek meg, de most gy visszatekintve, egy Metroid- ot alaptmjt msol, de inkbb a Contra- szria jtkmenett erltet gyksg volt a Turrican gy visszatekintve. Hazudnk, ha azt mondanm, nem nyomtam C- 64 en, s akkor nem lveztem, de ha most nem tudnk vele mg 10 percet se jtszani. Ellenttben az els Metroiddal, amit mg mostanban is szvesen elveszek nha. Most nzegetem ugy 10 perce pont, az Ngamer magazinhoz kapott DVD tartalmt, benne a Wii Virtualkonzol kvnsglistt, ahol a Super Turrican 1 & 2- vel nyomulnak… Ebben mg a Morph Ball mdot is elcsentk! A msik vicc, hogy a Turrican I&II ben fellelhet villm „ostor”, a III. rszben (Mega Turrican), mr a Metroidbl megismert csklyv avanzsldott. J, jt lopni nem bn, de ez mr a poftlansg teteje volt. Egybknt faja az sszehasonlts. Legalbb rvilgt erre.
PSN ID: Kenny_hun, Nintendo ID: Kennyhun, Switch: SW-4473-7968-9192, 3DS: 1736-0687-8661
Mar 01., Thursday 18:14 #3
Vlasz Palmer07 (#2) zenetre
Biztosan
"Cerberus. Humanity First." | Twitter/XBLive/NNID: StingerHU | 3DS FCode: 1779-1409-5762
[13] Palmer07
Mar 01., Thursday 18:13 #2
Ugye lesznek mg ilyen ssze hasonltsok retro-s pr viadalokbl?
http://social.bioware.com/brc/1407232
[13] Palmer07
Mar 01., Thursday 18:00 #1
Bakker nem tudok dnteni. Meg van az egyik legels Metroid (mg a rgi GB-re) s a Mega Turrican. Mind 2 sorozat nagy kedvencem. De a Turrican-t valahogy elfelejtettk, Samus meg vissza tudott trni.
http://social.bioware.com/brc/1407232
Metroid Prime 3: Corruption adatlap
12 v felettieknek Tindzsereknek
Kiad: Nintendo
Fejleszt: Retro Studios
Megjelens: 2007. Oct 26.
Kategria: Akci/Kaland
Online jtkmd: Nincs

A szerkesztsg rtkelse:
9.5
Ami tetszett
Zsenilis mestermunka, vrbeli Metroid, pratlan hangulattal s elkpeszt irnytsi metdussal
Ami nem tetszett
Az online jtkmd hinya
Olvasi rtkels: 17.5 (61 szavazat)
Ugyanez a jtk ms platformokon:
pc | gc | xbox | ps2 | ps3 | x360 | wii | nds | psp | xbox1 | ps4 | wiiu | n3ds | psv | mob

63 | METROID PRIME 3: CORRUPTION - teszt

A Metroid univerzum 21 ves fennllsa alatt sok olyan filmes eposzbl mert ert, amelyrt valsggal rajong a sci-fi vilgban eltvedt jtkos. Ez all a Prime sorozat legifjabb sarja, a trilgia lezr akkordjaknt bemutatkoz Metroid Prime 3: Corruption sem kivtel.

163 | Egy sorozat cserben hagysa

Milyen nagy nev jtkok rkeznek az idn Wii-re? Super Mario Galaxy - vgn r az emberek jelents szzalka egy pillanat alatt. s mg? Itt mr sokak gondolkozni kezdenek, pedig a vlasz ott van az orruk eltt, csupn nhny htnyi tvolsgra. Vagy mgsem?

24 | Retro-sarok: Metroid vs. Turrican

Az idk sorn minden valamire val szoftverfejleszt-ris mamutcg megteremtette a maga kr font sajtos jellemkpekkel felvrtezett hseit. Cikknkben a Metroid s Turrican kztti prhuzamokat boncolgatjuk.

26 | METROID PRIME 3: CORRUPTION

Stt rnyak borulnak a Galaktikus szvetsgre, minden kslekeds egy-egy jabb civilizci ltt fenyegeti. Az ramutat percei lassan, de biztosan a galaxis legsttebb rjhoz kzelednek, Samus Aran lete legveszlyesebb kalandjra kszl...

10 | Retro Studios: veszlyben a jv?

Baljs hangvtel pletykk sokasga a Metroid Prime sorozatot jegyz Retro Studios jvje krl: vszjsl eljelek, s komoly vltozsok az egyik legsikeresebb amerikai-japn csapat hza tjn.

12 | Pihenre megy a Metroid

A Retro Studios legjabb munkja, a Metroid Prime 3 a napokban vlt elrhetv az amerikai kznsg szmra, a fejlesztcsapat pedig most gy dnttt, hogy pihenteti egy kicsit a sorozatot.

68 | Metroid Prime 3: Corruption trailer

Nocsak, gy tnik, hogy tegnapi siralmaink eljutottak a Nintendo-hoz, sszehajtottak szmunkra ugyanis egy j trailert a Metroid Prime 3: Corruption-rl.

16 | [E3] Metroid Prime 3: Corruption zelt

A Metroid Prime 3: Corruption mr tavaly is az E3 egyik fontos vendge volt, s akkor mg gy tnt, hogy a Wii premierjre a boltokba is fog kerlni, m vgl nem gy trtnt, a jtkon ugyanis alapos finomtsokat kellett eszkzlni - lssuk, hogyan szuperl most.

8 | [E3] Metroid Prime 3 trailer

Termszetesen Samus Aran sem hinyozhatott a Nintendo sajttjkoztatjrl: a Metroid Prime 3: Corruption is felbukkant egy zelt formjban.

13 | Metroid Prime 3 kpadag

Szp nagy adag - s ezttal nem hasznlhatatlan minsg - j kp rkezett a Wii knlatnak egyik leginkbb vrt darabjrl, a Metroid Prime 3: Corruption-rl.

89 | Metroid Prime 3 rszletek s kpek

Hossz id utn vgre rdemben is hallatott magrl a Metroid Prime 3: Corruption: a Nintendo nyri knlatnak legnagyobb cmrl a Play magazin osztotta meg tapasztalatait, amelyek nem mellesleg rendkvl bztatnak tnnek.

12 | Metroid Prime 3 a nyron

A Nintendo vgre bejelentette a megjelensi dtumt Samus Aran soron kvetkez, s eredetileg Wii nyitcmknt indult kalandjnak, a Metroid Prime 3: Curruption-nek.

8 | Metroid Prime 3: mi van veled?

Reggie-Fils Aime, a Nintendo of America elnke nemrg a Metroid Prime 3-rl beszlt, s mint kiderlt, tbb, mint valszn, hogy csupn az v utols felben fog megjelenni a jtk.

10 | Metroid Prime 3 trailer

Samus nni sznre lp.

5 | Metroid Prime 3: Corruption triplzs

Hrom j videcska, a soron kvetkezp MP jtkbl.

242 | Phazon nyalka

Hihetetlen, mik vannak. A Galaktikus szvetsg j phazon nyalkt tesztel a gyantlan fejvadszokon. A vilgok szerte ismert kedvenc Samus Aranunk is megnyaldosta a plcikt, amely hullmtr energianyalb kilvellst okozott a pocjban, gy szegny Chozo pncl a lenyz farnl egsz egyszeren elrepedt.
Tovbb a jtk adatlapjra / frumba