Wii: három nap alatt a Föld körül

Wii: három nap alatt a Föld körül

dragCsető Zsolt2006.09.17. 16:46

Sokan, sokáig vártak a szerdai napra. Már bő egy éve csurgatja apró cseppekben a Nintendo az eredetileg Revolution kódnéven bemutatkozó Wii-vel kapcsolatos finomságait, ám a három legfontosabb, és leggyakrabban felmerülő kérdésre csupán most kaptuk meg a választ. Mit, mikor és mennyiért? Mit is rejt majd pontosan a masina doboza? Mikor emelhetjük le azt a polcról? És mindezért mennyit is vagyunk kénytelenek fizetni? A hónapok során találgatások, pletykák tucatjai (százai?) járták be a világháló minden egyes zegzugát, most azonban eljött az a nap, amikor végre odatehetjük azt a fránya pontot a híresztelések mögé - a leglényegesebb konkrétumok napvilágot láttak.

Essünk gyorsan túl a legfontosabbakon. A Nintendo Wii elsőként az Egyesült Államokban kerül a boltokba, november tizenkilencedikén, 250 dolláros árcimkével, ezt követi majd a japán premier december másodikán (25,000 jen), mi, európaiak pedig szokás szerint utoljára következünk: december nyolcadikán debütál nálunk a Wii, 250 eurós áron. A fehér színben pompázó konzol mellett egy darab csuklópánttal felszerelt kontrollert találunk majd a dobozban, amihez természetesen a legtöbb játék által használt "nuncsaku" kiegészítő is jár, ráadásként pedig - hogy semmiképp se unatkozzunk a gép megvásárlását követően - a Wii Sports névre keresztelt, öt tagból álló játékgyűjteményt is megkapjuk, melyben tenisz-, golf-, baseball-, bowling- és boxtehetségünket mutathatjuk be. Emellett bőséges nyitókínálatból válogathatunk majd: a kezdőrepertoár több, mint tizenöt címet tartalmaz, melyekhez jellemzően 50 eurós áron juthatunk majd hozzá, és ha ez nem lenne elég, olyan címek is elérhetőek lesznek a premiert követően, mint a Super Mario World, a The Legend of Zelda: A Link To The Past, vagy a Super Mario 64 - természetesen a Virtual Console-nak köszönhetően.

Utóbbi elnevezés (ha valaki esetleg nem tudná) egy online retro gyűjteményt takar, ahonnan kezdetben 30 klasszikus közül tölthetjük majd le a nekünk tetszőket. Egy NES játék ára 500 "Wii pont" lesz, a SNES, illetve N64 címeket pedig 800 és 1000 kreditért cserébe tölthetjük majd le - a választék a tervek szerint minden hónapban tíz "új" játékkal fog bővülni, a fenti masinákon debütált stuffok mellett pedig PC Engine és Sega Megadrive címek közül is válogathatunk majd. Ha már megemlítettük a Wii pontokat, tisztázzuk gyorsan, mik is azok: feltöltőkártyák segítségével szerezhetjük majd be őket (2000 pont ára húsz euró), és a fentiek mellett egyéb finomságokra is szert tehetünk elköltésükkel, elég csak az Opera webböngészőre gondolni, ami korábban már a DS tulajokat is megörvendeztette egy hordozható kiadással. Titokban még abban reménykedünk, hogy játékok vásárlásával is növelhetjük majd pontjaink számát (pontosan úgy, mint idáig csillagjainkat a nintendovip.com oldalon), barátságos lépés lenne Nintendo-éktól, és nem mellesleg a szoftvereladásokat is segítené kisebb-nagyobb mértékben.

A pontok mellett fény derült egy még érdekesebb, "Wii Channel" névre keresztelt újdonságra is. A gépet bekapcsolva különböző csatornák közül válogathatunk: a legfontosabb a Mii Channel, ahol elkészíthetjük saját profilunkat, és egy rendkívül aprólékosan kusztomizálható 3D-s arcképet is kreálhatunk magunknak, amit kapásból rá is tölthetünk saját kontrollerünkre, hogy a barátokhoz átugorva is magunkkal cipelhessük azt - a Wiimote ugyebár rendelkezni fog egy apró, 6KB-os memóriával, ahol saját beállításainkat tárolhatjuk majd. A Photo Channel-en lehetőségünk lesz megnézni a - jelen esetben a fényképezőnkből kihalászott - SD kártyánkon található képeket, illetve videókat, melyeket módosíthatunk, vagy kapásból tovább is küldhetünk ismerőseinknek egy-egy üzenet kíséretében, akár mobiltelefonra is - remek, egyszerű alternatíva a PC helyett.


Mi is az a WiiConnect24?

Az internetkapcsolat rendkívül fontos szerepet kap a Wii esetében, hiszen masinánkat a világhálóra kötve a nap huszonnégy órájában használhatjuk a konzol netes funkcióit - akár alvás közben is. A WiiConnect24 szolgáltatásnak köszönhetően ugyanis gépünk automatikusan leszipkázza a számunkra fontos adathalmazokat, legyen az hír, demo, vagy különféle kiegészítő. Ehhez természetesen nem kell folyamatosan bekapcsolva tartanunk Wii-nket, az ugyanis készenléti állapotban is képes elvégezni ezen dolgokat. A funkciót több játék is használni fogja: az Animal Crossing-ban például bármikor meglátogathatjuk majd barátaink városát, legyen az akár egy földrésszel arrébb. Ja, még valami: mindezt ingyen.

A Shop Channel az előző bekezdésben tárgyalt, megvásárolható csecsebecsékhez teleportál minket, a szintén fent említett Opera-val történő böngészést pedig az Internet Channelben tehetjük majd meg. A maradék két, most bemutatott csatorna szorosan összefügg a WiiConnect24 szolgáltatással: az egyik egy időjárásjelentés (Forecast Channel), ahol a világ összes nagyobb városáról megtudhatjuk az aktuális adatokat, a másik, News Channel névre hallgató pedig a legfrissebb híreket szolgáltatja számunkra. Csodás menü-dizájn, és egyszerű navigálás jellemzi - lásd a wii.com-on található videókat - a hatalmas potenciált magába rejtő csatorna-rendszert, nem titkoltan ez az egyik olyan dolog, amivel a nem-játékos közönséget akarja Wii vásárlásra csábítani a Nintendo.

Természetesen a régi gamerek sem lesznek elhanyagolva, hiszen a masszív kezdőkínálatban több nívós címet is találunk. A legnagyobb név egyértelműen a The Legend of Zelda: Twilight Princess, de komoly érdeklődés övezi a gépet rendkívül erősen támogató Ubisoft Red Steel-jét is - a harmadik nagyágyú, a Metroid Prime 3: Corruption sajnos nem állhat majd fel a rajtrácsra, csupán 2007-ben eredhet a többiek után, igaz, ekkor sem marad sikervárományos társak nélkül, hiszen a Super Mario Galaxy, a Super Smash Bros. Brawl, és a Resident Evil: Umbrella Chronicles is a jövő évben kerül a boltokba. A felsorolást hosszasan folytathatnánk, hiszen a készülő címek névsora rendkívül hosszú - elég csak megnézni az itt található videómontázst, melyben a már említett címek is szerepelnek. A játékok kapcsán érdemes még megemlíteni, hogy a Nintendo produkciói egytől-egyig régiófüggetlenek lesznek, a third-party fejlesztők játékai esetében pedig a kiadók kezében lesz a döntés, így az importálást preferálók nyugodt szívvel ruházhatnak be az ismerős nyelven kommunikáló, ám még csak más régióban elérhető kedvencekre.

Sok érdekes, új dologról hallottunk tehát ez alatt a három nap alatt, ám kár lenne letagadni a rossz szájíz kisebb-nagyobb jelenlétét, ami valamekkora mértékben biztosan ott van mindenkiben, legyen az vérbeli Nintendo fanatikus, vagy elkötelezetlen játékos. Már régóta tudtuk, hogy a 250 dollárt semmiképp sem fogja túllépni a masina ára, és reménykedtünk, hogy nem a legrosszabb esetre kell felkészülnünk: egy nagyon olcsó konzolt szeretett volna mindenki, mi, európaiak pedig valami rejtélyes oknál fogva esélyt láttunk arra, hogy ezúttal nem leszünk a sablon-árszabás áldozatai - sajnos ezúttal sem úsztuk meg. És bár a Wii még így is a leginkább pénztárcabarát választás, sokan gondolkodnak úgy, hogy némi plusz ráfordítással már egy Xbox 360 Core-t is kaphatnak - vajon tényleg elég lesz arra a tulajdonképp csak egy kisebb összeggel kitüntetett árcímkeként funkcionáló Microsoft gép, hogy vásárlókat csábítson el a Nintendo-tól? A fentieken pedig annak tükrében tessék elgondolkozni, hogy N-ék - riválisaiktól eltérően - már a premiertől kezdve profitálnak minden egyes gépen. Mégsem olyan nagy a bátorság a cégnél, mint ahogy azt eddig gondoltuk? Érthetetlen döntésnek tűnik emellett a DVD filmek támogatásának elhagyása - persze ez nem befolyásolta volna olyan mértékben a konzol eladásait, mint mondjuk anno a PS2 esetében, de most, 2006-ban mégis csak elvárja az ember, hogy masinája rendelkezzen ezzel a funkcióval. És akkor ugyebár nem említettük a legfontosabb tényezőt, a third-party támogatást, ami bár jelen pillanatban meglehetősen jónak mondható, a jövőben könnyen megváltozhat - szegény lila kocka is megjárta.

Kételyek tehát vannak, ám az utóbbi bekezdésben tárgyaltak ellenére is azt kell mondanunk: jó úton halad a kiotói kompánia. A DS bebizonyította, hogy nem kevés ember bírható rá arra, hogy korábbi szokásaitól eltérően handheldet/kontrollert ragadjon a kezébe, a Nintendo sikeresen megtalálta a közös hangot ezekkel az emberekkel. Reggie Fils-Aime ezúttal is elmondta: stratégiájuk a tömeg bevonásán alapszik, a közös szórakozás iránti vágy kielégítésén, nem elfeledve persze a konzolos társadalmat. A lényeg, hogy játsszunk. Wii, we, mi, mindannyian.


KÜLÖNVÉLEMÉNY - liquid

Vaskos vélemény helyett engedelmetekkel elmesélnék egy régi-régi viccet, leginkább azért, mert kapásból ez jutott az eszembe, amikor meghallottam az árat, meg a részleteket:

Harmincas évek közepe, Szovjetúnió, általános iskola. A diákoknak történeteket kell mesélniük Lenin jócselekedeteiről. Elsőként a kis Másenyka szólal meg:

“Lenin elvtárs télen látta, hogy a szomszédoknak nincs mivel fűtenie. Kiment az erdőbe, vágott fát, és nekik adta.”

A tanárnő bólint, megdicséri a kislányt. Oleg jön.

“Lenin elvtárs a forradalom alatt megparancsolta a katonáknak, hogy udvariasan bánjanak a nőkkel és gyerekekkel. És ők ezért udvariasan bántak velük.”

Oleg is megkapja a dicséretet. Iván nagyon nyújtja a kezét - ő a következő.

“A gyerekek Lenin elvtárs dolgozószobája előtt zajongva fociztak, és berúgták a labdát az ablakon. Lenin elvtárs káromkodott egy nagyot, kiszúrta a labdát a bicskájával, aztán feldobta a tetőre.”

A tanárnő értetlenül néz.

“Ivánka, Ivánka, ez miért jócselekedet?”

“Nézze tanárnő... Akár közéjük is lövethetett volna, nem?!”

Ha tetszett a cikk, és megteheted, akkor támogass minket patreonon!

eyJodG1sIjoiPGRpdiBjbGFzcz1cIi0tbXB1LXt7aWR9fVwiPlxuPGEgaHJlZj1cInt7dXJsfX1cIiB0YXJnZXQ9XCJfYmxhbmtcIj5cblx0PGltZyBjbGFzcz1cImJpZ1wiIHNyYz1cInt7cGF0aH19cGF0cmVvbi1tcHUucG5nXCIgc3R5bGU9XCJ3aWR0aDozMDBweFwiPlxuPFwvYT5cbjxcL2Rpdj5cbjxkaXYgY2xhc3M9XCItLWJuci17e2lkfX1cIj5cbjxhIGhyZWY9XCJ7e3VybH19XCIgdGFyZ2V0PVwiX2JsYW5rXCI+XG5cdDxpbWcgc3JjPVwie3twYXRofX1wYXRyZW9uLW1wdS1iaWcucG5nXCIgc3R5bGU9XCJ3aWR0aDo2MDBweFwiPlxuPFwvYT5cbjxcL2Rpdj5cblxuPHN0eWxlPlxuLi0tbXB1LXt7aWR9fSwgLi0tYm5yLXt7aWR9fXtkaXNwbGF5Om5vbmV9XG4ubGFyZ2U+Li0tYm5yLXt7aWR9fSwgLm1lZGl1bT4uLS1ibnIte3tpZH19e2Rpc3BsYXk6YmxvY2s7fVxuLnNtYWxsPi4tLW1wdS17e2lkfX17IGRpc3BsYXk6YmxvY2s7fVxuPFwvc3R5bGU+IiwiaW1hZ2VzIjpbIlwvfmZzXC9iYW5uZXJcLzAwXC8wMFwvMHpcL3BhdHJlb24tbXB1LWJpZy5wbmciLCJcL35mc1wvYmFubmVyXC8wMFwvMDBcLzB6XC9wYXRyZW9uLW1wdS5wbmciXSwidXJsIjoiaHR0cHM6XC9cL3d3dy5nYW1lcjM2NS5odVwvYXJ0aWNsZVwvcGF0cmVvbiIsInBhdGgiOiJcL35mc1wvYmFubmVyXC8wMFwvMDBcLzB6XC8iLCJpZCI6MzV9
eyJodG1sIjoiPGlmcmFtZSBmcmFtZUJvcmRlcj0wIHNyYz1cImh0dHBzOlwvXC94Ym94MzY1Lmh1XC9iYW5uZXJcIiB3aWR0aD1cIjMwMFwiIGhlaWdodD1cIjIwMFwiPjxcL2lmcmFtZT5cbiIsImltYWdlcyI6W10sInVybCI6IiIsInBhdGgiOiJcL35mc1wvYmFubmVyXC8wMFwvMDBcLzB5XC8iLCJpZCI6MzR9

Szigorít a Steam, meglepetés megjelenések - ez történt szerdán

Továbbá: Sand Land, Bit.Trip ReRunner, Lords of the Fallen, Insurmountable, Rotwood, Island of Winds.

9 órája
14

Stellar Blade

A Shift Up mérnöki pontossággal tervezte meg első konzolos játékának köztudatba emelését. De vajon van-e több a csinos külcsín alatt?

1 napja
6

Feltámad az Infogrames, Metaphor: ReFantazio megjelenés - ez történt kedden

Továbbá: Stellar Blade, Destiny 2, Morbid: The Lords of Ire, Remnant 2, 2XKO, Indika, Karma: The Dark World.

1 napja
11

Meghasad az Embracer, új Gyűrűk Ura játék - ez történt hétfőn

Továbbá: Starlight Games, Tales of the Shire, Star Wars Jedi: Survivor, ID@Xbox Digital Showcase, PowerWash Simulator, The Whims of the Gods.

2 napja
13

Heti megjelenések

3 napja
3

The Smurfs 2 - The Prisoner of the Green Stone - Hupizöld Törpikék

A Microids tavaly év végi felhozatala igen kellemesen alakult, sajnos nem is volt időnk minden fontosabb címükre ránézni. Most a tavaszi üresjáratot kihasználva vissaztérünk a Hupikék Törpikékhez!

3 napja

Anomaly Collapse

Teszteltük a legújabb roguelite próbálkozást, ami ezúttal az egy dimenziós csataterekből próbálja kihozni a maximumot - és mindezt nem is akárhogyan teszi.

4 napja
1

Eiyuden Chronicle folytatás, Prison Architect 2 csúszás - ez történt pénteken

Továbbá: Kena: Bridge of Spirits, Sclash, Biped 2, Unending Dawn.

5 napja
3

Új projektek a Lariannál, bemutatkozott a Kingdom Come: Deliverance II - ez történt csütörtökön

Továbbá: F1 24, Fabledom, Darkest Dungeon II, V Rising, Human Fall Flat 2, Cozy Caravan, Remnant 2.

6 napja
2

Lovagregény újratöltve: bejelentették a Kingdom Come: Deliverance 2-t

Mi már egy hete tudjuk, de csak most szabad róla beszélni. A Plaion és a Warhorse Studios párosa bejelentette a sikeres lovagregényük folytatását, a Kingdom Come: Deliverance II-t.

6 napja
1

Botany Manor

Egyedül sétálgatni egy viktoriánus kori udvarházban, feljegyzéseket olvasgatni és virágokat növeszteni? Izgalmasabb, mint hinnéd! Tesztlaborba vittük a Botany Manort.

7 napja
6

Baldur's Gate fejlesztővadászat, Ghost of Tsushima gépigény – ez történt szerdán

Továbbá: Sea of Thieves, Potionomics, Crow Country, Mullet Mad Jack, Dementium: The Ward.

7 napja
3

Sok jó indie 20 percben is elfér - Nintendo Indie World Showcase összefoglaló

A kis címek is tudnak izgalmasak lenni: a Nintendo legújabb indie-specifikus adásában láttunk is jó néhányat - nem csak Switch-re! Összegyűjtöttük nektek a látottakat.

7 napja
6

Children of the Sun

A Devolver Digital továbbra is remek érzékkel karolja fel az ígéretes, egyedi, kreatív projekteket. René Rother debütáló alkotása sem lóg ki a texasi kiadó portfoliójából. Na de miért érdemes odafigyelni rá? TESZT!

8 napja
1

Műsoron az indie-k, folytatódnak a leépítések – ez történt kedden

Benne: Nintendo Indie World Showcase beharangozó, Take-Two és Kwalee leépítés, Rolling Hills bejelentés, Capes és Athenian Rhapsody megjelenési dátumok.

8 napja
4

Game Pass: mozgolódás április második felében

A hónap második fele talán elsőre csendesebbnek tűnik a megszokottnál, de még így is számos izgalmas premier címet találhatunk a listában.

8 napja
1

A Nintendo kihagyja a Gamescomot, Keanu Reeves lesz Shadow hangja – ez történt hétfőn

Továbbá: No Rest for the Wicked, One Piece Odyssey: Deluxe Edition, Sand Land, Telebbit, Horrific Xanatorium.

9 napja
17

Ereban: Shadow Legacy – Árnyakkal sunnyogó

A sunnyogást az árnyakba olvadással keverő koncepciójával az Ereban már korán felhívta magára a figyelmet. A játékot a régi idők nagy lopakodós címei iránt érzett határtalan tisztelet hívta életre. De ebből vajon mennyit sikerült átemelni és jól értelmezni? Teszt!

2024.04.15.

EDGE #397 pontszámok

Dragon's Dogma 2. Rise of the Ronin. Alone in the Dark. Princess Peach: Showtime! Izgalmas címek. Rendkívül vegyes pontozás.

2024.04.15.
21

Heti megjelenések

2024.04.15.
2

eyJodG1sIjoiPGRpdiBjbGFzcz1cIi0tbXB1LXt7aWR9fVwiPlxuPGEgaHJlZj1cInt7dXJsfX1cIiB0YXJnZXQ9XCJfYmxhbmtcIj5cblx0PGltZyBjbGFzcz1cImJpZ1wiIHNyYz1cInt7cGF0aH19cGF0cmVvbi1tcHUucG5nXCIgc3R5bGU9XCJ3aWR0aDozMDBweFwiPlxuPFwvYT5cbjxcL2Rpdj4iLCJpbWFnZXMiOlsiXC9+ZnNcL2Jhbm5lclwvMDBcLzAwXC8xMFwvcGF0cmVvbi1tcHUucG5nIl0sInVybCI6Imh0dHBzOlwvXC93d3cuZ2FtZXIzNjUuaHVcL2FydGljbGVcL3BhdHJlb24iLCJwYXRoIjoiXC9+ZnNcL2Jhbm5lclwvMDBcLzAwXC8xMFwvIiwiaWQiOjM2fQ==