[Teszt] Transformers: War for Cybertron

Transformers: War for Cybertron

mcmackoGéczy Attila2010.06.25. 18:30

Számoljuk össze, hány Transformers játék jelent meg az utóbbi időben, amely minőségében és kidolgozottságában felért a kultikus franchise nevéhez! Ahogy figyelem, mindenki csak halkan hümmög magában; a Bourne adaptációval hírnevet szerző High Moon Studios viszont azt a feladatot vállalta magára, hogy megtörje ezt a kínos csendet. A Transformers: War For Cybertron végre egy kifejezetten kellemes licenszjáték, sőt mi több, büszkén vállalható referenciamunka lett.

Az eredeti történetet mindenki ismeri... de nem a War For Cybertronét. A Transformers mesék és képregények rövid visszaemlékezései után végre magunk is átélhetjük a robotok polgárháborújának kirobbanását, a két fél (Álcák és Autobotok) küzdelmének eszkalálódását. Sok kérdésre hivatalosan is választ kapunk, valamint olyan részleteket tudunk meg a saga kezdetéről, amiről eddig máshol nem is hallhattunk.

A bonyodalom a velejéig romlott álcavezér Megatron körül forog, akit megbabonáznak a Dark Energon nevezetű misztikus erőről szóló históriák. Akié a matéria, azé a hatalom - tartja az ősi hagyomány - Megatront pedig nem zavarja az sem, ha az egész bolygót a pusztulás szélére sodorja a saját érdekében.

Valahol itt kapjuk kézhez az irányítást a szóló kampány elején. Két szálat kezdhetünk a játékban - értelemszerűen az Álcákét és az Autobotokét - de az időegyenesben nagyot ugrunk, ha a jókkal rajtolunk el. Mindenképp érdemes tehát Megatronékat választani, ha következetesen akarjuk élvezni az egyébként fölöttébb szórakoztató cselekményt.

A War For Cybertron a külső nézetes akciójátékok ruháját húzta magára, de a külső alatt néhány friss ötletet is sikerült begépészkedni a fogaskerekek közé. Az egyik legnagyobb ziccer a figurák átalakulásának a lehetősége. Minden játszható hős át tud alakulni autó (kamion-tank), vagy repülő jellegű járművé. A szabvány fedezék nélküli csetepatékat általában járműves részek kötik össze - kár, hogy a repülős küldetések aránya csekély a többihez képest. Egyszerre kétféle fegyvert hordhatunk magunknál gyalogosan, melyek a klasszikus videojáték kelléktárból lettek előhalászva. A töltényeket ládákból pótolhatjuk, és adott pontokon a játék előzékenyen helyez el számunkra pár szituációhoz illő mordályt a terepen. Megesik, hogy a lőszerrel csínján kell bánni; általános a ládakeresgetés és a pótpuska keresgélése a placcokon, nem mindig vagyunk gazdagon eleresztve skulókkal. Ez taktikai megfontolás lehetett a fejlesztők részéről, ami egyrészt dinamikus pörgést ad a lövöldözésnek, másrészt ösztönöz az átalakulási forma harc közbeni használatára, ahol a harmadik típusú, járműre szerelt fegyvereké lehet a főszerep.

A pályák jellege és a történet szerint alakuló küldetések mechanikája nagyon változatosra sikeredett, így a szimpla lövöldözést és egyszerűcske teremharcokat sikerült izgalmassá, sőt megnyerővé tenni. A repülős légicsatáktól kezdve az űrsétákon át a városostromig sokféle szituációt megjárunk, a fő felvonásokat pedig ellenőrzőpontok osztják fel. A játék egyik számomra legfájóbb pontja pont a küldetések porcióival volt kapcsolatos. A szinteket gyakran elhúzzák időben, azaz a pályák átlépik azt a kellemes egy órás időküszöböt, amit egy küldetésre komfortosnak érez az ember. Ez lehet csak nálam jelent problémát, de nem egyszer éreztem úgy, hogy a küldetéseket nyugodtan kettékaphatták volna az áramvonalasabb tagoltság érdekében.

Szerencsére más gond nem is nagyon van a játékmenettel, sőt, jöjjön egy újabb meglepetés: a Transformers tele van főnökharcokkal! Még egy erényt pipálhatunk ki tehát, ami manapság már nem túl divatos a kommersz akciójátékok világában. A puffogtatást perkek és az elhullott robotokból összehalászható energon gyűjtögetés is megvariálja, de ezek messze nem hordoznak akkora mélységet, hogy ettől legyen emlékezetes a kontrollerrel kézben eltöltött idő.

A látványban sem kell csalódnunk - nagyon erős teljesítményt nyújt az U3 motor aktuális változata. A fémes felületek, hatalmas csarnokok és gigászi gépezetek megtöltik élettel a rideg, néhol száraz világot. A bevilágítás színes és pompázatos, a légtérben apró szemcsék úszkálnak, a karakterek pedig tökéletesen illeszkednek a díszletek kompozíciójába. A művészeti tervező is értette a dolgát - a figurák átmenetet képeznek a nyolcvanas évek klasszikus ábrázolása és a modern szelvényezett robotok futurisztikus prezentációja között. Ha láttál valaha TR képregényt, akkor a szereplők arca szinte egyből be fog ugrani - a testük viszont a jellegzetes izgő-mozgó darabokból épül fel, mint a mozis feldolgozásokban. Az animáció egyébként közel hibátlan, a dinamikus in-game átvezetőktől kezdve a harc hevében bekapcsolt átalakulásokig.

Amennyire hű a rajongókhoz a látvány, úgy brillírozik a hangok oldaláról is a War For Cybertron. Peter Cullen szinkronszínész már alap arc, ha Optimus megszemélyesítése kerül szóba, de a többiek is hozzák a klasszikus szerepeket. Ha hallottál már Transformers mesefilmet szinkronizálva, akkor tudod, hogy miről beszélek. Ha nem, akkor pedig legyél biztos abban, hogy a képregényekben is megszokott teátrális dumákat úgy adják elő a színészek, ahogyan az ember régen, a füzetecskék lapozgatása közben is elképzelte. Üstökös vérbeli patkány, Optimusz az igazságos és joviális harcos, aki felismeri a rá nehezedő teher fontosságát, Megatron a hideg és kegyetlen uralkodó, aki nem fél leugatni a saját embereit sem. Meglepő, hogy mennyire jópofán kommunikálnak egymással a karakterek, és hogy milyen óriási csattanókat engednek el a legnagyobb csaták hevében is.

Robotjaink nem csak kommunikátoron keresztül tartják egymással a kapcsolatot, a küldetéseknek mindig trióban vágunk neki. Az AI sajnos csak kvázi kísérő szerepet tölt be, de két társunk legalább segít a hangulatot színesíteni a jelenlétükkel. Még ütősebb élménnyel szolgál, ha hármas kooperatív módban játszunk, a barátainkkal karöltve.

A játék nem áll le a single-kampány többjátékosításánál, ugyanis további multiplayer módokat is találunk a lemezen. Az Escalation a jól bevált horda szabályok szerint játszatja magát. A szokásos DM és TDM összecsapások mellé pedig négy másik opciót is választhatunk, ha online szeretnénk a barátaink galvanizált valagának odapörkölni. A CTF, Assault és Conquest módoknak itt is találunk helyi megfelelőt, és a karaktereinket is magunk szerkeszthetjük (sajnos nem túl mély opciós lehetőségekkel) a netes háborúkhoz. A kasztokat és a szintlépést már-már alapnak tekinthetjük a kompetitív játékoknál; az ambiciózus harcosokat bizonyára hosszú-hosszú időre le fogja kötni a multi szekció.

Bátran kijelenthetjük, hogy ebben a generációban ilyen remek Transformers játékot még senki nem tett le az asztalra. A sorozat kedvelőinek egyenesen álomszerű lesz az alázat és a lelkesedés, ahogyan a készítők hozzányúltak a mítoszhoz. A licensz nélkül nyilván nem volna ilyen izgalmas és erős cím a War For Cybertron, de itt pont ez adja a móka sava-borsát.

A nyár és a limonádészezon egyik sikercíme lehet a program. Ha a cikk elolvasása és a képek átnyálazása után erős késztetést éreztél arra, hogy leporold a padláson pihengető robotgyűjteményed, akkor azt hiszem nem kérdés a cybertroni túra befizetése az Activision utazási irodájánál.

Ha tetszett a cikk, és megteheted, akkor támogass minket patreonon!

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
eyJodG1sIjoiPGlmcmFtZSBmcmFtZUJvcmRlcj0wIHNyYz1cImh0dHBzOlwvXC94Ym94MzY1Lmh1XC9iYW5uZXJcIiB3aWR0aD1cIjMwMFwiIGhlaWdodD1cIjIwMFwiPjxcL2lmcmFtZT5cbiIsImltYWdlcyI6W10sInVybCI6IiIsInBhdGgiOiJcL35mc1wvYmFubmVyXC8wMFwvMDBcLzB5XC8iLCJpZCI6MzR9

Bemutatkozott a Marvel Rivals, bezár a Smilegate Barcelona - ez történt szerdán

Továbbá: NOTTOLOT, Doronko Wanko, Boomeroad, Metal: Hellsinger, Hellgate: Redemption, Yellow Brick Games, No Man's Sky.

5 órája
3

PlayStation Plus: az áprilisi hármas

Űrvarázsló, kockaland és kicsontozott rogulike.

16 órája
6

South Park: Snow Day! - Kabbe gyíkok, megyünk hógolyózni!

South Park, ám ezúttal szolgáltatásalapú multiplayer hack n slash formájában. Avagy lehet-e várat építeni Kula Bából?

21 órája

Stellar Blade

A nagyközönség előtt próbálhattuk ki a SHIFT UP közelgő akciójátékát. De a ti véleményetekre is kíváncsiak vagyunk.

23 órája
4

Judas részletek, új Marvel játék közeleg - ez történt kedden

Továbbá: It Takes Two, Another Crab's Treasure, The Stanley Parable, V Rising, Dollhouse: Behind the Broken Mirror.

1 napja
1

The Thaumaturge – Depresszió és ördögűzés Varsóban

Vannak azok a játékok, amiket úgy lehet a legkönnyebben jellemezni, hogy fél pillanat alatt lehozzák az embert az életről, de jó értelemben véve, a The Thaumaturge pedig pont egy ilyen cím. A lengyel Fool’s Theory legújabb alkotása már a Steam Next Festen bemutatott demójával belopta magát...

1 napja

Stellar Blade demó, live service játék a Bend Studio-tól - ez történt hétfőn

Továbbá: Cyberpunk 2077, Final Fantasy XVI, The Elder Scrolls, Judas, handheld Xbox élmény.

2 napja
9

Heti megjelenések

3 napja
6

Outcast: A New Beginning - visszatér a kitaszított

Ulukai visszatérése egy hihetetlen történet. Szinte nem is lehet annak a szentimentumnak megfelelni, amivel a játékos az első epizódra gondol vissza. Most huszonöt évvel később nem csak Laura Palmer, de Cutter Slade is visszatért, így megnéztük, mit tudnak Adelpha lakói kínálni számunkra 2024-ben. Teszt!

3 napja
5

Taxi Life - über kis taxi?

Verőfényes katalán napsütés, és kellemesen ismerős nyíltvilágú játékmenet, mindez közel 460 kilométernyi barcelonai úthálózattal megspékelve. A Taxi Life-tól sokat vártak a könnyed polgári járműszimulátorok fogyasztói, és bár az alapok ígéretesek, ez a taxitársaság bizony messze van még a piacvezetőtől...

4 napja
4

Dragon's Dogma 2 - a sárkány éve

A Dragon’s Dogma cím azoknak is ismerős lehet, akik a 2012-es, mára már ikonikussá vált játékkal nem is játszottak, hiszen 2020-ban egy Netflix animációs sorozat is igyekezett bemutatni ezt a különleges világot. Nagy kihagyást követően, a napokban azonban megjelent a játék folytatása, amely még kifinomultabb játékmenetet, és még grandiózusabb kalandot ígér!

4 napja
27

Csúszhat a GTA VI, törölt Overwatch 2 tartalmak - ez történt pénteken

Továbbá: Final Fantasy XVI, Soulframe, Assassin's Creed Jade, SWORN, Larian Studios.

5 napja
9

A Future Games Show-n túl – ez történt csütörtökön

Shadows of the Damned: Hella Remastered, Broken Roads, Dead Island 2, Soul Covenant, Maliki: Poison of the Past, Blackout Protocol, Inazuma Eleven: Victory Road, Loretta, Anomaly Collapse, Shinji Mikami.

6 napja
2

Több mint 40 játékkal töltötte meg a csütörtök estét a Future Games Show

Összefoglaló a 90 perces traileráradatról.

6 napja
9

Rise of the Ronin

A Team Ninja ismét maradt a bevált formulájánál, ezúttal azonban egy nyílt világba ültette azt. A nagyobb játéktérrel pedig egy nagyobb közönség felé is nyitni akartak. A végeredmény? Nem hibátlan felemelkedés, de érdekes fúzió.

7 napja
6

Final Fantasy VII Rebirth

Eltelt idestova több, mint negyed évszázad, mióta boldog tizenévesként először tudomást szereztem arról a csodáról, amit Final Fantasy 7-nek hívnak.

7 napja
14

Marvel 1943 leleplezés, Chrono Odyssey erődemonstráció – ez történt szerdán

Továbbá: Golden Lap, Shin Megami Tensei V: Vengeance, Alpha Protocol, Dragon Ball: Sparking! ZERO, Epic Games Store, CorpoNation: The Sorting Process, Final Fantasy VII Rebirth, Card-en-Ciel, Foundry.

7 napja
13

Brothers: A Tale of Two Sons Remake

2013-ban a filmiparból érkező Josef Fares egy rendkívül egyedi debütáló alkotással vetette meg a lábát a videojátékok világában, aminek a koncepciója a mai napig egyedülállónak mondható. Ez elég indok arra, hogy egy évtizeddel később felpiszkálják a játékosok következő generációjának?

8 napja
5

Plunderstorm, avagy a WoW battle royale – ez történt kedden

Továbbá: Project Birdseye, Rise of the Ronin, Riven, Bleak Faith: Forsaken, Overwatch 2, SINce Memories: Off the Starry Sky.

8 napja
3

Game Pass: mozgolódás március második felében

A hónap végén debütál a Microsoft előfizetéses szolgáltatásában a Diablo IV! De talán a többi érkezőre is megéri odafigyelni.

8 napja
9

eyJodG1sIjoiPGRpdiBjbGFzcz1cIi0tbXB1LXt7aWR9fVwiPlxuPGEgaHJlZj1cInt7dXJsfX1cIiB0YXJnZXQ9XCJfYmxhbmtcIj5cblx0PGltZyBjbGFzcz1cImJpZ1wiIHNyYz1cInt7cGF0aH19cGF0cmVvbi1tcHUucG5nXCIgc3R5bGU9XCJ3aWR0aDozMDBweFwiPlxuPFwvYT5cbjxcL2Rpdj4iLCJpbWFnZXMiOlsiXC9+ZnNcL2Jhbm5lclwvMDBcLzAwXC8xMFwvcGF0cmVvbi1tcHUucG5nIl0sInVybCI6Imh0dHBzOlwvXC93d3cuZ2FtZXIzNjUuaHVcL2FydGljbGVcL3BhdHJlb24iLCJwYXRoIjoiXC9+ZnNcL2Jhbm5lclwvMDBcLzAwXC8xMFwvIiwiaWQiOjM2fQ==