[Bemutató] Zandagort
Eddig 16 hozzászólás
liquid
2010. April 21.
Wednesday 13:40
A ZANDAGORT magyar, stratégia, a sci-fi vonalat követi, online játszható, egy böngésző kell hozzá, és alapvetően ingyenes. 4X-típusú játékról van szó, melyben minden játékos először a saját bolygóján építkezik, növekedik, fejleszt (eXploit), később nekivághat más bolygók meghódításának (eXplore, eXpand), amíg bele nem ütközik a többi játékosba, akikkel vagy háborúzni kezd (eXterminate), vagy szövetségre lép.Maga a zsáner nem új, mi benne az érdekes? Számunkra leginkább az, hogy a Zandagort a hard SF (a tudományos fantasztikumból a tudományt is komolyan vevő) irányt követő, komplex háttértörténettel rendelkezik, és nem csak játék, hanem izgalmas társadalmi / pszichológiai kísérlet is. Kezdjük a történettel: a távoli jövőben (harminckettedik század) járunk, sikerült átültetni a gyakorlatba a csillagközi utazás elvét, az emberiség kirajzott az űrbe, és alig 200 év alatt benépesítette az egész Galaxist. A kolonizációs folyamatot kezdetben az összefogás jellemzi, mindenki az EBSZ (Egyesült Bolygók Szövetsége) égisze alatt tevékenykedik. A negatív fordulópontot az első kapcsolatfelvétel jelenti: a frissen felfedezett idegen fajról kiderül, hogy egyáltalán nem békés, és a (játék címét is adó) Zandagort irányítása alatt támadásra készülnek. Eddig előtörténet, a későbbi történések már a játék (tavaly lezajlott) első fordulójának a játékosok által kialakított krónikáját jelentik: az emberi összefogás a fenyegető idegen veszély ellenére darabjaira hullott, az idegenek pedig egymás után számolták fel az emberi planétákat.4078. február 7-én, a Végítélet napján, IsenMother, az utolsó emberi bolygó is elesett. Bár a Tejútrendszer, az emberiség bölcsője fennmaradt, de minden otthonosságát elvesztette. Az emberi faj azonban nem halt ki. Számos bolygóról sikerült evakuálni a lakosság legalább egy töredékét, és a terraformáláshoz szükséges növényeket és állatokat. Több ezer Noé bárkája szállította a menekülteket, végül ezek a flották egyesültek, és elindultak új hazát keresni.
Így teltek el hosszú évszázadok. A hajók rótták az unalmas fényéveket, és egy kis létszámú legénységen kívül mindenki sztázisban feküdt, mert így egyszerűbb volt megőrizni a békét. Végül 4450-ben elérték a kitűzött célt, egy barátságos galaxist, melyet Új Tejútnak neveztek el. Most, hogy felkeltettek mindenkit a sztázisból, és a kényszerű összezártság megszűnt, ismét megkezdődött az önállósodás, és a frakciók egymás ellen fordulása. Főleg, hogy a legfrissebb információk szerint Zandagort, miután berendezkedett régi otthonunkban, folytatja az üldözést. Jöhet a második forduló...Ahogy a fentiekből is kiderül, a Zandagort nem a szokásos “dobjunk be pár idegen fajt, és azok háborúznak” filozófiát követi. Egyetlen választható faj van: az emberek. Itt lép be a szociológiai / pszichológiai kísérlet: mihez kezd sok emberi játékos az Apokalipszis árnyékában? Egymás ellen fordulnak, szövetségre lépnek, vagy megpróbálják megtalálni az egyensúlyt a saját hatalmuk kiterjesztése, és külső fenyegetés elhárítása között? Az első forduló tanulsága szerint összefogni a legnehezebb: több játékos az idegenek oldalára állt, a szövetség nem jött létre, az emberiség a végső pusztulás szélére sodródott. Nem véletlenül tartozik a Zandagort inspirációi közé William Golding regénye, a Legyek ura: az emberi természet a civilizációs hatások ellenére sem változik alapvetően, a háborúra, széthúzásra mindig van igény és lehetőség.A konkrét játékmenetet tekintve a Zandagort a műfaj elvárásainak megfelelően komplex játék. A lépcsőzetesen felépített gazdaságot (példa: az űrhajókhoz szükséges műanyagot például olajból állítják elő, az olajat szénből, a szenet pedig fából) komoly kutatás-fejlesztés, kereskedelem és többféle technológiai szint teszi teljessé. Érdekesség, hogy (sok más hasonló játéktól eltérően) a Zandagort kidolgozott, a játék egészét befolyásoló ökológia modellel is rendelkezik. Mivel a háború a játék igen fontos része, komplexitásban itt sincs hiány: a tizennyolc-féle űrhajót flottákba szervezhetjük, foglalhatunk bolygókat, lehetőség nyílik hírszerzésre, szabotázsra, elhárításra - no meg masszív szövetségek létrehozására is. Stílusánál fogva a Zandagort nem szimpla, húsz perc alatt tanulható játék, de a bonyolultsága ellenére is kezdőbarát - a műfajjal most ismerkedő játékos rengeteg segítséget kap, hogy beletanulhasson, és később hatékony legyen benne.A Zandagort alapvetően ingyenes: teljes mértékben játszható úgy, hogy egy filléredbe sem kerül, nincsenek elzárt tárgyak, vagy lehetőségek. A fizetős prémium szolgáltatások elsősorban plusz kényelmi funkciók - a pénzzel itt tulajdonképpen magát a játékot (a fenttarthatóságát) támogatod önkéntes alapon. Éppen ezért bátran ajánljuk a kipróbálását, még akkor is, ha ez lesz az első kalandod ebben az amúgy nagyon izgalmas zsánerben - a második forduló pár napja indult, még nem késő csatlakozni.

És nincs vége: a következő oldalon a játékkal kapcsolatos műhelytitkokról és érdekességekről olvashatsz bővebben.
>>

[67] Lavitz
Jun 24., Thursday 11:00 #16
2 hónap játék után élvezhetetlen és épp a törlést fontolom, nem tudom mit szerettek ebben a játékban csak a kínlódás van, bármit csinálsz kihatással van minden sz@arra, persze ez az elején még tetszik mert azt hiszed ettől lesz összetett, de már nagyon unalmas hogy mindig végig kell menni a szamárlétrán a fenti kép hálóján hogy elérd a célterméket amit fel akarsz használni, közben meg felesleges gyárakat lekapcsolni a munkaerőt átterelni a célterületre de bármit csinálsz mindig valahol valami nyivákol hogy kevés a termelés romlik a morál, mondom az elején még jó mert van 5-10 gyárad de most már 500-nál is több van és átláthatatlan feleslegesen túlbonyolított az egész. Elég volt nincs ebben a játékban semmi sikerélmény.
Lav itz in the air ==> https://twitch.tv/lavitzintheair | Élő játék streamek!
[8] Untchbl
Apr 30., Friday 20:45 #15
Valaki alapítson egy gamer365 szövetséget
"That's so not cool!"
[20] kakasu
Apr 27., Tuesday 7:14 #14
érdekes ez játék
[30] Djuree
Apr 25., Sunday 0:27 #13
Válasz Lord Piccolo (#12) üzenetére
nem csak "egy másik" van, hanem vagy 100
I am Gabriel Angelos, Captain of the Blood Ravens. My chapter is in ruins, the sector is at war. Its worlds under siege. Chaos spreads, consumes us all. Here, we will make our final stand. Here, there will be... Retribution.
Apr 23., Friday 20:25 #12
Van egy másik szintén magyar fejlesztésű böngészős játék Birodalmak néven...játszottam 3 kört, nosztalgiának megfelel, mert vissza visz a '90 -es évek elejére, amúgy nagyon rossz. Az alapkoncepció sántit, nem hiszem, hogy sikerre vinnék.
[18] etihad6
Apr 22., Thursday 14:46 #11
Válasz Djuree (#10) üzenetére
Oké, értettük. Amúgy kipróbáltam, és elég jónak tűnik. Elég érthetően van leírva a tutorial, szépen apránként vezet be a játékba. Nagyon tetszik.
[30] Djuree
Apr 22., Thursday 14:09 #10
ilyen szarokból 1000 meg 1 van. a hódító a legkomolyabb talán, beleöltem jó sok időt, de elég is volt, semmi értelme....ez is egy a sok közül....mint a travian, az is elég komplex, de hamar unalmassá válik..
I am Gabriel Angelos, Captain of the Blood Ravens. My chapter is in ruins, the sector is at war. Its worlds under siege. Chaos spreads, consumes us all. Here, we will make our final stand. Here, there will be... Retribution.
[1] Kronox
Apr 22., Thursday 6:19 #9
Na figyeljetek... Én Kronox néven vagyok fenn és már az első szerveren is játszottam... Ez a játék több mint egy Stratégiaié játék... Igaz hogy valóban stratégiai, de ha példának összehasonlítjuk a klanháboruval (hogy netes stratégiaiit mondjak) ott nincsen semmi nehézség... építesz fát.... követ... (megmég van valami de nemtom mi ) és ennyi... a zandagortban valóban összetett építkezéseket kell végrehajtani... tudom hogy hülyeségnek hangzik de sokat változtam (a valóéletben is) mióta zandáztam... volt, van egy szövetségem ami jó dolog ám van rajta felelőség is...

Yip Man: Így olvasásra is jó Ám ha reggisztrálsz és játszol vele akkor sokkal jobban fog tetszeni! Ha valamit nem tudnál a játékban akkor ott küldj el levelet nekem! Megteheted ha ott a Levelek menüpontra katitntasz és ott újlevél Cimzett Kronox Bármiben segítek neked!

dreampage: Attól függ mi számít időigényesnek? Én naponta mondjuk 2 órácskát vagyok fenn és még így sem maradok le a többiektől (annyira, de közben én intézem a szövetségi ügyeket) és amúgy elég lenne az is ha naponta felmész 5x egy-egy negyedórára..

Tommy_Angelo: Nem unnád meg ha rendesen játszanál vele... az eleje valóban nem maga az izgalom mert megkell várnod még kitudsz lépni az űrba ahol vár rád a világ! Űrcsaták, bolygó foglalás stb... szoval ha rendesen játszanál vele akkor biztos hogy nem unnád meg!
[12] Sagem
Apr 22., Thursday 0:50 #8
Az mindenképpen NAGYON dicséretes, hogy itt a prémiumért nem előnyt veszel, hanem a játékot támogatod, azaz mindenki egyenlő feltételek mellett játszhat!
No Mutants Allowed
[25] Yip Man
Apr 22., Thursday 0:44 #7
A héten mindenképpen kipróbálom.
Baszki, ez első olvasásra nagyon tetszik!
"Music fills my empty bones and some times it seems it's the only place I've left to go..."
[17] Tomtom
Apr 21., Wednesday 20:40 #6
nekem már a hegemónia is majdnem sok volt, ez egyenesen túllőne a célon
...attól, mert egy majom cilindert húz, még majom marad, télen mikor minden fehér, mindegy mi van a hó alatt, a szemétdomb szemétdomb marad...
[23] Leslie
Apr 21., Wednesday 20:18 #5
Ez több mint játék és ez lehet a hátránya is...
A folyamatos önkritika nyomorba dönt! Ne hagyd hogy mások döntsék el helyetted van-e helyed ezen a világon!
[111] dreampage
Apr 21., Wednesday 19:52 #4
Nagyon jó volt erről most olvasni, igazi kuriózum. Érdekesnek tartom, és a sci-fi történeteket is imádom, így lehet, hogy a hétvégén kipróbálom. De gondolom, elég időigényes, így nem hiszem, hogy sokáig fogok jutni vele.
A játéknak soha nincs vége. | http://xbox.com/hu-HU | http://xbox.gamer365.hu | Telefonos ügyfélszolgálat: 06 80 018 590
[7] Slash
Apr 21., Wednesday 16:50 #3
hát igen szinte egész nap itt kell előte ülni de mégis ey kicsit bele nézek hát ha valami megfog benne...
Wujustyle
[59] Alwares
Apr 21., Wednesday 16:13 #2
Hát jók ezek, de sajnos sok időt vesznek el. Inkább kódolok én valamit...
.titanic {float: none;}
[17] Ragnar360
Apr 21., Wednesday 16:03 #1
felejtös
"I left the gang after the gang left me....i tried to go straight...i did...then i got me more trouble"
Apr 21., Wednesday 16:03 #1
Érdekes! De tartok tőle, hogy ezt is megunnám pár héten belül. A másik nagy baj ezekkel a játékokkal, hogy baromi időigényesek, és ha nem nézel vissza 10 percenként, akkor esélytelen vagy!
XBOX Live: GabeN306HUN / Steam: GabeN306HUN / PSN: GabeN406HUN (magyar profil), GabeN306HUN (angol profil) / Nintendo: GabeN306HU (SW-4105-6043-6441)