[Teszt] Guitar Hero: Greatest Hits

Guitar Hero: Greatest Hits

mcmackoGéczy Attila2009.07.01. 19:21

Best-of kiadások, újrakevert hanganyagok, tematikus gyűjtemények és válogatásalbumok. Az imént felsorolt fogalmak a zeneipar jellegzetes kellékeinek tekinthetők. Pár sorlemez után, korszakok lezárásakor, tagok kilépésénél a pénzügyi gépezet megteszi, amit kell: a zenekarból különféle válogatáslemezek formájában sajtol ki némi plusz bevételt.

Az Activision hasonló utat jár a Guitar Hero szériával. A tavalyi roppant sikeres World Tour bandaszett befuttatásakor (amely a sorozat életében vízválasztóként is felfogható) úgy döntöttek, hogy a régi dalok megérnek egy új kiadást, immár a teljes zenekari hangszerkészlet támogatásával. Jó ez nekünk játékosoknak, vagy ismét csak a pénztárcánk tartalmáért sóvárognak a furmányos brand-menedzserek?

Mivel a Neversoft az idén érkező új epizódokkal munkálkodik (dömpingre számítsatok), a fejlesztés a Beenox osztagára hárult. Nehéz dolguk nem volt - gyakorlatilag egy az egyben emelték át a Guitar Hero: Metallica szisztémáját. A menü és a karrier-mód teljes mértékben megegyezik az előző hónapban látottakkal. A karriernek nekifoghatunk szólóban vagy bandával, a gyorsjáték során pedig már az első betöltéskor az összes nóta elérhető.

Az Expert+ fokozat és a dobhoz illeszthető második lábgép támogatása innentől úgy tűnik, hogy alap funkcióknak számít egy új Guitar Hero játéknál, sőt a dalszerkesztőt sem spórolták le a lemezről. Az újrakevert dalok szólamai kiegészültek a World Tour gitárral kompatibilis, tapizós (tapping) szólókkal és cintányér-pörgetésekkel.

Mi a helyzet a karrier móddal? Legnagyobb bánatomra nincsenek hírességek, nincs rocksztár vendégszereplő, a haladás motivációját pusztán a közös zenélés élménye és a mókás helyszínek táplálják. A téma ezúttal a világ körüli turné - többek között a dzsungel közepén, londoni pincékben és az Északi-sarkon bömböltethetjük a hangládákat. A ráadás dalokat mókás felvezetők kísérik, a helyszínek végén pedig új, a lokációhoz kapcsolható öltözékek üthetik a markunkat - valljuk be, ettől jobban is megerőltethették volna magukat a felelős kreatívok. Körülbelül ennyi és nem több izgalmat tartogat a metálistenség kegyeiért folytatott bandacsata.

Egy válogatásnál fontos szempont a tarsolyból előhúzott dalok választéka. Első pillantásra annyira nem tartottam kiemelkedőnek az összelapátolt tételek sorát, de később rengeteg nóta bizonyult a zenekar-koncepció szintjén is működőképesnek. A puhányabb slágerek inkább a történet elején kerülnek elő, a nagy zúzásokat pedig a végére tartogatják Beenoxék. A rádióbarát dalok jól vezetik fel az ívet, csak az érdeklődést és a felfokozott izgalmi állapotot nem mindig képesek az adott szint felett tartani. Pláne nem egy pörgős, szigorítós zúzda után...

Sikerült a jól összeszokott társaságot összehívnom egy teljes délutánt kitöltő bandatesztre, és végeredményben leszögezhetem - ismét kiválóan, önfeledten tudtunk szórakozni. A nap végén alig bírtuk letenni a játékot.

Az alapkoncepció tehát a mai napig megállja a helyét, a száraz, esetenként ásításra késztetően unalmas prezentáció ellenére is.

Persze egy ilyen alkalom során új, eddig megvilágítatlan nézőpontok is előtérbe kerülnek. Hiába működik a kémia a bandatagok között, hiába hág a plafonig a lelkesedés, bizonyos dalok azért ki tudják készíteni az embert. Mindig kell valaki, aki az unalmas nótát bevállalja a mikrofonoknál, és az is megesik, hogy a dal bonyolultsági szintje bizonyos ponton és bizonyos hangszernél megugrik az addigi nehézségi ívhez képest. (Pláne, ha a dobról van szó...) Ezt akár jobb balanszírozással, akár ésszerűbb számsorrenddel korrigálni lehetett volna.

A nehézség beállítása lehetséges dal közben is, de kategóriákkal dinamikusabb volna, ha nem kellene ilyenkor minden alkalommal újraindítani a menetet.

Nagyjából ennyit érdemes tudni az Greatest Hitsről. Erőteljesen marketingszag lengi körül a program megjelenését, de az átkozottul jól működő alapelv még mindig gigantikus élményekhez képes juttatni a Guitar Hero fanatikusokat. Kiknek ajánlom tehát a gyűjteményt? Összeszokott bandáknak, kezdő érdeklődőknek és a World Tour óta bekapcsolódott mazsoláknak mindenképp. A régi motorosok és szólisták számára viszont az egész inkább tűnhet olcsó rókabőrnek, mint friss újdonságnak.

Tovább is van: ha még többet meg szeretnél tudni a Guitar Hero: Greatest Hits-ről, akkor lapozz, a következő oldalon egy fokkal mélyebre merülünk.

Ismerősen cseng a Beenox neve. Hol találkozhattam a fejlesztőbrigád munkáival?

A kanadai (Quebec) székhelyű Beenox régóta működik együtt a Neversoft csapatával - nem egy Tony Hawk epizód számítógépes átiratáért ők feleltek. Az Activision sikercímei közül további sok PC és Mac port is az ő kezük munkáját dicséri. Saját játékaik listájából a Bee Movie feldolgozás és az ambiciózus, bár hamar unalomba fulladó Monsters vs. Aliens érdemel szót.

Mely játékokból válogatták össze a dalokat?

A Guitar Hero első három részét vették alapul a fejlesztők, de a jelenlegi generációs konzoloktól távol maradó Rocks The 80’s kiegészítőről, valamint az Aerosmith-nek szentelt epizódról is kapunk pár nótát.

Miért nem DLC-ként érkeztek a teljes zenekarra áthangszerelt nóták?

Ezt a kérdést sokan feltettük már magunkban. Kisebb DLC csomagok formájában valószínűleg jobban tudtunk volna szelektálni a számunkra értékes dalok közül, azonban kérdéses, hogy végül anyagilag hogyan járunk jobban. Gyanítom letöltős formában ekkora mennyiségű zene jóval több pénzmagot emésztene fel.

Nyilván az lett volna a legkorrektebb dolog, ha az igen borsos árú World Tour csomaggal ingyen kaptunk volna egy kiegészítőt, teljes vagy akár részletes kompatibilitással visszafelé. Sajnos egyelőre nem olyan világban élünk, ahol az ilyen gesztus mindennapos.

Mi a helyzet az achievementekkel / trófeákkal?

Ebből a szempontból is lemásolták a Guitar Hero: Metallica rendszerét a srácok. Sok feladat dettó ugyanúgy köszön vissza a Greatest Hitsben, mint metálos kiadásnál. Szerencsére azért akadnak dalokhoz kötött, jópofa ötletek is, valamint a keménykötésűeknek szánt türelemgyilkos durvulások. Egy biztos - nem lehet egyhamar az összes pontot kirántani a Greatest Hitsből. Sőt, megkockáztatom, hogy az idővel felbukkanó sárga cin érzékelési hibája miatt egy-két dobos feladatot lehetetlen lesz teljesíteni.

Guitar Hero dömpingről esik szó a cikkben. Milyen további részek várhatóak idén?

Nyáron érkezik az Amerikában hatalmas népszerűségnek örvendő Van Halen köré felépített Guitar Hero játék. Az ötödik epizód szeptemberben látja meg a napvilágot, év végén pedig egy családias hangulatú válogatással a Band Hero lép be az egyre zsúfoltabb játékpiacra. Júniusban a DS is megkapta a Guitar Hero: On Tour folytatását Modern Hits alcímmel.

És ha már Hero sorozat: a DJ Hero alapötletében rejlő potenciál október végén mérettetik majd meg.

Szíves örömest várjuk az új részeket, de azért reméljük tartalom és minőség terén is képesek lesznek újítani az Activision szárnyai alatt robotoló emberkék.

Ha tetszett a cikk, és megteheted, akkor támogass minket patreonon!

eyJodG1sIjoiPGRpdiBjbGFzcz1cIi0tbXB1LXt7aWR9fVwiPlxuPGEgaHJlZj1cInt7dXJsfX1cIiB0YXJnZXQ9XCJfYmxhbmtcIj5cblx0PGltZyBjbGFzcz1cImJpZ1wiIHNyYz1cInt7cGF0aH19cGF0cmVvbi1tcHUucG5nXCIgc3R5bGU9XCJ3aWR0aDozMDBweFwiPlxuPFwvYT5cbjxcL2Rpdj5cbjxkaXYgY2xhc3M9XCItLWJuci17e2lkfX1cIj5cbjxhIGhyZWY9XCJ7e3VybH19XCIgdGFyZ2V0PVwiX2JsYW5rXCI+XG5cdDxpbWcgc3JjPVwie3twYXRofX1wYXRyZW9uLW1wdS1iaWcucG5nXCIgc3R5bGU9XCJ3aWR0aDo2MDBweFwiPlxuPFwvYT5cbjxcL2Rpdj5cblxuPHN0eWxlPlxuLi0tbXB1LXt7aWR9fSwgLi0tYm5yLXt7aWR9fXtkaXNwbGF5Om5vbmV9XG4ubGFyZ2U+Li0tYm5yLXt7aWR9fSwgLm1lZGl1bT4uLS1ibnIte3tpZH19e2Rpc3BsYXk6YmxvY2s7fVxuLnNtYWxsPi4tLW1wdS17e2lkfX17IGRpc3BsYXk6YmxvY2s7fVxuPFwvc3R5bGU+IiwiaW1hZ2VzIjpbIlwvfmZzXC9iYW5uZXJcLzAwXC8wMFwvMHpcL3BhdHJlb24tbXB1LWJpZy5wbmciLCJcL35mc1wvYmFubmVyXC8wMFwvMDBcLzB6XC9wYXRyZW9uLW1wdS5wbmciXSwidXJsIjoiaHR0cHM6XC9cL3d3dy5nYW1lcjM2NS5odVwvYXJ0aWNsZVwvcGF0cmVvbiIsInBhdGgiOiJcL35mc1wvYmFubmVyXC8wMFwvMDBcLzB6XC8iLCJpZCI6MzV9
eyJodG1sIjoiPGlmcmFtZSBmcmFtZUJvcmRlcj0wIHNyYz1cImh0dHBzOlwvXC94Ym94MzY1Lmh1XC9iYW5uZXJcIiB3aWR0aD1cIjMwMFwiIGhlaWdodD1cIjIwMFwiPjxcL2lmcmFtZT5cbiIsImltYWdlcyI6W10sInVybCI6IiIsInBhdGgiOiJcL35mc1wvYmFubmVyXC8wMFwvMDBcLzB5XC8iLCJpZCI6MzR9

Lovagregény újratöltve: bejelentették a Kingdom Come: Deliverance 2-t

Mi már egy hete tudjuk, de csak most szabad róla beszélni. A Plaion és a Warhorse Studios párosa bejelentette a sikeres lovagregényük folytatását, a Kingdom Come: Deliverance II-t.

5 órája

Botany Manor

Egyedül sétálgatni egy viktoriánus kori udvarházban, feljegyzéseket olvasgatni és virágokat növeszteni? Izgalmasabb, mint hinnéd! Tesztlaborba vittük a Botany Manort.

10 órája

Baldur's Gate fejlesztővadászat, Ghost of Tsushima gépigény – ez történt szerdán

Továbbá: Sea of Thieves, Potionomics, Crow Country, Mullet Mad Jack, Dementium: The Ward.

18 órája
3

Sok jó indie 20 percben is elfér - Nintendo Indie World Showcase összefoglaló

A kis címek is tudnak izgalmasak lenni: a Nintendo legújabb indie-specifikus adásában láttunk is jó néhányat - nem csak Switch-re! Összegyűjtöttük nektek a látottakat.

1 napja
5

Children of the Sun

A Devolver Digital továbbra is remek érzékkel karolja fel az ígéretes, egyedi, kreatív projekteket. René Rother debütáló alkotása sem lóg ki a texasi kiadó portfoliójából. Na de miért érdemes odafigyelni rá? TESZT!

1 napja
1

Műsoron az indie-k, folytatódnak a leépítések – ez történt kedden

Benne: Nintendo Indie World Showcase beharangozó, Take-Two és Kwalee leépítés, Rolling Hills bejelentés, Capes és Athenian Rhapsody megjelenési dátumok.

1 napja
4

Game Pass: mozgolódás április második felében

A hónap második fele talán elsőre csendesebbnek tűnik a megszokottnál, de még így is számos izgalmas premier címet találhatunk a listában.

2 napja
1

A Nintendo kihagyja a Gamescomot, Keanu Reeves lesz Shadow hangja – ez történt hétfőn

Továbbá: No Rest for the Wicked, One Piece Odyssey: Deluxe Edition, Sand Land, Telebbit, Horrific Xanatorium.

2 napja
17

Ereban: Shadow Legacy – Árnyakkal sunnyogó

A sunnyogást az árnyakba olvadással keverő koncepciójával az Ereban már korán felhívta magára a figyelmet. A játékot a régi idők nagy lopakodós címei iránt érzett határtalan tisztelet hívta életre. De ebből vajon mennyit sikerült átemelni és jól értelmezni? Teszt!

3 napja

EDGE #397 pontszámok

Dragon's Dogma 2. Rise of the Ronin. Alone in the Dark. Princess Peach: Showtime! Izgalmas címek. Rendkívül vegyes pontozás.

3 napja
21

Heti megjelenések

3 napja
2

Stellar Blade fejlesztői napló, Final Fantasy VII Remake harmadik rész morzsák- ez történt pénteken

Továbbá: Sea of Thieves, Palworld, GTA+, The Rogue Prince of Persia, Crash Bandicoot 4: It's About Time.

5 napja
14

Drágul az EA Play, jön az új Remnant 2 DLC - ez történt csütörtökön

Továbbá: Fallout 4, WRATH: Aeon of Ruin, Beyond the Ice Palace II, Nanuka: Secret of the Shattering Moon, Heading Out, Ascendant Studios, Warhorse Studios.

6 napja
8

PlayStation Game Catalog: az áprilisi felhozatal

Tales of Kenzera: ZAU. DAVE THE DIVER. Animal Well. Indie premier dömping az előfizetéses szolgáltatás kínálatában!

7 napja

A The Triple-i Initiative-en túl – ez történt szerdán

Benne: Dead Space, The Bridge Curse 2: The Extrication, Let Bions Be Bygones, Super Monkey Ball Banana Rumble, Reigns: Beyond.

7 napja
2

Ilyen volt a The Triple-i Initiative

45 perc, majdnem ugyanennyi játék. Összefoglaljuk a lényeget.

8 napja
6

Hungame.Blog: TOP 50 magyar játék és interjúsorozat

A Hungame.blog alkotói folyamatosan próbálják a hazai játékfejlesztés történelmét és különböző aspektusait érdekes-színes formában tálalni a nagyközönség számára. Toplisták, interjúk, mutatjuk a tutit!

8 napja
6

Final Fantasy progmetál koncert: MondoConra jön a Chocobo Band

Remek hírt hozott a tavaszi szél, meg a MondoCon szervezőcsapata, akik a Final Fantasy zenei felhozatalát a progresszív metál stílusában fogják nektek asztalra teríteni a Chocobo Band segítségével.

8 napja

Augusztusban jön a Star Wars Outlaws, bővül a Mortal Kombat 1 – ez történt kedden

Továbbá: Dredge filmadaptáció, Battlefield, 63 Days, Blizzard x NetEase, Runa, Amber Isle, Echoes of Elysium, Tales from Candleforth, Dicefolk, Hidden Grove, Prince of Persia: The Sands of Time Remake.

8 napja
9

Nevet vált a Gearbox Publishing, előbb jön a Fallout-sorozat – ez történt hétfőn

Továbbá: Konami fizetésemelések, Singularity 6 leépítés, Ready, Steady, Ship! megjelenési dátum.

9 napja
8

eyJodG1sIjoiPGRpdiBjbGFzcz1cIi0tbXB1LXt7aWR9fVwiPlxuPGEgaHJlZj1cInt7dXJsfX1cIiB0YXJnZXQ9XCJfYmxhbmtcIj5cblx0PGltZyBjbGFzcz1cImJpZ1wiIHNyYz1cInt7cGF0aH19cGF0cmVvbi1tcHUucG5nXCIgc3R5bGU9XCJ3aWR0aDozMDBweFwiPlxuPFwvYT5cbjxcL2Rpdj4iLCJpbWFnZXMiOlsiXC9+ZnNcL2Jhbm5lclwvMDBcLzAwXC8xMFwvcGF0cmVvbi1tcHUucG5nIl0sInVybCI6Imh0dHBzOlwvXC93d3cuZ2FtZXIzNjUuaHVcL2FydGljbGVcL3BhdHJlb24iLCJwYXRoIjoiXC9+ZnNcL2Jhbm5lclwvMDBcLzAwXC8xMFwvIiwiaWQiOjM2fQ==