[Teszt] Star Ocean: The Last Hope

Star Ocean: The Last Hope

Oldern2009.06.29. 19:30

Megjelent a Star Ocean: The Last Hope, a sorozat pedig az eddigi epizódokkal arról volt híres, hogy elképesztő mennyiségű tartalmat és profi harcokat kínált a sci-fi jrpg-k rajongóinak. Vajon a negyedik rész megállja a helyét, vagy egy újabb elfuserált próbálkozással van dolgunk?

Változnak az idők, változnak az emberek. Néhány évvel ezelőtt a legjobbnak tartott japán szerepjátékok között egyaránt akadtak olyanok, amelyeknek története nem emelkedett dosztojevszkiji magasságokba, és akadtak olyanok is, amelyek harcrendszere maradt el a legjobb 1992-es JRPG-ktől is. Arról nem is beszélve, ahol egyedül a hangulat volt kifogástalan, és a játék mind a harc, mind a történet terén lemaradt. Néhány éve, ez a kulcsszó. Vitathatatlan tény, hogy a nyugati akciójátékok és a klasszikus szerepjátékok egyaránt komoly fejlődésen mentek keresztül, és ez megváltoztatta az emberek világnézetét: nem elég többé csak a jó harc, vagy csak a kiváló történet: a kettő szintézisét követeljük. A japán szerepjátékok piaca pont a fenti okok miatt egyébként évről évre zsugorodik, és a modern FPS-eken, Mass Effecten, Fallout 3-on vagy éppen Oblivionon nevelkedett játékosok gyomra egyszerűen nem veszi be a "klasszikus" jrpg-ket. A kérdés ezúttal is adott: vajon a Star Ocean 4 (vagy nevezzük valódi nevén: The Last Hope) lesz az a játék, amely végre megmutatja a stílus erejét a kívülállóknak, vagy ez is egy újabb 360-exkluzív szerepjáték lesz az eddigiek közül, amelyet csak a rajongók tudnak maradéktalanul élvezni?

A Star Ocean: the Last Hope tulajdonképpen egy klasszikus science fiction és a szokásos vasárnap délelőtti animék különös keveréke. A történet szerint az emberiség valamikor a nem is olyan távoli jövőnkben megmutatta, hogy igenis képes megnyomni a Piros Gombot: az előidézett atomháború a Föld területének legnagyobb részét lakhatatlanná tette. A túlélők minden erőforrásukkal az űrkutatásra koncentráltak, aminek eredményeppen sikerült olyan felszerelést előállítani, ami képes a hipertérugrásra - vagyis a távolságok nagyon rovid idő alatt megtételére, ezzel lehetővé téve egy másik bolygó keresését, majd annak kolonizálását, terraformálását. Főszereplőink fiatalok és bohók: mindezt lehetne azzal magyarázni, hogy egy ugrás után minél kevésbé öregecskék a hölgyek és az urak, annál nagyobb esély van az életbenmaradásra, önfenntartásra, és egyéb mókás dolgok végrehajtsárása. A Last Hope kezdetén minket ér a megtiszteltetés, hogy végrehajtsuk az első ugrást: mondanunk sem kell, hogy ennek eredménye majdnem katasztrofális lesz , és végül egy ismeretlen bolygón landolunk, egy igencsak ellenséges környezetben. Kicsiny csapatunk hamarosan idegen segítőkre is lel, végül rövid időn belül találkozunk a "Bolygóközi Fenyegetés" megtestesítőivel, és egy klasszikus, klisékkel alaposan megtömött utazásban lesz részünk.

A Last Hope a klasszikus jrpg felépítést követi: átvezető animációk, barangolás, labirintus, átvezető animáció, majd az aktuális főellenség. Harcolni valós időben fogunk, egyetlen karaktert irányítva (a többieknek irányelveket adunk meg, de a közvetlen irányítást persze bármikor átvehetjük, egy-egy konkrét parancs kiadásához is akár). Egy-egy összecsapás erőnlétünktől függően tarthat akár percekig is (ezek a főellenségekre jellemzők), de gyakoribb a brutális támadásokat felvonultató, 8-15 másodperces mészárlások - ez és a rövid, 1-1 másodpercből álló töltési idő garantálja azt, hogy ne passzív szórakozással teljen el a játékkal töltött idő. Fekete leves: ha már ilyen gyorsan bekerülünk egy harcba, és hamar végzünk is, akkor a fejlesztők úgy döntöttek, hogy rengeteg ellenféllel kell szembenéznünk. Gyakorlatilag nem lesz olyan szoba, olyan sarok, ahol ne lenne egy-egy ellenfél, ők pedig ráadásul újratermelődnek a szintről való kilépés, majd ismételt belépés után. Szerencsére legtöbbször elkerülhetjük őket a dash gomb (nagyon jó funkció, hatalmas piros pont, ezek után minden hasonló játékban várjuk ezt a lehetőséget) nyomkodásával, amellyel sprintelhetünk egyet, lehagyva a gaz ellent. Klasszikus JRPG-tulajdonság: minden helyszín pontosan kétszer akkora, mint amekkorának lennie kellene, ha azt szerették volna elérni, hogy ne unjuk meg az ott szereplő ellenfeleket. Itt unni fogjuk, és a mentőhelyek közti hatalmas, gyakran fél órás szünetek néha idegölőek lesznek - de ez egy ilyen stílus, ha tetszik, ha nem.

És ha már így a "ha tetszik, ha nem" előkerült: a Star Ocean: The Last Hope nem az a játék lesz, amely elhozza a csodát, a forradalmat a JRPG-stílusba. Pedig szégyenkezésre több szmpontból sincs oka! Itt van példának okáért a grafikai megvalósítás. A Star Ocean jól néz ki. Az Infinite Undiscovery motorját alaposan feltuningolták, aminek eredménye az lett, hogy megannyi effektel (tükröződések, csillogások, komolyabb árnyékolás) többet kapunk, és a pályák úgy lettek kialakítva, hogy tágabbnak, monumentálisabbnak érezzük, mint amilyenek valójában. Semmi sem tökéletes, a felbontás például valamivel 720p alatt van a harcokban, hogy az akció folyamatos maradjon, és a terepen kínosan pici a látótávolság, már ami a szörnyek és a tereptárgyak felbukkanását illeti. Az időnként felbukkanó beakadozástól (ami érdekes módon a kezdeti helyszíneket jobban érintette, mint a későbbi pályákat) pedig dühbe jöhetnénk, de nem tesszük: az összkép kifejezetten pozitív. Sajnos a jrpg-kben használatos klasszikus animés stílus elérkezett arra a pontra, hogy a hőseink erősen emlékeztetnek az életnagyságú babákra - az érzelemmentes arcvonások, az üres tekintet néha már-már horrorisztikus módon nyomasztó, de szerencsére az átvezető animációkban azért sikerült érzelmet varázsolni hőseinkbe. Újabb kínos pont: a történet. Egy jrpg-hez szokott játékos számára vállalható, a többiek ugyanúgy megmosolyogják majd, ahogy azt az eddigiek - vagy az előző generációk - során tették, hiszen megannyi japános, shounen szériákra jellemző klisét használnak fel benne. Mi maradt ki? Igen, az összegzés - amire most szükségünk is lesz.

A Star Ocean: The Last Hope egy tisztességesen összerakott, igencsak élvezhető japán szerepjáték. Sokat kell harcolnunk, viszonylag ritkán vannak benne save-pontok. Megannyi lehetőségünk van a fejlesztésre, és lesznek benne "én szégyellem magam a készítők helyett" pillanatok az átvezetők alatt. Aki szeretni akarja majd, az - leginkább a tartalom mennyisége és a kiválóan megvalósított, pörgős harcrendszer miatt - megtalálja majd benne a pozitívumokat, aki pedig egy idejétmúlt japán szerepjátékot akar látni benne, az nyugodtan elkerülheti. Ez nem forradalom, hanem egy becsületesen elkészített, teljes értékű Star Ocean rész, amely az előző generáció jrpg-ivel szembeni összehasonlításban is megállná a helyét.

A tesztnek nincs vége, a következő oldalon olyan dolgokról beszélünk, mint a fejlesztés, a harcrendszer újdonságai, és egyéb érdekességek.

Szóval sokat kell harcolni. Élvezni fogom? A harc - amely egyébként sok szempontból hasonlít a harmadik részben látottakra - a következőképpen épül fel: egy zárt, arénaszerű helyszínre kerülünk minden összecsapás alatt, amiben egy szereplőt irányítunk. A támadás, védekezés mellett a ravaszokon megtalálhatóak az előre beállított speciális támadások is. A védekezést (b) "tölthetjük", és ha pont az ellenséges csapás előtt engedjük el, akkor jön a Blindside effektus, amikor az ellenfél háta mögött maradva nagyobb sebzést tudunk bevinni - ezt egyébként ha nem közelharci karakterrel megyünk, akkor ritkán fogjuk használni. A másik a Rush mode: ha az ehhez tartozó számlálót okozott sebzéssel vagy kapott sérüléssel feltöltöttük, akkor azt az X-el aktiválhatjuk. Ezek után néhány másodpercig senki és semmi nem szakítja meg az általunk kántált varázslatot vagy speciális támadást - persze sérülni továbbra is fogunk. A harcok a különböző skillek nélkül lassabban pörögnek, de a Bonus Board (lásd lentebb) miatt nyugodtan lövöldözhetjük a legdurvább támadásokat is, úgy másodpercek alatt végezhetünk nagyobb csapatokkal is. Tekintve, hogy van varázshasználó, igazi tank, virtuóz kardforgató, és íjász, így a válasz igen: amint megtaláljuk a stílusunknak fekvő karaktert, a harcokat maximálisan élvezni fogjuk.

Milyen lehetőségeim vannak a fejlesztésre? A karakterek egyrészt automatikusan lépnek szintet a kapott tapasztalati pontok után - ez az alap. Ekkor minden szintlépéskor SP-t (skill pont) kapunk, amelyekből a harci képességeinket fejleszthetjük, és további képességeket (például first aid, vagy passzív sebzésbónusz a gyengébb ellenségekkel szemben) aggathatunk magunkra - ezeket is SP-ből tuningolhatjuk. Létezik party SP is, az újonnan csatlakozott tagok lemaradását ebből gyorsan behozhatjuk. Másrészt elég sok felszedhető virág, kő, ellenfelek által eldobott tárgy található a játékban, amelyekből új felszerelési tárgyakat alkothatunk. Ehhez először egy aranyos ötlet által vezérelve "megbeszélést" kell indítani, amikor is a karakterek új recepteket próbálnak feltalálni, majd az így megtanult tárgyakat legyárhatjuk. Ezen felül itt van még a Beat rendszer: alapból két fázisa van: a támadó/védekező. Ezek az állások külön szintet léphetnek attól függően, hogy melyikben vagyunk éppen, amikor legyőzzük az ellenfelet. Az egyik értelemszerűen a támadásra és az intelligenciára (varázslatoknál fontos) ad passzív bónuszt, és magasabb szinteken további használható rushdown-módosítókat ad, a másik pedig több és több védelmet, hp-t, és egyre előnyösebb Blindside-használatot biztosít. Most jön a trükk: beállíthatjuk a Beat-et "természetes" pozícióba is, ekkor sem a blindside, sem a rush mode módosítókat nem kapjuk meg, viszont a két beat fejlettségétől függően minden hp, támadás, védekezés, és intelligencia bónuszt megkapunk egyszerre: ezt az állást érdemes a főellenségek ellen beállítani, hogy maximalizáljuk lehetőségeinket. Ez a mód nem fejlődik (hiszen az értékeket a két másik Beat módból kapja), így grindelés előtt érdemes vagy a támadó, vagy a védekező beat-et beállítani. A fejlesztés viszonylag könnyed, ráadásul a grindeléskor megjelenő Bonus Board minden harc után plusz Xp-t, pénzt, vagy épp SP-t ad, attól függően hogy mennyire vagyunk ügyesek - kicsit emlékeztetve az FFXII grindelős bónuszaira is.

Szeretem a maximumra pörgetni a játékokat, a Last Hope mit nyújt ebben az esetben? Kezdjük a legfontosabbal: van négy nehézségi fokozat, amelyek közül az első kettő alapból elérhető. Szerencsére a játék elnyomható átvezető animációkat kínál, így nem kell többször végignézni, amit már alapból ismerünk. A magasabb nehézségi fokozatokon az ellenfelek hamarabb feltöltik a saját Rush mode-csíkukat, és többet sebeznek/többet bírnak, többek között. A játékban iszonyatosan sok Battle Trophy található, amelyek szükségesek az 1000/1000-hez - itt azonban közhely, de igaz: száz óránál JÓVAL többet kell beleinvesztálni a játékba, hogy mindent megszerezzünk. Az alternatív befejezések, extra tárgyak, főellenségek a sorozatra jellemző módon itt is megtalálhatóak: az igazi rajongók most eltűnnek, és nagyjából egy hónap múlva kerülhetnek elő leghamarabb.

Ha tetszett a cikk, és megteheted, akkor támogass minket patreonon!

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
eyJodG1sIjoiPGlmcmFtZSBmcmFtZUJvcmRlcj0wIHNyYz1cImh0dHBzOlwvXC94Ym94MzY1Lmh1XC9iYW5uZXJcIiB3aWR0aD1cIjMwMFwiIGhlaWdodD1cIjIwMFwiPjxcL2lmcmFtZT5cbiIsImltYWdlcyI6W10sInVybCI6IiIsInBhdGgiOiJcL35mc1wvYmFubmVyXC8wMFwvMDBcLzB5XC8iLCJpZCI6MzR9

Meghasad az Embracer, új Gyűrűk Ura játék - ez történt hétfőn

Továbbá: Starlight Games, Tales of the Shire, Star Wars Jedi: Survivor, ID@Xbox Digital Showcase, PowerWash Simulator, The Whims of the Gods.

10 órája
11

Heti megjelenések

1 napja
3

The Smurfs 2 - The Prisoner of the Green Stone - Hupizöld Törpikék

A Microids tavaly év végi felhozatala igen kellemesen alakult, sajnos nem is volt időnk minden fontosabb címükre ránézni. Most a tavaszi üresjáratot kihasználva vissaztérünk a Hupikék Törpikékhez!

1 napja

Anomaly Collapse

Teszteltük a legújabb roguelite próbálkozást, ami ezúttal az egy dimenziós csataterekből próbálja kihozni a maximumot - és mindezt nem is akárhogyan teszi.

2 napja
1

Eiyuden Chronicle folytatás, Prison Architect 2 csúszás - ez történt pénteken

Továbbá: Kena: Bridge of Spirits, Sclash, Biped 2, Unending Dawn.

3 napja
3

Új projektek a Lariannál, bemutatkozott a Kingdom Come: Deliverance II - ez történt csütörtökön

Továbbá: F1 24, Fabledom, Darkest Dungeon II, V Rising, Human Fall Flat 2, Cozy Caravan, Remnant 2.

4 napja
2

Lovagregény újratöltve: bejelentették a Kingdom Come: Deliverance 2-t

Mi már egy hete tudjuk, de csak most szabad róla beszélni. A Plaion és a Warhorse Studios párosa bejelentette a sikeres lovagregényük folytatását, a Kingdom Come: Deliverance II-t.

4 napja
1

Botany Manor

Egyedül sétálgatni egy viktoriánus kori udvarházban, feljegyzéseket olvasgatni és virágokat növeszteni? Izgalmasabb, mint hinnéd! Tesztlaborba vittük a Botany Manort.

5 napja
6

Baldur's Gate fejlesztővadászat, Ghost of Tsushima gépigény – ez történt szerdán

Továbbá: Sea of Thieves, Potionomics, Crow Country, Mullet Mad Jack, Dementium: The Ward.

5 napja
3

Sok jó indie 20 percben is elfér - Nintendo Indie World Showcase összefoglaló

A kis címek is tudnak izgalmasak lenni: a Nintendo legújabb indie-specifikus adásában láttunk is jó néhányat - nem csak Switch-re! Összegyűjtöttük nektek a látottakat.

5 napja
6

Children of the Sun

A Devolver Digital továbbra is remek érzékkel karolja fel az ígéretes, egyedi, kreatív projekteket. René Rother debütáló alkotása sem lóg ki a texasi kiadó portfoliójából. Na de miért érdemes odafigyelni rá? TESZT!

6 napja
1

Műsoron az indie-k, folytatódnak a leépítések – ez történt kedden

Benne: Nintendo Indie World Showcase beharangozó, Take-Two és Kwalee leépítés, Rolling Hills bejelentés, Capes és Athenian Rhapsody megjelenési dátumok.

6 napja
4

Game Pass: mozgolódás április második felében

A hónap második fele talán elsőre csendesebbnek tűnik a megszokottnál, de még így is számos izgalmas premier címet találhatunk a listában.

6 napja
1

A Nintendo kihagyja a Gamescomot, Keanu Reeves lesz Shadow hangja – ez történt hétfőn

Továbbá: No Rest for the Wicked, One Piece Odyssey: Deluxe Edition, Sand Land, Telebbit, Horrific Xanatorium.

7 napja
17

Ereban: Shadow Legacy – Árnyakkal sunnyogó

A sunnyogást az árnyakba olvadással keverő koncepciójával az Ereban már korán felhívta magára a figyelmet. A játékot a régi idők nagy lopakodós címei iránt érzett határtalan tisztelet hívta életre. De ebből vajon mennyit sikerült átemelni és jól értelmezni? Teszt!

8 napja

EDGE #397 pontszámok

Dragon's Dogma 2. Rise of the Ronin. Alone in the Dark. Princess Peach: Showtime! Izgalmas címek. Rendkívül vegyes pontozás.

8 napja
21

Heti megjelenések

8 napja
2

Stellar Blade fejlesztői napló, Final Fantasy VII Remake harmadik rész morzsák- ez történt pénteken

Továbbá: Sea of Thieves, Palworld, GTA+, The Rogue Prince of Persia, Crash Bandicoot 4: It's About Time.

2024.04.13.
14

Drágul az EA Play, jön az új Remnant 2 DLC - ez történt csütörtökön

Továbbá: Fallout 4, WRATH: Aeon of Ruin, Beyond the Ice Palace II, Nanuka: Secret of the Shattering Moon, Heading Out, Ascendant Studios, Warhorse Studios.

2024.04.12.
8

PlayStation Game Catalog: az áprilisi felhozatal

Tales of Kenzera: ZAU. DAVE THE DIVER. Animal Well. Indie premier dömping az előfizetéses szolgáltatás kínálatában!

2024.04.11.

eyJodG1sIjoiPGRpdiBjbGFzcz1cIi0tbXB1LXt7aWR9fVwiPlxuPGEgaHJlZj1cInt7dXJsfX1cIiB0YXJnZXQ9XCJfYmxhbmtcIj5cblx0PGltZyBjbGFzcz1cImJpZ1wiIHNyYz1cInt7cGF0aH19cGF0cmVvbi1tcHUucG5nXCIgc3R5bGU9XCJ3aWR0aDozMDBweFwiPlxuPFwvYT5cbjxcL2Rpdj4iLCJpbWFnZXMiOlsiXC9+ZnNcL2Jhbm5lclwvMDBcLzAwXC8xMFwvcGF0cmVvbi1tcHUucG5nIl0sInVybCI6Imh0dHBzOlwvXC93d3cuZ2FtZXIzNjUuaHVcL2FydGljbGVcL3BhdHJlb24iLCJwYXRoIjoiXC9+ZnNcL2Jhbm5lclwvMDBcLzAwXC8xMFwvIiwiaWQiOjM2fQ==