E3 2020: a Sony ismét távol marad
Eddig 41 hozzászólás
liquid
2020. January 14.
Tuesday 08:00


"Hosszas mérlegelés után a SIE úgy döntött, hogy nem vesz részt az E3 2020-as rendezvényén. Nagyon tiszteljük az ESA-t [ az E3 szervezői ] mint szervezetet, de úgy érezzük, hogy nem ez a legmegfelelőbb helyszín az idei terveinkhez."

Nyilatkozta a Sony Interactive Entertainment szóvivője. Tavaly 24 év után először történhetet meg, hogy nem volt PlayStation részleg egy E3 területén. Idén pedig újabb tradíció törik meg, hiszen 1995 óta minden új konzoljának indulásában szerepet játszott a rendezvény. Hogy pontosan milyen alternatívát talált a Sony?

"Nemzetközi szemlélettel igyekszünk kiépíteni a rendezvényeink stratégiáját azzal, hogy 2020-ban több száz különböző eseményen leszünk jelen világszerte. A célunk, hogy a rajongóink a PlayStation család tagjának érezzék magukat és közvetlenül hozzáférjenek a legjobban várt játékaikhoz. Fantasztikus kínálatunk van PlayStation 4-re idén és közeledik a PlayStation 5 premierje is - alig várjuk, hogy együtt ünnepeljük ezt az évet a rajongóinkkal!"

Jan 15., Wednesday 18:38 #41
Válasz Tom (#40) üzenetére
Nem csak fiatalokról van szó és nem csak tévében lehet híradásokat nézni. De maradjunk annyiban, hogy szerintem (!) az E3 egy olyan esemény, amivel nagyon nem tudják máshol felvenni a versenyt.

Gondolom nem attól félnek, hogy a PS5 nem kap elég reflektorfényt, de arra még véletlenül sem mernék gondolni, hogy a Sony tartana attól, hogy az MS elveszi előlük a figyelmet.

Az E3 tényleg ilyen széthúzott show lett. A Sony is megtehetné, hogy erre az időszakra időzíti a bemutatóját. Ha nem így tesznek, akkor akár az is állhat (az anyagiakon túl) a dolog mögött, hogy nem akarnak a figyelmen osztozni. Ami megint csak érthető és lehet, hogy tényleg jobban szolgálja a PS5 ügyét.
Nem kapok privát üzeneteket az oldalon, ne is írj! :)
[26] Tom
Jan 15., Wednesday 16:32 #40
Válasz theSickness (#39) üzenetére
Igazán a totál kazsuálok használják ezeket a közösségi médiákat. Nem csak tweeteren, de instán is top trendi volt. De valami brutál kattintásokat és nézettséget generált. Szerintem ennél jobban nem lehetne elérni őket. Kétlem, hogy a mai fiatalok egyáltalán néznek-e még tv-t. Híradókat meg még annyira sem. Ez a mai világ ma már tök máshogy működik. Nekem is furcsa, de az E3-om abszolút semmivel nem jelent többet a mai fiataloknak, mint bármilyen másik rendezvény vagy közösségi médiában való bejelentés.
Amúgy EA évek óta nincs kint, a külön showját ugyanakkor csak másutt lenyomják és ugyanúgy figyel a média. MS is a saját mozi előadótermében tartja a konferenciát az E3 melletti épületben, mert így olcsóbb nekik. Tényleg totál nincs jelentősége. Ha stúdióban egy előre felvett előadást tennének közzé youtube-on az is ugyan úgy megfelelne a célnak.
"Over here, we lost some of them. But over there, they lost all of us."
Jan 15., Wednesday 16:03 #39
Válasz Tom (#38) üzenetére
Ne keverjük azt ide, hogy sok híroldal tévesen PS5 bemutatót kiáltott a CES-re, ami természetesen nem történt meg, így volt ott hírverés a gaming oldalakon. A Sony körüli hájpot meg jól jellemzi, hogy kábé ennyi is elég volt bezsongatni a rajongókat.

És ismételten: nem a core közönségről beszélek, hanem jóval (!!!) méretesebb casual rétegről, akik tesznek a hobbijukra annyira, hogy olvassanak is róla - na őket jobban eléri a még nyugati híradókban is kitárgyalt mega-esemény. És annak van egyfajta, ha nem is negatív, de kérdőjeles üzenete, ha ezen az eseményen nem vesz részt a Sony. Szerintem, persze. A nap végén hozzánk, akik olvasnak a témában, így is, úgy is eljut minden infó.

Azzal a részével nem kelnék vitára, hogy ha drága, valóban ilyen tételekről van szó, az nagyon meredek. Kérdés az is, hogy az említett összeg mit foglal magában, mert egy E3 show megrendezése millió és egy elemből áll, feltételezem.
Nem kapok privát üzeneteket az oldalon, ne is írj! :)
[26] Tom
Jan 15., Wednesday 14:22 #38
Szerintem ma már nincsen elképesztő reklámértéke az E3-nak. Nézd meg kidobták az új logót és a közösségi hálóban még az is erről beszélt, aki azt sem tudja mi az a videójáték. El tudják érni a közönségüket bármikor.
"Over here, we lost some of them. But over there, they lost all of us."
Jan 15., Wednesday 13:15 #37
Válasz Tom (#36) üzenetére
Jó lenne valóban tudni és nem félinfók alapján matekozni, de simán lehet. Azt viszont továbbra sem érdemes elfeledni, hogy jöhet itt Gamescom, Paris Games Week meg Tokyo Game Show, az E3 az E3, elképesztő reklámértéket képvisel az esemény.

Hogy újabb kontextusba helyezzük: egy tavalyi elemzés alapján egy átlag, 30 másodperces Supebowl reklám (itt van autóreklámtól kezdve konkrét játékreklámon át üdítőig minden) 5 millió dolcsiba kerül. Ezzel olyan 110 millió nézőt érnek el, és egy ilyen reklám általában nem kap későbbi visszhangot meg kielemző cikkeket. Persze jó lenne tudni, hogy az E3-at élőben hányan követik és utólag hány emberhez jutnak el az infók, meg hát mennyire fókuszáltan.
Nem kapok privát üzeneteket az oldalon, ne is írj! :)
[26] Tom
Jan 14., Tuesday 23:49 #36
Ja, hogy kontextusba legyen helyezve ez az összeg 2013-ban 1 millió dodóból megvolt egy ilyen E3-as szereplés. Ha tényleg igaz ez a magas költségnövekedés, akkor abszolút érthető, hogy a mai világban, ahol ilyen jól kiépült közösségi háló van ott ennek töredékéért simán el lehet érni ugyan azt a hatékonyságot.
"Over here, we lost some of them. But over there, they lost all of us."
[26] Tom
Jan 14., Tuesday 22:51 #35
Nem tudom mennyire igaz csak gafon olvastam, hogy valaki tweetelt egy pletykát miszerint 30 millió dodó lenne a sony-nak az E3 szereplés és erre az elszállt összegre szimplán azt mondták, hogy el tudják költeni hatékonyabban. Ha van valóságalapja egy ekkora összegnek ilyen rendezvényen, amit nem tudok, akkor bizony tényleg hót felesleges pénzkidobás.
"Over here, we lost some of them. But over there, they lost all of us."
[34] Laza
Jan 14., Tuesday 22:01 #34
Válasz Joel1970 (#32) üzenetére
Háát ... azért egy E3 csak egy E3. A PS4 is onnan dobbantott nagyot.
Sajna így az E3 már nem az igazi, hiszen nem minden fronton az év játékos eseménye
GamerTag: LazaHunter ... Diablo 3 Battle Tag: LazaHunter#2295 ... Steam: **Laza** Twitch: http://twitch.tv/lazahun
[27] arpi0912
Jan 14., Tuesday 20:31 #33
Válasz theSickness (#31) üzenetére
Ez is igaz. Viszont június után a világsajtó a Gamescom, TGS, PGW, stb-ről szól.
Míg régen szinte "A" show volt az E3 (amikre én még a 90-es évekből emlékszek a TGS és ECTR vagy mi volt a neve) addigra szinte most már csak egy a sok közül. Van már tavasztól decemberig szinte 2 havonta valamilyen show és ez érződik is az E3 színvonalán. Régen meg szinte ami jelentős volt egy évben az az E3 és a TGS amikre emlékszek.
[15] Joel1970
Jan 14., Tuesday 19:36 #32
Jó döntés szerintem.Így mégjobban magukra irányítják a figyelmet.
1980-ban született férfi vagyok.
Jan 14., Tuesday 18:58 #31
Válasz arpi0912 (#29) üzenetére
Core szemmel nézve ez igaz, közben viszont az E3 legnagyobb erénye, hogy a játék iránt csak érintőlegesen érdeklődős is találkoznak vele, tudnak róla. Az tagadhatatlan, hogy június elején a világsajtó erről az eseményről szokott szólni.
Nem kapok privát üzeneteket az oldalon, ne is írj! :)
[41] Kuresz
Jan 14., Tuesday 18:40 #30
Sok értelme nem nagyon van már az E3-nak. Bejelentések bármikor történhetnek, a hír, promó neten eljut az emberekhez.... Arra meg már évek óta nem vagyok kíváncsi, hogy megtöltenek hatalmas termeket tapsoló emberekkel, akik vegig extázisban vannak a semmitől. Cirkusz
"Minden multi cím exkluzív mert x-en olyan minőséget ad ami pron is elérhetetlen."
[27] arpi0912
Jan 14., Tuesday 17:46 #29
Válasz theSickness (#28) üzenetére
Az utóbbi pár évben nem sok újdonságra emlékszek az E3-akról. Egyre inkább "máshol bejelentett címekhez mutatnak még valamit" lett nálam ez a show. Hirtelen semmi se jut eszembe ami itt debütált legelőször.
Évek óta csökken a reflektorfénye, illetve ma már mindenki saját magának akar egy külön bemutatót nem pedig az egyik lenni a sok közül.
Jan 14., Tuesday 16:58 #28
Az E3 a világ számára nem a helyben demózott játékokról, hanem a bemutatott újdonságokról, árakról, dátumokról szól. Minden egy helyen, egy időben, egyfajta játékos ünnep. Persze az évek során túl sok lett az infó, túl zajos lett az esemény, abba a pár napba van minden belesűrítve. Néhány éve elkezdett az egész show széthúzni (az MS nulladik napos, tavaly az EA már napokkal korábban megtartotta a saját showját), mindenki hosszabban akarta a maga reflektorfényét, és szerintem így kezdte is egy kicsit elveszíteni az egész a varázsát. A jelentőségét azért annyira szerintem nem.

Ilyen szempontból értem a Sony-t, bár abban hiszek, hogy a külön roadshow, bemutatózás mellett az E3 igenis jót tenne a PS5-nek. Egy külön esemény a brand miatt megkapja majd a sajtóvisszhangot, viszont az E3 azért még mindig egy ünnep, egy esemény. AZ esemény. Szerintem nem jó döntés, ráadásul idén még okuk se nagyon van a távollétre.

Nekem hiányozni fognak onnan.
Nem kapok privát üzeneteket az oldalon, ne is írj! :)
[36] kiső
Jan 14., Tuesday 16:09 #27
Válasz Gergo89 (#26) üzenetére
Én is mindig azzal kezdtem, és odaképzeltem magamat. Basszus, már húsz éve volt az az E3., amikor a PS2 debütált, martin meg beájult a Shenmue-től.
[9] Gergo89
Jan 14., Tuesday 14:32 #26
Válasz multishoot (#21) üzenetére
Ja tényleg, az 576-ban én is mindig olvastam a beszámolókat.
[48] soliduss
Jan 14., Tuesday 14:07 #25
Válasz sQr (#24) üzenetére
off...

Én múltkor takarítás közben ráakadtam a régi 576 konzol E3 és TGS DVD-re.... na abban az időben az nagyon nagyon szólt.... 1-1,5 óráig nézni a trailereket és magunkba szívni az E3 feelinget az pricelesz volt... abban az időben internet még a fasorban sem volt a kis -közepes falvakban.
moderator sQr
Jan 14., Tuesday 13:59 #24
Válasz ZS0LTI (#23) üzenetére
Tisztán emlékszem például ahogy nézem az [ The Elder Scrolls IV ] Oblivion első képlopatait két hüvelykujjnyi méretben az 576 Konzol fölött könyökölve és nem hiszem el, hogy ilyen lesz a következő generáció. Olyan, mint a valóság! : ]

#goodoldtimes
Twitter: sequeeer
[11] ZS0LTI
Jan 14., Tuesday 13:51 #23
Válasz multishoot (#21) üzenetére
Uh, a régi szép idők, no internet, havonta jött az aktuális gaming magazin benne a friss hírekkel, előzetesekkel, tesztekkel. Sokkal izgalmasabb volt egyben megkapni a sok infót. Nekem a legkedvesebb időszak a PS1-es volt a demó lemezekkel...
moderator sQr
Jan 14., Tuesday 13:03 #22
Válasz Tom (#20) üzenetére
Vagy időben eltolva csinálnak valahol rendezvényt, amivel vagy a konkurencia előtt tisztáznak mindent és robbantják a bombát, vagy utána, hogy reagálni is lehetőségük legyen - mindezt nem az E3 infódömpingjében.

Nem feltétlenül rossz stratégia ez. Csak ügyesen kell csinálni.
Twitter: sequeeer
[46] multishoot
Jan 14., Tuesday 12:43 #21
Válasz Gergo89 (#19) üzenetére
Hogyne. Remegő kezű izgalommal lapoztam az újságokat és néztem a DVD mellékleteket az internet beköszönte előtt. Akkor még tényleg minden újdonság volt.
Egyre jobban. [Rühiblokker user]
[26] Tom
Jan 14., Tuesday 12:12 #20
Nem baj. Hót mindegy, hogy ott mutatják be vagy saját rendezvényen. Most, ha az E3 idejében csinálnak egy saját rendezvényt valahol máshol, akkor teljesen tök ugyan olyan lesz számunkra nem oszt nem szoroz. Sőt, ha nem csinálnak semmilyen rendezvényt sem csak kiblogolják az infókat és kirakják a trailereket youtubera az bőven elég. Sőt igazából még jobb is lenne.
"Over here, we lost some of them. But over there, they lost all of us."
[9] Gergo89
Jan 14., Tuesday 11:58 #19
Válasz multishoot (#17) üzenetére
Gyerekkorod része volt az E3?
moderator sQr
Jan 14., Tuesday 11:30 #18
Válasz lokolbasz (#16) üzenetére
Typo. Köszönöm!
Twitter: sequeeer
[46] multishoot
Jan 14., Tuesday 11:22 #17
Az E3 halott. Évek óta haldoklik és kisebb az iparági szerepe, de az utóbbi időben meg már teljesen nulla és a legnagyobbak sem veszik számításba. Kár, egy újabb dolog halt ki a gyerekkoromból.
Egyre jobban. [Rühiblokker user]
[4] lokolbasz
Jan 14., Tuesday 11:10 #16
A "távol marad" különírandó...
moderator sQr
Jan 14., Tuesday 10:55 #15
Válasz ZS0LTI (#13) üzenetére
A pontos árat és a premierdátumot például itt tudtuk meg. Ilyen erővel persze az első Playstation-t is először Japánban láthatták.

De módosítottam a hír szövegét. Köszönöm szépen az észrevételeket.
Twitter: sequeeer
[10] Cell
Jan 14., Tuesday 10:54 #14
A $ony már egy ideje más stratégiát követ.
Emlékszem annak idején kb. a PS3 éra kezdetén (én onnantól követem), minden bejelentés az E3-konfok körül centralizálódott, PS fronton is az összes komolyabb bejelentés (akár egy tök új cím, akár egy már bejelentett cím megjelenési dátuma) a konferencia alatt durrant el.

Talán a 2016-os E3 volt még ilyen hangulatú, azóta viszont láthatóan ráálltak arra, hogy inkább körbeküldik Facebook-on/Twitter-en/Instán/Reddit-en/ YouTube-on/a PS Blog-on/'tökömtudjaméghol, hogy hé srácok, 2 nap múlva feltöltünk egy jó kis 10 perces videót, ahol lehet, hogy lesz Last of Us Part II gameplay, meg dátum is, szóval majd csekkoljátok....a többit meg majd úgyis elrendezik a fanok, akik össze-vissza belájkolják, megosztják stb..
Végülis releváns lépés egy olyan világban, ahol már lassan az alsógatyával is fel lehet csatlakozni a WiFi-hotspotra, ettől függetlenül én örültem volna neki, ha még legalább itt ragaszkodtak volna a nagy tűzijátékos, nagy színpados prezentációhoz.
(Aztán persze lehet, hogy lesz ilyen, az E3-tól függetlenül is, csak nehogy úgy járjanak, hogy az MS meg elszív előlük majd minden figyelmet. Szóval jól kell időzíteniük a konffal, mert a PS4 esetén is nagy segítség volt nekik, hogy előttük pár órával az MS látványosan szétb,szta a One-bemutatóját, úgyhogy arra a lóra már csak fel kellett ülniük. )

(Egyébként egy kis pontosítás: a PS Vitát teljes egészében a februári PS Meeting-en mutatták be anno 2011-ben, az E3-on talán csak az ára volt az, ami újdonság volt. )
[11] ZS0LTI
Jan 14., Tuesday 10:45 #13
A PS2-t sem az E3-on mutatták be, hanem a TGS-en.
[48] soliduss
Jan 14., Tuesday 10:19 #12
Válasz ne5h (#11) üzenetére
lehet a cégek rájöttek, hogy jobb sajtó viszhangot kapnak, ha ezeket az embereket nem bezsúfolják egy centerbe... hanem kicsi vacsi, kicsi pacsi a fejlesztőkkel... kisebb teamekben exklúzív betekintésekkel stb.. mint az " ettől a vonaltól még 3 óra várakozás hogy kipróbált a játékot" álá 576 konzol utibeszámoló

A tömeg vevő rá.. a szakma nem..

Boot lesz? Mert tavaly csak konferencia nem volt Booth volt..
Jan 14., Tuesday 9:42 #11
Válasz sting (#10) üzenetére
Az E3 két évvel ezelőttig nem engedett be átlagembert az expóra (szemben a GC-vel), ezért ezen a vonalon összehasonlítani a kettőt nem túl szerencsés.
I am such a B.A.
[30] sting
Jan 14., Tuesday 9:38 #10
Amerikában lecsengett már ez a " menjünk el és próbáljunk ki 1,2 olyan címet, ami egyszer megjelenik, szájszagu, lihego, izzadt tömegben".
Európa még g vevő rá, lásd GC siker..
[41] ssj4vegita
Jan 14., Tuesday 9:36 #9
Nem is baj, azok utan, hogy az E3 szemelyes adatokat szivarogtatott en sem mennek ki a helyukben. Jobb kerulni oket, mint bemocskolni magad a faszsagukkal.
"Imagination is everything, it is the preview of life's coming attractions." Amit az értelem el tud képzelni, azt el is tudja érni.
[16] skiz0
Jan 14., Tuesday 9:33 #8
Válasz soliduss (#6) üzenetére
"kinőtték" / velősen más marketing stratégiát folytatnak tavalytól, lehet a rendezvény időpontja se megfelelő már bizonyos szempontokból / állítólag összeugrottak az ESA-val (E3 szervezők) - szal többfaktoros a dolog...

de amúgy az egész E3 épül le, szóval szerintem semmi meglepő nincs benne, hogy kihátrálnak..
PSN: mucsacso
[16] skiz0
Jan 14., Tuesday 9:30 #7
Válasz drag (#4) üzenetére
Bakker... sorry vagyok, és valóban!

Én nekem úgy rémlett hogy az a 2013 februári keynote tokkal vonóval volt minden, és E3-on csak játékokat mutattak - de úgy fest tényleg ott mutatták be magát a vasat
PSN: mucsacso
[48] soliduss
Jan 14., Tuesday 9:29 #6
Válasz Crockett (#5) üzenetére
Valami van itt a háttérben az tuti.

Mintha szándékosan bolykottálnák az eseményt... vagy csak egyszerüen kiégtek???
[33] Crockett
Jan 14., Tuesday 9:26 #5
Mit kell különcködni mindig, nem értem.
XboxLive: Dolumajo
Jan 14., Tuesday 9:21 #4
Válasz skiz0 (#1) üzenetére
Magát a konzolt de.
Found.
[48] soliduss
Jan 14., Tuesday 9:16 #3
Jelezem ,hogy clikbait a hír
[5] micky94
Jan 14., Tuesday 9:14 #2
Vegulis ez szintiszta marketing. Mindenki roluk beszel es mindenki kivancsi , tobb pletyka stb . Habar annyibol jo h nem kell fentmaradnom sokaig 🤣🤣
[16] skiz0
Jan 14., Tuesday 9:13 #1
a PS4-et sem az E3-on mutatták be ;D szal ez így nem túl valid
PSN: mucsacso
Friss hírek

29 | Gamer365 Podcast 2020 június - The Last of Us 2 távSpeciál

Bár felvettük már pár napja, most már elérkezettnek látjuk az időt - valószínű te is a végére értél már a Last of Us 2-nek, ha a játék érdekelt, és rajtatartottad a szemed a megjelenésen. Spoileresen beszélgetünk az idei év egyik legizgalmasabb játékáról.

1019 | [Maradj otthon és nyerd meg!] SpongeBob SquarePants: BFBB (PC)

Mindannyiunk életén nyomot hagy a jelenlegi helyzet. A felelős játékos otthon marad és pozitívan tekint a jövőbe, mi pedig a Gamer365-nél azon fáradozunk, hogy jó kedvvel töltsük együtt az időt, és ne lankadjon játékos kedv. SpongyaBob érkezik kettes dagállyal - egy PC kódot sorsolunk ki a játékból!

10 | The Last of Us Part II - innen indulj!

A Last of Us Part II az év talán egyik legjobban várt megjelenése, amelyet hihetetlen várakozás, felfordulás és fogadtatás övezett. Összeszedtük nektek egy helyre a legfontosabb tartalmainkat, ha a játékkal kapcsolatban szeretnél információhoz jutni, vagy a fórumtársakkal kibeszélni a látottakat.

pc,xbox1,ps4 0 | Remothered: Broken Porcelain csúszás

Ashmann horrorisztikus szállója csak Halloween idején nyit újra.

pc,xbox1,ps4,wiiu 0 | Superhot: Mind Control Delete megjelenés

MORE. SUPER. HOT. SUPER. HOT. SUPER. HOT. SUPER...

ps4 4 | PS5: kék doboz, fehér csík. Ilyen az új box art!

1 | Októberben jön a Little Hope

Megjelenési dátumot kapott a Dark Pictures következő része.

pc,xbox1,ps4 1 | Sky Beneath: hivatalos bejelentés

Gravitációval játszó puzzle kaland a következő generációra is.