Apple: új valóságok
Eddig 3 hozzászólás
ne5h
2019. November 13.
Wednesday 12:45


Az Apple a jelek szerint nem éri be a nemrég útjára indított Apple Arcade lehetőségeivel, a Bloomberg jelentése szerint a cég az elkövetkezendő években VR headset mellett AR szemüvegeket is piacra dobna.

A jelentés szerint első körben a virtuális valóság kapná a fókuszt, a sisakok 2022-ben érkeznének, amit egy évvel később, 2023-ban követnének a kiterjesztett valósággal szolgáló szemüvegek.

Az Apple jelenleg ezernél is több mérnökök foglalkoztat VR és AR technológia kapcsán, néhányuk pedig játékfejlesztői múlttal is rendelkezik. A csapatot a cég alelnöke, Mike Rockwell vezeti, tagjai között pedig találni dolgozókat az Apple játék, szoftvertervező és iPhone hardver részlegéről.

A Bloomberg ezen felül arról is beszámol, hogy az iPhone és iPad tervezőcsapatok egy új, "rOS" nevű operációs rendszeren is dolgoznak, ami a jelenlegi Apple eszközök számára is lehetővé tenné, hogy a VR és AR eszközöket használni tudják. Továbbá a cég egy új 3D érzékelőn is dolgozik, ami fejlettebb lenne a jelenlegi Face ID-nál, vélhetőleg ez lenne a cég AR irányzatának alapja.

[57] renz
Nov 13., Wednesday 16:31 #3
Muhahaha...
Steve Jobs halála óta nem történt semmi érdemi az almánál (sőt, több helyen már-már visszafejlődést látok) és kötve hiszem, hogy ez megváltozna. Biztonsági játékot játszanak most már évek óta és amíg továbbra is ők adják el a legtöbb túlárazott telefont, ez szinte biztosan így is marad. Ha lesz is ebből valami, akkor is csak valami telefonos megoldással. Persze nyilván az is horror áron és nem lesz szinte semmivel sem kompatibilis szokás szerint.
liquid 2017. ápr 11., kedd 11:13 #23 -> Rehynn (#20) Jó, akkor még egyszer: kerülj el minket kérlek, és ne kommentelj a továbbiakban itt. (...) biztos vagyok benne, hogy találsz alternatívát.
[41] Kuresz
Nov 13., Wednesday 16:21 #2
Apple? Kosz, de kosz nem... Az osszekoto kabel lesz 1500dollar
Valami ertelmes AR cucc tenyleg johetne mar, de nem arany aron.
"Minden multi cím exkluzív mert x-en olyan minőséget ad ami pron is elérhetetlen."
Nov 13., Wednesday 14:50 #1
Az AR alapvetően jobban érdekelne, évek óta szeretném, ha a végre piacra dobnák, rendes támogatással együtt.

Szeretek tévén játszani, nagyon jó kiegészítő funkciókat már láthattunk koncepció szinten, mondjuk az ellenséges lövések irányát a képernyő mellett látod, egy nagyobb boss lépkedése közben berepedezik a tévé mögötti fal, de nyilván értelmesebb / hasznosabb fícsörökre is használható lenne (pl. minimap, inventory, egyéb második képernyős funkció). A tévé nélküli, szabadtéri AR játékok terén meg még nagyobb a potenciál.

Ezen felül még filmes támogatást is el tudnék képzelni, hasonló effekt-kiemelésekkel, mint a játékoknál.

Nem akarnám az utolsó helyre sorolni, de ott van mondjuk a gyógyászat, amiben elképesztő lehetőségek lennének. Gondolok itt arra, hogy az orvos a komoly műtét közben félrenézés nélkül kaphat fontos információkat, na meg akár vizuális segédletet is az adott beavatkozásnál. Aztán lehet, hogy már létezik ilyen.

Aztán amit gyakorlatban is láttam, hogy lemodelleznek egy régi rom helyén egykor állt építményt, a helyszínen az érdeklődők az AR szemüvegen keresztül összehasonlíthatják, milyen volt az épület teljes pompájában, és eközben még plusz vizuális információkhoz is juthatnak a szemüvegen keresztül. Vagy ott van a hétköznapi oktatás, millió módon lehetne hasznossá tenni.


A VR nekem egyébként sem jön be: túl "magányos", külvilágot kizáró, elidegenítő technológia és megvannak a maga határozott korlátai, ami a jellegéből fakadóan így is marad. Lehet, hogy a szórakoztatóiparban nagyobb a jövője, ezt nehéz megmondani persze most. Talán VR-ra van nagyobb igény, bár eddig az AR kütyük nem igazán voltak elérhetőek az átlagember számára, így csak tippelni lehet, melyik a jövőállóbb technológia. A szélesebb körű felhasználás és a kevesebb korlátozó tényező miatt az AR-re raknám a voksom.
Nem kapok privát üzeneteket az oldalon, ne is írj! :)
Friss hírek

847 | [Nyerd meg!] Just Cause 4 (XO)

Bár túlvagyunk már a karácsonyon, a Gamer365 nyereményjátéka nem áll le - teljes verziós játékokért játszhatsz mindenféle platformon! Hogy mi a következő cím? Utazzunk diktátorföldjére, és tegyünk rendet újfent Ricoval, a Just Cause 4 Xbox One verziójában!

23 | [mcmacko] Control: öt pont, amitől plafonra mászom

Megszámlálhatatlan mennyiségű GOTY díj, egekbe szárnyaló finnek, kövér értékelések a sajtó hasábjain. A Control tényleg megcsinálta a 2019-es évet, és sokunkat is – azonban az elégedettség tükre mögött lehet egy alternatív dimenzió is. Ide néztünk most be.

wiiu 27 | [V.Miki] Hogyan lett limitált Switchem?

Aki a Dragon Quest-et szereti, emellett pedig Switch tulaj is, annak a Dragon Quest XI nintendós kiadása kész fesztivál volt. De mi a helyzet a csak Japánban kapható limitált Switch kiadással? Nos, ez ám csak az igazi örömünnep. Helyzetjelentés Veres Miki kollégánk tollából.

3 | >observer_ 2! Készül a folytatás?

Segélyhívás érkezett. Horrort és cyberpunkot emlegetnek benne.

2 | Apex Legends: plusz 1 a ráadás

Az első részletek a negyedik szezonról.

ps4 22 | Nioh 2: Story trailer

A feudális Japán véget nem érő, őrült harca. Meg a sajátunk!

5 | Stardew Valley: 10 millió eladott példány

Hiába csengetsz, mindenki a kertben van. Vagy egy dungeon mélyén.

7 | Switchre jön a Knigths and Bikes

Szinte Switchre termett a Double Fine játéka.