Jól fizet az Epic az exkluzívokért
Eddig 19 hozzászólás
liquid
2019. július 13.
szombat 12:43


Az utóbbi fél (egy?) évben játékos-körökben visszatérő (botrány)téma volt az Epic Store exkluzív címek növekvő száma, és ennek (javarészt) negatív megítélése.

Az exkluzív-megállapodások háttere hivatalos formában eddig javarészt ismeretlen volt, annyit biztosan lehetett tudni, hogy az Epic jóval több pénzt hagy a kiadó / fejlesztő zsebében, mint a Steam, és adott esetben az Unreal motort is ingyen adja a megállapodás mellé.

Most egyértelművé vált, amit eddig is sejteni lehetett: az Epic (bizonyos esetekben?) akár mélyen a pénztárcájába is nyúl, csak hogy náluk landoljon egy játék.

A Develop Brighton fejlesztői konferencián felszólaló Jason Kingsley a brit Rebellion nevében teljesen nyíltan beszélt erről a Zombie Army 4: Dead War exkluzivítása kapcsán. Kingsley elmondta, hogy a Rebellion alapesetben nem szereti az exkluzívokat, de az Epic által ajánlott összegre nem tudtak nemet mondani. Emberünk szerint egyébként nem csak ők részesültek különleges elbánásban, az Epic jelenleg úgy költi a pénzt az exkluzívokra, mintha nem lenne holnap.

[39] Hunk2
júl 15., hétfő 2:02 #19
Válasz theSickness (#8) üzenetére
Ezen én is meglepődtem pedig az E3 kint volt utána néztem.

KATT!
"Élni és élni hagyni"
[39] Hunk2
júl 15., hétfő 1:58 #18
Esetek 99% egy évről van szó, aki akarja simán kivárja.
Aztán megveszi ott ahol szeretne!
"Élni és élni hagyni"
[24] CeXzer
júl 14., vasárnap 20:19 #17
Válasz travis18 (#16) üzenetére
Én kivárom a végét, addig nem nyúlok az Epichez

Nekem állandóan a Paragon jut eszembe. Azt is hozzá kell persze tenni, hogy korrektek voltak a játékosokkal a végén. Persze mert volt miből, már ment a Fortnite.
Don't blink. Don't even blink. Blink and you're dead. Don't turn your back. Don't look away. And don't blink. Good luck.
[17] travis18
júl 14., vasárnap 18:25 #16
Válasz CeXzer (#15) üzenetére
"Ugyanebből a pénzből nem exkluzivitást venni, hanem olcsóbban adni és kifizetni a különbözetet."

Nem vagyok biztos benne, hogy ez azért olyan egyszerű. Jogilag. Mintha már abból is botrány lett volna, hogy az Epic a kiadók megkérdezése nélkül akciózott le játékokat. Nem ismerem a részleteket, (abszolút nem érdekel a hiszti, ami most az Epic körül megy) úgyhogy lehet, hogy az akciózás teljesen más tészta, de biztos vagyok benne, hogy ha meg lehetne oldani (és az Epicnek megérné), akkor meglépték volna az "olcsóbb játékok nálunk" lépést.

"B opció, amihez több kell, mint pénz. Innováció."
Biztos vagyok benne, hogy zajlottak piackutatások mind a Steamnél, mind az Epicnél arra vonatkozóan, hogy a játékosok milyen funkciókat látnának szívesen. Nem egyszerű belépni egy olyan piacra, ahol gyakorlatilag monopol helyzet alakult ki. A usereket nem lehet "fingós-szarós animált emoji"-küldési lehetőséggel átcsábítani.
Hidd el, hogy nem hülyék dolgoznak ott sem, és amiket említettél mind számításba jött náluk is, és oka (akár jogi, akár anyagi, akár az idő szűke) volt annak, hogy úgy léptek piacra, ahogy. Azzal a stratégiával, amilyennel.
Én azt mondom, várjuk ki a végét. Pont lefosom, hogy melyik launchert kell megnyitnom, hogy elindítsam ezt vagy azt a játékot. Ennél nagyobb problémánk ne legyen.
It's better to die on your feet than to live on your knees. PSN ID: Travis182HUN_MVP GamerTag: Travis182HUN
[24] CeXzer
júl 14., vasárnap 16:09 #15
Válasz travis18 (#14) üzenetére
Pénzzel, csak máshogy. Pl alámenni árban a steamnek? Ez a legegyszerűbb. Ugyanebből a pénzből nem exkluzivitást venni, hanem olcsóbban adni és kifizetni a különbözetet. Kiadó ugyanannyit kap, én meg elgondolkodhatok, hogy ha már kockázatot vállalok, legalább nyerek is rajta valamit. Mert jelenleg csak a kockázatot vállalom, aki nyer, az csak a kiadó, ő kapta a pénzt, ha pedig netán bedől a store, majd átköltözik máshova, a bevételek tekintetében ugyanúgy áll, az én pénzem már nála, sőt, jó esetben majd megvehetem még egyszer, máshol is, ha folytatni szeretném a játékot. Persze ez a pesszimista verzió, ami remélem sose következik be, de pl ezt, hogy emiatt agresszívnak lássuk, el lehetett volna kerülni.
B opció, amihez több kell, mint pénz. Innováció. Megadni ugyanazt a szolgáltatást, mint a konkurencia és még megfelelni pár új cuccal, amitől azt mondom, hmm, nem lenne hülyeség az Epicnél megvenni, mert akkor ezt meg ezt is használhatom, míg steamen nem.
Ők most kb semmit sem csináltak, amivel engem akarnak odacsalogatni, csak egy fapad storet és túszul ejtették a játékokat, hogy nekem, a játékosnak ne is legyen választásom. Ez persze már az image része a dolognak, de ez ilyen, és jogos a kérdés, ha elfogynak a túszok, mi lesz?
Az ingyen játékok lenne az egyetlen pozitív dolog, ami nekünk szól, de szerintem az arra költött pénzt sem oda tették, ahova kellett volna, mert na az tényleg az, amit renz írt, +1 launcher, ingyen cumót lehúzom és ennyi, ettől nem leszek epic store használó. (Egyébként nem szoktam az ingyen cuccot se lehúzni, a +1 launcher dolog nálam is úgy van, mint Carvillenál, fent az uplay, origin, de ezer évente indítom el és akkor rácsodálkozok, hogy jé, közben ezek is megjelentek?).

Na, befejezem a hisztit, főleg, hogy szerencsére a Microsoft megmentett és bár havi előfizetésért, de tudok Epic Store nélkül is metrózni, a többivel meg nyilvánvalóan nem akarok igazán játszani.
Don't blink. Don't even blink. Blink and you're dead. Don't turn your back. Don't look away. And don't blink. Good luck.
[17] travis18
júl 14., vasárnap 14:25 #14
Válasz Dude (#10) üzenetére
"Ami az egésszel a bajom, hogy nem versenyt csináltak, hanem csak lett még egy Store és még egy launcher számomra tök feleslegesen."

Verseny akkor lesz, ha már lesz elegendő mennyiségű tartalom a Store-ban. Ehhez viszont az kell, hogy első körben meggyőzzék a fejlesztőket/kiadókat, hogy érdemes ide (is) feltölteni a játékukat. Nyilván pénzzel lehet őket meggyőzni. Nem igazán látom, hogyan lehetne ezt máshogy csinálni, mint ahogy ők csinálják (mondjuk nem is értek hozzá).
It's better to die on your feet than to live on your knees. PSN ID: Travis182HUN_MVP GamerTag: Travis182HUN
[17] Insect
júl 14., vasárnap 13:23 #13
Válasz FooLman (#11) üzenetére
Nálam csak annyi a különbség, hogy linuxot használok Windows helyett, az Epic Store -nak meg nincs linux kliense Nincs probléma, Epic exklúzív = nem veszem meg
"Quotes on the internet are most times attributed wrong." Albert Einstein
[24] CeXzer
júl 14., vasárnap 10:47 #12
Válasz Dude (#10) üzenetére
Ne hisztizz! Csak nem akarsz vele igazán játszani!
Don't blink. Don't even blink. Blink and you're dead. Don't turn your back. Don't look away. And don't blink. Good luck.
[11] FooLman
júl 14., vasárnap 9:31 #11
Inkább a store felületét kellene használhatóvá tenniük. Az, hogy nem lehet úgy keresni, hogy OS-re szűrjek, az botrány. Mac-em van, de azt nem mutatja, csak már a termékoldal legalján, hogy van-e más mint Windows (tudom, rétegigény, de talán nem annyira.)
Ráadásul most ingyenes a Torchlight, gondoltam behúzom itt is. Meg is tettem, erre közli, hogy csak windows (de csak vásárlás után...). Steamen és GoGon is van mindenre, náluk nincs...
...ami gáma bugzik, az láma efix marad...
[51] Dude
júl 14., vasárnap 8:02 #10
Nekem felhasználóként tök nyolc, hogy mit vesz meg az Epic. Ami az egésszel a bajom, hogy nem versenyt csináltak, hanem csak lett még egy Store és még egy launcher számomra tök feleslegesen. Ráadásul egy funkcióban jóval gyengébb megoldással. Amíg nem látom, hogy ők hosszabb távon is fentmaradnak (mint áruház) nagyobb összegeket biztos nem költök náluk. Ezért is zavar pl. a The Sinking City exkluzivítása náluk, mert 50-60 EUR-ot még Steam-en csak-csak... de egy olyan áruháznál, ami ennyire új és máshonnan befolyó összegből tartja fent magát részemről nem szívesen fektetek be egy online könyvtárral.
Gamer for Life (X Live,Nintendo ID, boardgamegeek: DudeHUN, PSN: DudeHUN2364) Bah-weep-Graaaaagnah wheep ni ni bong
[7] PsyZed
júl 14., vasárnap 4:46 #9
Igazából kurva jó, amit marketing néven csinálnak. Brandet építenek, amit pénzért tudnak csinálni. Az. hogy mnden héten hozzád vág az Epic egy ingyen játékot hetente és felvásárolja az exkluzív dolgokat, igazából zseniális stratégia. Mindenki fújozza meg utalja meg szaturációról beszél, de végeredményben én is hetente lehúzom az ingyen játékot, mert ingyen van. Fikázik mindenki, de ha szép lassan felfejlesztik a szoftvert és belerakják az alapvető funkciókat amit a Steam tud, akkor nagyon tarolni fognak. Anno A Steam esetében mikor kijott a Half Life 2, akkor is mindenki fikázott, hogy mért kelle egy launher progival indítani a játékot, most meg már egész más a helyzet.
PSN: PsyZed
júl 14., vasárnap 0:12 #8
Itt inkább az a hír, hogy lesz Zombie Army 4. Szerintem nem is nagyon volt róla semmi itt az oldalon, meg úgy máshol is radar alatt maradt.

Tudom, nem egy mainstream valami, nekem meg a haveri társaságom számára a Zombie Army Trilogy a konzolgeneráció egyik legszórakoztatóbb coop mókája volt.
Nem kapok privát üzeneteket az oldalon, ne is írj! :)
[37] carville
júl 13., szombat 22:49 #7
Válasz renz (#1) üzenetére
Mióta nem kaphatóak az új EA játékok Steamen, néha azt is elfelejtem, hogy még léteznek.
Nyilván túlzónak tartom a netes reakciókat, pont azért, mert aki igazán eltökélt és határozott egy játékkal kapcsolatban, annak feltenni az Epic launchert ingyenes, venni egy PS4-et meg nem. Viszont a fogyasztást a megszokások és a különféle kockázat minimalizálások jellemzik, vagyis fogyasztói oldalról igenis jelentkezik az elérés csökkentése és ezzel együtt az eladások csökkentése is. Nem véletlenül fogja a Microsoft is inkább egyidőben kiadni Steamre a játékait, mert Windows Store-on senki nem vette meg őket, Steames változatot meg évekkel később is vitték az emberek.
Az Epic exkluzívot bevállaló fejlesztőknek is azt kell kiszámolniuk, melyikkel járnak jobban, 10 Steames vagy 5 Epices vásárlóval, és a tényleges felhasználók tekintetében melyiknek mennyi az esélye. Mert a fogyasztói szokásokon nem fog a puszta józan ész.
Nincs rövid játék, csak könnyű Achievement! A Pepsi lájkol, a Coca-Cola a követőm, és a Burger King a barátom. Emlékeztek azokra a régi szép időkre, amikor csupán vásárlók voltunk?
[37] carville
júl 13., szombat 22:27 #6
Válasz Necroman Mk2 (#2) üzenetére
Most épp azért szórják így a pénzt, hogy legyen bevételi forrásuk a Fortnite leáldozása utáni időkre is.
Nincs rövid játék, csak könnyű Achievement! A Pepsi lájkol, a Coca-Cola a követőm, és a Burger King a barátom. Emlékeztek azokra a régi szép időkre, amikor csupán vásárlók voltunk?
[1] Noctix
júl 13., szombat 22:18 #5
Válasz renz (#1) üzenetére
Ennyi. Ha valaki annyira játszani akar a játékkal akkor úgyis felrakja a +1 launchert, ha nem akkor meg hisztizik egyet a neten. Lehet jönni mindenféle mondvacsinált okkal hogy miért nem jó az X vagy az Y store exklúzív, de a végeredményen nem fog változtatni.
[34] Laza
júl 13., szombat 21:54 #4
Mondhatnám a hír hallatán, hogy ejnye ... de a ZA4 pont a kutyát nem érdekli.

"a Rebellion alapesetben nem szereti az exkluzívokat, de az Epic által ajánlott összegre nem tudtak nemet mondani"

Alapesetben nem szeretem hátulról, de van az a pénz, amiért mindenki b..i
GamerTag: LazaHunter ... Diablo 3 Battle Tag: LazaHunter#2295 ... Steam: **Laza** Twitch: http://twitch.tv/lazahun
[34] Laza
júl 13., szombat 21:50 #3
Válasz renz (#1) üzenetére
"Úgy gondolom, hogy aki aktívan játszik pécén, az nagy ívben tesz erre."

A kettőnek nincs túl sok köze egymáshoz ... persze, elfér 20 féle launcher, ahogy nálam is van, de nem feltétlen költögetek mindegyikben ... pont azért, mert 20 felé van szórva a mag, az ember már azt sem tudja melyik hol van meg ... na meg néha egyik szarabb mint a másik.
Egyik kedvencem a UPlay kliens, ami többször volt, hogy egy idő után 'elfelejtette', hogy a játék fel van telepítve, és nulláról le kellett húzni az egészet ... pedig ott figyelt a mappában. Másik bajnok az Origin. Egyik jobb, mint a másik ... khmm.
GamerTag: LazaHunter ... Diablo 3 Battle Tag: LazaHunter#2295 ... Steam: **Laza** Twitch: http://twitch.tv/lazahun
júl 13., szombat 19:50 #2
Két kézzel szórja az Epic/Tencent a pénzt, de vajon később, a Fortnite csillagának leáldozását követően is tudják-e tartani ezt a tempót.
"Élő gondolkodó lény vagyok, aki az információ tengeréből született!"
[57] renz
júl 13., szombat 16:05 #1
Úgy gondolom, hogy aki aktívan játszik pécén, az nagy ívben tesz erre. Az hogy felkerül egy másidk, harmadik, vagy tizedik launcher, mit sem számít.
A konzoloknál van csak valódi jelentősége az exkluzivitásnak (akár ideiglenesen is), itt a játékos szinte egyáltalán nem érintett. Nem hiszem, hogy érezhetően kevesebb játékoshoz jut el egy játék pusztán emiatt.
liquid 2017. ápr 11., kedd 11:13 #23 -> Rehynn (#20) Jó, akkor még egyszer: kerülj el minket kérlek, és ne kommentelj a továbbiakban itt. (...) biztos vagyok benne, hogy találsz alternatívát.
Friss hírek

pc 1137 | [Nyerd meg!] Nyári játékeső - Lezárás

Bár a nyárnak hivatalosan vége, még van pár finomság, amit kipörgetünk, pláne amíg süt a nap. Az ördögi Dante helyett új hős jelentkezik be a kúl démonverő szerepére, a játékát pedig kisorsoljuk. A nyereményjátékban megfáradt Robotmajom most visszavonul, de nem sokáig!

12 | [GC] Gamescom 2019: mindent egy helyen

A csapatunk már Kölnben, kollektív testünk készenlétben - a Gamescom 2019 itt van a nyakunkon, mi pedig egy helyre gyűjtöttük számotokra a legfontosabb információkat a rendezvényről. Tartsatok velünk a heti utazáson, ahol a játékvilág jelene és jövője is bemutatkozik!

3 | Gamer365 podcast GC2019 #4

Minden jónak vége szakad egyszer, így most (számunkra legalább is) az idei Gamescom végére is pont került. Az utolsó nap ettől függetlenül igazén remek volt, hiszen olyan játékokat láttunk / próbáltunk, mint az Outer Worlds, az FF7 Remake, a Doom Eternal, a Call of Duty MW, vagy a Ghost Recon Breakpoint.

9 | Új platformokra költözik a League of Legends

Wild Rift alcímmel támadja be a konzolokat és mobilokat jövőre.

2 | Zombie Army 4: téli hullagyalázás

A megjelenési dátum mellé a gyűjtői kiadás is befutott.

1 | Csúszik a Divinity: Fallen Heroes

Az új dátumot pedig még a Larian sem tudja.

16 | Shadow of the Tomb Raider: kollekciós sírok

Hivatalos a Definitive Edition.

7 | Google Stadia: november 19

Megjelenési dátumot kapott a streamelős szolgáltatás.