Street Fighter IV kóstoló - első rész

Street Fighter IV kóstoló - első rész

GhzSzabó Ákos2009.02.01. 18:16

Talán jól gondolom, hogy a Street Fighter sorozatot szinte senkinek sem kell bemutatni. De azért jöjjön a lassan hagyománnyá váló kérdésem: Tegye fel a kezét aki még soha egyetlen Street Fighter játékkal sem játszott! Valószínűleg meglepődök majd a válaszok láttán, mivel gyanítom jóval többen emelik majd a magasba a “2D-s verekedős játék szűz” mancsukat. Nos igen, az elmúlt 10 évben, sőt talán még több is az, nem igazán kategorizálhattuk a SF-t a mainstream játékok közé. Ennek rengeteg oka van, de engedelmetekkel ezek kifejtésétől a hely szűke miatt eltekintenék. Fussuk át inkább pár mondatban a most már 22 éves múltra visszatekintő sorozat legfontosabb állomásait.

Az első SF 1987 augusztusában látta meg a japán játéktermek neoncsöveit. Ebben ismerkedhettünk meg a sorozat azóta ikonná vált karakterével Ryu-val, aki itt még piros hajjal és jóval kevesebb mozgással rendelkezett. Relatíve sok, konkrétan 4 év várakozás után jelent meg 1991-ben a Street Fighter 2, amivel a sorozat örökre és végérvényesen beírta magát a videojátékok nagy történelemkönyvébe. Innováció volt az kérem szépen a köbön. Rengeteg (oké, konkrétan 8 de az akkoriban soknak számított) játszható karakter, fantasztikus mozgás repertoár, egyedi karakterek, brutálisan részletes sprite grafika és a mai napig fülbemászó midizene. A Capcom japán stúdiójában valami olyasmit alkottak ami örökre lefektette a verekedős játékok alapjait. Természetesen, ha egy üzlet beindul akkor nem nagyon van megállás. '91-től folyamatosan érkeztek az újabb részek, amik igazából csak kiegészítéseknek feleltek meg, hiszen egy laikus számára csak annyit jelentettek, hogy na még egy bőrlehúzás a sorozatról. Természetesen messze nem erről volt szó. Közben a “franchise” kinőtte önmagát és több anime / manga sorozat is született a témában. Az egyik legsikeresebb Anime ezek közül a Street Fighter Alpha volt, amiből aztán játék is készült (ami sokak szerint máig az egyik legjobb verzió).

Természetesen voltak mellékszálak is, mint például az EX sorozat, ami '96-ban az Arika (a korábban a SFII-n dolgozó, Akira Nishitani által alapított cég) és a Capcom közös produkciójaként ültette át a sorozatott a 3D világába. Az igazi folytatás azonban '97-ben érkezett meg a Street Fighter III személyében. Erről a részről elég talán annyit elmondani, hogy amikor a Street Fighter IV fő producerét Yoshinori Ono-t megkérdezték, hogy mért váltottak a jól bevált 2D-s játékmenetről, azt mondta, hogy úgy érezte a SF eredeti fejlesztőcsapata, hogy mindent kihoztak már a zsánerből a SFIII: Third Strike-al amit kitudtak. A játék HD grafikába való átültetésének pedig nem látták értelmét, hiszen mostanság debütált a Super Street Fighter II TURBO HD Remix (teszt róla a napokban az arcade.gamer365.hu-n) a két HD konzolon, így mivel egy grafikai tuning nem hozott volna szignifikáns játékmenetbeli különbségeket úgy gondolták, hogy teljesen új vizekre eveznek a látványvilágban.

Ne tévesszen meg senkit a számozás, a SF IV története a II és a III között játszódik. Sokat még nem tudunk róla, csupán annyi derült ki eddig, hogy a World Warrior Championship (ez a bajnokság adta a keretet a SF II-ben egymás püfölésére) utáni évben minden visszatér a régi kerékvágásba, azonban a nyugalmat furcsa dolgok zavarják meg. Emberek tűnnek el és furcsa sötét árnyak gyülekeznek a háttérben. Aki ismeri az eddigi SF történetét annak nem nehéz kitalálni, hogy az egyszer már felszámolt bűnszövetkezet a Shadaloo kezd újra feléledni. Ennek a szervezetnek volt a vezetője M.Bison, de mivel legyőzték a SF II-ben, elvesztette a hatalmát a szervezete felett és egy új főnők állt az élre, aki egyben a SF IV új főellensége, Seth.

Aki bővebben is megszeretne ismerkedni a SF történelmével annak ajánlom figyelmébe a már fentebb is említett Mangák és Animék beszerzését, mert azokból mindent kérdésére választ kaphat.

Természetesen az évek során a sorozat nem csak látványban és a karakterek számának a növekedésében, hanem a játékmenetben is folyamatos újításokkal szolgált. A Super SF 2 bevezette az úgynevezett “super támadást” amit akkor “süthettünk” el amikor a képernyő alján található csík teljesen feltöltődött. Ennek a brutálisan erős támadásnak a megjelenése alapjaiban változtatta meg a sorozatot, hiszen ha sikerült mondjuk vert helyzetből jókor időzítenünk, az egész küzdelmet meg fordíthattuk a javunkra. Ezeket a szupertámadásokat fejlesztették egyre tovább egészen addig míg a SF III-ban már minden karakternek legalább három állt a rendelkezésére. Az evolúció következő lépcsőfoka szintén a III-ban debütált, a Parry rendszer. Ez az új fajta védekezés lehetővé tette az ellenfél megállítását mondjuk egy kombó közben és a helyesen kivitelezett Parry mozgással való védekezés nem vett le semmit az energiánkból, ellentétben a sima védekezéssel. Csak magáról a Parry rendszerről lehetne írni egy komplett cikket, annyira részletes és összetett.

A SF IV azonban (sokak bánatára) elhagyta ezt a rendszert és bevezetett egy újat, az úgynevezett Fókusz támadást (a játék japán verziójában “mentési rendszer” néven fut). Ennek a lényege az, hogy a két középső gomb (tehát a közepes ütés és rúgás) egyszerre való lenyomásával kivitelezhetünk egy támadást aminek az ereje a lenyomva tartás időtartamától függ. Ha csak egy pillanatra akkor a támadás nem lesz túl erős és csak egy gyenge vagy egy közepes támadást tudunk úgymond “magunkba szívni” és nem tudunk kivitelezni egy ellen támadást. Igen jól értitek, a Fókusz rendszer lényege, hogy egy ellenünk indított támadás kombinációt megtudunk állítani egy időben bevitt fókusz támadással. Persze a dolog még ennél is összetettebb, hiszen, ha sikerül elég sokáig nyomva tartani a gombokat akkor a támadás nagyon erős lesz és ami a lényeg, kivédhetetlen. Persze elugrani el lehet előle, de a védekezés hatástalan. A rendszer másik szépsége, hogy ha elindítunk egy ilyen fókusz támadást akkor a bekapott támadások ugyan nem tántorítják meg a karakterünket, viszont az életerő csíkjából levonódnak. Azonban, ha sikeresen bevisszük a támadást akkor a közben levont energia visszatöltődik! Elég jól hangzik nem? A rendszer a játéktermi verziót szénné játszó fanok szerint remekül működik és saját tapasztalataim szerint is elképesztő élvezetessé teszi a harcot, hiszen győztes pozícióból is kikaphat az ember pillanatok alatt. Na de tovább is van, mondom még.

A “sima” speciális támadások (tehát például Ryu energia labdája) kivitelezése közben is átválthatunk fókusz támadásra! Persze csak akkor ha a lenti szuper energia csíkunk legalább félig van töltve. Ennek az a lényege, hogy ha mondjuk a speciális támadásunk animációja már elkezdődött, de látszik, hogy az ellenfél kifogja védeni vagy még rosszabb esetben egy ellentámadással hatástalanítja, akkor a már említett fókusz kombináció gyors bevitelével a támadásunk ellen irányított ellentámadást kontrázhatjuk meg egy fókusz támadással. Remélem érthető így elsőre, de ha nem, akkor sem kell aggódni hamar beletanul az ember.

Az utolsó újdonság a játékmenetben az úgynevezett “revenge/bosszú” vagy más néven ultra kombók megjelenése. Ez a támadás kapott egy külön kis kör alakú energia csíkot amit ha feltöltünk, ellőhetjük ezt a rendkívül látványos, sok ütés és rúgás kombinációból álló támadást, ami közben még az odáig fix kamera is látószöget vált, hogy a lehető leg látványosabb szemszögből követhessük nyomon az eseményeket. Remélem tisztán látszik mindenkinek, hogy ez a Street Fighter már nem az a sokak által (mármint az abszolút hozzá NEM értők által) lenézett SF ami régen volt. Igen, nincs minden karakternek 53 millió mozgása és 12 fajta dobása. Viszont a Street Fighter nem is erről, hanem a tökéletes időzítésről, a fantasztikus precizitásról és a pillanatra sem lankadható összpontosításról szól, mert ezek összessége alkotja meg azt az esszenciát ami milliónyi játékost rabul ejtett már az elmúlt években.

...és még nagyon nincs vége! Holnap folytatjuk, méghozzá a játék bőséges karakter-választékának részletes bemutatásával.

Ha tetszett a cikk, és megteheted, akkor támogass minket patreonon!

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
eyJodG1sIjoiPGlmcmFtZSBmcmFtZUJvcmRlcj0wIHNyYz1cImh0dHBzOlwvXC94Ym94MzY1Lmh1XC9iYW5uZXJcIiB3aWR0aD1cIjMwMFwiIGhlaWdodD1cIjIwMFwiPjxcL2lmcmFtZT5cbiIsImltYWdlcyI6W10sInVybCI6IiIsInBhdGgiOiJcL35mc1wvYmFubmVyXC8wMFwvMDBcLzB5XC8iLCJpZCI6MzR9

Új projektek a Lariannál, bemutatkozott a Kingdom Come: Deliverance II - ez történt csütörtökön

Továbbá: F1 24, Fabledom, Darkest Dungeon II, V Rising, Human Fall Flat 2, Cozy Caravan, Remnant 2.

15 órája
2

Lovagregény újratöltve: bejelentették a Kingdom Come: Deliverance 2-t

Mi már egy hete tudjuk, de csak most szabad róla beszélni. A Plaion és a Warhorse Studios párosa bejelentette a sikeres lovagregényük folytatását, a Kingdom Come: Deliverance II-t.

1 napja

Botany Manor

Egyedül sétálgatni egy viktoriánus kori udvarházban, feljegyzéseket olvasgatni és virágokat növeszteni? Izgalmasabb, mint hinnéd! Tesztlaborba vittük a Botany Manort.

1 napja
2

Baldur's Gate fejlesztővadászat, Ghost of Tsushima gépigény – ez történt szerdán

Továbbá: Sea of Thieves, Potionomics, Crow Country, Mullet Mad Jack, Dementium: The Ward.

1 napja
3

Sok jó indie 20 percben is elfér - Nintendo Indie World Showcase összefoglaló

A kis címek is tudnak izgalmasak lenni: a Nintendo legújabb indie-specifikus adásában láttunk is jó néhányat - nem csak Switch-re! Összegyűjtöttük nektek a látottakat.

2 napja
6

Children of the Sun

A Devolver Digital továbbra is remek érzékkel karolja fel az ígéretes, egyedi, kreatív projekteket. René Rother debütáló alkotása sem lóg ki a texasi kiadó portfoliójából. Na de miért érdemes odafigyelni rá? TESZT!

2 napja
1

Műsoron az indie-k, folytatódnak a leépítések – ez történt kedden

Benne: Nintendo Indie World Showcase beharangozó, Take-Two és Kwalee leépítés, Rolling Hills bejelentés, Capes és Athenian Rhapsody megjelenési dátumok.

2 napja
4

Game Pass: mozgolódás április második felében

A hónap második fele talán elsőre csendesebbnek tűnik a megszokottnál, de még így is számos izgalmas premier címet találhatunk a listában.

3 napja
1

A Nintendo kihagyja a Gamescomot, Keanu Reeves lesz Shadow hangja – ez történt hétfőn

Továbbá: No Rest for the Wicked, One Piece Odyssey: Deluxe Edition, Sand Land, Telebbit, Horrific Xanatorium.

3 napja
17

Ereban: Shadow Legacy – Árnyakkal sunnyogó

A sunnyogást az árnyakba olvadással keverő koncepciójával az Ereban már korán felhívta magára a figyelmet. A játékot a régi idők nagy lopakodós címei iránt érzett határtalan tisztelet hívta életre. De ebből vajon mennyit sikerült átemelni és jól értelmezni? Teszt!

4 napja

EDGE #397 pontszámok

Dragon's Dogma 2. Rise of the Ronin. Alone in the Dark. Princess Peach: Showtime! Izgalmas címek. Rendkívül vegyes pontozás.

4 napja
21

Heti megjelenések

4 napja
2

Stellar Blade fejlesztői napló, Final Fantasy VII Remake harmadik rész morzsák- ez történt pénteken

Továbbá: Sea of Thieves, Palworld, GTA+, The Rogue Prince of Persia, Crash Bandicoot 4: It's About Time.

6 napja
14

Drágul az EA Play, jön az új Remnant 2 DLC - ez történt csütörtökön

Továbbá: Fallout 4, WRATH: Aeon of Ruin, Beyond the Ice Palace II, Nanuka: Secret of the Shattering Moon, Heading Out, Ascendant Studios, Warhorse Studios.

7 napja
8

PlayStation Game Catalog: az áprilisi felhozatal

Tales of Kenzera: ZAU. DAVE THE DIVER. Animal Well. Indie premier dömping az előfizetéses szolgáltatás kínálatában!

8 napja

A The Triple-i Initiative-en túl – ez történt szerdán

Benne: Dead Space, The Bridge Curse 2: The Extrication, Let Bions Be Bygones, Super Monkey Ball Banana Rumble, Reigns: Beyond.

8 napja
2

Ilyen volt a The Triple-i Initiative

45 perc, majdnem ugyanennyi játék. Összefoglaljuk a lényeget.

9 napja
6

Hungame.Blog: TOP 50 magyar játék és interjúsorozat

A Hungame.blog alkotói folyamatosan próbálják a hazai játékfejlesztés történelmét és különböző aspektusait érdekes-színes formában tálalni a nagyközönség számára. Toplisták, interjúk, mutatjuk a tutit!

9 napja
6

Final Fantasy progmetál koncert: MondoConra jön a Chocobo Band

Remek hírt hozott a tavaszi szél, meg a MondoCon szervezőcsapata, akik a Final Fantasy zenei felhozatalát a progresszív metál stílusában fogják nektek asztalra teríteni a Chocobo Band segítségével.

9 napja

Augusztusban jön a Star Wars Outlaws, bővül a Mortal Kombat 1 – ez történt kedden

Továbbá: Dredge filmadaptáció, Battlefield, 63 Days, Blizzard x NetEase, Runa, Amber Isle, Echoes of Elysium, Tales from Candleforth, Dicefolk, Hidden Grove, Prince of Persia: The Sands of Time Remake.

9 napja
9

eyJodG1sIjoiPGRpdiBjbGFzcz1cIi0tbXB1LXt7aWR9fVwiPlxuPGEgaHJlZj1cInt7dXJsfX1cIiB0YXJnZXQ9XCJfYmxhbmtcIj5cblx0PGltZyBjbGFzcz1cImJpZ1wiIHNyYz1cInt7cGF0aH19cGF0cmVvbi1tcHUucG5nXCIgc3R5bGU9XCJ3aWR0aDozMDBweFwiPlxuPFwvYT5cbjxcL2Rpdj4iLCJpbWFnZXMiOlsiXC9+ZnNcL2Jhbm5lclwvMDBcLzAwXC8xMFwvcGF0cmVvbi1tcHUucG5nIl0sInVybCI6Imh0dHBzOlwvXC93d3cuZ2FtZXIzNjUuaHVcL2FydGljbGVcL3BhdHJlb24iLCJwYXRoIjoiXC9+ZnNcL2Jhbm5lclwvMDBcLzAwXC8xMFwvIiwiaWQiOjM2fQ==