GTA 5: tetőzik a PC-s mod botrány
Eddig 33 hozzászólás
siklara
2017. június 19.
hétfő 13:00


Pár napja a GTA 5-öt kiadó Take-Two látszólag mindenféle előzetes magyarázat nélkül lelőtte az OpenIV nevű mod toolt, amely a játékhoz az utóbbi évek során készült zseniális modok javának létrejöttében nélkülözhetetlen volt.

A közel tízéves mod tool fejlesztőit a Take-Two ügyvédei június 5-én emailben szólították fel jogellenes tevékenységük azonnali beszüntetésére azzal az indokkal, hogy a program harmadik fél által biztonságilag kijátszható, ami lehetővé teszi a GTA 5 játékszoftver módosítását, ez pedig sérti a kiadó jogait.

A 2008 óta létező, GTA 4, GTA 5, Episodes from Liberty City és Max Payne 3 modokat kezelő program fejlesztői a felszólítás hatására nehéz szívvel a meghátrálás mellett döntöttek, az OpenIV lelövését azonban a leginkább érintettek nem hagyják annyiban.

A játékosok és a GTA 5 kreatív modder közössége mindent megtesznek annak érdekében, hogy nemtetszésüket a Take-Two tudtára adják: egyrészt több mint ötvenezren írtak alá egy petíciót az OpenIV újra elérhetővé tételéért, másrészt Steamen soha nem látott mélységekbe zuhant a GTA 5 értékelése.A dolog pikantériája, hogy a fejlesztő Rockstar évek óta aktívan támogatta a játékaikhoz készült népszerűbb modokat, amelyek nagyban hozzájárultak a GTA 4-5 máig töretlen népszerűségéhez, és egészen eddig érdekes módon a kiadót sem zavarták.

Miután manapság már a konzolokon is egyre inkább megjelennek a rajongói modok, és a legtöbb kiadó látja a bennük rejlő lehetőségeket (hosszabb élettartam, aktívabb közösség stb), eléggé kontraproduktív lépésnek tűnik a Take-Two részéről épp most felvenni ellenük a harcot.

Kiváncsian várjuk a további fejleményeket és a Take-Two esetleges reakcióját.

jún 20., kedd 16:23 #33
Az tűnik a legésszerűbb magyarázatnak, hogy az online miatt döntöttek így. Ebben az a szomorú, hogy két év - meg rengeteg igazságtalan ban és szélmalomharc a csalókkal - kellett nekik, hogy rájöjjenek: a modolhatóság túl nagy biztonsági rés. Hála a vezetői inkompetenciának előbb a kecskémet vették el (jogtalanul), most meg a káposztámat. Pedig szerettem mindkettőt... főleg a kecskét.
Fraggen und fraggen lassen.
[32] Laza
jún 20., kedd 15:26 #32
Válasz NandorHUN (#27) üzenetére
Mondjuk az eladások nagy részét konzolon produkálták, akik közül sokan csak hírből hallottak holmi mod buherálásból ... csak a Sony platformjain eladtak belőle 35+ milliót, és MS konzolokra olyan 22+ milliót ... mi ehhez képest az a PC-s pár millió? Hát még az a 40 ezer hangos ember, aki nemtetszését nyilvánítja.

Biztos jó dolog a mod, de a GTA pont nem ettől sikeres.
GamerTag: LazaHunter ... Diablo 3 Battle Tag: LazaHunter#2295 ... Steam: **Laza** Twitch: http://twitch.tv/lazahun
[5] rossifumi
jún 20., kedd 13:02 #31
Válasz macewindu74 (#30) üzenetére
módosított konzolról hallottál már?
PSN: Rossifumi46DRV
jún 20., kedd 8:11 #30
Én már x360-on is tapasztaltam, hogy néhány játék esetében szemrebbenés nélkül "csalnak" (valószínűleg mod cuccok használata) egyes emberek, hogy jobb eredményt érjenek el.
Konzolon, hogy lehet ilyen mod cuccokat egyáltalán használni?
Daytona USA ARCADE: Advance Course 3:00:87 Arcade Game's Forever
jún 20., kedd 8:10 #29
A mod dolgokkal kapcsolatban max annyi kifogásom lenne, hogy azon játékosok akik nem ismerik, vagy nem élnek vele, eleve hátrányból indulnak 1-1 játék esetében a többi játékossal szemben.
Daytona USA ARCADE: Advance Course 3:00:87 Arcade Game's Forever
jún 20., kedd 8:07 #28
Ha a fejlesztő a Rockstar aktívan támogatta, akkor a Take Two mi a fenének ugrál, és fenyegetőzik, akár jogosan, akár nem.
Pc-n a legtöbb multi alapú játékok fele olyan sikeresek se lennének, hogy az élettartalmukat már ne is említsem, ha nem lennének hozzájuk a különféle mod lehetőségek. 20 évvel ezelőtt a Quake pont azért lett olyan sikeres, mert meg voltak hozzá ezen lehetőségek.
Daytona USA ARCADE: Advance Course 3:00:87 Arcade Game's Forever
[12] NandorHUN
jún 20., kedd 7:00 #27
Mondjuk ezzel semmit nem fognak elérni. Régi játékosokat megszivatták az újak meg azt se tudják milyen modok voltak stb.. szóval pont akik potenciális vevők szarják le ezt az egészet, Take-Two-t meg max akkor érdekelné ez az egész, ha kevesebb bevételük lenne.
Xbox One | Steam | Uplay | Origin játékok, GOLD előfizetések // AKCIÓS ÁR !! https://hardverapro.hu/apro/xbox_one_jatek_kulcsok__gold_elofizetes/ https://hardverapro.hu/apro/steam__uplay_jatekok/
[43] Fórumozó
jún 20., kedd 0:10 #26
Válasz theSickness (#23) üzenetére
Azt nem vágom, én ott maradtam le, hogy a Steam kihátrált emögül.
egy kis malac töff töff töff
[32] Laza
jún 19., hétfő 22:29 #25
Válasz Necroman Mk2 (#9) üzenetére
Igen, én is úgy tudom, hogy azokkal van a gond, amelyekkel az online részt is tudták 'hekkelni' a népek ... pl másik játékos alá lángoló autót pakolni, stb.

Ezek után nem csoda, hogy most jöttek elő ezzel a dologgal, hiszen ez az első GTA, ami egy normálisabbnak mondható online rendszert kapott ... ráadásul iszonyat mennyiségű gta dodóért vehető cucc is van benne, amire meg mikrotranzakciós rendszer épül ... ugyebár pont az a baja sok embernek, hogy a legutóbbi frissítéssel már tényleg minden baromi drága, így terelve az embereket a játékpénz vásárlás felé.

Megjegyzem a mai napig ezerrel gyártják a tartalmat az online rész alá, ezer féle tennivaló van, oda nem kell a mod ... a singlet meg szórakozásból szokták széttolni ... itt az lehet, hogy egyszerűen nem tudják szétválasztani a kettőt.

Amúgy magam nem vagyok nagy mod párti, de elismerem azokat a játékokat, amelyek ezekből nőttek ki .... szerintem a legnagyobb modolásom az Oblivion volt, aminek fejlődési és loot rendszere borzalmas volt alapból, így tettem fel vmit ami megkutyulta
GamerTag: LazaHunter ... Diablo 3 Battle Tag: LazaHunter#2295 ... Steam: **Laza** Twitch: http://twitch.tv/lazahun
[12] nonkeat
jún 19., hétfő 22:27 #24
Biztos új fejese lett a Take-Two-nak aki agile-kodik hirtelen. Mert gondolkozni azt nem kell.
Some are like water, some are like the heat Some are a melody and some are the beat
jún 19., hétfő 22:00 #23
Válasz Fórumozó (#22) üzenetére
De most a Bethesda Creation Club nem pontosan ez?

Mondjuk ment a csiki-csukizás ott rendesen, de most (asszem) ott tart a dolog, hogy mégis vannak modok, de a Bethesda keretprogramján keresztül, (akár) valós pénz alapú tranzakciókkal.
[43] Fórumozó
jún 19., hétfő 20:14 #22
Válasz NandorHUN (#20) üzenetére
Meglepne, miután ezt a Steam is csúnyán bebukta pár éve.
egy kis malac töff töff töff
[26] Rotten
jún 19., hétfő 20:06 #21
Válasz Dude (#19) üzenetére
Nem biztos, de csak siman beleallni a banolgatasba hatalmas balfasz dolog lenne.
Remelem ilyesmi van mogotte.
Wow. I mean, you just nailed it. You just hit it on the head. You're saying I need to get back on top again. Yeah, man. I got to remember that I'm a winner, man. I need to remember that I AM better than everybody else. Fuck man, I'm a bullet-proof tiger,
[12] NandorHUN
jún 19., hétfő 19:55 #20
Lehet, hogy következő lépésben fizetős modokat akartak kiadni rá eddig működőeket meg ahhoz ki kell iktatni.
Xbox One | Steam | Uplay | Origin játékok, GOLD előfizetések // AKCIÓS ÁR !! https://hardverapro.hu/apro/xbox_one_jatek_kulcsok__gold_elofizetes/ https://hardverapro.hu/apro/steam__uplay_jatekok/
[47] Dude
jún 19., hétfő 19:25 #19
Válasz Rotten (#15) üzenetére
Ebbe bele sem gondoltam, hogy hivatalosan fognak modokat kiadni. Úgy érthető. Csak sajnos nem szimpatikus még mindig.
Gamer for Life (X Live, PSN ID,Nintendo N ID, boardgamegeek: DudeHUN) Bah-weep-Graaaaagnah wheep ni ni bong
[15] igni
jún 19., hétfő 19:00 #18
Állítólag a T2 felvásárolt egy modder csapatot.
Ezek után az lenne a vicces beintene a PC-s tábornak az R* és nem jönne rá az RDR2,GTA6.
[36] carville
jún 19., hétfő 18:51 #17
Válasz Tommy_Angelo (#14) üzenetére
A nyilvánvaló exploitokat tüntessék el egy multi játékból mihamarabb, de vannak nagyon hasznos multi modok sok játékhoz ami egyáltalán nem károsítja meg azoknak a játékélményét, akik nem használják őket.

Én egyébként ebben a GTA V esetben, vagy már a megjelenés idején ellehetetlenítettem volna az összes modot, ha ez az egyetlen megoldás a problémára, vagy hagytam volna az állóvizet, ha eddig így működött és nem tudok egy-egy kiegészítőt bannolni, mint a Blizzard teszi a WoW-nál. Bár ezt a szelektív bannolást szerintem egyszerűen csak nem akarják megoldani, ahogy azt sem, hogy a single és multi modok ne legyenek egymással olyan hatással, hogy Exploit-ot szüljön a dolog.
Mindent bannolni számukra a legegyszerűbb megoldás volt, de a megjelenést követően ilyen sok idővel, semmiképpen sem a legjobb.
Nincs rövid játék, csak könnyű Achievement! A Pepsi lájkol, a Coca-Cola a követőm, és a Burger King a barátom. Emlékeztek azokra a régi szép időkre, amikor csupán vásárlók voltunk?
[36] carville
jún 19., hétfő 18:42 #16
Válasz Totti5 (#11) üzenetére
Ezzel így nem értek egyet.
Ha az értékelés részt nézzük, Steamen az ajánlom/nem ajánlom szisztémában értékelhetsz.
Ettől maga az értékelés is időben relatívvá válik, mert mit csinálsz egy olyan játékkal ami mondjuk 4 éve megjelent, single nincs benne, a multija halott? Ajánlod, mert amúgy jó játék, kár, hogy játékos bázis hiányában félóra összegründolni egy meccset? Rányomod, hogy ma nem tudod ezt a játékot ajánlani, hiába volt szuper élmény 4 éve.
Konkrétan a GTA V esetét nézve pedig van egy funkció, amit eddig támogatott nem-hivatalos módon, most meg kivettek belőle. Akinek a mod-támogatás fontos volt, és ez tartotta számára frissen a játékot, az bátran ajánlotta ennyi idő után is a játékot. Ha viszont ezt a funkciót kiveszik belőle, megszűnik az ami 2017-ben is játékra ösztönözte, akkor nyilván nem ajánlja többet azt a játékot.

Ezt én a Playstation 3 Linux támogatásához tudom hasonlítani, ami ezzelé ellentétben hivatalos volt, és ezért lett perelhető.
A Sony konkrétan reklámozta a PS3 Linux támogatását, aki ezért vett gépet nyilván ezért ajánlotta olyanoknak akiket ez érdekelt, erre a Sony gondol egyet és kiveszi ezt a funkciót. Nyilván bepipultak azok, akiknek ez fontos volt.
A Sony egy hivatalos funkciót tüntetett el, felhasználók mérgesek lettek, végül beperelték a Sonyt és még nyertek is.
A Rockstar egy nem-hivatalos funkciót tüntetett el, ezért a felhasználók mérgesek lettek, és nem látok jogi orvoslásra lehetőséget, mert hivatalosan sosem volt ilyen funkció a játékban. De ez a játékélményt nem érdekli, ezért az a maximum, hogy nem ajánlják többet a játékot.
Nincs rövid játék, csak könnyű Achievement! A Pepsi lájkol, a Coca-Cola a követőm, és a Burger King a barátom. Emlékeztek azokra a régi szép időkre, amikor csupán vásárlók voltunk?
[26] Rotten
jún 19., hétfő 18:41 #15
Válasz Dude (#1) üzenetére
Dehogy is barom. Tuti jon hamarosan a sajat piacteruk, stb.
Wow. I mean, you just nailed it. You just hit it on the head. You're saying I need to get back on top again. Yeah, man. I got to remember that I'm a winner, man. I need to remember that I AM better than everybody else. Fuck man, I'm a bullet-proof tiger,
jún 19., hétfő 18:34 #14
Válasz Necroman Mk2 (#9) üzenetére
Minden olyan modot tiltani kell, minden játékban, ami kihat a multira szerintem...
XBOX Live: GabeN306HUN / Steam: GabeN306HUN / PSN: GabeN406HUN (magyar profil), GabeN306HUN (angol profil) / Nintendo: GabeN306HU (SW-4105-6043-6441)
[43] Fórumozó
jún 19., hétfő 18:28 #13
Válasz Totti5 (#11) üzenetére
Amúgy is röhejes (ilyen botrány nélkül is), amikor 100+ óra játék után ír valaki negatív értékelést...ha valami rossz, azzal nem tölt ennyi időt az ember.
egy kis malac töff töff töff
[47] Dude
jún 19., hétfő 18:24 #12
Válasz WarAdmir4L (#7) üzenetére
A fenti hír alapján lehetne ezt normálisabban is kezelnie a Take Two-nak.
Gamer for Life (X Live, PSN ID,Nintendo N ID, boardgamegeek: DudeHUN) Bah-weep-Graaaaagnah wheep ni ni bong
[42] Totti5
jún 19., hétfő 18:03 #11
Akkor ezt már egy rossz játék? petíció ok, Steamon a játék lejáratása nem ok.
"Jól néz ki, érdekes, de ha nem ez lenne a címe, akkor jobb játék lenne..." Xbox ONE - WiiU - WIN10
[43] Fórumozó
jún 19., hétfő 17:49 #10
Egy valag pénzt termelt már a GTAV, hol érdekli a Take2-t a steames értékelés?
egy kis malac töff töff töff
jún 19., hétfő 17:34 #9
Egy másik oldalon azt írják, hogy bizonyos exploitoknak köszönhetően a single és a multi modok kihatottak egymásra, ami pl. "egy gombnyomásra kapok 1 millát" vagy "half-damage taken" mod esetén nem kicsit kedvezőtlen előny a többszereplős összecsapásokban.
Kíváncsian várom a fejleményeket, vajon itt is olyan visszavonuló lesz-e, mint a Bethesda fújt a Skyrim fizetős modjainál.
"Élő gondolkodó lény vagyok, aki az információ tengeréből született!"
jún 19., hétfő 17:25 #8
Biztosan megvan ennek az oka. GTA5 moddolásban én eddig csak a magyarításig jutottam...
XBOX Live: GabeN306HUN / Steam: GabeN306HUN / PSN: GabeN406HUN (magyar profil), GabeN306HUN (angol profil) / Nintendo: GabeN306HU (SW-4105-6043-6441)
[19] WarAdmir4L
jún 19., hétfő 17:16 #7
Válasz Dude (#1) üzenetére
Mert jo sokan, jo sok penzt kerestek, vannak akik egesz youtube csatornakat futtatjak ezekkel, baromi nagy nezetseggel es bugyuta idetlen szinte visszataszito gyerek meseket keszitik GTA-ra alapozva.
Widze ze wszyscy wstydza sie jezyka ojczystego!!!! Nokia 3210, EN3854MFX hűtőgép...
jún 19., hétfő 15:41 #6
Válasz Lothar (#4) üzenetére

The Switch should be called the Portable nintendo entertainment system or short for PNES.
[41] ssj4vegita
jún 19., hétfő 15:40 #5
Itt kicsit jobban a dolgok melyere megy az oreg
KATT!
Bicskanyitogato...
"Imagination is everything, it is the preview of life's coming attractions." Amit az értelem el tud képzelni, azt el is tudja érni.
jún 19., hétfő 15:37 #4
Bocs mindenkitől, ez miattam történhetett. Take-Two valamiért gyűlöl, ezért előbb az onlineból tiltott ki ok nélkül és örökre, mostanában meg a singlet merészeltem modolva játszani.
Fraggen und fraggen lassen.
jún 19., hétfő 15:34 #3
A Morrowindben foglalkoztam először a modokkal. Idétlenkedtem vele. De az a helyzet hogy ez neke mindig csak ilyen "minecraftkodás"(időelpocsékolás) volt. Az időmet pedig inkább arra fordítom hogy teljes játékokat nyomjak végig amit fejlesztők készítettek. De az ilyen öltöztetős idétlenkedés már nem játszik.

Ellenben pl. a Counter Strike vagy a Dota szintén Modként jött a világra. Amiket meg nagyon szeretek.

De ha ez is jól sikerült mint pl. a fent említett két játék, akkor nem tudom mit iznozik a kiadó. Hiszen ez a hogy a cikkben is írták ez akár jót tehet a játéknak.
" Amit birtokolsz, az birtokba vesz. " / Tyler Durden / steam: clairvoyance xbox live: Maigowanin ( PC )
[3] Skacc
jún 19., hétfő 15:21 #2
Nagyon kíváncsi vagyok, hogy pontosan miért lépték ezt meg. Nem hiszem el, hogy ne lennének tisztában azzal, hogy a fanbase iszonyatos százalékát feldühítik ezzel és az elkövetkezendő játékaikra is keményen rányomhatja a bélyegét ez a döntésük.
Nyugi, nincs baj. Ezt csak úgy hívják, élet.
[47] Dude
jún 19., hétfő 15:19 #1
Na valami barom odakerült a döntéshozók közé...
Gamer for Life (X Live, PSN ID,Nintendo N ID, boardgamegeek: DudeHUN) Bah-weep-Graaaaagnah wheep ni ni bong
Friss hírek

43 | Gamer365 Podcast 2018 Április

Dobpergés, fanfárok - visszatért a Gamer365 podcast, amely 2018 áprilisában fellángol, mint a főnixmadár, menet közben pedig elégeti a témákat, amelyek felett átsuhan. CoD BO pletykák, remake játékok a remasterek ellen, digitális piac és a leárazások, gyűjtői játékok és Kratos a fülhallgatódba' bele!

20 | Bonus Stage Podcast #04 - 2018. március.

The 4th ride of the Doomanoids, avagy: ismét Bonus Stage podkeszt! Benne a SaveGame kerekasztal beszélgetés érdekességei, a Remaster/Remake dilemma, a ToyCon garage és a pixelgrafika létjogosultsága, melyet a szokásos rovataink mellett még egy Sea of Thieves kibeszélővel is megdobtunk.

32 | Szolgálati közlemény: tartalmi frissítések

Régóta csináljuk, amit csinálunk, de úgy érezzük a hobbinkkal valami nincs rendben mostanában. Szomorú cigarettafüstös estéken keresztül gondolkodtunk a problémák megoldásán, de most kitisztult a kép. Fogadjátok sok szerettel a megújulásunk terveit!

3 | 8 perc Kingdom Hearts III

Egy kis kalandozás a Toy Story világában.

pc,xbox1,ps4 27 | [Stream] Dark Souls Remastered

Ma délután 14:00 órától PS4-en ismét ellátogatunk Lordranba, hogy egy Twitch stream keretein belül nyilvános és válogatott megaláztatásokban részesüljünk. Gyertek, dicsérjük együtt a Napot, jó lesz!

pc,xbox1,ps4 1 | Ingyenes a Torment: Tides of Numenera

Steamen hétvégén ingyen kipróbálható az inXile tavalyi szerepjátéka.

6 | Csak jövőre jön a Ubisoft kalózos játéka

2019-re csúszott a Skull and Bones.

86 | Bemutatkozott a Call of Duty: Black Ops 4