2008: Az Év Multiplatform Játéka

2008: Az Év Multiplatform Játéka

Gamer3652008.12.30. 12:25

Másfél hét. Ennyi időtök volt arra, hogy megosszátok velünk, számotokra melyek voltak az idei esztendő legemlékezetesebb címei. Az eredményhirdetés hatodik része következik: lássuk, hogy szerintetek mi volt 2008 legjobb multiplatform játéka.

A címért ezúttal már tíz jelölt verseng, ők kapták tőletek a legtöbb szavazatot: lássuk hát, hogy pontosan kik is azok - természetesen ahol volt, ott az általatok írt kommentekkel is kiegészítve.

>> Burnout Paradise

Electronic Arts / Criterion Games

[trailer]

Amit mi írtunk: "Végezetül már csak annyi maradt hátra, hogy mindenkinek nyugodt szívvel ajánljam a játékot, mert ha valami akkor a Burnout Paradise megéri az árát."

Lonewolf: "Az előző generáció robbant be a köztudatba, ám a jelenlegi konzolokon teljesedett ki. Egekbe lőtt adrenalin pumpa, hatalmas szabadon bejárható terület, változatos játékmenet, fantasztikus törésmodell, széles autóválaszték. Ám ezek csak a kötlező elvárásaink voltak a játékkal szemben, amit meg is kaptunk. Csak hogy kaptunk még egy eddig még sosem látott multiplayer módot, ahol barátainkkal eggyüt masírozhatunk végig a városon, különböző feladatokat csinálva közben. Fantasztikus élmény. De ami miatt az első helyre került az a játékosbarát hozzállás a fejlesztők felől. Ugyanis az eddig megjelent DLC-ket ingyen kaphattuk meg, és nem is akármilyeneket (motorok, napszakok váltakozása). Ismét a generáció egyik meghatározó játéka lett a Burnout széria."

RedBoyforCE: "Nincs is annál felemelőbb, mint amikor egy fárasztó nap után minden büntetés nélkül darabokra szaggathatod a többieket a létező leglátványosabb keretben. Lehet itt hajtani őrült módjára, lélegzetelállítóan nagyokat ugratni, és bődületesen össze lehet törni a verdákat. Több ingyenes DLC is érkezett rá, és még fog rá érkezni, szóval pénzünkért a lehető legmaximálisabb kiszolgálást kapjuk."

>> Call of Duty: World at War

Activision Blizzard / Treyarch

[trailer]

BW: "Igen, még mindig CoD. Még mindig második világháború. De most jobban, most epikusabban, jobb történetmeséléssel. Nekem ez meg a multi elég volt ahhoz, hogy a listám negyedik helyére küldje a Treyarch játékát."

Fejes91: "Nem vártam tőle sokat, csak hogy azt kapjam tőle, mint minden eddigi CoD epizódtól: végig maximális fordulaton pörgő akciót, és ezt maradéktalanul teljesíti is. Vannak hibák, de összességében nagyon is jól szórakoztam a single kampánnyal, és még hány (száz?) óra van a multiban?"

>> Dead Space

Electronic Arts / EA Redwood Shores

[trailer]

Amit mi írtunk: "A zsáner jelenlegi kínálatát tekintve a Dead Space magasan kiemelkedő alkotás, egy Marker, melyről évek múltán is beszélni fogunk, nem feltétlen csak a sci-fi és horrorjátékok kontextusában. De csak akkor öltsd magadra Isaac szerepét, ha tudod élvezni (és fel is tudod dolgozni), ha egy regény, egy film vagy épp egy játék az idegrendszereddel zongorázik. Mert a Dead Space bizony egy ilyen rázós menet. És akkor még finoman is fogalmaztam..."

Anf3rni: "Nagyon jó volt egyedül rettegni a sötét és fagyos űrben, de ugyanakkor baráti társasággal is nagy élmény egyszerre 3-4-en felugrani a kanapén egy-egy hirtelen támadás, vagy csak akár egy hang hatására is. Olyan volt, mintha egy Sci-fi, horror filmet néztünk volna, amit mi irányítunk."

casper007: "Személy szerint nem kedvelem az EA-t, de a Dead Space belopta magát a szívembe. Ugyan a játék semmilyen forradalmi újítást nem mutat fel, a már bevált elemeket mesterien alkalmazta, és egy olyan világba ültette, amelyben nem fordul meg minden nap az ember. Hangulatos, sötét, kreatív."

KiswechPS3: "Az év egyik felfedezettje, noha hype volt körülötte, mégis pozitív csalódás lett a vége. Nem egyszer volt olyan rész a játékban, mikor oda tudtam képzelni magamat Isaac helyébe, és bizony nem egyszer állt fel a szőr a hátamon egy-egy jelenetnél. Minden elismerés az EA Redwood Shores-é, megalkották a műfaj legjobb darabját, a Sci-fi-túlélő-Horror műfajét."

>> Devil May Cry 4

Capcom

[trailer]

Amit mi írtunk: "Nincs azonban ok az aggodalomra sem a játékosok, sem a Capcom részéről: az új rész bepillantást engedett abba, hogy bizony van reális lehetőség a más irányba történő haladásra, és a japán kiadó is megmutatta már egyszer egy bizonyos másik négyes sorszámú játékkal, hogy hihetetlen reformokat képes véghez vinni. Íme tehát, itt az újabb feladat: egy új Devil May Cry-t kell készíteni. És érződik, hogy ők is ezt akarják - ez pedig már fél siker."

BW: "Tartalom és játékélmény. Két szó, amely mellett nem mehetünk el, ha a Capcom szörnykaszabolós játékáról beszélünk. A keményvonalas DMC rajongók először köpködtek ugyan az új főhős, Nero bevezetésekor, de a végére mindenki megszerette a kölyköt. Meg amúgy is, szörnyeket vagdosni egy másfél méteres karddal - kinek nem élvezet?"

Griev: "Mindig is igazi megszálott fanja voltam a DMC sorozatnak, s bár mai napig én a 3-at tartom a legjobbnak, a DMC4 története és hangulata ismét mutatott valami merőben mást. Ismét felpörgetett, és letaglózott, mindezt gyönyörű külsővel megáldva. Hol egy pár démon? Hentelni akarok!"

>> Fallout 3

Bethesda Softworks

[trailer]

Amit mi írtunk: "A Fallout 3 feltámasztotta a sorozatot hamvaiból, és modern, mai játékosoknak eladható köntösben mesél el egy izgalmas történetet - a magunk részéről egészen biztosak vagyunk benne, hogy fogunk még találkozni ezzel a különleges sorozattal, a nem is annyira távoli jövőben."

Palmer07: "Egy hangulatos posztapokaliptikus történet, ami hosszú időre lebilincseli a játékost. Hatalmas szabadság, olyan stílusban alakul a világ, ahogy a játékos alakítja. Lehetsz a Wasteland hőse vagy rettegett réme, de a kettő közt bármi. Sikeres újraélesztése a sorozatnak. Régi vault vetáránok és világgal éppen ismerkedők számára is egy izgalmas kalandot nyújt egyaránt."

Victor1103: "Azt, hogy ebben a játékban hihetlenül (eszméletlenül) sok mindent lehet csinálni nem csak én, hanem szinte minden kritikus elismeri. Egy nukleáris atomtámadás által sújtott, tökéletes Washington DC-t kapunk, amely számomra (aki az előző 2 résszel nem játszott) egy felejthetetlen élményt okozott, és még okoz a mai napig, mivel mint mondtam mindig van mit felfedezni ebben a virtuális világban. Az már csak hab a tortán, hogy mindezt AAA ketgóriás audiovizuális támogatás mellet kapjuk."

>> Grand Theft Auto IV

Rockstar Games / Rockstar North

[trailer]

Amit mi írtunk: "Csoda bármikor megtörténhet, én mégis azt mondom, ennyire összetett, ennyire egységes játékélményt nehéz lesz überelni. Tehét: mondhatjuk rá, hogy tökéletes? Szerintem nem. Még mindig vallom, hogy tökéletes játék nem létezik. Egy dolog azonban biztos. Niko kalandja olyan közel került ehhez az eszményi státuszhoz, melynél közelebb még játék nem jutott."

Btheking: "Az az élmény, amit a rendőrök elől való menekülés nyújtott, utoljára a GTA:SA-ban tapasztaltam. Élvezetes, hatalmas és szinte megszólaló környezet fogad, két kezem kevés hozzá, hogy megszámoljam, mennyit álmodtam vele a megjelenés előtt."

BW: "Megyek az utcán, és beülök egy hamburgerre. Vagy elmegyek vonatozni, és gyönyörködöm a városban. Esetleg meglátogatok egy night clubot... mindet megtehetem. Niko Bellic kalandja igazi gengsztertörténet, szerethető és kemény elemekkel egyaránt megspékelve. A város lehetőségei elérik (vagy túllépik...) egy igazi kisvárosét, ami minden tekintetben naggyá teszi a GTA IV-et. Ez az igazi "Second Life"."

casper007: "Szavakkal nehéz leírni, milyen élményeket nyújtott a Rockstar legendás sorozatának legújabb része. Az elképesztően hatalmas Liberty City él és lélegzik, nem tudunk úgy egy kört tenni, hogy ne ütköznénk valami momentumba, ami a nagyvárosi életet jellemzi. A játékmenet és a grafika hozza a kor szintjét, és hiába a már ősrégi "menj A-ból B-be és intézd el, fenyegesd meg, kapd el C-t" alapú küldetésrendszer, a Rockstar most is olyan hangulatosan és eredetien építette fel a missziókat, hogy a fő küldetésszálat biztosan nem unjuk meg. Emellett a sorozathoz képest ngy fejlődést mutató sztori és karakterkészlet is megörvendeztet minket. Ugyan a GTA IV sem mentes kisebb hibáktól, és kvázi kevesebb lehetőség van benne, mint a San Andreas-ben, mégis saját kategóriáján belül olyat tett, amire eddig még egyetlen más játék sem volt képes."

>> Left 4 Dead

Electronic Arts / Valve

[trailer]

Vega: "El kell felejteni a single playert, az semmit nem nyújt. Helyette inkább érdemes egyhuzamban végigtolni a teljes játékot negyedmagunkkal, ki fog derülni miért lett az év multi-játéka több helyen."

>> Mirror's Edge

Electronic Arts / EA DICE

[trailer]

Amit mi írtunk: "Egy biztos: a Mirror's Edge egyáltalán nem hibátlan játék, az viszont már erősen kérdőjeles, hogy mennyit is ér pontosan. A vitathatatlanul zseniális koncepció miatt sokan imádni fogják, és legalább ennyi ember számára méretes csalódás lesz, éppen ezért a pontszámból nem érdemes messzemenő következtetéseket levonni."

Đoma: "Nagyon szép, ilyennel még nem találkoztam, minden része tetszik, a hangok nagyon jók, illenek hozzá, a grafika lenyűgöző, és a megvalósítás is nagyon jó, hogy egy akciójátékot nyakönöntenek egy kis parkour-al, fantasztikus."

Sakamoto Riku: "Jó ötlet, meglehet, tényleg bekövetkezik még egy ilyen világ; ebből a nézetből nagyon jól meg lett oldva a mozgás, bár látszik, hogy inkább erre gyúrtak, mint a lövöldőzés részre."

>> Prince of Persia

Ubisoft / Ubisoft Montreal

[trailer]

Amit mi írtunk: "Új Herceg, új élmény: a Ubisoft fogta a Prince of Persia csodálatos akrobatikáját, és megtoldotta a Zelda, valamint az ICO néhány jellegzetességével, végeredményként pedig egy olyan zseniális produktumot kaptunk, amelyhez foghatót garantáltan nem találunk napjaink videójáték-felhozatalában, egy gyönyörű mesét. Kicsit platformer, kicsit ügyességi, kicsit logikai, kicsit akció, ám nagyrészt kaland. Méghozzá az idei esztendő talán legnagyobbika."

Vega: "Igazából csak az a kérdés, hogy 95 vagy 100%. És az, hogy mit nézett be ilyen csúnyán és mikor égett ki ennyire a világ másik része?"

>> Star Wars: The Force Unleashed

LucasArts

[trailer]

Amit mi írtunk: "A fentebb említett hibáktól függetlenül is bátran ajánlom mindenkinek, aki szereti a Star Wars univerzumot, mert ők egy tökéletes élménnyel lesznek gazdagabbak. 8 órányi tömör gyönyör ez, ami újfent elkalauzol a csillagok közé. Olyan mint egy akciódús interaktív film, remek történettel, remek körítéssel és fantasztikus hangulattal."

Gulandro: "Immáron lassan fél évtizede vártunk egy olyan játékra, ahol újra a mi ügyességünkön múlott, hogy a fénykard hogyan és miként pusztítson. Ha ez nem is sikerült maradéktalanul, az erőhasználatban olimpikonná lehettünk, és olyan kunsztokat mutathattunk be, ami legvérmesebb álmainkat is felérte etéren. GEEK POWER!"

Az idei év legjobb multiplatform játéka pedig nem más, mint...

Szavazataitok alapján tehát 2008 legjobb multiplatform játéka a Grand Theft Auto IV lett. Egy kategória maradt már csak hátra: holnap kiderül, hogy összességében melyik játékot találtátok az év legjobbjának.

    Az Év Handheld Játéka - Crisis Core: Final Fantasy VII

    Az Év Wii Exkluzív Játéka - Super Smash Bros. Brawl

    Az Év PC Exkluzív Játéka - World of Warcraft: Wrath of the Lich King

    Az Év PlayStation 3 Exkluzív Játéka - Metal Gear Solid 4: Guns of the Patriots

    Az Év Xbox 360 Exkluzív Játéka - Gears of War 2

    Az Év Multiplatform Játéka - Grand Theft Auto IV

    Az Év Játéka - december 31.

Ha tetszett a cikk, és megteheted, akkor támogass minket patreonon!

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
eyJodG1sIjoiPGlmcmFtZSBmcmFtZUJvcmRlcj0wIHNyYz1cImh0dHBzOlwvXC94Ym94MzY1Lmh1XC9iYW5uZXJcIiB3aWR0aD1cIjMwMFwiIGhlaWdodD1cIjIwMFwiPjxcL2lmcmFtZT5cbiIsImltYWdlcyI6W10sInVybCI6IiIsInBhdGgiOiJcL35mc1wvYmFubmVyXC8wMFwvMDBcLzB5XC8iLCJpZCI6MzR9

Meghasad az Embracer, új Gyűrűk Ura játék - ez történt hétfőn

Továbbá: Starlight Games, Tales of the Shire, Star Wars Jedi: Survivor, ID@Xbox Digital Showcase, PowerWash Simulator, The Whims of the Gods.

10 órája
11

Heti megjelenések

1 napja
3

The Smurfs 2 - The Prisoner of the Green Stone - Hupizöld Törpikék

A Microids tavaly év végi felhozatala igen kellemesen alakult, sajnos nem is volt időnk minden fontosabb címükre ránézni. Most a tavaszi üresjáratot kihasználva vissaztérünk a Hupikék Törpikékhez!

1 napja

Anomaly Collapse

Teszteltük a legújabb roguelite próbálkozást, ami ezúttal az egy dimenziós csataterekből próbálja kihozni a maximumot - és mindezt nem is akárhogyan teszi.

2 napja
1

Eiyuden Chronicle folytatás, Prison Architect 2 csúszás - ez történt pénteken

Továbbá: Kena: Bridge of Spirits, Sclash, Biped 2, Unending Dawn.

3 napja
3

Új projektek a Lariannál, bemutatkozott a Kingdom Come: Deliverance II - ez történt csütörtökön

Továbbá: F1 24, Fabledom, Darkest Dungeon II, V Rising, Human Fall Flat 2, Cozy Caravan, Remnant 2.

4 napja
2

Lovagregény újratöltve: bejelentették a Kingdom Come: Deliverance 2-t

Mi már egy hete tudjuk, de csak most szabad róla beszélni. A Plaion és a Warhorse Studios párosa bejelentette a sikeres lovagregényük folytatását, a Kingdom Come: Deliverance II-t.

4 napja
1

Botany Manor

Egyedül sétálgatni egy viktoriánus kori udvarházban, feljegyzéseket olvasgatni és virágokat növeszteni? Izgalmasabb, mint hinnéd! Tesztlaborba vittük a Botany Manort.

5 napja
6

Baldur's Gate fejlesztővadászat, Ghost of Tsushima gépigény – ez történt szerdán

Továbbá: Sea of Thieves, Potionomics, Crow Country, Mullet Mad Jack, Dementium: The Ward.

5 napja
3

Sok jó indie 20 percben is elfér - Nintendo Indie World Showcase összefoglaló

A kis címek is tudnak izgalmasak lenni: a Nintendo legújabb indie-specifikus adásában láttunk is jó néhányat - nem csak Switch-re! Összegyűjtöttük nektek a látottakat.

5 napja
6

Children of the Sun

A Devolver Digital továbbra is remek érzékkel karolja fel az ígéretes, egyedi, kreatív projekteket. René Rother debütáló alkotása sem lóg ki a texasi kiadó portfoliójából. Na de miért érdemes odafigyelni rá? TESZT!

6 napja
1

Műsoron az indie-k, folytatódnak a leépítések – ez történt kedden

Benne: Nintendo Indie World Showcase beharangozó, Take-Two és Kwalee leépítés, Rolling Hills bejelentés, Capes és Athenian Rhapsody megjelenési dátumok.

6 napja
4

Game Pass: mozgolódás április második felében

A hónap második fele talán elsőre csendesebbnek tűnik a megszokottnál, de még így is számos izgalmas premier címet találhatunk a listában.

6 napja
1

A Nintendo kihagyja a Gamescomot, Keanu Reeves lesz Shadow hangja – ez történt hétfőn

Továbbá: No Rest for the Wicked, One Piece Odyssey: Deluxe Edition, Sand Land, Telebbit, Horrific Xanatorium.

7 napja
17

Ereban: Shadow Legacy – Árnyakkal sunnyogó

A sunnyogást az árnyakba olvadással keverő koncepciójával az Ereban már korán felhívta magára a figyelmet. A játékot a régi idők nagy lopakodós címei iránt érzett határtalan tisztelet hívta életre. De ebből vajon mennyit sikerült átemelni és jól értelmezni? Teszt!

8 napja

EDGE #397 pontszámok

Dragon's Dogma 2. Rise of the Ronin. Alone in the Dark. Princess Peach: Showtime! Izgalmas címek. Rendkívül vegyes pontozás.

8 napja
21

Heti megjelenések

8 napja
2

Stellar Blade fejlesztői napló, Final Fantasy VII Remake harmadik rész morzsák- ez történt pénteken

Továbbá: Sea of Thieves, Palworld, GTA+, The Rogue Prince of Persia, Crash Bandicoot 4: It's About Time.

2024.04.13.
14

Drágul az EA Play, jön az új Remnant 2 DLC - ez történt csütörtökön

Továbbá: Fallout 4, WRATH: Aeon of Ruin, Beyond the Ice Palace II, Nanuka: Secret of the Shattering Moon, Heading Out, Ascendant Studios, Warhorse Studios.

2024.04.12.
8

PlayStation Game Catalog: az áprilisi felhozatal

Tales of Kenzera: ZAU. DAVE THE DIVER. Animal Well. Indie premier dömping az előfizetéses szolgáltatás kínálatában!

2024.04.11.

eyJodG1sIjoiPGRpdiBjbGFzcz1cIi0tbXB1LXt7aWR9fVwiPlxuPGEgaHJlZj1cInt7dXJsfX1cIiB0YXJnZXQ9XCJfYmxhbmtcIj5cblx0PGltZyBjbGFzcz1cImJpZ1wiIHNyYz1cInt7cGF0aH19cGF0cmVvbi1tcHUucG5nXCIgc3R5bGU9XCJ3aWR0aDozMDBweFwiPlxuPFwvYT5cbjxcL2Rpdj4iLCJpbWFnZXMiOlsiXC9+ZnNcL2Jhbm5lclwvMDBcLzAwXC8xMFwvcGF0cmVvbi1tcHUucG5nIl0sInVybCI6Imh0dHBzOlwvXC93d3cuZ2FtZXIzNjUuaHVcL2FydGljbGVcL3BhdHJlb24iLCJwYXRoIjoiXC9+ZnNcL2Jhbm5lclwvMDBcLzAwXC8xMFwvIiwiaWQiOjM2fQ==