[Teszt] Observer: System Redux
Eddig 9 hozzszls
mcmacko
2020. November 17.
Tuesday 17:25
Mindig is csipkedte a fantzimat az Observer, de csak halogattam-halogattam a vgigjtszst, gy a backlog foglyaknt csak csendes pillantsokat vetett rm szegny Rutger Hauer (Isten nyugosztalja!) a telepthet jtkok listjbl. Aztn jtt ez a next-gen vonat, amire a Bloober az egyre bvl katalgusbl az Observert szemllte ki "tmeneti" jtknak. s nem is tette rosszul. A Layers of Fear sorozat taln annyira nem llna meg a lbn (a mra megregedett els rsz utn a folytats nem sikerlt olyan jl), az Observerben viszont van mg kaka, ezt bizonytja a System Redux alcmmel elltott kiads is.Xbox One-on sem nzett mr ki rosszul a jtk, de a Bloober alaposan kitett magrt. Nem csak egy egyszer felbonts/AA/filtering turbzst kapunk, hanem assetek tekintetben ptettk jra a vilg jelents rszt. Az Observer Redux egy friss Unreal motor verzi alatt fut, de van itt minden mi szemnek-szjnak az ingere. Remek textrk, srn rendezett belterek, s indusztrilis kitekints Krakk szjberjvjbe. A Ray-Tracing felletek is sokat adnak az sszkphez, br rdemes tudni, hogy ez a feature kicsit kpi mtermkekkel terhelt, ne vrjon senki 3080 Nvidia GPU-hoz mlt kptisztasgot. A kpzaj amgy a gygyszerfgg fhs llapothoz kpest is vltozik, ez egy rdekes megfigyels volt az els egy-msfl rban, de nem ll a vizualitsnak rosszul a glitchel sszkp. Ami viszont nagyon durva, az a felbonts s a fnyhatsok prosa. 4K HDR tvn ahogy megllsz egy-egy szobban s egy pillanatra lehidalsz a ltottakon, akkor ll ssze, hogy a kpminsgben itt tnyleg ugrottunk egy b genercit. A karaktermodellek is fejldtek, de komolyabb animcit prezentl jelenetekre ne szmtson senki.Nhny sajt kszts screenshot, csak hogy lsstok az assetek minsgt...


Az is rdekes adalk, hogy az Xbox 360-at indt Condemned nekem kifejezetten sokszor beugrott a jtk kzben, de ez mr csak egy ilyen kis hangulati prhuzam, amibe taln a genercivlt szentimentalizmus is kzrejtszik. Mi az ra a fent taglalt "szpsgnek"? Az, hogy a jtk bizonyos szobkban, egyes ltkpeknl bevgja a kpkockafrisstst 30 al, s nha simbban fut szakaszoknl is rzdik a ragads-nyls hats az sszkpen. Szlt a holl: krkrkr.Maga a jtkmenet is finomodott lltlag a korbbi itercihoz kpest. Errl nem tudok komolyabbat lltani, de nekem a Blooberes analggal-ajtnyitogats, fiktrs irnytssal most sincs bajom - ezt amgy ki lehet egy gombnyomsos megoldsra cserlni az opcik kztt. A mindent szkennels, klnbz visorok hasznlatt ignyl nyomozs is kifejezetten tetszett. A horror szekcik viszont kicsit kilgnak az amgy egsz korrekt mdon ptett Blade Runneres hangulatbl. Ok, a jtk eleve depresszv hrokat penget, de a Blooberre jellemz pszicho-tripek olykor tllpik a jzls s a cyberpunk nyomozsdi hangulati hatrait. Szval ez plusz pont a horrorrajongk szmra, nekem viszont megmaradhatott volna az Observer egy kicsit darkosabb sci-fi staszimnek-kalandjtknak. A kalandjtk titulus taln kicsit tlzs is a jtkkal kapcsolatban - ez egy narratv fkusz adventure, amiben a hidden object jtkelemek hangslyosabbak, mint a point and click mfajtl rklt mechanikk. s a Bloober stlust ismerve ez szmomra gy pont rendben is volt. Rutger Hauer karaktere pedig akkor is elvinn a htn a rajongk szmra a sztorit, ha a jtk rdemi rsze s az jgenercis ltvny ennl gyengbbre sikerlt volna.Szval nem volt rdemtelen a nextgen titulust rfggeszteni az Observerre. Kifejezetten rezni rajta a korbbi konzoloktl magasabb szintre hangolt vizult, s nem mondom, hogy PC-n nem lttam mr indie bels nzet kalandjtkoktl hasonlan penge sznvonalat, de konzolon ez teljesen j sznvonal, ez egy komolyabb, genercit indt lptknek hatott nlam. Az els patch elvileg ton van mr, s szksg is van r, mert a stabil kpkocka frisstssel s nhny interaktolhat trggyal-fellettel akad nehzsg. De ha valami ltvnyosra, valami emlkezetes atmoszfrj jtkra vgysz, nem bnod a horror-vonalat, s csped a futuretro cyberpunk hangulatot, akkor simn kezdheted a nextgen lmnyeidet az Observer: System Redux-szal.

Observer: System Redux
Platform: PC, PS5, XSX (tesztelt)
Kiad / Fejleszt: Bloober Team / Bloober Team
Megjelens: 2020. 11. 10. (PS5: 11. 12.) | r: kb. 30 EUR

Nov 18., Wednesday 17:25 #9
Vlasz sQr (#8) zenetre
fuck, errl lemaradtam kszi az inft!
moderator sQr
Nov 18., Wednesday 17:22 #8
Vlasz MRenton1985 (#7) zenetre
Ebben az esetben egyik platformon sincs ingyenes frisstsre lehetsg. A megjelens eltt lehetett 80%-os kedvezmnnyel megvsrolni azoknak, akiknek megvan az eredeti.
Twitter: sequeeer
Nov 18., Wednesday 13:46 #7
Ha ps4-re megvan az eredeti, akkor vajon ps5n csak az alap verzit fogom tudni jtszani vagy kapom a system redux patch-et freebe?
[55] KiswechPS3
Nov 17., Tuesday 23:25 #6
Vlasz mcmacko (#5) zenetre
Igy fogok tenni mindenkepp jo volt az iras.
/* Life runs on Code */
Nov 17., Tuesday 22:31 #5
Vlasz KiswechPS3 (#4) zenetre
Ja rtem, simn megrheti mg egyszer nekimenni, ha elsre is bejtt. Nagy a vizulis fejlds!
"This is our time to medicate..."
[55] KiswechPS3
Nov 17., Tuesday 21:46 #4
Vlasz mcmacko (#3) zenetre
Igen, amikor kijott. Mar akkor is jol nezett ki.
/* Life runs on Code */
Nov 17., Tuesday 21:09 #3
Vlasz KiswechPS3 (#2) zenetre
PC-n toltad?
"This is our time to medicate..."
[55] KiswechPS3
Nov 17., Tuesday 19:35 #2
Remek volt, de ilyen minsgi feljts utn lehet PS5-n is nekimegyek majd ksbb.
/* Life runs on Code */
moderator sQr
Nov 17., Tuesday 18:43 #1
Hasonl cipben jrunk. n is addig halogattam, hogy vgl bejelentettk a System Redux vltozatot. gy szmomra is igazbl j cmknt rkezett. Most pedig mg inkbb meghoztad a kedvem hozz! ^^,
Twitter: sequeeer